Koronapandemian maali häämöttää Liiga-seuroille, mutta julistamiseen ei pidä sortua

LIIGA / Artikkeli
Rokotusten odotetaan päättävän koronakurimus, mutta käsillä on arka ja arvaamaton aihe. Se on jääkiekkoväenkin syytä muistaa.

Ihmismieli on lopunpäiten melko yksinkertainen.

Haluamme ja suosimme yksinkertaisia vastauksia ongelmiin, olivat ne ongelmat sitten yksinkertaisia tai monimutkaisia.

Nyt käsillä on niin monitahoinen ongelma, globaali pandemia, että siihen ei ole linjakasta, yksinkertaista ratkaisua. Sellaista on kuitenkin etsitty yksi toisensa perään maaliskuusta 2020 lähtien. Maali on aina häämöttänyt lähellä.

Myös nyt maali häämöttää lähellä. Tähän monimutkaiseen ongelmaamme olemme päättäneet kehittää rokotteen ja kokeilla, toimisiko se. Joten ei tarvita kuin riittävä rokotekattavuus. Maaginen prosenttiluku, jonka valtio on asettanut, jotta valtio voi palauttaa meille ihmisille oikeudet, jotka valtio on meiltä riistänyt.

Jääkiekkoyhteisökin on varovasti lähtenyt näihin talkoisiin mukaan, levittämään tätä ilosanomaa. Monen muun toimijan ohella tässä yhteiskunnassa. Asiassa ovat omat intressit pelissä, toki, sillä koronatilanne vaikuttaa merkittävästi nimenomaan tapahtumiin ja yleisötilaisuuksiin.

Suomen jääkiekkoilijat ry. esitti taannoin oman kantansa. Pelaajayhdistys suosittelee koronarokotetta, myös faneille. Yhdistys esitti myös positiivisen näkökantansa koronapasseihin.

Suora kysymys pelaajayhdistykselle: jos teidän asiantuntemuksenne mukaan rokote tehoaa, miksi koette myös koronapassin tarpeelliseksi?

Vaasan Sport lähti varsin ”vastuullisesti ja turvallisesti” rokotekampanjaan mukaan. Erik Riska ja Valtteri Viljanen kehottivat rennosti menemään koronapiikille.

”Ta vaccinet!” julistaa Riska Sportin sosiaaliseen mediaan julkaistulla videolla.

Mietitäänpä tätä hetki. Olemme nyt päätyneet sellaiseen tilanteeseen tässä yhteiskunnassamme, että jääkiekkoilijat, jotka siis saavat elantonsa jääkiekon pelaamisesta, kehottavat sosiaalisessa mediassa ihmisiä hakeutumaan lääketieteelliseen toimenpiteeseen.

Jääkiekkoilijat.

Lääketieteellinen toimenpide on uuden, kokeellisen mRNA-rokotteen pistäminen.

* * *

Jatkoaika selvitti elokuun lopussa rokotetilannetta Liiga-organisaatioissa. Mielenkiintoista oli, että esimerkiksi Rauman Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt avasi varsin kattavasti pelaajiensa tilannetta. Samoin pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Risto Kauppinen valotti yleiskuvaa. Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi kehui, että koko Liigan toimiston väki on tuplarokotettu.

Sportin lisäksi Lahden Pelicans esitteli sosiaalisessa mediassa rokotevastuullisuuttaan, kun pelaajat hakivat toista rokoteannosta.

Lähtökohtaisesti yksilöiden terveystiedot ovat heidän omia tietojaan. Urheilussakin on viime vuosina vain vahvistunut se, että pelaajien terveystiedoista ja loukkaantumisista annetaan niukasti informaatiota ulkopuolelle.

Koronarokotteen kohdalla tilanne on toinen. Rokottautuminen on yleistä kauppatavaraa, jota kaupitellaan toreilla ja turuilla. Välillä joku muistaa sanoa, että koronarokote on jokaisen henkilökohtainen asia, mutta todellisuudessa viesti on se, että jokaisen tulee ottaa koronarokote ja kertoa siitä iloisesti myös muille.

Yksi virus on muuttanut ihmisten käyttäytymistä ja ajattelua hämmentävällä tavalla.

Ja muutenkin hoetaan sanaa vastuullisuus. Jotain on tehtävä, ja jotenkin tästä kaikesta viestittävä ulospäin, koska muuten joku voisi luulla, että tässä ollaan jotain salaliittohörhöjä. Elämme vastuullisuus- ja hygieniateatterissa, kun oikeat teatterit ja jääkiekkokatsomot ovat olleet suljettuina.

* * *

Tietty konservatiivisuus ei ole pahasta tässä tapauksessa. Jatkoajan jutussa Jukurit ja TPS eivät kommentoineet ollenkaan. HPK:sta vastattiin, että rokotukset ovat ihmisten henkilökohtaisia tietoja.

Näin asian pitäisi ollakin. Osoitetaan kunnioitusta organisaatiossa toimivien ihmisten yksityisyydelle ja oikeudellisille ydinperiaatteillemme. Suomessa ihmisillä on perustuslain turvaama itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa. Ihmisillä on myös yksityisyyden suoja. Vaikka paine olisi kuinka kova tahansa, näistä periaatteista ei tule joustaa.

Eikä ennen kaikkea ajautua niin kireään tilanteeseen kuin Yhdysvalloissa. Columbus Blue Jackets erotti, tai joutui käytännön syiden vuoksi erottamaan, valmentajansa, joka kieltäytyi ottamasta koronarokotetta.

Ihmisten omalle epäröinnille ja spekuloinnille – vapaudelle – on annettava tilaa.

Käsillä on täysin uniikki tilanne. Kukaan ei voi tietää lopputulemaa. On käsillä uusi virus, uusi rokote, uusi teknologia. Vaikka julistaminen tuntuisi loogiselta ja järkevältä, on silti syytä kunnioittaa epävarmuutta, koska ennakkotapausta ei ole.

Kunnioittaa sitä, että ihminen epäröi.

Rokote on käynyt turvallisuusprotokollat läpi, poikkeuksellisen nopeasti toki.  Haittailmoituksia on tulvinut siinä määrin, että Fimea on joutunut lisäämään käsittelijöiden määrää.

Ensin sanottiin, että kaksi rokoteannosta tehoaa. Mutta esimerkiksi Israelissa, joka oli erittäin nopea rokotuksissaan, valmistellaan jo neljättä kierrosta. Suomessakin alkaa kolmannen rokoteannoksen jakelu.

Vaikka Liigalla on rokoteasiassa oma lehmä ojassa, isossa kuvassa tässä on kyse herkästä ja epävarmasta sopasta. Tämä on pikemminkin sanko, johon ei kannata käsiään tunkea.

Rokotehehkutukselle löytää toki nopeasti pohjaa, sillä valtion instituutiot voimakkaasti sitä ajavat. Valtio on tietysti mahtipontinen entiteetti, mutta valtiot ovat historian, ja myös lähihistorian, aikana olleet usein myös väärässä.

Tarina siitä, että rokote nyt tulee ja pelastaa, on yksinkertainen, lohdullinen ja mieltä ylentävä. Ihmiskunta nousee uudeksi jumalaksi luontoa vastaan, kukistaa luonnon. Ihmiset ovat niin innoissaan uudesta jännästä teknologiasta, että soraäänet voidaan julistaa hörhöiksi. On hyviä ihmisiä ja on pahoja ihmisiä.

Jääkiekko- ja muunkin urheiluväen tulisi olla hyvin varovainen linjatessaan, kertoessaan tai julistaessaan rokotteista yhtään mitään. On se sitten rokotteiden puolesta tai niitä vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle