Kolme toivomusta: TUTO toivoo tiivistä joukkuepelaamista ja tehoja

MESTIS / Artikkeli
Roope Rannalta TUTO odottaa reilusti enemmän maaleja.
Kuva © Timo Savela
TUTO on aloittanut kauden alle ennakko-odotusten ja majaileekin sarjan häntäpäässä. Huono alku maksoi Antti Virtaselle päävalmentajan pestin ja uuden käskijän Hermanni Vidmanin johdolla turkulaiset ovatkin parantaneet peliä. Toivomuksia Korvatunturille kuitenkin löytyy.

TUTO lähti kauteen tavoittelemaan kärkipäänsijoituksia, mutta löytyykin joulutauon alkaessa sijalta 12, takanaan ainoastaan Peliitat ja KOOVEE. Alkukauden heikot otteet johtivatkin päävalmentajan vaihtumiseen marraskuun lopulla, kun Hermanni Vidman korvasi Antti Virtasen. Uuden päävalmentajan komennossa peli on parantunut, mutta vielä on työtä jäljellä karsijanpaikalta nousemiseen.

1. Maaleja tarvitaan

TUTO on Mestiksen maalitilastossa viimeisellä sijalla 60 osumalla. Ennakko-odotuksissa TUTOn vahvuutena nähtiin hyökkäyspelaaminen, olihan riveihin siirtynyt muum muassa KeuPassa kovia tehoja nakutellut Joonas Larinmaa. Viime kaudella Larinmaan pistekeskiarvo oli 1,26 ja nyt vaatimaton 0,56.

Kokeneelta Alexander Nikulinilta on myös lupa odottaa kovempia tehoja. Venäläinen on kuitenkin joutunut olemaan kymmenen ottelua sivussa loukkaantumisten vuoksi.

Uutena tulokkaana joukkueeseen liittyi Mestiksessä aikoinaan kovia tehoja latonut Roope Ranta. Rannalla on pelaamassaan kymmenessä ottelussa ollut monia maalipaikkoja, mutta osumia tähän mennessä ainoastaan yksi.

Joukkueen paras pistemies onkin tällä hetkellä Mestiksen ahkerin laukoja puolustaja Mikke Levo tehoilla 6+10. 174 laukauksella osumaprosentti on kuitenkin vaatimaton 3,4 %.

Mikäli alle odotusten pelaavat veljekset Joonas ja Jesper Larinmaa, Nikulin ja Ranta alkavat tekemään tehoja kykyjensä mukaan, on TUTOn hyökkäyksestä odotettavissa tuhoisaa jälkeä.

2. Ylivoima pelaamiseen tehoja

Mikäli maalinteko on 5v5 ollut vaikeaa, on se ylivoimalla ollut vielä tuskaisempaa. Tässä tilastossa TUTO löytyykin viimeiseltä sijalta vaatimattomalla lukemalla 12,90 %.

Varsinkin Nikulinin ylivoimakenttä pyörittää ylivoimaa hyvin, mutta vaaralliset laukaisupaikat jäävät vähiin tai tulevat kaukaa. Joukkueen pitääkin etsiä ylivoimaan ratkaisumalleja, koska taitoa ja laadukkaita yv-pelaajia joukkueessa kuitenkin riittää. Nykyisellään pyörittäminen on varsin näennäistä.

3. Joukkuepelaamisen tiiviys ja kuri

Joukkueen pelaamisen tiiveys ja rakenne oli kateissa Virtasen aikana ja pelaaminen oli huolimatonta. Vidman asetti välittömästi tavoitteeksi näiden asioiden korjaamisen, ja osin on tässä myös onnistunut. Kiekolliseen pelaamiseen tarvitaan kuitenkin vieläkin lisää huolellisuutta ja viisikon on pysyttävä tiiviinä, jotta TUTO pääsee paremmin hyökkäysalueelle pelaamaan vahvuuksillaan.

Pelin aikana joukkueen pelaaminen vaihtelee paljon ja täyttä 60 minuuttia huolellista pelaamista TUTOlta ei ole vielä nähty. Varsinkin korkealta paineistavan vastustajan alta pois pääseminen ilman kiekon roiskimista tuottaa edelleen vaikeuksia ja rikkoo pelin rakennetta.

Jokainen pelin osa-alue on uuden valmennuksen alaisuudessa selvästi parantunut ja tämän kehityksen jatkuessa TUTO tulee jättämään karsijanpaikan taakseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle