Kirja-arvio: Lähes 300 sivua ylisanoja on liikaa − jopa puolustajalegenda Nicklas Lidströmin upeasta urasta

NHL / Artikkeli
Nicklas Lidströmistä kertova kirja ei yllä samalle tasolle kuin supertähti peliurallaan.
Kuva © Triumph Books
Nicklas Lidströmin tuoretta kirjaa lukiessa saa yliannostuksen ylisanoista. Poikkeuksellisen hienosta urasta kertova kirja on kohteeseensa verrattuna yksipuolinen ja tavanomainen.

Nicklas Lidström on kiistatta yksi kaikkien aikojen parhaista NHL-puolustajista. Lidströmin saavutuksiin kuuluu muun muassa seitsemän Norris Trophya ja neljä Stanley Cupia. Ruotsalaispuolustaja oli lisäksi ensimmäinen eurooppalainen, joka voitti joukkueen kapteenina Norris Trophyn ja Stanley Cupin.

Kokeneiden toimittajien Gunnar Nordströmin ja Bob Duffin kirja ”Nicklas Lidstrom − The pursuit of perfection” keskittyykin hehkuttamaan Lidströmiä täydellä arsenaalilla. Kirjaan on haastateltu Lidströmin itsensä lisäksi tämän vaimoa Annikaa ja lukuisia pelaajia, valmentajia ja muita Lidströmin tunteneita kiekkovaikuttajia.

Yhteinen kokemus on, että Lidström oli poikkeuksellinen pelaaja. Virheettömyys, tyylikkyys ja suoritustason tasaisuus toistuvat kommentista toiseen.

Ruotsalaispuolustajan ura käydään läpi kutakuinkin kronologisesti. Englanninkielisen kirjan teksti on sujuvaa ja helppolukuista, mutta jatkuviin kehuihin kyllästyy nopeasti. Myös pudotuspelikeväiden ja arvokisojen kuvauksissa on turhan paljon toisteisuutta. Lidströmin vaiheet ovat NHL:ää seuraaville tuttuja, ja tuskin kukaan aiheeseen tutustuva haluaa lukea yksityiskohtaisia selostuksia vanhoista peleistä.

Täydellinen ihminen jää mysteeriksi

Kirjan ensimmäinen luku on nimeltään Täydellinen ihminen. Näin Lidströmin pelikaverit ja valmentajat supertähden kokivat, mutta Lidström itse oli eri mieltä ja korosti olevansa erityisesti vaimonsa mielestä kaikkea muuta kuin täydellinen.

20 vuotta kestäneen NHL-uran ajalta kirjassa mainitaan vain muutama selvä virhe tai epäonnistuminen. Nämä ovat kuitenkin jääneet vaivaamaan Lidströmin mieltä pitkäksi aikaa. Lidströmin virheettömyys jääkin pohjimmiltaan selittämättä.

Ruotsalaispuolustaja pelasi 20 vuotta valtavalla vastuulla ilman merkittäviä loukkaantumisia, kohtasi illasta toiseen suurimmat tähdet ja oli koko uransa ajan NHL:n ehdotonta eliittiä.

Lidström myöntää joutuneensa kiinnittämään ikääntymisen myötä aiempaa enemmän huomiota harjoitteluun − yhdeksi tekijäksi pitkän ja menestyksekkään uran taustalla hän mainitsee levon ja pelaamattomuuden työsulkukauden 2004−05 ajan. Nämä varsin tavanomaiset asiat eivät täysin selitä Lidströmin poikkeuksellisen hienoa uraa.

Lähimmäksi Lidströmin salaisuutta päästään osiossa, jossa ruotsalaiset tutkijat Carl Lindberg ja Jan Lennartsson kertovat tutkimuksestaan, jota varten he katsoivat 40 tuntia ruotsalaistähden pelaamista. Keskeisin löydös oli se, että Lidström oli miettinyt etukäteen eri tilanteita ja omia vaihtoehtojaan, joista hän pyrki aina valitsemaan sen, jossa vastustajalla oli pienin todennäköisyys maalintekoon.

Lyhyesti sanottuna Lidström ajatteli kuin tilastotieteilijä. Ruotsalaistutkimusta käsiteltiin vain muutaman sivun verran, mutta aiheesta olisi mielellään lukenut paljon pidempäänkin.

Mielenkiintoiset tiedonmurut hukkuvat ylisanojen virtaan

Kirjassa ei liene yhtään aukeamaa, jolla Lidströmiä ei kehuttaisi poikkeukselliseksi pelaajaksi. Yleisin rinnastus oli 60- ja 70-lukujen tähtipuolustaja Bobby Orr. Erityisen mainion kehun antoi ainoana valmentajana kolmen kullan klubiin päässyt Mike Babcock, joka valmensi Lidströmiä seitsemän vuoden ajan, mutta Babcock kertoo monien uskovan Lidströmin valmentaneen ennemmin häntä.

Lidströmin pitkän ja poikkeuksellisen uran varrelle on mahtunut myös harvinaisia tapahtumia, joita kyllä tuodaan kirjassa esiin, mutta kiinnostavimmat yksityiskohdat jäävät jatkuvan hehkutuksen varjoon.

Lidström on kuitenkin siinä mielessä harvinainen ruotsalainen NHL-tähti, että hän ehti käydä armeijan ennen NHL-uransa. Lisäksi aikaan Detroit Red Wingsissä liittyy esimerkiksi sellainen poikkeuksellinen piirre, että hän neuvotteli viimeiset sopimuksensa itse ilman agenttiaan.

Keväällä 2002 Lidström puolestaan luovutti yhdessä Steve Yzermanin, Chris Cheliosin ja Brendan Shanahanin kanssa osan palkastaan seuralle Brett Hullin hankkimista varten. Myös NHL:n reissuelämästä tuodaan esille negatiivisia puolia. Toisaalta Lidström kertoo kulissien takaisia yksityiskohtia säännöllisiltä Hollywood-vierailuilta ja Stanley Cup -voiton jälkeisestä käynnistä Valkoiseen taloon.

Kirjan Lidströmiä ylistävästä sävystä herää ajatus, että haastateltavia ei ole haluttu kunnolla haastaa ja Hockey Hall of Fame -legendasta oli päätetty esittää puhtaasti positiivinen puoli. Näkökulmassa ei sinänsä ole mitään väärää, mutta suhteessa haastateltujen määrään kirja tarjoaa lopulta vähän uutta tietoa.

Yksi kaikkien aikojen monipuolisimmista ja tyylikkäimmistä puolustajista olisi ansainnut kirjan, joka olisi enemmän hänen kaltaisensa.

Kirja on tilattavissa englannin- ja ruotsinkielisenä suomalaisista verkkokaupoista, ruotsinkielisen teoksen nimi on "Lidström: Captain fantastic".

Gunnar Norström & Bob Duff (2019): Nicklas Lidström − The pursuit of perfection. Triumph Books. 288s.

» Lähetä palautetta toimitukselle