Kovavireisten suomalaisten kohtaaminen perjantain KHL-helmenä – jatkuuko vahva vire?

KHL / Artikkeli
Jori Lehterä johtaa koko KHL:n pistepörssiä
Kuva © Joonas Kämäräinen
Perjantain KHL-kierroksella nähdään vain kaksi ottelua, kun Salavat Julajev Ufa kohtaa Spartak Moskovan ja HK Vitjaz isännöi Severstal Tsherepovetsia. Kaukalossa voidaan nähdä illan aikana jopa seitsemän suomalaispelaajaa. Näin perjantain ottelujen suomalaisten alkukausi on sujunut.

Suomalaispelaajien lisäksi kentällä päästään seuraamaan myös aiemmin Liigassa pelanneiden pelaajien otteita. Huomio kiinnittyy etenkin Salavat Julajev Ufan sekä Spartak Moskovan väliseen kamppailuun. Tomi Lämsän luotsaaman kotijoukkueen suomalaiskentästä on ollut puhetta kauden aikana, kun hurjia tehoja mättäneet Markus Granlund, Teemu Hartikainen sekä Sakari Manninen ovat useamman kerran ottaneet joukkueensa reppuselkään.

KHL:n pistepörssistä Hartikainen löytyy sijalta neljä tehoin 14+13. Granlund on tällä hetkellä samalla listalla sijalla seitsemän 23 tehopisteellään. Joukkueen kolmas suomalainen kenttäpelaaja Manninen on hänkin kerännyt pisteet 7+12. Joukkueesta löytyy suomalaisverta myös maalinsuulta, sillä Juha Metsola on torjunut lähes kaikissa joukkueen otteluissa. Metsolan torjuntaprosentti liikkuu tällä hetkellä hieman 90 prosentin paremmalla puolella.

Hartikainen on johtanut suomalaiskenttää idässä
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Tällä hetkellä suomalaisten sekä koko sarjan pistepörssin johtaja tulee kuitenkin paljon puhutun "suomalaisjoukkueen" ulkopuolelta. Spartak Moskovan Jori Lehterä on pienen loukkaantumisensa jälkeen palannut kaukaloon ryminällä, josta todisteena koko kauden tehot 5+24. Viimeiseen viiteen peliin vahvana hyökkääjänä tunnettu Lehterä on iskenyt 8 pistettä, ja joukkue liiteleekin tällä hetkellä viiden ottelun voittoputkessa.

Viimeisimmässä joukkueiden kohtaamisessa syyskuun alkupuolella Lehterä näytti kyvykkyytensä iskemällä tehot 2+2. Samaisessa ottelussa Hartikainen pääsi iskemään maalin Mannisen syötöstä. Tämän kauden mittelöiden perusteella tilanne on siis Lehterän hyväksi, mutta kaiken kaikkiaan edessä on tasainen mittelö sekä suomalaisten että joukkueiden mittapuulla. Ennen perjantain koitosta Spartak on läntisen konferenssin sijalla kuusi, kun Ufa on niin ikään sijalla kuusi itäisessä konferenssissa.

Nättisen ja Vittasmäen Severstal vastaan Liigan viime kauden arvokkain pelaaja

Toinen kamppailu nähdään Vitjazin sekä Severstalin välillä. Joukkueet löytyvät läntisen konferenssin sijoilta seitsemän ja yhdeksän. Vitjaz on kuitenkin Severstalia perässä ainoastaan kolme pistettä, vaikka joukkue onkin voittanut ainoastaan yhden ottelun viimeisen viiden ottelun aikana. Severstalilla vastaava saldo on kaksi voitettua viimeisestä viidestä mittelöstä.

Liigaa seuranneille löytyy Vitjazin paidasta tuttu pelaaja, kun viimeiset kaksi vuotta Raumalla pelannut Justin Danforth yrittää KHL-jäiden valloitusta. Pelkän yrityksen tasolle pelaaminen ei ole jäänyt, sillä Danforth on sarjan pistepörssissä sijalla kuusi yhteensä 25 tehopisteellään. Hän on myös joukkueensa paras pistemies reilulla kaulalla seuraavaan.

Severstalin joukkueesta löytyy myös tällä kaudella suomalaisväriä, sillä joukkueen riveissä pelaavat hyökkääjät Joonas Nättinen sekä puolustaja Veli-Matti Vittasmäki. Vittasmäki on päässyt pelaamaan joukkueessa kiitettävällä jääajalla. Viimeiset kautensa ennen KHL-kaukaloihin lähtöä Tapparassa pelannut puolustaja on kellottanut joissakin otteluissa yli 20 minuutin jääaikoja.

Vasta 11 ottelua tällä kaudella pelannut Nättinen on iskenyt pelaamissaan otteluissa yhden maalin ja saalistanut viisi syöttöpistettä. Ennen Severstaliin siirtymistä hyökkäusvarma Nättinen on pelannut KHL:ää Vitjazissa sekä Neftehimikissä, ja sitä ennen Liigassa kolme kautta JYPin paidassa. Severstalin suomalaispelaajat saavat vastaansa viime kauden arvokkaimman liigapelaajan, joten kiirettä riittää kaukalossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle