Kun Ruotsi viimeksi hävisi: Selänne pelasi huippukautta, Unkarin valmentaja valmensi Suomea ja Kärpät dominoi silloinkin

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Ruotsi on erittäin tottunut juhlimaan alkulohkossa.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Ruotsin edellisestä alkulohkotappiosta alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa on kulunut 12 vuotta. Tässä artikkelissa listataan muutama nosto tuolta ajalta.

31.12.2006. Siinä päivämäärä, kun Ruotsi on edellisen kerran hävinnyt alle 20-vuotiaiden jääkiekon MM-kilpailujen alkulohkossa. Tappio tuli Yhdysvalloille, joka kaatoi Ruotsin alkulohkon päätöspelissä jatkoajalla lukemin 3−2.

Tappion jälkeen Ruotsi eteni pudotuspeleissä mitalipeleihin, vain hävitäkseen Yhdysvalloille jälleen pronssiottelussa. Näin kotikisoissa Juniorkronor jäi nuolemaan näppejään 4. sijan muodossa.

Tuon jälkeen alkulohkossa voitto-otteluita on tullut jo 44 kappaletta putkeen. Niistä viimeisin tuli viime kisoissa Venäjää vastaan, joka oli vähällä katkaista Ruotsin putken, muttei siinä onnistunut. Alkulohkojen voittokulku on kääntynyt myös hyväksi mitalisateeksi, sillä tuon jälkeen Ruotsi on voittanut yhden kullan, viisi hopeaa ja yhden pronssin. Lisäksi Ruotsi on hävinnyt pronssipelin neljästi.

Alle on listattu muutamia nostoja siitä, kuinka jääkiekkomaailma makasi tuolloin.

  • Kanada juhli vuonna 2007 alle 20-vuotiaiden MM-kisojen mestaruutta kaadettuaan Venäjän finaalissa.
  • Kisojen tähdistön muodostivat maalivahti Carey Price, puolustajat Erik Johnson ja Kris Letang sekä hyökkääjät Aleksei Tšerepanov, Jonathan Toews ja Patrick Kane. Tšerepanov koki traagisen kohtalon vuonna 2008, kun hän kuoli kesken KHL-ottelun vaihtoaitiossa.
  • Suomi sijoittui kisoissa kuudenneksi. Kapteenina oli nuori ja lupaava Leo Komarov. Ykkösvahdin viittaa kantoi edellisenä keväänä Suomen sensaatiomaiselle pronssille alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa torjunut Tuukka Rask.
  • Suomen päävalmentajana oli Jarmo Tolvanen, joka on nykyään Unkarin miesten pääjoukkueen valmentaja.
  • NHL:n puolella Carolina Hurricanes oli vastikään voittanut historiansa ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan Stanley Cupin. Seuraavana kesänä Anaheim Ducks oli samassa tilanteessa, kun Honda Centerissä todistettiin seuran ensimmäistä ja toistaiseksi ainoaa Stanley Cup-voittoa.
  • Teemu Selänne pelasi 2000-luvun parasta kauttaan. Selänne paukutti kaudella lopulta 48 maalia sijoittuen maalipörssissä kolmanneksi Vincent Lecavalierin ja Dany Heatleyn jälkeen.
  • Liigan puolella aika ei juuri nykyisestä eronnut, sillä Kärpät pelasi dominoivaa kautta. Kärpät juhli myös mestaruutta kaadettuaan Jokerit finaaleissa. Pistepörssin kärjessä keikkuivat ikinuoret Martin Kariya ja Josef Straka.

» Lähetä palautetta toimitukselle