Kirja-arvio: Ansioituneet ammattilaiset kioskikirjallisuuden kimpussa − "NHL ja suomalaistähdet" on harmittava pintaraapaisu kiinnostavasta aiheesta

NHL / Artikkeli
Kirjassa esitellään suomalaisia eri vuosikymmeniltä.
Kuva © International Hockey Archives
Tietokirjailija Hannu Kauhalan ja toimittaja Marko Leppäsen yhteisteos ei yllä edes lehtiartikkelin kattavuuteen, vaikka osaamista ja käsiteltävää materiaalia riittäisi.

Kun palkittu tietokirjailija Hannu Kauhala ja kokenut urheilutoimittaja Marko Leppänen tekevät kirjan NHL:stä suomalaispainotuksella, odotukset ovat korkealla. Valitettavasti “NHL ja suomalaistähdet” on kuitenkin hajanaisesti kyhätty teos, jonka sisältö jää raapimaan pintaa.

NHL:n yleinen historia pikakelataan ja teoksen kymmenet suomalaiset esitellään harmittavan suppeasti − näkemystä ja kokemusta olisi tekijöillä riittänyt analyyttisempäänkin toteutukseen.

Mitään uutta tai paljastavaa kirjassa ei ole, ja suomalaiset NHL-pelaajat saavat toistuvasti enemmän palstatilaa lehtiartikkeleissa − eli kirja hukkaa täysin formaattinsa erityisedun.

Kansikuvapoika Patrik Laine on yksi kymmenistä kirjassa esitellyistä NHL:n suomalaistähdistä.
Kuva © Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Kohderyhmä kateissa

On vaikea keksiä, kenelle kirja nykymuodossaan olisi suunnattu. NHL:n tosifaneille tarjolla on korkeintaan muutama tiedonmurunen. Uusien fanien houkuttelemiseksi sisältö puolestaan on turhan akateemista ja tekstin sävy paikoin jopa lukijaa aliarvioivaa.

Sekä NHL:n historian ja nykyilmiöiden taustoittaminen että mahdollisimman monen suomalaistähden esittely on lähtökohtana aivan liian laaja. Niin nykypelaajien kuin erityisesti vuosikymmenten takaisten pioneerien tarinoissa olisi ollut valtavasti mahdollisuuksia laajentaa tekstiä.

Esimerkiksi Reijo Ruotsalainen ja Christian Ruuttu ovat paitsi menestyneitä ja arvostettuja myös saavutuksiinsa nähden vähän esillä. Muutaman sivun tiivistys näin kovista urista on loukkaus niin urheilijaa, kirjoittajaa kuin lukijaa kohtaan.

Kirjalla on mittaa reilut 200 sivua, joten syvempi käsittely ei olisi vaatinut edes radikaalia karsimista. Tosin esimerkiksi Kaapo Kakkoa ja Patrik Lainetta käsittelevät luvut eivät tarjoa mitään sellaista, mitä ei oltaisi saatu lukea mediasta jo vuosikausia.

Kasperi Kapasen haasteet NHL-paikan valtaamisessa sen sijaan tuodaan harvinaisen avoimessa valossa esiin − vastaavaa näkökulmaa olisi voinut hyödyntää esimerkiksi Kakon diabeteksesta.

NHL-historia on kirjan toimivin osuus.
Kuva © International Hockey Archives

Hyvän aiheen haaskaamista

Kirjan kustantaja on Suomalaisen kirjallisuuden seura, joten suomalaisnäkökulma on perusteltua. Toteutus on kuitenkin häiritsevän väkinäistä. Kirjoittajista Kauhala on aiemmin tehnyt syvällisiä ja aiheeseen paneutuneita teoksia, kuten Tavoitteena Stanley Cup ja Kiekkoilua yli Atlantin.

Toki myös ”NHL ja suomalaistähdet” on vaatinut paneutumista ja runsasta taustatyötä, mutta lopputuloksessa se ei näy.

NHL-historia suomalaisesta viitekehyksestä olisi ilman muuta toimiva lähtökohta kirjalle: 70-luvun pioneerit NHL:ssä ja WHA:ssa, 80-luvun Oilers-dynastiat, Selänteen ennätyksellinen tulokaskausi, menestyksekkäät maalivahdit – vain muutaman esimerkin mainitakseni.

Kauhalan ja Leppäsen kirjassa sen sijaan on ylitarjontaa näkökulmista sekä pelaaja- ja toimihenkilöesimerkeistä – ja silti jää puuttumaan jopa Petri Skrikon ja Sami Salon tasoiset pelaajat.

Kirjan toteutustapa aliarvioi erityisesti tekijöitä, joilla olisi ollut osaamista aiheen laveampaan käsittelyyn. Tämä puolestaan lyö synkän varjon Suomalaisen kirjallisuuden seuran ylle kustantajana, sillä tekstin laajentaminen olisi eittämättä ollut helposti toteutettavissa. Rahallista panostusta se toki olisi vaatinut, mutta samalla myös kirjan kiinnostavuus olisi noussut aivan eri tasolle.

Nykyisellään on luotu kertakäyttöistä kioskikirjallisuutta, joka toimisi korkeintaan tiiserinä onnistuneesti toimitetuille teoksille samasta aiheesta.

Markus Mattssonin ja monen muun suomalaisen tarinaa olisi mieluusti lukenut laajemminkin.
Kuva © International Hockey Archives

Plussat hukkuvat miinuksiin

Kirjassa ylivoimaisesti mielenkiintoisinta on NHL-jääkiekon alkuvaiheita kuvaava osio. Siirtymä suomalaisiin kadottaa niin sanotusti momentumin, vaikka henkilöesittelyissäkin on muutama ilahduttava valinta, kuten yksi ensimmäisistä suomalaismaalivahdeista NHL:ssä Markus Mattsson ja erityisesti valmentajina, kykyjenetsijöinä tai muina toimihenkilöinä työskentelevät.

Harvat valonpilkut kuitenkin uppoavat harmaaseen bulkkimassaan. Kirjan laaja ja monipuolinen kuvitus on kokonaisuudessaan tekstiä onnistuneempaa, mikä ei tietokirjan kohdalla ole varsinainen kohteliaisuus.

Jos tälle pikakelaukselle joskus tehdään laajempi ja syventyneempi “jatko-osa”, olen ehdottomasti kiinnostunut. Nykytoteutuksellaan kirjaa on vaikea suositella kenellekään.

Hannu Kauhala & Marko Leppänen (2020): NHL ja suomalaistähdet. Suomalaisen kirjallisuuden seura. 239s.

» Lähetä palautetta toimitukselle