Konsolikiekon SM-mitalistit ratkaistiin Assemblyssä – "Vähintään 2–3 tuntia pelaamista joka päivä"

Muut Sarjat / Artikkeli
HAVU Gaming voitti Suomen mestaruuden Assemblyilla.
Kuva © Arttu Kokkonen
Assembly Summer -tapahtuman jälkeisessä haastattelussa on mukana tapahtumassa kykyjänsä esitelleitä pelaajia sekä konsolikiekon monitoimimies Kenneth Lehtinen.

Pelialan jättitapahtumassa Assembly Summerissa kruunattiin elokuun ensimmäisenä lauantaina NHL-pelisarjan 6vs6-pelimuodon Suomen mestari. Viime vuoden mestaria FILADELPHIAA vastaan revanssia hakemaan lähtenyt HAVU Gaming (entinen Written In The Stars) onnistui kukistamaan vastustajansa finaalissa.

Kultajoukkueen kapteenin on helppo hymyillä

HAVU Gamingin kapteeni Tuukka "FlyerKungen" Kuha voitti joukkueensa kanssa kultamitalit ja 1vs1-pelimuodossa itselleen pronssia. Hän kertoo tuntemuksistaan tapahtuman jälkeen ja näkemyksistään NHL-pelistä.

Minkälaiset tunnelmat jäi Assemblyilta?

– Erittäin hyvät. Itselläni meni henkilökohtaisesti pelit hyvin molempina päivinä ja voitetut mitalit kaulassa on helppo hymyillä.

Mikä oli ratkaiseva tekijä mestaruutenne takana?

– Meillä on ihan uskomaton joukkuehenki, tehtiin nöyrästi yhdessä hommia eikä lähdetty missään kohtaa keulimaan. Pelattiin mun mielestä tosi fiksusti läpi turnauksen ja puolustettiin hyvin. Siihen vielä hyvä maalivahtipeli. Näin itse tiivistäisin.

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla ja HAVU Gamingilla on?

– Jaa-a, menestyä turnauksissa ja pelata jatkossa vielä enemmän tyylillä. Lomaillaan nyt ja katotaan, mitä NHL 20 -peli tuo tullessaan.

Millainen tunnelma sinulla on NHL 20:n betaversiosta ja mitä parannuksia peliin toivoisit?

– Minun mielestäni ihan potentiaalinen peli on taas tulossa. Syöttely tuntui vähän hassulta, sitä voisi jotenkin säätää. Eniten fiksausta NHL 19:sta kuitenkin tarvitsevat maalivahdit ja ne näyttivät jo betassa ottaneen hieman askelia eteenpäin. Innolla odotan syyskuuta ja uutta peliä.

Mitä vaatii pelata kovalla tasolla NHL:ää?

– Se on konsolimaailmassa vähän yksilöllistä. 6vs6-pelimuodossa voi pärjätä, vaikkei pelaisi päivittäin. Siellä voi jo pelkällä rutiinilla, kokemuksella ja taktiikoilla päästä pitkälle, kunhan on tutut jätkät ympärillä. 1vs1-pelimuodossa näkisin, että pelitunteja tarvitsee enemmän pärjätäkseen – ainakin omalla kohdallani. Pitää olla kärsivällinen ja koittaa pelata ajatuksella aina kun pelaa. Itse tykkään vähintään kaksi–kolme tuntia pelata joka päivä. Ennen kaikkea pitää kuitenkin olla hauskaa.

Viime vuoden kulta vaihtui hopeaan

Jälleen kerran finaaliin joukkueensa johdattanut FILADEPLHIAN kapteeni Joonas "I_Juunas_I" Paatiala kertoi syistä, miksi tällä kertaa joukkue ei yltänyt kultaan ja pohti avaintekijöitä konsolikiekossa pärjäämisessä.

– Assemblystä jäi hyvä fiilis jatkoa ajatellen. Pelasimme mielestämme parasta peliä, mitä ollaan tässä pelissä pelattu, mutta se ei vain tällä kerralla riittänyt. Finaalipelit olivat todella pienistä asioista kiinni, mutta mielestäni (HAVU Gamingin maalivahti) Hansulinho oli suurin este mestaruutemme tiellä. Jälleen.

NHL-pelissä tarvitaan paljon muutakin, omistautuminen yksin ei riitä, mutta on tärkeä osa kehittymisen kannalta, Paatiala pohdiskelee.

– Yleensä pyrimme pelaamaan päivittäin noin 3–4 peliä iltaan varsinkin ennen turnauksien alkua. Turnauksissa tahti on sen verran kova, että pelkästään niiden pelaaminen pitää jo tatsia yllä. Kyllä mielestäni omistautuminen asiaan kuin asiaan antaa sinulle paremmat lähtökohdat pärjätä. NHL-pelissä tarvitaan paljon muutakin, omistautuminen yksin ei riitä, mutta on tärkeä osa kehittymisen kannalta, Paatiala pohdiskelee.

Pronssitaistelu

Tänä vuonna pronssista taistelivat Butterfly Effect sekä Symphony. Molemmat joukkueet ovat kokoonpanoiltaan tuoreita, mutta osaamista molemmista joukkueista ehdottomasti löytyy.

Neljänneksi jääneen Symphonyn maalivahti Casper "ICappeI" Lundgren piti Assemblyssä pelatuissa peleissä sinnikkäästi omiaan taisteluissa mukana, mutta se ei riittänyt mitalisijoille. Lundgren kertoo ajatuksistaan.

– Olen erittäin pettynyt siihen, miten finaalit menivät. Ennen viikonloppua meillä oli sellainen olo, että meillä on hyvät mahdollisuudet voittaa kaikki. Mutta valitettavasti emme yltäneet tasolle, millä olemme viime viikkoina pelanneet. Uskoisin, että tämä oli hieno kokemus heille, jotka eivät ole ennen pelanneet live-tapahtumissa ja tämä kokemus varmasti helpottaa tulevissa tapahtumissa pelaamista.

Butterfly Effectin kapteeni Jere "jergelii" Jortama kommentoi puolestaan näin: 

– Erittäin hyvät fiilikset jäi pronssista. Tuntuu, että haastettiin HAVU hyvin, mutta ei ihan vielä riittänyt kuitenkaan. 

Tulevaisuuden suunnitelmista Jortama kertoi, että tahtoisi nyt pitää joukkueensa kokoonpanon samana mahdollisimman kauan. Organisaation alla pelaaminen kiinnostaisi.

Butterfly Effect peittosi Symphonyn pronssipelissä.
Kuva © Arttu Kokkonen

Mies kaiken takana

Kenneth Lehtinen on suomalaisen konsolikiekon monitoimimies.

Minkälaiset fiilikset jäi Assemblyilta?

– Aivan mahtavat fiilikset. Väsyneet, mutta mahtavat. Molempina päivinä (1vs1 ja 6vs6) saatiin erinomaiset finaaliturnaukset aikaiseksi ja yleisö viihtyi niin paikan päällä kuin suorassa suoratoistolähetyksessä Twitchissä! Oli mahtavaa nähdä, kuinka moni paikalla olevista seurasi tapahtumaa ja koki sen niin kiinnostavaksi, että ryhtyi kuvaamaan valokuvia ja videoita sen seuraamisen lomassa.

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla ja NHLGamerilla on?

– Kaikkia kortteja ei voi tässä vaiheessa iskeä pöytään, mutta kyllähän se maailman valloitus on tavoitteena. Meillä on hieno liigojen ekosysteemi, mikä kattaa jo Suomen, Ruotsin, Venäjän ja Saksan omien maidensa sarjojen osalta, minkä lisäksi Euroopan ja Pohjois-Amerikan liigat toimivat upeina silmäterinä meidän kokonaisuudessa, Lehtinen kertoo.

– Lyhyen aikavälin suunnitelmiin kuuluu parantaa lajin näkyvyyttä ja joukkueiden sekä pelaajien mahdollisuutta saada eri tavoin tukea pystyäkseen panostamaan aina enemmän tähän rakkaaseen harrastukseen. Monella tuntimäärät alkavat käydä jo työstä.

Nähdäänkö joskus 6vs6-maailmanmestaruusturnaus?

– Kyllä. Minulla ei ole tästä epäilystäkään ja tietysti olen itse mielelläni tätä järjestämässä. Edellä mainitsemani ekosysteemimme tarjoaa tähän erinomaiset edellytykset.

NHL:n järjestämiä Gaming World Championship 1vs1-turnauksia on pelattu nyt kahtena vuonna (2018 ja 2019).

– Mikäli kysymyksellä tarkoitettiin "järjestääkö NHL joskus 6vs6-GWC:tä?", kysymys on kimurantimpi. Uskon kyllä tämänkin toteutuvan, mutta millä aikavälillä? Riippuu, miten he asennoituvat järjestämiseen. On pohdittava, haluavatko he mukaan mahdollisimman monta joukkuetta, vai onko ideana vain saada parasta viihdettä katsojille. Viihdettä näistä peleistä saa kyllä yllin kyllin, mutta realistisia kandidaatteja maailmanmestareiksi asti ei löydy ihan samalla tavalla kuin 1vs1-kekkereistä, joten osallistujalistaan ei kannata odottaa samanlaista ryntäystä kuin 1vs1-turnauksiin, Lehtinen pohtii.

Kenneth Lehtinen pyörittää tiiminsä kanssa NHLGamer-sivustoa.
Kuva © Arttu Kokkonen

Minkälaista on järjestää konsolikiekkoturnauksia?

– Mukavaa, rankkaa, stressaavaa ja antoisaa. Jokainen liiga ja turnaus on oma kokonaisuutensa ja pyrimme toteutuksessamme tarjoamaan jollain tavallla uniikin kokemuksen. Jotta liiga tuntuu tuoreelta vielä useamman sarjan tahkoamisen jälkeen. Pelaajat ovat hyvällä tavalla vaativia ja pystymme yhteistuumin yhteisön kanssa parantamaan esimerkiksi sääntöjä ja aikatauluja kausi toisensa jälkeen.

NHL 19 -pelin 6vs6 -finaalitapahtumat:

- IS Cup @ GameXpo (Helsinki)

- Finnish Championship League (FCL) 
@ Assembly Summer (Helsinki) 

- European Championship League (ECL)
@ LanTrek (Tampere)

-Swedish Championship League (SCL)
@ Birdie LAN (Uppsala, Ruotsi)

– Olemme järjestäneet 1vs1-kilpailuja jo monta vuotta, mutta NHL 19 -pelin elinkaaren aikana korkkasimme myös kilpailulliset 6vs6-tapahtumat isossa skaalassa – tietääksemme ensimmäisenä maailmassa – toteuttamalla neljä isoa finaalitapahtumaa.

– Toteutimme myös ECL-kauden kokonaisuudessaan Elisa Viihteen kanssa, kattaen lähes 30 selostettua lähetystä. Kausi oli iso menestys ja on pakko antaa iso kiitos kumppaneillemme Elisalle ja Dr. Oetkerille, että uskalsivat lähteä toteuttamaan tätä projektia ja näyttämään, minkälaista viihdettä huippujoukkueet voivat parhaimmillaan tarjota. Iso hatunnosto myös Gigantille, jonka kanssa toteutimme elokuun ensimmäisenä viikonloppuna päättyneet SM-kisat (FCL). Livetapahtuma ja lähetys oli kokonaisuutena parasta, mitä olemme tähän mennessä järjestäneet, eikä se ole mahdollista ilman näitä kumppanuuksia, Lehtinen mainostaa sponsoreita.

Kuinka paljon työtä ja organisointia tapahtuman järjestäminen vaatii?

– Kyllä tämän paletin pyörittäminen nykyään vaatii täysipäiväistä panostamista ja sen myötä tietysti luo myös tietynlaisia menestyspaineita. Harva kykenee pidemmällä aikavälillä tarjoamaan ammattitaitoaan täysipäiväisesti ottamatta siitä itse korvauksia.

– Toiminnan kasvattaminen tarpeeksi isoksi ammatillisen toiminnan mahdollistamiseksi on minusta välttämätöntä laadukkaan jatkuvuuden ja konsolikiekon kehittymisen varmistamiseksi. Suunta on ehdottomasti oikea ja potentiaalia homman kannattavuuteen on olemassa runsaasti. Rakkaus lajiin on kuitenkin tärkeä elinehto, jotta tätä voisi suositella pidempiaikaisena urapolkuna. Minun lisäkseni projektien parissa häärää projektista riippuen 3–10 hengen tiimi, joka auttaa omalla osaamisellaan (esimerkiksi viestintä, ohjelmointi, design, säännöt) liigojen pyörittämisessä.

Olisiko jotain parannettavaa pelissä tai toiminnassa tulevaisuutta ajatellen?

– Pelissä ei ole monesta muusta suositusta eurheilupelistä poiketen minkäänlaista spectator-tilaa, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki lähetykset on tehtävä pelaajan näkymästä. Tämä onneksi toimii NHL-pelin osalta varsin hyvin, mutta kyllähän vaihtoehtoiset TV-tyyliset kuvakulmat ja uusinnat toisivat katsojille entistä paremman katseluelämyksen ja olemmekin aktiivisesti antaneet tästä palautetta jo pidemmän aikaa pelin kehittäjälle.

Meille on myös tärkeää tehdä yhteisöstämme mahdollisimman helposti lähestyttävä uusille pelaajille ja järjestää entistä enemmän pelattavaa kaikentasoisille pelaajille.

– Omalta osaltamme kuuntelemme aina yhteisömme palautetta liigojen, turnausten ja tapahtumien jälkeen ja pyrimme toteuttamaan aina vain parempia kokonaisuuksia. Meille on myös tärkeää tehdä yhteisöstämme mahdollisimman helposti lähestyttävä uusille pelaajille ja järjestää entistä enemmän pelattavaa kaikentasoisille pelaajille. Isot liigat ja turnaukset ovat toki meille koko homman suola, mutta emme unohda juuriamme.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Uutinen
Washington Capitals perustaa eSports-joukkueen
Muut Sarjat | 13.11.2019 14:47
Artikkeli
FCL: HAVU Gaming on uusi Suomen mestari!
Muut Sarjat | 4.8.2019 16:38
Artikkeli
FCL: Kapteenit luottavaisin mielin Assemblyille
Muut Sarjat | 2.8.2019 15:00
Uutinen
FCL: Neljä kovaa konsolikiekkojoukkuetta Assemblyille
Muut Sarjat | 25.7.2019 12:11