Koronavirus kevensi rajusti NHL-seurojen kassoja – lipunmyynti ja ottelutapahtumat muodostavat 70 prosenttia kokonaistuloista

NHL / Artikkeli
NHL-areenat avaavat vähitellen oviaan kannattajille.
Kuva © Getty Images
Koronapandemia on pitänyt suurimman osan maailman areenoista ja stadioneista tyhjänä edellisen vuoden aikana. NHL on kärsinyt oman osansa taloudellisista tappioista ja tyhjät katsomot ovat iskeneet joukkueiden tuottoihin erityisen karulla tavalla.

Vuosi sitten urheilumaailma pysähtyi silmänräpäyksessä.

Ensimmäinen dominopalikka kaatui, kun koripallojoukkue Utah Jazzin hyökkääjällä Rudy Gobertilla todettiin koronavirus. NBA-komissaari Adam Silver veti pikaisesti johdon seinästä ja laittoi liigan tauolle. Samana viikonloppuna peruttiin myös yliopistokoripallon mestaruusturnaus ja hetkeä myöhemmin baseball-liiga MLB ilmoitti siirtäneensä oman kauden alkuaan.

NHL:lle runkosarjan keskeytys tuli huonoon saumaan, sillä liigan talous on ollut vahvassa kasvussa 2000-luvulla. Vuonna 2006 liigan kokonaistulot jäivät vielä alle 2,3 miljardin, mutta kaudella 2018–2019 ne nousivat ensimmäistä kertaa jo yli viiden miljardin dollarin rajan.

Vaikka edellinen kausi saatiinkin urheilullisesti vietyä loppuun saakka, pandemian vaikutukset näkyivät rajulla tavalla liigan kokonaistuloissa. Forbesin mukaan kauden 2019–2020 kokonaistulot putosivat vajaaseen 4,4 miljardiin dollariin.

Vaikka NHL kärsikin merkittävät taloudelliset tappiot, puhutaan MLB:n ja amerikkalaisen jalkapallon NFL:n kohdalla vielä aivan toisen asteen luvuista. MLB:n kokonaistulot pienenivät koronakauden aikana peräti 6,5 miljardia – 10,5 miljardista neljään miljardiin. NFL:n tilannetta helpottivat huikean arvokkaat tv-sopimukset, mutta tappiota tuli silti mittavasti. 14,5 miljardin vuositulot pienenivät nyt 9,5 miljardiin taalaan.

peräti 70 prosenttia NHL:n kokonaistuloista tulee lipunmyynnistä ja ottelun aikana myydyistä tuotteista.

Forbesin arvioiden mukaan Pohjois-Amerikan neljä ammattilaissarjaa ovat menettäneet koronapandemian seurauksena tuloja jo yli 14 miljardin dollarin edestä.

Rokotukset helpottavat tilannetta, fanit pääsevät jo 18 halliin 

Yhdysvaltojen ripeä rokotustahti tuo NHL-joukkueille pientä helpotusta. Maaliskuun loppuun mennessä katsojia saa ottaa halliin jo 18 kaupungissa. Kanadan puolella kokoontumisrajoitukset ovat edelleen tiukat, eikä halleissa ole nähty kannattajia. 

Mistään yleisöryntäyksestä ei NHL:n kohdalla voida vielä puhua, sillä suurimmassa osassa kaupungeista halleihin päästetään sisään noin 10–20 prosenttia normaalista kapasiteetista. Maskipakko on käytössä lähes jokaisessa hallissa ja useihin halleihin ei ole pääsyä ilman negatiivista koronatestiä. 

NHL kaipaa erityisen paljon loppuunmyytyjä halleja. Forbesin mukaan peräti 70 prosenttia NHL:n kokonaistuloista tulee lipunmyynnistä ja ottelun aikana myydyistä tuotteista.

Muiden ammattilaissarjojen kohdalla lipunmyynnistä ja oheistuotteista saatavat tuotot jäävät reilusti alle 50 prosentin. Vaikka NHL onkin saanut houkuteltua mukaan uusia yhteistyökumppaneita ja lisännyt mainoksia muun muassa pelaajiensa kypäriin, ei ottelutapahtumasta saatavia tuloja voi näillä korvata. 

» Lähetä palautetta toimitukselle