Artikkelissa muistellaan päivittäin yhtä sykähdyttävää Leijonat-hetkeä ennen nuorten MM-kisoja, jotka käynnistyvät 25. joulukuuta.

Toimittajamme Matias Lahtinen valitsi kymmenen sykähdyttävintä Leijonat-hetkeä, jotka julkaistaan päivittäin ennen 25. joulukuuta käynnistyviä nuorten MM-kisoja.

Kanadassa kuplaolosuhteissa pelattavien kisojen tunnelmiin pääset tämän linkin kautta.

Sykähdyttävimmät Leijonat-hetket:

10: Naisleijonat kahdeksan minuuttia maailmanmestareina 2019

MM-kotikisoissa historiallisesti finaaleihin päässyt Suomen naismaajoukkue pelasi Yhdysvaltoja vastaan loppuottelussa. Tasainen ottelu venyi 1–1-lukemissa jatkoerään, jossa Espoon areenan katsomon tunnelman nosti kattoon ajassa 71.13 Petra Nieminen.

Pitkän ja dramaattisen videotarkistuksen jälkeen Niemisen maali hylättiin maalivahdin häirinnän vuoksi ja Suomen maailmanmestaruusjuhlat peruuntuivat katsomossa sekä kentällä. Tuon tilanteen jälkeen Yhdysvallat sai lisävirtaa otteisiinsa ja juhli Naisleijonien silmien edessä maailmanmestaruuttaan voittomaalikilpailuun venyneen trillerin jälkeen.

Naisleijonien juhlat vaihtuivat katkeraan pettymykseen.

9: Ruotsi nousee dramaattisesti Leijonien ohi vuoden 2003 kotikisoissa

Aaltoilevasti sujunut lohkovaihe toi Suomelle puolivälierissä vastaan Ruotsin. Ensimmäisen kaksikymppisen jälkeen Tre Kronor oli hätää kärsimässä Suomen johtaessa 3–1-lukemin, kunnes viimeinen erä käänsi ottelun aivan päälaelleen Leijonien kannalta murheellisesti.

Kolmas kaksikymppinen käynnistyi Suomen 5–4-lukemista, mutta viisi minuuttia ennen päätössummeria tilanne olikin Ruotsille 6–5-lukemissa.

Tuon ottelun jälkeen Hannu Aravirta jätti maajoukkuepäävalmentaja-pestinsä ja Leijonat jäivät turnauksen viidennelle sijalle. Ruotsi kaasutteli MM-hopeaan hävittyään Kanadalle finaalissa.

Teemu Selänne pelasi pitkän maajoukkueuransa aikana myös vuoden 2003 MM-kisoissa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

8: Saku Koivun maila katkeaa olympiafinaalissa vuonna 2006

Erkka Westerlund luotsasi leijonamiehistön vahvaan turnaukseen. Turnauksen alkulohkon ainoana joukkueena Suomi pelasi neljä nollapeliä ja sai vastaansa välierissä Venäjän, jonka Leijonat nöyryytti 4–0-lukemin.

Historiallisessa finaalissa vastaan asettui Ruotsi. Tasaisen ottelun ratkaisu nähtiin aivan kolmannen erän alussa, kun Leijonakapteeni Saku Koivun maila sanoi sopimuksensa irti erän ensimmäisessä aloituksessa ja Nicklas Lindström pääsi laukomaan helpohkosti Ruotsin 3–2-voitto-osuman.

Torinon olympialaisista saatu hopea on Leijonien kaikkien aikojen parhaimpia saavutuksia.

Leijonien vahva olympiturnaus päättyi hopeamitaleihin Ruotsia vastaan käydyn finaalin jälkeen.

7: "Lauo Helminen lauo.."

Norjassa pelatuissa vuoden 1999 MM-kisoissa elettiin jännittäviä hetkiä, kun alkulohkon päätösottelussa Leijonat sai vastaansa Venäjän.

Lohkovoitto varmistui Suomelle kyseisen ottelun tasatuloksella. Leijonien kolmannen ja tasoittavan osuman iski Jere Karalahti Raimo Helmisen syötöstä kaksi sekuntia ennen päätössummeria.

Selostajalegenda Antero Mertaranta eläytyi Ylen lähetyksessä voimakkaasti lausuen muistettavat sanat maaliin johtaneessa hyökkäyksessä: "Vetäkää! lauo, Helminen, lauo! EI VOI OIJOIJOIJOI. Kaksi sekuntia aikaa! Kaksi sekuntia aikaa! Ja Venäjä on lyöty, Venäjä on lyöty."

Pudotuspeleissä sisukas leijonalauma taisteli tiensä aina loppuotteluun saakka, mutta kaksiosaisen finaalin jälkeen mestaruus matkasi Tšekkiin ja Suomelle tarttui kisamuistona hopeamitalit kotimatkalle mukaan.

Karalahti oli alustamassa yhtä kaikkien aikojen ikimuistoisinta Leijonat-maalia maajoukkueuransa aikana.

6: Mikko Koivu ratkaisee välierän jatkoaikamaalillaan 2007

Leijonat lähti välierään Venäjää vastaan suurena altavastaajana. Kotiyleisön tuki ei riittänyt Venäjälle, sillä Mikko Koivu ratkaisi jatkoajalla ajassa 65:40 ottelun 2–1-lukemin ja johdatti Leijonat loppuotteluun

Ennen tuota turnausta Suomi pelasi MM-finaalissa vuonna 2001 Saksassa. Finaalissa Kanada oli vahvempi 4–2-lukemin.

Mikko Koivu ratkaisi venäläisyleisön edessä Venäjä-välierän komealla maalilla.

5: Rasmus Ristolainen ratkaisee 2014 kisoissa U20-maailmanmestaruuden

Historian kolmanteen maailmanmestaruuteen oli Nuorilla Leijonilla todella pitkä tie.

Lohkossaan toiseksi sijoittunut Suomi sai vastaansa puolivälierissä Tšekin, joka kaatui 5–3-lukemin. Välierissä Suomen mahtivireen koki Kanada. Vaahteralehdet hävisivät nöyryyttävästi 5–1-lukemin.

Maailmanmestaruudesta taistelivat naapurimaat Suomi sekä Ruotsi. Tasaisen taiston ratkaisi Nuorten Leijonien puolustaja Rasmus Ristolainen jatkoajalla ajassa 69:42 3–2-lukemin.

Ristolainen ratkaisi nuorille leijonille maailmanmestaruuden jatkoaikamaalillaan.

4: Mikael Granlund laukoi ilmaveivimaalin 2011 kisoissa

Alku- ja välisarjassa Leijonat sijoittui toiseksi, joten puolivälierässä vastaan asettui Norja. Suomi selvitti tiensä välieriin tyylipuhtaalla 4–1-voitolla.

Venäjä-välierä muistetaan Mikael Granlundin tekemästä 1–0-maalista, jonka Granlund teki ilmaveivityylillä ohi venäläisvahti Konstantin Barulinin. Lopulta ottelu päättyi Leijonien juhliin 3–0-lukemin.

Loppuottelussa vastaan asettui rakas naapurimaa Ruotsi, jonka Leijonat murskasi 6–1-lukemin. Historiallinen toinen maailmanmestaruus näki päivänvalon Bratislavassa.

Leijonien kapteeninakin toiminut Granlund iski yhden kaikkien aikojen komeimmista Leijonat-osumista vuoden 2011 kisoissa.

3: Historian ensimmäinen Leijonien maailmanmestaruus 1995

Turnauksen jokaisen ottelun Leijonat pelasi Tukholmassa. Alkulohkossa Suomi sijoittui toiseksi ja sai vastaansa puolivälierässä Ranskan, joka olikin Leijonille suupala ja hävisi 5–0-lukemin.
Välierässä vastaan asettui Tšekki ja Suomen nollapeliputki jatkui 3–0-voittolukemin.

Finaalissa Suomi leikitteli Ruotsin kustannuksella ja historian ensimmäinen maailmanmestaruus miesten tasolla varmistui 4–1-lukemin.

Nykyään Leijonien GM:n roolissa toimiva Jere Lehtinen oli mukana historiaa tehneessä leijonanipussa.

2: Nuorten MM-kotikisojen huumaa 2016

Upeassa tunnelmassa läpikäydyt kisat toi väriä Helsingin vuodenvaihteeseen. Suomi pelasi turnauksen jokaisen ottelunsa Hartwall Arenalla. Ainoan tappion alkulohkossa Nuoret Leijonat koki Venäjälle 6–4-lukemin, mutta lopputurnaus sujui Suomen kannalta mainiosti.

Ensiksi puolivälierässä kaatui Kanada 6–5-lukemin. Ruotsi-välierä päättyi Suomen 2–1-voittolukemin, jonka jälkeen oli vuorossa dramaattinen finaali Venäjää vastaan. Nuorien Leijonien bileet meinasivat alkaa jo varsinaisen peliajan päätyttyä, mutta Venäjä tasoitti ottelun 3–3-lukemiksi kuusi sekuntia ennen loppua.

Jatkoaikaa ei keritty pelata kuin yhden minuutin ja 33 sekuntia, kun Kasperi Kapanen niittasi ottelun 4–3-loppulukemat tyylikkäästi "vanhanaikaisella". Tämä maailmanmestaruus oli osa Nuorten Leijonien loistokasta 2010-lukua.

Nuoret Leijonat juhli kotiyleisön edessä Kapasen maalilla maailmanmestaruutta.

1: Liiga-kokemuksella höystetty Leijonat maailmanmestaruuteen keväällä 2019

Joukkueessa oli 22 kenttäpelaajaa sekä kolme maalivahtia, joista yhteensä 12 oli Liiga-pelaajia.

Košicen alkulohkossa Suomi sijoittui pienten notkahdusten jälkeen toiseksi. Pudotuspeleissä Marko Anttila nousi esiin tehdessään turnauksen ainoat maalinsa.

Ruotsi-puolivälierässä Anttila tasoitti ottelun kolmannen erän loppuhetkillä 4–4-lukemiksi, jonka jälkeen ratkaisua haettiin jatkoajalla. Ajassa 61:37 Sakari Manninen laukoi ratkaisumaalin ja Leijonat pakkasi matkalaukkunsa kohti Bratislavan välieräottelua.

Venäjä-välierän ainoan maalin löi Anttila kolmannen erän puolenvälin jälkeen. Katseet siirtyivät kohti finaalia, jossa vastaan asettui Kanada.

Kanadaa vastaan pelatussa finaalissa Anttila vietti kahden maalin iltaa ja Harri Pesonen naulasi viimeisen naulan Kanadan arkkuun. Suomi juhli kolmatta maailmanmestaruutta voitettuaan Kanadan 3–1-lukemin.

Anttila kipparoi Leijonat kolmanteen maailmanmestaruuteen.