Kiitos ja hyvästi, Tappara 2021−2022: Sekava syksy vaihtui dominointiin kevätkaudella ja riemukkaisiin kultajuhliin Nokia Arenalla

LIIGA / Artikkeli
Tappara-kapteeni Otto Rauhala pääsi nostelemaan Kanada-maljaa kauden päätteeksi.
Kuva © Tiia Mahkonen
Syksyllä peliään etsinyt ja ailahtelevasta tuloskunnosta kärsinyt Tappara oli kevätkaudella kiistatta Liigan paras joukkue. Täsmävahvistukset Jokereista olivat viimeinen sinetti tamperelaisten matkalla kohti mestaruutta.

Kauden kohokohta: Teräksiset esitykset pudotuspeleissä ja ansaitut kultajuhlat kotijäällä

Tappara pääsi lähtemään pudotuspeleihin parhaista mahdollisista asetelmista, kun se varmisti päätöskierroksella runkosarjan voiton. Tämä tiesi sitä, että joukkue pääsi nauttimaan tärkeästä kotiedusta aina finaaleihin asti.

Matkallaan kohti mestaruutta Tappara kohtasi tutun pudotuspelivastustajansa Lukon, sensaatiojoukkue KooKoon ja viime kevään hopeajoukkue TPS:n. Jokainen sarja tarjosi Tapparalle omanlaisensa haasteen niin puolustamisen, maalivahtipelaamisen kuin fyysisyydenkin osalta, mutta kerta toisensa jälkeen joukkue vastasi huutoon ja käänsi tiukat ottelut edukseen. Kaikki sarjat päättyivät Tapparalle voitoin 4−1, eli joukkue kärsi koko kevään aikana vain kolme tappiota.

Huomionarvoista on, että Tappara pelasi kevään parhaat ottelunsa sarjojen katkaisupeleissä. Se, jos mikä, kertoo kaiken tarvittavan joukkueen henkisestä kantista. Tapparalaiseen tapaan tyly ja konemaisen varma suorittaminen vaihdosta ja ottelusta toiseen oli tälläkin kertaa mestaruuden avain.

Materiaalin laajuudesta kertoo se, ettei joukkueen riveistä löydy lainkaan alisuorittajia. Yksilöistä on kuitenkin nostettava esiin huikeat finaalit pelannut maalivahti Christian Heljanko, pudotuspelien paras pelaaja Joona Luoto, "kultatalismaani" Veli-Matti Savinainen ja kevään kovimman puolustusparin muodostaneet Brady Austin ja Mikael Seppälä.

Kauden synkin hetki: Tahmea syyskausi nosti esiin huolenaiheita

Nokia Arena 3.12.2021. Tappara on juuri hävinnyt suorastaan häpeällisen esityksen jälkeen Ilvekselle uuden areenan avausottelussa luvuin 3−6. Tappio paikallisvastustajalle on jo kauden kolmas. Peli on sekaisin ja tulosta ei synny odotetusti. Onko kirves ruostumassa? Onko Jussi Tapola menettämässä otteensa joukkueeseensa?

Moni varmasti pohti näitä kysymyksiä tuona joulukuisena iltana. Syyskausi alkoi menestyksekkäillä CHL-otteluilla, mutta liigapeleissä otteissa oli näkynyt jälleen outoa vuoristoratamaisuutta, jonka myötä hyvän ja huonon päivän ero oli pahimmillaan todella suuri. Lisäksi kautta oli edeltänyt kohu kapteeninvaihdoksesta, joka herätti kysymyksiä ilmapiirin laadusta joukkueen sisällä. Eikä tilannetta ainakaan helpottanut luottoratsu Jukka Peltolan pitkä loukkaantuminen.

Uuden sivun kääntymistä ei tarvinnut kuitenkaan odotella kauaa, sillä heti 4.12.2021 pelatussa uusintaottelussa Tappara esiintyi kuin uudestisyntyneenä voittaen Ilveksen peräti 0−7. Loppu on historiaa.

Mitä kesän aikana on tehtävä?

Tapparan suurin haaste on siinä, miten se onnistuu ylläpitämään nykyisen tasonsa. Tunnetusti kaikki joukkueet haluavat aina peitota mestarin, joten ensi kaudella Tappara on varmasti kaikkien liigajoukkueiden tähtäimessä. Samalla Tapparan tekemistä yritetään varmasti myös kopioida − onhan sillä jo vuosien edestä näyttöjä menestymisestä niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin.

Monesti mestarijoukkueen haasteena on suuri vaihtuvuus kauden jälkeen, kun yksilöiden hyvät suoritukset huomioidaan myös isommilla areenoilla. Pelaajiston osalta Tapparan tilanne on kuitenkin jopa poikkeuksellisen hyvä, sillä iso osa kultajoukkueesta nähdään kirvesrinnoissa myös ensi kaudella.

Puolustuksessa jatkajia ovat ainakin Mikael Seppälä, Veli-Matti Vittasmäki, Casimir Jürgens, Joni Tuulola sekä Tomas Hamara. Myös Santtu Kinnunen teki kauden aikana jatkosopimuksen, mutta lupaavan puolustajan ensi kauden pelipaikka on vielä auki, sillä Kinnunen solmi hiljattain tulokassopimuksen Florida Panthersin kanssa. Maalissa jatkaa kultavahti Heljanko.

Myös hyökkäysosastolla Tapparalla on otollinen tilanne. Jatkajia ovat ainakin Patrik Virta, Waltteri Merelä, Kristian Tanus, Otto Rauhala, Jere Henriksson, Petteri Puhakka, Sami Moilanen ja konkari Kristian Kuusela. Myös pörssihai Anton Levtchillä ja Charles Bertrandilla on sopimukset ensi kaudesta, mutta Levtchi saattaa tähdätä jo mainituille isommille areenoille ja Bertrandin jatko on tuloksellisesti hieman vaisumman kauden jälkeen hivenen auki.

Sopimus on katkolla Otto Leskisellä, Brady Austinilla, Joona Luodolla, Tyler Morleylla, Kyle Platzerilla, Veli-Matti Savinaisella ja Topi Rönnillä. Joukossa on varmasti lähtijöitä, mutta myös mahdollisia jatkajia. Etenkin Jokerit-kaksikon jatko olisi Tapparalle huikea uutinen. Ikitaistelija Jukka "Juki" Peltola sen sijaan päätti ripustaa hokkarit naulaan.

Penkin takana jo kolmesti kultaa huuhtonut Jussi Tapola aloittaa jo kahdeksannen kautensa Tapparassa, joten vaatimustaso pysyy korkealla jatkossakin. Toimistolla sen sijaan tapahtui jo merkittävä muutos, kun Jukka Rautakorpi vaihtoi urheilujohtajan tehtävät JYPin päävalmentajan pestiin. Toistaiseksi Tapparan pelaajahankinnoista vastaavat seuran entinen toimitusjohtaja Mikko Leinonen ja Kimmo Vähä-Ruohola, mutta seura tiedottanee lähiaikoina, miten urheiluorganisaatiota uudistetaan jatkossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle