MM-kisoissa palkitaan jokaisen ottelun parhaat pelaajat.
Kuva © Jarno Hietanen

Kuka valitsee ottelun parhaat pelaajat − ja mitä palkinto sisältää?

Artikkeli
Jääkiekon MM-kisoissa riippumatta sarjatasosta on tullut tavaksi palkita jokaisen ottelun jälkeen molempien joukkueiden paras pelaaja kisojen yhteistyökumppanin lahjoittamalla palkinnolla. Palkinnon saa ensin hävinneen joukkueen pelaaja, minkä jälkeen on voittaneen joukkueen vuoro. Tämän jälkeen kaksikko poseeraa yhdessä valokuvaajille ja TV-kameroille.

Kansainvälisen Jääkiekkoliiton papereissa tittelin virallinen nimi on "best player of the game selected by the team", eli joukkueen valitsema ottelun paras pelaaja. On kuitenkin harvemmin selvää, kuka valinnan oikeasti tekee. Valintakäytännöt vaihtelevatkin hyvin paljon joukkueiden välillä.

Yhdysvaltojen joukkueessa ottelun parhaan pelaajan valitsee maan jääkiekkoliiton kiekkotoimintojen apulaisjohtaja, entinen huippumaalivahti John Vanbiesbrouck. Itävallan joukkueessa vastuu on yhdellä joukkueen valmentajista, ja päävalmentaja Roger Baderin mukaan se vaihtelee otteluittain. Tanskan joukkueessa vastuussa on päävalmentaja Heinz Ehlers. 

Suomella valinta ei ole yhden henkilön käsissä, vaan GM Jere Lehtisen mukaan sen tekee kollektiivisesti katsomosta ottelua seuraava joukkueen johtoryhmä.

Palkinnot jaetaan varsin tasapuolisesti. Esimerkiksi viime vuoden ylimmän tason MM-kisoissa Tampereella ja Helsingissä pelatuissa 56 alkulohkon ottelussa palkinnon sai 111 pelaajaa. Vain Yhdysvaltojen Adam Gaudette sai palkinnon kahteen otteeseen.

Pudotuspeleissä tuplapalkintojen määrä lisääntyi. Esimerkiksi viimevuotisen MM-finaalin paras suomalaispelaaja Mikael Granlund oli saanut alkusarjassa kunnian jo kertaalleen. Tänä vuonna kahteen kertaan palkinnon saaneita pelaajia on viime vuotta enemmän.

− Emme halua, että samat pelaajat saisivat koko ajan palkintoa, mutta pelaajan täytyy aina ansaita palkintonsa. Katsomme kuitenkin jonkun verran vaihtoehtoja, Itävallan päävalmentaja Bader myöntää.

John Vanbiesbrouck valitsee Yhdysvaltojen ottelun parhaan pelaajan.
Kuva © Jarno Hietanen

Palkintoon suhtaudutaan lopputuloksen mukaisesti

Erikoisiakin tilanteita on nähty. Kun kuusi vuotta sitten Ranska yllätti Suomen Pariisissa pelatussa ottelussa, Ranskan parhaaksi valittu Pierre-Édouard Bellemare kieltäytyi vastaanottamasta palkintoa, koska se kuului hänen mielestään loistavan ottelun pelanneelle maalivahdille Florian Hardylle. Virallisiin papereihin kunnia jäi silti Bellemaren nimiin.

Pelaajien ajatukset palkinnon saamisesta vaihtelevat hyvin paljon luonnollisesti sen mukaan, miten ottelu päättyi. Voittajille palkinto on kiva lisä, häviäjälle palkinto on ajoittain jopa turhauttava.

− Säilytän palkintoja vanhempieni luona, joten kiva sellainen on saada. Sain yhden viimeksi kun pelasi MM-kisoissa, ja on mukavaa viedä toinenkin sinne, Yhdysvaltojen Conor Garland kommentoi Ruotsi-ottelun jälkeen.

− Tuntuu hienolta saada se kunnia. Meillä on hieno porukka jätkiä täällä, ja siinä porukassa paras merkitsee paljon. Tunsin pelaavani hyvällä itseluottamuksella, mitä ei kuitenkaan ihan joka päivä tapahdu, Yhdysvaltojen parhaana Itävalta-ottelussa palkittu Lane Hutson kommentoi.

Samassa ottelussa Itävallan parhaana palkittu maalivahti Bernhard Starkbaum muistuttaa, että arvokkaampia ovat joukkueen keräämät pisteet otteluista.

− Onhan se ihan kivaa, mutta mieluummin olisin tästä pelistä ottanut pisteitä. Tietysti on aina kova paikka, kun häviämme, mutta Yhdysvallat on aina suuri suosikki meitä vastaan. Aina on kuitenkin mahdollisuus taistella ja ottaa pisteitä.

− En ollut joukkueen paras tässä pelissä, tappiosta harmistunut Nikolaj Ehlers puolestaan myönsi katkeran Saksa-ottelun jälkeen. Hän kuitenkin kävi hakemassa nöyrästi palkinnon.

Mitä ottelun parhaan pelaajan palkinto sitten sisältää? Tähän antoi vastauksen turnauksen avausottelussa Suomen parhaana palkittu Joel Armia.

− Kynä ja lompakko.

A-lohkon parhaat pelaajat otteluittain

Suomi Yhdysvallat Ruotsi Saksa Tanska Ranska Itävalta Unkari
1 Joel Armia Casey DeSmith Lars Johansson Marcel Noebels Morten Poulsen Sebastian Ylönen Thomas Raffl Bence Balizs
2 Sakari Manninen Nick Bonino Jesper Wallstedt Kai Wissmann Stefan Lassen Anthony Rech Nico Brunner Bence Szabo
3 Kasperi Kapanen Casey DeSmith Lukas Bengtsson Nico Sturm Patrick Russell Jules Boscq Peter Schneider Balazs Sebők
4 Marko Anttila Lane Hutson Lucas Raymond Moritz Müller Nikolaj Ehlers Tim Bozon Bernhard Starkbaum István Bartalis
5 Mikko Rantanen Cutter Gauthier Lars Johansson Wojciech Stachowiak Mikkel Bødker Dylan Fabre Marco Rossi Zétény Hadobas
6 Kasperi Kapanen Cutter Gauthier Jacob de la Rose Nico Sturm George Sørensen Kevin Bozon David Madlener Nandor Fejes
7 Hannes Björninen Conor Garland Leo Carlsson Mathias Niederberger Nicklas Jensen Valentin Claireaux Marco Rossi István Sofron

B-lohkon parhaat pelaajat otteluittain

Kanada Tšekki Sveitsi Slovakia Latvia Norja Kazakstan Slovenia
1 Mackenzie Weegar Lukáš Sedlák Denis Malgin Mário Grman Miks Indrasis Michael Haga Batyrlan Muratov Nik Simšič
2 Michael Carclone Jakub Zbořil Andrea Glauser Stanislav Škorvánek Arturs Silovs Emil Lilleberg Maksim Muhametov Jan Drozg
3 Samuel Montembeault Jakub Flek Dean Kukan Samuel Hlavaj Oskars Cibulskis Henrik Haukeland Samat Danijar Žiga Jeglič
4 Lawson Crouse Dominik Kubalík Jonas Siegenthaler Miloš Kelemen Rodrigo Abols Max Krogdahl Adil Beketajev Luka Gračnar
5 Tyler Toffoli Ondřej Beránek Dario Simion Marek Hrivík Kaspars Daugavins Henrik Haukeland Andrei Šutov Blaž Gregorc
6 Tyler Myers Michal Kempný Andres Ambühl Richard Pánik Rudolf Balcers Thomas Olsen Nikita Mihailis Jan Urbas
7 Peyton Krebs Karel Vejmelka Kevin Fiala Pavol Regenda Rodrigo Abols Markus Vikingstad Jevgeni Rymarev Anže Kuralt

» Lähetä palautetta toimitukselle