Latvia otti sensaatiomaisen voiton Kanadasta, Venäjä kaatoi Tšekin värikkäässä kamppailussa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Venäjä oli huippujoukkueiden kohtaamisessa lopulta vahvempi. Tässä Artjom Švets-Rogovoi viimeistelee alivoimalla 2–1-johtomaalin.
Kuva © Samuli Huikuri
Latvia avasi kisat historiallisella voitolla Kanadasta. Venäjä ratkaisi voiton Tšekistä dramaattisten vaiheiden jälkeen. Mihail Grigorenko taituroi voittomaalin 19 sekuntia ennen loppua. Saksa pöllytti Italian maaliverkkoja yhdeksän kertaa. Lukkomestari Kristián Pospíšil johti Slovakian Valko-Venäjän kaatoon.

Venäjä-Tšekki 4–3

A-lohkon huippuottelussa kestosuosikki Venäjä kohtasi vahvistuneen Tšekin. Venäjä otti alussa kuskin paikan ja loi paikkoja aggressiivisella ja nopealla karvauspelillä.

Maalihanojen aukaisuun tarvittiin kuitenkin ylivoimaa. Anton Burdasov sai kunnian tehdä kisojen avausmaalin Filip Hronekin jäähyn suomalla ylivoimalla. Tulinen rannekuti upposi Šimon Hrubecin kilven puolelta verkkoon.

Venäjä jatkoi painostamista, ja hallinta muovasi itseluottamuksen ylimielisyydeksi. Michael Špaček haistoi laiskan poikittaissyötön sinisellä, katkaisi ja lähetti Jakub Flekin johtamaan 2–1-hyökkäystä. Flek yritti itse, ja kiekko upposi helponnäköisesti ohi Aleksander Samonovin.

Toinen erä eteni pitkään vailla kohokohtia kummankin joukkueen tyytyessä pelaamaan riskejä kaihtavaa kiekkoa. Mihail Grigorenkon kaksiminuuttisen aikana oli tšekkien vuoro haparoida, ja Artjom Švets-Rogovoi teki tšekkiläisittäin nolon alivoimamaalin.

Vain pari minuuttia myöhemmin Jakub Vrána paikkasi erheensä iskemällä tasoituksen läpiajosta. Loistavan vapauttavan syötön tarjoili Dominik Kubalík.

Päätöserä ehti vanheta viisi ja puoli minuuttia, kun Aleksander Barabanov palautti venäläisjohdon. Tšekki ei saanut takaa-ajovaihdetta päälle. Siltä puuttui riittävä terävvyys, ja Venäjän puolustus vei tilan pois. Vedot lähtivät kaukaa, eikä Samonovilla ollut ongelmia niiden kanssa.

Jevgeni Timkinin jäähy nelisen minuuttia ennen loppua tarjosi Tšekille tilaisuuden, ja tällä kertaa oli onnikin myötä. Kubalikin luja veto otti kimmokkeen Artjom Zubin jalasta, ja kiekko painui ylänurkkaan, 3–3.

Draama ei ollut ohi. Pelikello näytti aikaa 59.41 kun Grigorenko näytti parempaa puoltaan iskemällä B-pisteeltä tarkasti yläkulmaan, ja Hrubec oli voimaton.

Tšekki sai vielä loppurynnistyksen aikaan, muttei kiekkoa maaliin asti. Täydet sarjapisteet Venäjälle, ja Tšekki lähtee jahtaamaan pudotuspelipaikkaa nollatilanteesta.

Saksa-Italia 9–4

Saksa lähti selkeänä ennakkosuosikkina Italiaa vastaan. Sairastumisten jo ennestään heikentämälle saapasmaalle oli varattuna statistin rooli. Avauserässä italialaiset tekivät kaikkensa murtaakseen tämän käsityksen.

Yli varttitunnin ajan jaksoi Italia kamppailla saksalaisvyörytystä vastaan, mutta lopulta vääjämättömän oli tapahduttava. Tom Kühnhackl avasi maalihanat, ja sitten joku unohti sulkea ne.

Alex Petan ja Luca Frigo iskivät peräkkäisistä hyökkäyksistä, ja yllättäen johdossa olikin Italia. Huumaa kesti puolisen minuuttia, kun Moritz Müller iski tasoituksen.

Toisessa erässä Saksa ei jättänyt enää mitään sattuman varaan, eikä Italialle mahdollisuuksia. Oikeastaan jo Frederik Tiffelsin viimeistelemässä 4–2-maalissa oli ratkaisun tuntua, sillä Italia ei ollut päässyt mihinkään koko erän aikana.

Saksa latoi maaleja liukuhihnalta, ja varsinkin Marcel Noebels kunnostautui tilastojen koristelulla.

Toisen erän lopulla koitti Müllerin musta hetki. Kölner Haien hyökkääjä oli taklauksensa kohteeksi italialaisveteraani Marco Rosan, joka paiskautui törmäyksessä pää edellä päin laitaa. Müller passitettiin suihkuun.

Kahden erän jälkeen tilanne oli jo 7–2, ja peli oli kadottanut vähäisenkin intensiteettinsä. Erän alkupuolella nähtiin kuuden minuutin periodilla neljä maalia, kaksi kummallekin, ja ilotulituksen viimeisen iskun tarjosi Leonhard Pfoderl, joka Noebelsin tavoin saalisti kolme tehopinnaa.

Latvia-Kanada 2–0

B-lohkon iltaottelussa kisaisäntä lähti haastamaan ennakkosuosikki Kanadaa. Vaahterapaidat aloittikin ottelun vahvalla luistimella, mutta ei saanut tehtyä paikoista, ja samalla Latvian maalilla Matīss Kivlenieks verttyi huippuvireeseen.

Latvia pelasi kärsivällisesti puolustaen ja odotti tilaisuuttaan iskeä. Sellainen siunaantuikin aivan erän lopulla, kun Miks Indrasis iski Ronalds Ķēniņšin tarkasta passista Latvian 1–0-johtoon avauserän viimeisellä sekunnilla.

Toisessa erässä paljastuivat Kanadan ongelmat. Se pelasi huolimattomasti, ja oli jatkuvasti tekopaikoissa tehoton. Lopusta piti huolen Kivlenieks. Latvia otti tilanteen rauhallisesti, pääsi peliin mukaan ja erän puolivälissä 2–0-johtoon Oskars Batņan ohjattua Ķēniņšin vedon ohi Darcy Kuemperin.

Ottelun lopulla yksi Latvian sankareista sai tuta Gabrel Vilardin polven kovuuden, ja seurasi viimeiset kymmenen minuuttia vaihtopenkiltä.

Kivlenieksin maali pysyi teljettynä, vaikka mitä olisi tehnyt, ja Kanadan vimmattu hyökkääminen jäi tuloksettomaksi. Latvia peri ansaitun voiton, joka oli ensimmäinen Kanadasta MM-tasolla.

Slovakia-Valko-Venäjä 5–2

Valko-Venäjä oli monessa arviossa kandidaatti haastamaan jopa jatkopaikasta, ja siinä mielessä A-lohkon iltaottelussa Slovakiaa vastaan oli melkoinen painoarvo. Slovakia puolestaan palautti Valko-Venäjän maan pinnalle iskemällä heti avauserässä kolme maalia.

Tuore Suomenmestari Kristián Pospíšil tykitti Slovakian maaleista kaksi, ja osumien välissä ehti Leksandin Peter Cehlárik täräyttää lätyn pömpeliin.

Valko-Venäjä jatkoi hyökkäämistä yritteliäästi, mutta Slovakian maalilla Branislav Konrád ei ollut horjutettavissa. Lopullisesti Valko-Venäjän pyrkimykset hyytyivät Slovakian neljänteen maaliin, jonka pyöritti sisään Marek Hrivík ajassa 45.05.

Mihail Stefanovitš ja Jahor Šaranhovitš kavensivat pikamaaleilla kolmannen erän jälkipuolella, mutta takaa-ajo alkoi aivan liian myöhään, eivätkä takaiskut saaneet Slovakiaa hermostumaan.

Šaranhovitš missasi vielä rankkarin ja melkein heti perään Cehlárik sinetöi illan toisella täysosumallaan loppunumeroiksi 5–2.

» Lähetä palautetta toimitukselle