Laine, Rantanen ja Marner ovat yhä ilman sopimusta: Miksi NHL-seurat eivät tarjoa offer sheetejä nuorille supertähdille?

NHL / Artikkeli
Patrik Laineen jatko Winnipeg Jetsissä ei ole kiveen hakattu.
Kuva © Antti Varonen
Eletään jo elokuun loppupuolta, mistä huolimatta monet nuoret rajoitetut vapaat agentit ovat edelleen ilman sopimusta. Teoriassa vahvistusta kaipaavien seurojen kannattaisi harkita offer sheetin, eli ehdollisen sopimuksen tarjoamista, mutta käytännössä seurat eivät kyseistä mahdollisuutta ole käyttäneet. Jatkoaika listaa neljä syytä siihen, miksi ehdollisia sopimuksia ei ole kuluvalla NHL:n kesäkaudella nähty loistavista olosuhteista huolimatta.

Mikko Rantasta, Patrik Lainetta, Mitch Marneria, Brayden Pointia ja montaa muuta viime kaudella kovia pisteitä tehnyttä nuorta pelaajaa yhdistää se, että kaikki ovat rajoitettuja vapaita agentteja ja tällä hetkellä ilman NHL-sopimusta. Valtaosa NHL-seuroista aloittaa viralliset harjoitusleirinsä jo kahden viikon päästä, mihin nähden sopimuksettomassa tilassa olevien laadukkaiden rajoitettujen vapaiden agenttien määrä on poikkeuksellisen korkea.

Se, että NHL-seurat eivät ole onnistuneet lukitsemaan tulevaisuuden tukipilareitaan sopimuksiin, antaa muille seuroille mahdollisuuden kaapata rajoitetun vapaan agentin riveihinsä tarjoamalla tälle offer sheetiäeli ehdollista sopimusta.

Viimeisen 20 vuoden aikana NHL:ssä on nähty ainoastaan yhdeksän offer sheetiä, mikä on todella vähän verrattuna aikaan ennen 2000-lukua. Esimerkiksi vuosina 1994−1997 NHL:ssä allekirjoitettiin 11 offer sheetiä, joista kuusi päättyi onnistuneeseen kaappaukseen.

Allekirjoittamatta jääneet offer sheetit eivät ole julkista tietoa, mutta on hyvin todennäköistä, että jos offer sheetejä tarjottaisiin suurin määrin, niistä olisi enemmän tietoa ja allekirjoitettuja offer sheetejä olisi seurauksena melko varmasti nykyistä enemmän.

Esimerkiksi NHL-sisäpiiritoimittaja Elliotte Friedman raportoi 630 CHED -radiokanavalle heinäkuun alussa Pointin hylänneen Montreal Canadiensin offer sheetin, mutta sen tarkempaa tietoa hylätyn tarjouksen pituudesta tai arvosta ei ole saatavilla, sillä näiden tietojen julkisuus voisi päätyä hyödyttämään muita seuroja.

Alle on listattu neljä syytä siihen, miksi offer sheetejä ei ole kesän aikana yhtä lukuun ottamatta käytetty, vaikka siihen olisi teoriassa ollut kultainen mahdollisuus:

1. Kulttuuri ja "koodi"

Kuten mainittu, viimeisen 20 vuoden aikana NHL:ssä on nähty yhdeksän offer sheetiä, joista ainoastaan yksi on johtanut pelaajan siirtymiseen uuteen seuraan. Tämä tapahtui vuonna 2007, kun Dustin Penner siirtyi Anaheim Ducksista Edmonton Oilersiin offer sheetin myötä.

Seitsemän päivää on ruhtinaallinen aika hektisessä NHL-bisneksessä tehdä vaadittavat toimenpiteet offer sheetiin vastaamiseksi.

Toisin sanoen offer sheetin tarjoaminen on tilastojen valossa heikko tapa hankkia pelaajia seuran palkkalistoille. Offer sheetin tehottomuutta selittää pitkälti se, että vastapuolella on seitsemän päivää aikaa vastata tarjoukseen. 

Seitsemän päivää on ruhtinaallinen aika hektisessä NHL-bisneksessä tehdä vaadittavat toimenpiteet offer sheetiin vastaamiseksi. Siinä ajassa seuran johto ehtii keskustella omistajaportaan kanssa tarjouksesta sekä raivata vaadittava tila palkkakaton alle pelaajan pitämiseksi seurassa.

Offer sheet voi myös hiertää GM:ien välisiä suhteita. Pennerin Oilers-siirron jälkeen Ducksin silloinen GM Brian Burke tulistui tapahtumasta, ja tilanne eskaloitui sanaharkan jälkeen pisteeseen, jossa Oilers-GM Kevin Lowe lopulta haastoi radiohaastattelussa Burken latotappeluun. Latotappelu ei koskaan toteutunut, mutta toimi hyvänä esimerkkinä siitä, miten GM:t voivat nähdä offer sheetin tarjoamisen varpailleen tallomisena.

2. Offer sheet voi päätyä auttamaan vastapuolta − tapaus Aho

Heinäkuussa nähtiin epäonnistunut offer sheet -tarjous, kun Montreal Canadiens yritti kaapata Carolina Hurricanesin Sebastian Ahon riveihinsä. Canadiens tarjosi viiden vuoden ja 42 miljoonan dollarin arvoista sopimusta, johon Hurricanes välittömästi vastasi. Hurricanes GM:n Tom Waddelin mukaan päätös tarjoukseen vastaamisesta tehtiin kahdessa minuutissa.

Kyseinen tapahtuma herätti keskustelua ja spekulaatioita siitä, päätyikö Canadiens lopulta auttamaan vastapuoltaan lyömällä kauppahinnan lukkoon ja samalla päättämällä Ahon sopimusneuvottelut siihen kohtaan. Vaikka Aho tienaakin tulevat viisi kautta 8,45 miljoonaa dollaria, olisi perusteltua väittää, että Hurricanes sai Ahon hyvinkin edulliseen hintaan ilman pitkittyneitä neuvotteluja. 

Ilman offer sheetiä olisikin hyvin todennäköistä, että Aho harjoittelisi monen muun pelaajan tavoin sopimuksetta Euroopassa ilman tietoa siitä, tuleeko hän edes osallistumaan seuran harjoitusleirille ennen kauden alkua.  

Canadiensin epäonnistui Sebastian Ahon kaappaamisessa.
Kuva © Getty Images

3. Seuroilla ei ole varaa tarjoa offer sheetiä

Mikäli offer sheet -tarjous onnistuu, joutuu kaappauksessa onnistunut seuraa maksamaan vastapuolelle kompensaatiota varausvuorojen muodossa. Varausvuorojen määrä riippuu tehdyn tarjouksen keskimääräisestä palkkakattorasitteesta

Marneria lukuun ottamatta suurin osa tämän kesän puhutuista rajoitetuista vapaista agenteista tavoittelee vuosipalkkaa, joka liikkuu 7 ja 10 miljoonan dollarin välissä. Tämä tarkoittaa automaattisesti sitä, että 14 joukkueella ei ole riittävästi varausvuoroja offer sheetin tarjoamiseksi näille pelaajille.

Toinen syy on seurojen palkkakattotilanne, sillä valtaosalla seuroista puuttuu tila allekirjoittaa rahakas palkkakattoa rasittava sopimus.

Tällä hetkellä on ainoastaan kolme seuraa, jotka voivat tarjota offer sheetiä esimerkiksi Rantaselle. Näillä seuroilla on siihen riittävästi varausvuoroja, tarpeeksi tilaa palkkakaton alla eikä tärkeitä rajoitettuja agentteja sopimuksettomassa tilassa. Kyseiset seurat ovat Anaheim Ducks, Los Angeles Kings sekä Ottawa Senators.

Todellisuudessa NHL-seuroilla on lupa ylittää palkkakatto kesäkaudella, ja näin ollen vielä aikaa tehdä kokoonpanomuutoksia ja vaihtokauppoja raivatakseen tilaa palkkakaton alle ennen kauden alkua. Siksi nykyistä palkkakattotilannetta ei tule tuijottaa sokeasti.

4. Ajoituksella taktikoiminen

Vaikka kesän aikana nähtiin yksi offer sheet, ei se automaattisesti tarkoita, ettei niitä nähtäisi vielä lisää.

NHL-seurat ovat todennäköisesti oppineet Canadiensin epäonnistuneesta kaappausyrityksestä ja todenneet, että mikäli vastapuoli ei ole palkkakaton kanssa ahdingossa, raha ei tule olemaan mikään este ja offer sheetiin vastataan.

Mikäli offer sheetiä tarjoava seura haluaa nostaa mahdollisuuksiaan kaapata rajoitettu vapaa agentti, tulee seuran ajoittaa tarjous oikeanaikaisesti. Kuten jo mainittu, kesän aikana seuroilla on lupa ylittää palkkakatto, mutta runkosarjan käynnistyessä se ei enää ole sallittua.

vaikka kesän aikana nähtiin yksi offer sheet, ei se automaattisesti tarkoita, ettei niitä nähtäisi vielä lisää

Jos offer sheet tarjotaan muutama päivä ennen runkosarjan alkua tai runkosarjan jo alettua, pelaajan oikeudet omistavalla seuralta voivat loppua keinot vastata tarjoukseen. Tätä edesauttaa etenkin se tosiasia, että offer sheetiä tarjoavalla osapuolella on hyvin tarkka tieto vastapuolen palkkakattotilanteesta, mikä on julkista tietoa, ja voi siten taktikoida offer sheetin arvolla.

Eräät seurat ovat hyvin varautuneet kyseisen uhkan torjumiseen ja ovat varanneet runsaasti tilaa palkkakaton alle pitääkseen tulevaisuutensa rakennuspalikat itsellään. Näin on toiminut esimerkiksi Colorado Avalanche varautuessaan Rantasen pitämiseen Kalliovuorilla. Toinen ääripää sen sijaan on tällä hetkellä palkkakaton ylittävä Toronto Maple Leafs, joka ei välttämättä enää taivu vastamaan Marnerista tehtyyn offer sheetiin runkosarjan alettua.

Artikkelia muokattu 30.8. klo 9: lisätty maininta siitä, etteivät allekirjoittamatta jääneet offer sheetit ole julkista tietoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle