Kohta törsätään liikaa: He ovat NHL:n vapaiden agenttien suurimmat rahastusriskit

NHL / Artikkeli
Matt Dumban taso on laskenut hänen parhaista vuosistaan.
Kuva © Getty Images

NHL:n sopimuskausi vaihtuu lauantaina 1.7. alkuillasta. Tämä tietää rajoittamattomien vapaiden agenttien siirtymistä markkinoille kaikkien joukkueiden napattavaksi. Luvassa on hyviä hankintoja, mutta myös riskialtista törsäämistä.

Jatkoaika poimi listalta pelaajia, joiden maine, lyhyen ajan onnistumiset tai muuten sopiva markkinatilanne tuottaa heille perustasoon ja tulevaisuudennäkymiin nähden ison sopimuksen.

Matt Dumba

Parhaimmillaan 50 pistettä yhden runkosarjan aikana kerännyt Matt Dumba on kuulunut pitkään Wildin luotettavaan puolustusryhmitykseen. Viiden vuoden ja 30 miljoonan dollarin sopimus päättyy nyt, ja usein siirtotakarajalla muualle huhuttu pelaaja on viimein lähtökuopissa. 28-vuotiaan puolustajan aika on nyt, sopimusmielessä. Se ei ole paha ikä puolustajalle, mutta nuoli osoittaa jo parhaista vuosista alaspäin − selvästi, etenkin hyökkäysosaamisen suhteen.

On helppo nähdä, että nuo hälytyskellot eivät soi vahvistusta etsivillä joukkueilla, vaan joku lyö tiskiin kenties maksimisopimuksen isolla rahalla. Malliesimerkki pelaajasta, joka voisi olla erinomainen hankinta hyvään pelisysteemiin lyhyellä sopimuksella, vaikka vähän ylihinnallakin, mutta pitkä ja kallis sopimus huutaa jo etukäteen ulosostoa jalan hidastuessa. 6–7 vuotta ja 50 miljoonan lähestyminen olisi etukäteen karmea virhe.

Tristan Jarry

Penguins-vahti Tristan Jarryn nousu NHL:n maalivahtieliittiin on antanut odottaa itseään. Tässä taustalla on ollut myös huono tuuri. Yhdet pudotuspelit menivät täysin penkin alle suorituksellisesti, ja toisen pilasi loukkaantuminen. Toistaiseksi Jarry on ollut keskikastin maalivahti, joka on runkosarjassa kyennyt suurinpiirtein maaliodottaman mukaiseen suorituksiin, kerran melkein seitsemän maalia sen yli.

Lyhyet pudotuspelirupeamat ovat raaka tapa ratkaista pelaajien kohtaloa positiiviseen tai negatiiviseen suuntaan. Yhtä kaikki Jarryn pudotuspelinäytöt ovat jääneet positiiviselta osin antamatta. Nyt edessä on kuitenkin näillä näkymin avoin taivas ja heikko kokonaistarjonta, mikä tietänee Jarrylle lihavaa tilipussia.

28-vuotias vahti on kokeilun arvoinen, mutta mitä lähemmäksi tuleva sopimus menee NHL:n eliittiä pituudessa ja hinnassa, sitä vahvempaan nahkaköyteen tuleva seura riskin kanssa itsensä sitoo. Sopimuksen pelotteluverrokkina voidaan pitää jo Jack Campbellia, vaikka sillä ei olla edes eliitin lukemissa.

Tristan Jarry saa todennäköisesti hyvin ison sopimuksen.
Kuva © Getty Images

Radko Gudas

Kovaa fysiikkaa, näyttäviä taklauksia, vastustajan ärsyttämistä. Radko Gudas oli näkyvässä roolissa Panthers-kevään 2023 finaalivisiitissä. Tämä voi NHL:n sankaritarinoita rakastavassa kulttuurissa kasvattaa pelaajan mainetta liioitelluksi asti, ja samalla lihottaa tilipussia. Hyvä pudotuspelikevätkään ei tarkoita sitä, että taso pysyisi korkealla tulevissa runkosarjoissa.

33-vuotias Gudas on yhä käyttökelpoinen pelaaja NHL-tasolla, mutta rajansa kaikella. Ei pidä ajatella, että taso nousisi enää kolmosparin puolustavasta pelaajasta sen korkeammalle tai että ylipäänsä taso olisi enää nouseva. Ei kai kukaan enää esimerkiksi nelivuotista, yli kymmenen miljoonan kokonaisarvoista sopimusta hänelle täräytä?

Alex Killorn

Kaksinkertaisen Stanley Cup -voittajan Alex Killornin ura on taas taitekohdassa. Takana on hyvä kausi, mutta 33-vuotiaan pelaajan nykyisen seuran palkkakatto hipoo jo päätä. Lightningin on tehtävä valintoja, joissa panokset lyödään todennäköisesti esimerkiksi Tanner Jeannotiin tämän floppaamisesta huolimatta.

Lightningin menestyksen salaisuus on ollut siinä, että seurassa uskalletaan myös luopua oikealla hetkellä rakkaistakin pelaajista. Pitkä sopimus Killornin kanssa olisi hurja riski, ja vapailla markkinoilla kanadalaisella on todennäköisesti viimeinen hetki laittaa kunnolla rahoiksi.

Killornin viime kausi oli onnistunut, mutta tehojen suhteen ailahtelu on vaivannut häntä vuosien välillä. Nyt on tilipäivän aika, mikä merkitsee hänet todennäköisesti rahakkaalla sopimuksella hankkivalle kaksijakoista riskinottoa. Killorn tuo tehoja, kokemusta ja esimerkkiä, mutta kuinka isolla jättisopimuksella hänet houkutellaan ja minne? Kiekkoa seuraava maailma jännittää jo valmiiksi, kun Killorn kiinnitetään seitsemäksi vuodeksi ja ensimmäinen vuosi tuottaa 40 tehopistettä.

» Lähetä palautetta toimitukselle