Kirja-arvio: Bryan Berardin NHL-uraa sävyttivät vaikeat vammat, mutta kirjassaan hän inspiroi avoimuuteen ja toiveikkuuteen

NHL / Artikkeli
Silmävamma oli keskeinen Berardin uraan vaikuttanut tapahtuma.
Kuva © SIMON & SCHUSTER
Bryan Berard selätti NHL-urallaan kaksi vaikeaa loukkaantumista palaten määrätietoisesti kaukaloon. Samaan sinnikkyyteen kannustaa myös hänen kirjansa "Relentless: My Life in Hockey and the Power of Perseverance".

Vakava silmävamma, kaksi selkäleikkausta, steroidikäry ja vuosien tienestien menetys huijarin uhrina – Bryan Berardin uraa olisi helppo lähestyä negaatioiden kautta. Berard kuitenkin oli NHL:n ykkösvaraus vuonna 1995 ja voitti parhaan tulokkaan palkinnon kauden 1996–97 päätteeksi.

Kirjassaan "Relentless: My Life in Hockey and the Power of Perseverance" Berard toki nostaa esille uraansa ja elämäänsä merkittävästi vaikuttaneet vastoinkäymisetkin, mutta keskittyy kirjan nimen mukaisesti kuvaamaan periksiantamattomuutta ja sitkeyttä.

Berardin elämästä kertova kirja on inspiroiva lukukokemus.
Berardin elämästä kertova kirja on inspiroiva lukukokemus.
Kuva © Simon & Schuster

Kokeneen toimittajan Jim Langin kanssa kirjoitettu kirja kertaa napakasti Berardin lapsuuden ja vuonna 2009 päättyneen kiekkouran – myös uran jälkeiset tapahtumat on mainittu lyhyesti. Eniten tilaa on kuitenkin onnistuneesti annettu sille, kuinka yhdysvaltalaispuolustaja uransa erilaiset vaiheet koki ja millaisia ajatuksia ne herättivät.

Urheilija, ystävä, ihminen

Berardin kirjan suuri vahvuus on sen inhimillisyys. Teknisesti kirjassa käydään läpi Berardin pelaajaura, mutta tilastoja ja saavutuksia keskeisempää on päähenkilön kokemukset itsestään ja ympäröivästä maailmasta. Harva jääkiekkoilija on uskaltanut yhtä avoimesti kertoa omista peloistaan, epävarmuudestaan ja suoraan sanottuna tyhmyydestään raha-asioissa. Berard osoitti avoimuutta jo peliuransa aikana esimerkiksi steroidien käytöstä kertoessaan.

Toisenlainen luonne olisi murtunut tai katkeroitunut kaikista vastoinkäymisistä, mutta Berard päätti jatkaa ja sopeutua muuttuneisiin olosuhteisiin.

Kantava teema kirjassa on myös suhde läheisiin. Perhe oli Berardin tukena ja kannustajana niin hyvissä kuin vaikeissakin vaiheissa. Lisäksi tärkeänä suhteena kuvautuu jo lapsena alkanut ystävyys Brian Boucherin kanssa, joka pelasi myös mittavan NHL-uran.

Moniin urheilukirjoihin verrattuna Berardin teos keskittyy kuvaamaan enemmän joukkueyhteisöjen ilmapiiriä kuin kertomaan hassuja sattumuksia. Pitkän uransa varrelta Berardilla on toki kerrottavanaan mielenkiintoisia tarinoita kanssapelaajistaan ja valmentajista, mutta mehukkaimmat jutut irtoavat kuitenkin vain 25 peliä sisältäneestä KHL-kaudesta.

Avoimuuteen Berard kannustaa muitakin ja nostaa esimerkiksi itsemurhan tehneen ex-pelaajan Wade Belakin, jonka mielenterveysongelmat tulivat Berardille yllätyksenä.

Mielenterveysongelmia Berard nosti esille myös kilpaillessaan Battle of the Blades -tositelevisiokilpailussa, jossa julkkikset kilpailevat ammattitaitoluistelijoiden parina. Hyväntekeväisyyspottinsa Berard olisi lahjoittanut Do it for Daron -ohjelmaan, joka kerää varoja nuorten mielenterveystyön hyväksi. Taustalla on ex-kiekkoilija Luke Richardsonin 14-vuotiaan Daron-tyttären itsemurha. Berard mielsi omien kokemustensa myötä mielenterveystyön itselleen tärkeäksi teemaksi.

Kuva © Simon & Schuster

Inspiroiva toipumiskertomus

Berard ilmoitti heti ensimmäisestä silmäleikkauksesta herättyään, että hän haluaa vielä pelata NHL:ssä. Lääkärit eivät puoltaneet saati tukeneet Berardin suunnitelmia, mutta haastavissa olosuhteissa yhdysvaltalaisen sinnikkyys kantoi hedelmää. Vastaavaa päättäväisyyttä hän oli osoittanut aiemminkin – esimerkiksi suoritettuaan lukion nopeutetussa aikataulussa loppuun saadakseen vanhemmiltaan luvan pelata OHL:ssä Yhdysvaltain yliopistosarjan sijaan.

Berard ei pelkästään toipunut silmävammansa jälkeen pelikuntoon, vaan hän pystyi lisäksi pelaamaan yhtä tehokkaasti kuin NHL-uran alussa. Vasta selkävammat söivät Berardin tehoja, mutta eivät kuitenkaan estäneet pelaamista.

Urheilullinen lahjakkuus toki osaltaan mahdollisti Berardin paluun huipputasolle vaikeiden vammojen jälkeen, mutta vähintään yhtä keskeistä oli hänen toiveikas ja periksiantamaton asenteensa. Toisenlainen luonne olisi murtunut tai katkeroitunut kaikista vastoinkäymisistä, mutta Berard päätti jatkaa ja sopeutua muuttuneisiin olosuhteisiin.

Eikä edes huijatuksi tuleminen pystynyt estämään näkemästä elämässä ja ihmisissä hyvää, vaikka Berardin palkkaama sijoitusneuvoja oli tehtaillut vuosien ajan mittavia petoksia sekä Berardin että muidenkin NHL-pelaajien tienesteillä.

Jokaisella meistä olisi paljon opittavaa Berardin asenteesta ja ajatusmaailmasta.

"Relentless: My Life in Hockey and the Power of Perseverance" ei ole saatavissa kotimaisista kirjakaupoista, mutta sen saa tilattua Suomeen esimerkiksi Amazonista.

Bryan Berard & Jim Lang (2019): Relentless: My Life in Hockey and the Power of Perseverance. Simon & Schuster. 230s.

» Lähetä palautetta toimitukselle