Lancaster, Kontiola, Suomi ja maali − tarinoita Ilves-ylivoimasta

LIIGA / Artikkeli
Ilveksen tehokolmikko ylivoimalla: Lancaster, Kontiola ja Suomi.
Kuva © Tiia Mahkonen
Ilves on aloittanut kautensa ylivoiman osalta tehokkaasti. Tuloksesta on kiittäminen takakolmion taitoniekkoja. Tähän artikkeliin on koottu tupsukorvien syyskuun otteluiden ylivoimakertomukset.

Ilves pelasi syyskuun aikana kuusi ottelua ja sai niissä 18 ylivoimaa. Tuloksena oli viisi maalia ja prosenteissa mitattuna Liigan toiseksi paras ylivoima heti Kärppien jälkeen. Tamperelaisten prosenttiluku oli syyskuun peleissä 27,78.

Keskimäärin Ilves tarvitsi yhden ylivoimamaalin värkkäämiseen viisi minuuttia ja 16 sekuntia. Kertaalleen tupsukorvat osuivat myös kahden miehen ylivoimalla.

Tilastoja tarkasteltaessa on selvää, että Ilveksen ylivoiman onnistumisesta on kiittäminen takakolmiossa ykköskoostumusta johdattavia Petri Kontiolaa, Eemeli Suomea ja Les Lancasteria. Kolmikosta vähintään joku on ollut mukana jokaisessa joukkueen ylivoimamaalissa.

Ilveksen ylivoimapeli ottelu ottelulta

TPS−Ilves

Ilves sai kolmannessa erässä tilaisuuden pelata kahden miehen ylivoimaa lähes täydet kaksi minuuttia, kun TPS:n Tyler Steenbergen ja Niklas Arell jäähyilivät. Vieraat saivat jo ennen onnistumista muutaman hässäkän Andrei Karejevin maalille.

Yhden purkutilanteen jälkeen Kontiola siirsi kiekon b-pisteeltä Joni Ikoselle maalin kulmalle joka jatkoi nopeasti Suomelle toiselle puolelle. Kapteenin kuti suoraan syötöstä toi Ilveksen kauden ensimmäisen erikoistilanneosuman.

Suomi teki Ilveksen kauden ensimmäisen ylivoimamaalin. Arkistokuva.
Kuva © Juuso Koro

Tappara−Ilves

TPS-ottelun tavoin paikallismittelössä Ilves sai mahdollisuuden kahden miehen ylivoimalla. Ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen tulleella ylivoimalla Suomi ja Lancaster ehtivät sohlata kiekon kertaalleen keskialueelle, kuten myös yhdysvaltalaispakki ja Kontiola. Lisäksi kirvesrintojen Joni Tuulola otti uhrautuvan naamablokin.

Kapteeni Suomi ehti jo kertaalleen viritellä syöttöä takatolpalle ja Lancaster antoi tykkinsä puhua ennen kuin konkari Kontiola lämäsi kiekon ohi Christian Heljangon hetki sen jälkeen, kun kirvesrintojen ensimmäinen jäähy ehti umpeutua.

Heljanko antoi Ilvekselle vielä ottelun lopussa mahdollisuuden pelattuaan kiekkoa sääntöuudistuksen vastaisesti viivan väärällä puolella. Tupsukorvat eivät kuitenkaan käyttäneet tilannetta hyväkseen, vaan Sami Moilasen läpiajoa ja neljää purkukiekkoa myöhemmin joukkueet tulivat täysilukuisiksi. Lisäksi Ilves joutui viettämään pitkiä aikoja omassa päädyssä.

Ilves−Pelicans

Pelicans otti ottelun alkupuolella puolen minuutin välein kaksi jäähyä, mutta tupsukorvat eivät saaneet mainetekoja aikaan vielä ennen kuin viidellä kolmea vastaan -ylivoima alkoi toden teolla. Lancaster ja Kontiola vaihtelivat paikkoja takamiehinä ja Lancaster kiskaisikin kertaalleen kiekon tolppaan.

Lancaster on ollut alkukaudesta tehokas. Maalitili näyttää vielä nollaa.
Kuva © Samuli Huikuri

Myös Panu Mieholla oli paikka maalinedustalta ja Joni Ikosella tilanne suoraan syötöstä, mutta Emil Larmi selvitti molemmat. Erikoistilanteen lopun lahtelaiset pelasivat viisaasti omiin päin kiekon saatuaan.

Ottelun puolivälin jälkeen Miehon jäähyn takia pätkäksi jäänyt ylivoima toi tutun kolmikon pyörittelyä ja Kontiolan viivakudin, muttei lisämaaleja.

Ilves−HPK

Hämeenlinnalaisia vastaan Ilves oli juuri mennyt Suomen maalilla johtoon, kun se sai ensimmäisen ylivoimansa. Kauden aiemmista erikoistilanteista poiketen Kontiola ja Suomi hakivat kuviota jopa vastustajan maalin takaa. Viisikko vaihteli myös aktiivisesti paikkoja. Myös kakkosylivoima sai vastuuta, mutta kiekko karkaili eikä tulosta syntynyt.

Ottelun kolmannen erän ylivoimilla Ilves sai paineen HPK:n päätyyn ja Lancaster teki hyvää työtä siniviivalla katkoessaan purkukiekkoja. Joona Ikosen maalissa kiekko tuotiin nopeasti hyökkäysalueelle ja peli kääntyi päädystä luukulle, josta Ikonen lapioi sisiään.

Joona Ikonenkin on onnistunut ylivoimalla.
Kuva © Samuli Huikuri

Ratkenneen ottelun vuoksi tamperelaisten ylivoimassa nähtiin myös enemmän yltiöpäisyyttä. Kontiolan sokkosyötön takia Lancaster joutui jättämään paikkansa viivalla ja nousemaan syvälle hyökkäysaluelle − seurauksena purkukiekko.

Myös Ilveksen kakkosylivoima sai suhteellisen paljon peliaikaa ja ruotsalaispakki Simon Johansson onnistuikin toimittamaan kiekon kertaalleen viivalta maalille. HPK sai kuitenkin myös purettua hyvällä prosentilla.

KalPa−Ilves

Kuopion ottelu meni Ilvekseltä penkin alle. Joukkue joutui myös tahkoamaan paljon alivoimaa. Vaikeudet heijastuivat myös ylivoimapelaamiseen, kuvion mentyä ajoittain pieneksi ja vain uskaliaat syötöt saivat homman taas toimimaan koko leveydeltä.

Yhteensä tupsukorvat saivat KalPaa vastaan kolme ylivoimaa, mutta tulos oli laiha aivan kuten koko ottelussakin. Marek Langhamer joutui torjuntatöihin, kun Benjamin Korhonen hätyytteli Ilves-veräjää alivoimalla.

HPK-ottelussa osaamistaan näyttänyt kakkosylivoima nousi jälleen esiin, kun se pyöritteli peliä hyökkäysalueella ja jälleen Johansson toimi kuvion päättäjänä. Kaiken aikaa KalPa sai kuitenkin myös aika ajoin purettua kiekon toiseen päätyyn. Viimeisen ylivoiman aikana näkyi jo matsin ratkeaminen, eikä Ilves saanut enää henkeä päälle.

Kuopiossa Kontiolalla ja kumppaneilla oli vaikeaa.
Kuva © Saimi Airaksinen

Ilves−Ässät

Porilaisia vastaan tupsukorvien tuttu kolmikko Lancaster−Kontiola−Suomi jauhoi ottelun alussa ja petasi nopean vetopaikan kapteeni Suomelle, mutta Konstantin Volkov torjui yrityksen. Myöhemmin samalla ylivoimalla Kontiola haisteli maalin taustalla ja haki kiekkoa sinne. Lopulta pikkumusta hänelle myös tuli ja keskushyökkääjä pääsi siirtämään kiekon maaliin. Volkov oli jo pelattu ulos tilanteesta.

Ilveksen tasoitus syntyi rangaistuslaukauksesta, kun Rami Määttä huitoi Antti Saarelaa läpiajotilanteessa. Kapteeni Suomi viimeisteli terävällä rannekudilla.

Myös ottelun voittomaali syntyi erikoistilanteesta, kun nopeasti tasoituksen jälkeen tulleen kaksiminuuttisen aikana Suomi toimitti kiekon maalille ja Joona Ikonen oli mailansa kanssa välissä. Ikonen ja Mieho tukivat Kontiolan ja Suomen kiekollista peliä etevästi.

Kiekollinen varmuus on löytynyt

Selkeitä purkuja vastustajalla on ollut 18, eli yhtä monta kuin Ilveksellä oli ylivoimia syyskuussa. Alkukauden ensimmäisten ylivoimien aikana tupsukorvat olivat todella nopeita maalinteossa, mutta sittemmin tahti on hieman rauhoittunut. Myös heikompia suorituksia erikoistilanteissa on jo tullut eteen.

Päävalmentaja Jouko Myrrä näki jo harjoituksissa, että ylivoima kulkee, jos hymyä on uskominen.
Kuva © Samuli Huikuri

Kiekollisesti varmaotteisen takakolmionsa ansiosta Ilves on onnistunut pitämään kiekkoa hyvällä menestyksellä itsellään. Joukkue ei ole myöskään sortunut turhaan leipomiseen, vaan se on yrittänyt ratkaisua mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Vastustajan purut ovat johtuneet usein irtokiekkoihin ehtimisestä − eivät niinkään kiekonriistoista.

Ykkösylivoimaviisikko on saanut ansaitusti enemmän vastuuta erikoistilanteissa, mutta myös kakkoskoostumuksessa on potentiaalia. Tosin toistaiseksi vain kuusi pelaajaa on saanut Ilveksestä pisteitä ylivoimalla.

Ilveksen seuraava ottelu on lauantaina, kun se kohtaa lokakuun ensimmäisessä ottelussa kotonaan Sportin.

» Lähetä palautetta toimitukselle