Kolme toivomusta: Hermeksen peliin pätee klassinen kiekkoviisaus

MESTIS / Artikkeli
Hermes kamppailee pudotuspelipaikasta.
Kuva © Jarno Hietanen
Joulutauolle siirryttäessä Hermes on jäämässä niukasti pudotuspelien ulkopuolelle, mutta kokkolalaisten onneksi puolet runkosarjasta on vielä jäljellä. Aikaa siis on.

Hermes on kerännyt tähän asti pelaamistaan 25:stä ottelusta pisteitä keskiarvolla 1,20 pistettä per ottelu. Saldo oikeuttaa Mestiksen runkosarjan 10. tilaan. Puolivälieriin etenee kahdeksan joukkuetta ja viimeiset pudotuspelipaikat ovat toistaiseksi joukkueen hyppysissä.

Kolme toivetta Hermes voi suunnata osa-alueille, jotka ovat kantaneet sen peliä syyskaudella, mutta toisaalta myös heikkouksia on kehitettävä, jotteivät niskaan hengittävät joukkueet napsi heitä kiinni.

1. Onnistumisia laajemmalta rintamalta

Hermeksen superonnistujien lista on lyhyt. Eemeli Takala ja Erik Ahopelto ovat pystyneet tuottamaan tehopisteitä hyvällä tahdilla, mutta muutoin on hiljaisempaa. Valtteri Hotakainen lähentelee kymmenen maalin rajaa kahdeksalla osumallaan, jonka on ylittänyt vain Takala.Valtaosa joukkueen pelaajista huitelee alle kymmenessä tehopisteessä sarjan ollessa tauolla.

Erik Ahopelto on Hermeksen tärkeimpiä pelaajia.
Kuva © Jarno Hietanen

Juuso Ketola saa puolustuspäässä vastuuta noin 20 minuuttia per peli ja on pystynyt tuomaan jonkun verran tehojakin. Alakerran otteet heittelevät kuitenkin melkoisesti, sillä osan pelaajista tilastot ovat melko synkkää luettavaa.

Mikäli Hermes löytää pelaajia, joiden vire kohenee kevätjäillä huomattavasti, on sillä täydet mahdollisuudet ottaa kiinni muutama edellä menevä joukkue.

2. Maalivahdeille taikakaluja matsirituaaleihin

Vaikka Rasmus Korhonen ja Kristian Tamminen eivät ole pelanneet huonosti, tarvitsee pudotuspeleihin haluava joukkue maalivahtia, joka ottaa kiekkoja kiinni suuremmalla kuin alle 90 prosentin varmuudella. Tammisen voittoprosentti on kuitenkin yli 50, joten toivoton tilanne ei ole. Korhonen taas on nuori ja kehittyvä veskari, jonka ottaessa nopeita askelia eteenpäin voi Hermes hyötyä hänestä paljonkin nopealla aikataululla.

Huippulupaava Joel Blomqvist on käynyt torjumassa kolme ottelua kokkolalaisen veräjällä, mutta hyvät otteet Kärppien liigajoukkueen tolppien välissä ja mahdollinen onnistuminen nuorten MM-kisoissa merkitsevät sitä, ettei Blomqvistia enää Mestiksessä tällä kaudella tulla näkemään.

Joel Blomqvist pelannee Kärpissä suurimman osan loppukaudesta.
Kuva © Tiia Mahkonen

Jos, ja miksei olisi, Hermeksen tavoite on pudotuspeleissä, tarvitsee se veskariosastoltaan rahtusen parempia otteita. Kenties hevosenkenkä tai jäniksenkäpälä alkulämmöille voisi auttaa − tai sitten jokin hieman tavanomaisempi kehityskeino, joita maalivahdit tietysti harjoittelevat päivittäin.

3. Jäähyaitiosta pois jatkossakin

Hermes ei ole istunut paljon jäähyillä alkukauden aikana, vaan se kuuluu Mestiksen kilteimpiin joukkueisiin. Kuten vanha ja kenties kulunutkin klassinen kiekkosanonta kuuluu: "erikoistilanteiden merkitys korostuu tärkeissä otteluissa", niin se taitaa olla Hermeksenkin kohdalla.

Mikäli joukkue pystyy pysymään poissa boksista myös runkosarjan loppukäänteissä, on sillä sitä kautta mahdollisuus parantaa muun muassa maalivahtiensa onnistumismahdollisuuksia.

Hermeksen kannattaa keskittyä keväällä alakertaan.
Kuva © Jarno Hietanen

Oman maalin varjeltuminen on tietysti jääkiekon kulmakiviä. Kokkolalaisten alivoimapeli on nimittäin yksi sarjan heikoimmista, joten alivoimaiseksi joutuminen ei useinkaan tiedä heille hyvää.

» Lähetä palautetta toimitukselle