Kurtis McLean tuo kaivattua kokemusta espoolaismiehistöön – "Onneksi en ole joukkueen vanhin!"

MESTIS / Artikkeli
Kurtis McLean iloitsee paluusta Suomen jäille vielä kerran.
Kuva © Jarno Hietanen
Kiekko-Espoo panostaa myös kokemukseen Mestis-joukkueen rakentamisessa. Kurtis McLean on mieluusti nuorempien pelaajien apuna.

Tulevan Mestis-kauden nimekkäimpiä hahmoja on Kiekko-Espoon tuore hankinta, suomalaiselle yleisölle monesta yhteydestä tuttu Kurtis McLean, 39. Hän hakee vielä kerran kunnianhimoista peliympäristöä pitkän uransa päätteeksi.

Perheensä myötä turkualaistunut kanadalaishyökkääjä hurmasi Rauman Lukon fanit jo vuosikymmen sitten, myöhemmin hänet on nähty Jokereiden ja muiden KHL-joukkueiden riveissä. Lukuisissa Euroopan sarjoissa esiintynyt McLean esittäytyi myös Mestis-yleisölle kaudella 2018–2019, kun hän pelasi kymmenen ottelua TUTOn riveissä.

Veri vetää yhä pelaamaan ja McLean näkee itselleen selvän rooliin espoolaisjoukkueen nuorten lupausten rinnalla.

– Onneksi en sentään ole joukkueen vanhin, McLean naurahtaa viitaten Arto Laatikaisen tuoreeseen sopimukseen.

– Meillä on hyviä nuoria kavereita, joilla riittää vauhtia, toivottavasti me vanhemmat pelaajat pystymme tuomaan siihen rinnalle kontrollia ja vähän ajatusta. Viime kerralta tiedän, että Mestis-peleissä riittää vauhtia melkoisesti.

Viime kaudella kanadalainen esiintyi hyvin tehoin SC Csikszeredan riveissä Romanian pääsarjassa ja Unkarin Erste Ligassa. Se oli olosuhteiden sanelema valinta, Suomessa kokeneiden pelaajien markkinat ovat vuodesta toiseen yhä hiljaisemmat.

– Tämä on nuorten jätkien touhua nykyisin, jopa suomalaisten kokeneiden pelaajien näyttää olevan vaikeaa saada töitä täältä. Suomesta ei kuulunut mitään ja Romania oli hyvä tilaisuus, sinne oli lisäksi mukavaa lähteä, koska mukana oli tuttuja kanadalaispelaajia. Se oli erittäin mielenkiintoinen kokemus.

Kurtis McLean haluaa auttaa nuorempia joukkuetovereitaan.
Kuva © Jarno Hietanen

Tällä kertaa oli kuitenkin selvää, että peliura jatkuu Suomessa, jos on jatkuakseen. Perheen majapaikka pysyy sopimuksesta huolimatta Turussa.

– Koin, että nyt on minun vuoroni tukea vaimoani. Hän haluaa opiskella ja meillä on pieniä lapsia, siksi pelaaminen Suomessa oli päällimmäisenä mielessä. Koronatilanteen takia pelipaikkoja ei juurikaan ole, mutta Espoossa avautui hyvä tilaisuus, McLean kiittelee.

– Asun Turussa, ja ajan moottoritietä sen verran mitä tarvitsee. Olemme viettäneet kesiä Torontossa, suurkaupungissa on tottunut pitkiin treenimatkoihin. Kun on tuplapelejä tai muuta tarvetta, voin majoittua Espooseen. Muutoin saan varmasti hieman vapauksia.

Kun Kurtis Mcleanin tasoinen pelaaja majailee Turussa, luonteva ajatus olisi toisaalta ollut myös entuudestaan tutun TUTOn pelipaitaan pukeutuminen. Tätä korttia ei kuitenkaan varsinaisesti edes katsottu.

– Tein kyllä heidän suuntaansa tiettäväksi, että olen tarjolla ja kiinnostunut, mutta sieltä ei ilmaistu kiinnostusta. Onneksi muutama muu seura oli kiinnostunut ja tarjolla oli hyviä vaihtoehtoja.

Eräs mielenkiinnon Espooseen kääntäneistä seikoista oli kiinnostus valmentamiseen. McLean kertoo jo keskustelleensa uudenlaisiin uranäkymiin liittyvistä mahdollisuuksista Kiekko-Espoonkin johdon kanssa. Toistaiseksi pestinä on keskushyökkääjän tontti, mutta kokenut pelaaja on halukas auttamaan joukkuetta muutoinkin kuin konkreettisen pelinrakentamisen saralla.

– Olemme alustavasti keskustelleet valmentamiseen liittyvistä asioista ja puhun varmasti asiasta vielä valmennuksen kanssa. Jos voin jotenkin auttaa joukkuetta sillä saralla ilman erityistä roolia, teen sen mielelläni.

– Valmentaminen on ehdottomasti polku, josta olen kiinnostunut. Ehkä ensi vuonna taloustilanne on Suomessakin parantunut sen verran, että on enemmän tilaisuuksia tarjolla, McLean pohtii.

Espoolaisen kiekkoilun mahalaskujen tunkiolta nousua tekevä Kiekko-Espoo on sarjatulokas, mutta aikeissa ei ole tyytyä oppipojan tai peränpitäjän rooliin. Kurtis McLean ei enää havittele kivikovia henkilökohtaisia pörssilukemia, vaan haluaa avittaa joukkuettaan menestymään. Sen suhteen hänellä riittää kunnianhimoa.

– Olemme uusi joukkue sarjassa, mutta haluamme kasaan vahvan nipun ja se näyttää onnistuvan. Koko sarjan osalta odotan erittäin vauhdikasta jääkiekkoa, intensiteettiä varmasti riittää kaikilla pitkän tauon jälkeen. Omalta osaltani odotan, että pitää tehdä paljon töitä, jotta pysyn kyydissä mukana.

» Lähetä palautetta toimitukselle