Koronakaranteeni varmisti HIFK:n pudotuspelipaikan, pakkotauko auttaa kompuroivaa KooKoota

LIIGA / Artikkeli
Kookoo joutui HIFK-ottelun altistumisen vuoksi karanteeniin.
Liiga teki maanantaina 15.3. historiallisen päätöksen ottessaan käyttöön pistekeskiarvon sarjajärjestyksen määräävänä tekijänä. Mitä seurauksia karanteenista ja siitä seuraavasta otteluiden perumisesta seuraa?

Liiga tiedotti jo kauden alkaessa mahdollisuudesta siirtyä pistekeskiarvon käyttöön. Lopullinen päätös tehtiin sen jälkeen, kun HIFK ja SaiPa oli asetettu 14 vuorokauden koronakaranteeniin terveysviranomaisten toimesta. Liigahallitus vahvisti poikkeussäännön voimaantulon maanantaina, sillä karanteenien takia kaikkia otteluita ei saada enää pelattua.

Jatkoajan Antti Wennström ja liigadata.fi-sivustoa ylläpitävä Markku Hänninen tekivät katsauksen tilastoihin.

HIFK kotiedulla pudotuspeleihin

HIFK varmisti karanteeniin joutumisella pudotuspelipaikkansa. Joukkueelta peruttiin karanteenitoimenpiteiden takia seitsemän ottelua. Toki punanuttujen tipahtaminen ratkaisupelien ulkopuolelle olisi ollut normaalistikin lähinnä teoreettista, sillä paikan varmistuminen pelillisesti olisi ollut kuuden pisteen päässä. 1,96 pisteen keskiarvo pitänee HIFK:n kakkossijalla tositoimiin paluuseen saakka.

Helsinkiläisten niskaan hengittää loistovireessä oleva TPS, mutta turkulaisten tappio Kärpille vaikeutti heidän nousuaan HIFK:n ohitse. 10 ottelun kuntopuntarin perusteella HIFK säilyttää sijoituksensa runkosarjan loppuun saakka. Jos Lukko jatkaa alkukautta vaisumpia otteitaan, hieman parantamalla HIFK voi nousta jopa Lukon ohitse ykköseksi. Kysymys kuuluu: kuinka iskukykyinen joukkue on pelittömän ja harjoituksettoman kaksiviikkoisen jälkeen? Lisämurheita aiheuttaa joukkueessa jylläävä koronavirus, jonka vaikutusta pelaajien kuntoon on vaikea arvioida tarkkaan.

Pudotuspelitaistelussa Kookoolle etua karanteenista, HPK sijaiskärsijänä

Viimeisistä pudotuspelipaikoista vaikuttaisivat taistelevan Kookoo, Sport, Ässät ja HPK. Puhtaasti kuntopuntaria katsomalla testitulosten odottamisesta johtunut karanteeni oli Kookoolle mainio asia. Puntarin kärkijoukkoihin kuuluva HPK on saalistanut sarjapisteitä 1,7 pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla Kookoon jäädessä vain 0,9 pisteeseen per ottelu. Lisäksi he joutuvat pelaamaan neljä ottelua vähemmän ilman loukkaantumisestaan toipuvaa ykkösvahti Victor Brattströmiä.

HPK oli hiipimässä todella lähelle Kookoota ja viimeistä pudotuspelipaikkaa runkosarjan jatkuessa normaalisti. Kookoon ja HPK:n piti kohdata vielä kahdesti, mutta toinen näistä otteluista peruttiin. Toiselta kantilta asiaa tarkastellessa Kookoolle jää karanteenin jälkeen pelattavaksi kymmenen ottelua, joista sille riittää noin 12 pisteen raapiminen, vaikka HPK voittaisi kaikki jäljellä olevat ottelunsa.

Nykyisellä pistetahdillaan Sport purjehtii melko varmasti kohti pudotuspelejä sijoituksen ollessa yhdeksäs tai kymmenes. Kuntopuntarin 1,5 pistettä per ottelu oikeuttaisi jopa juuri ja juuri ohittamaan alavireisen Kookoon.

Ässien suunta sarjataulukossa on vahvasti alaspäin (0,4 p/o) riippumatta siitä, mitä muille tapahtuu. Vaikka ennätyspitkä 10 ottelun tappioputki juuri katkesikin, on vaikea nähdä Porissa tapahtuvan sellaista ryhtiliikettä, jolla Sport tai Kookoo vielä ohitettaisiin.

HPK ja varauksin Sport myös hyötyvät karanteeneista hiukan. Kummaltakin jää pelaamatta yksi HIFK-ottelu. Sportilta peruuntuu vastapainona yksi kohtaaminen SaiPaa vastaan.

Tappara yksin kaikkien aikojen ottelutilaston kärkeen

Mikäli muutoksia sarjaohjelmaan ei enää tule, Tappara on runkosarjan päättymisen jälkeen ainoa joukkue, joka on pelannut sekä viime että tällä kaudella kaikki 60 ottelua ja näin ollen myös kaikki SM-liigan 2287 runkosarjaotteluaan. Kahden ottelun päässä seuraavat Ilves ja TPS (2285), HIFK tipahtaa karanteenin vuoksi heistä kuuden ottelun päähän lukemalla 2279 ottelua.

» Lähetä palautetta toimitukselle