Lauri Marjamäki: "Sentteripeli vaatii todella paljon nykypäivänä"

KHL / Artikkeli
Jordan Schroeder hankittiin Jokereihin kesällä kahden vuoden sopimuksella.
Kuva ©
Helsingin Jokerit on koonnut tälle kaudelle laajan kokoonpanon, ja etenkin hyökkääjien osalta rotaatiota on käytettävissä merkittävästi edelliskausia enemmän.

Helsingin Jokerit päättivät koronakeväänä kautensa voittoon ensimmäistä kertaa vuosiin, kun Lokomotiv Jaroslavl kaatui KHL:n pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella voitoin 4–2. Jokerit oli lähdössä toisen kierroksen ottelusarjaan SKA Pietaria vastaan hyvistä asetelmista, mutta pelit jäivät koronapandemian ja kauden keskeyttämisen vuoksi pelaamatta.

Viime kauden Jokereissa oli paljon kokemusta, mutta se toi osaltaan myös ongelmia Lauri Marjamäen pelikirjan toteutukseen, sillä kaikki pelaajat eivät olleet tarpeeksi nopeita hyökkäysorientoituneeseen pelitapaan.

Kevään ja kesän aikana Jokerit olivat aktiivisia pelaajamarkkinoilla, ja joukkueeseen haettiin tiettyä pelaajaprofiilin muutosta. Pieniä viitteitä tästä on nähty alkukauden otteluissa. Aktiivinen pelitapa ja -rytmi ovat toimineet ennalta heikompia joukkueita vastaan, mutta parempia joukkueita, kuten esimerkiksi Avangard Omskia tai TsSKA Moskovaa vastaan jänne ei ole täysin kestänyt koko 60 minuutin peliesitystä.

Jokereissa suuria huolenaiheita on herättänyt keskikaistan kepeys, kun varsinaisia keskushyökkääjiä joukkueessa ei ollut kuin kaksi ennen Peter Reginin hieman yllättävääkin paluuta narrinuttuun.

John Norman ja Jordan Schroeder ovat puhtaita keskushyökkääjiä. Antti Pihlström ja Saku Mäenalanen ovat lähtökohtaisesti laitahyökkääjiä, mutta heitä on pääasiassa peluutettu keskushyökkääjinä.

Jokereiden keskikaistaa yhdistävä tekijä on nopeus ja nopea suunnanmuutospeli. Tämä on myös asia, mitä Marjamäki joukkueeltaan haluaa.

— Meillä on hyvät keskushyökkääjät. Hienoa on saada vielä Regin mukaan, sillä me tarvitaan leveyttä. Näen sentteripelin kuitenkin vähän erilailla. Sentteripeli vaatii todella paljon nykypäivänä, kapeita vauhtikäännöksiä ja maalille ensimmäisenä menoa. Musta tuntuu joskus siltä, että sentteripelaamisessa mietitään liikaa oman alueen puolustuspeliä, se on aika pieni osa kuitenkin ja uskon, että fiksut pelaajat oppii siihen. Mäenalanen hyvänä esimerkkinä väläytteli tätä pelaamista Severstalia vastaan. Tietoisesti olemme hakeneet profiilin muutosta keskikaistalle.

Jokereissa on alkukauden aikana pyöritelty rotaatiota suhteellisen paljon, ja tämä on korostunut ennen kaikkea laitahyökkääjien osalta. Myös ketjukoostumuksia on aktiivisesti vaihdeltu.

Jokereilla on rosterissaan monta laadukasta laitahyökkääjää, eikä toistaiseksi juurikaan ruuhkaa sairastuvalla. Aleksi Halme on vielä sivussa, mutta tämän paluuta kokoonpanoon odotetaan marraskuussa.

Marjamäki aikoo tulevaisuudessakin kierrättää kokoonpanoa.

— Kyllä tässä kierrätys tulee jatkumaan, mutta katsotaan aina päivän mukaan. Onneksi meillä on vähän syvempi kokoonpano kuin ennen ja Peter odottaa kotona, niin kyllä me kaikkia tarvitaan.

Otsikkoa muokattu 2.10 klo 15:46

» Lähetä palautetta toimitukselle