Kiitos ja hyvästi, KooKoo 2022–2023: Daavidin taistelu katkesi Goljatiin, mutta seura on menossa oikeaan suuntaan

LIIGA / Artikkeli
KooKoon ei tarvitse lähteä lomille leuka rinnassa.
Kuva © Tiia Mahkonen
KooKoo ylsi jälleen pudotuspeleihin hyvän pelaajatarkkailutyön ansiosta, mutta resursseiltaan ylivertainen Tappara löi toista vuotta putkeen kouvolalaisille jauhot suuhun.

Kauden kohokohta: Tiukasta pudotuspelikilvasta viimeisenä mukaan ja Kärppien pudottaminen

KooKoon kauden huipentuma oli aijanjakso runkosarjan lopulta ensimmäisen pudotuspelikierroksen loppuun. Oranssimustat ottivat hurmoksellisen 4–3-jatkoaikavoiton derbyvastustaja SaiPasta runkosarjan toiseksi viimeisellä kierroksella ja varmisti pudotuspelipaikkansa komealla viimeisen kierroksen 7–3-vierasvoitolla Turun Palloseurasta.

Ensimmäisellä kierroksella vastaan asettui Kärpät, jonka KooKoo lähetti seurajohtoa myöten Leville voittaen ottelusarjan 2–1 huomattavasti pienemmällä budjetilla kootun joukkueen voimin. Sarjan ratkaisu syntyi jälleen tyylillä: kouvolalaiset varmistivat jatkopaikan 5–0-voitolla Raksilasta.

Olli Salo ja hänen joukkueensa voivat ollat ylpeitä myös vieraspelaamisestaan kauden mitassa, sillä KooKoon nouseminen linja-autoon tarkoitti usein painajaisia vastustajalle. KooKoo oli runkosarjan kolmanneksi eniten pisteitä hankkinut vierasjoukkue jääden jälkeen ainoastaan Ilveksestä ja Tapparasta.

KooKoon skoutit voivat ansaitsevat taputuksia olalleen ties kuinka monennetta kautta putkeen, sillä joukkue menetti jälleen tärkeitä runkopelaajia ennen kauden alkua ja joutui raapimaan uuden ryhmän kasaan alennuskorista. Korvattavia olivat muun muassa ykkösentteri Kim Strömberg, ykköspakkipari Petteri Nikkilä ja Peetro Seppälä, pisteiden tekoon syvyyttä tuoneet Ville Meskanen ja Radek Koblížek, sekä haalarihommia raatanut Aleksi Ainali.

Tilalle hankittiin Charle-Édouard D'astous, Stefan Warg, Linus Andersson, Axel Ottosson, Emil Molin, Miska Kukkonen, Ari Gröndahl sekä Samuel Valkeejärvi. Myös terveytensä paremmalle tolalle saanut Miska Siikonen kykeni pelaamaan täyden kauden. Aikoinaan Kouvolassa kiekkoilleen Malte Strömwallin kaltaisia löytöjä ei tällä kaudella tehty, mutta vastaavasti ainoa täysin epäonnistunut hankinta oli kesken kauden Sparta Prahaan siirtynyt Warg.

Kauden synkin hetki: kaamoksen turbulenssia ja alkutalven turpasaunaa

KooKoon kauden synkin ajankohta oli kauden ensimmäisen viiden ottelun jälkeen alkanut alakäyrä, joka katkesi vuodenvaihteeseen.

KooKoo näytti tämän ajanjakson aikana siltä, että se saattaa jäädä kokonaan ulos pudotuspeleistä. Ajanjaksoon mahtui useampi vähintään kolmen tappioputki, ja nekin katkesivat hyvin usein vasta suotuisten pomppujen seurauksena.

Etenkin joukkueen erikoistilannepelaaminen oli huolestuttavaa, sillä syksyn tehottomuus ylivoimalla lukitsi KooKoolle sarjan huonoimman ylivoiman tittelin. Kymenlaaksolaiset onnistuivat kauden lopulla nostamaan ylivoimansa 14,29 prosenttiin, mutta sillä irtosi silti vain jumbosija. Ylivoima pääsi raiteilleen vasta pudotuspeleissä.

Mitä kesällä pitäisi tehdä?

KooKoo tulee jälleen joutumaan tuttuun tilanteeseen, jossa varsinkin pisteidenteossa onnistuneet pelaajat siirtyvät uusien haasteiden ja parempien palkkakuittien perässä muualle.

Iltalehden tietojen mukaan kapteeni ja kultakypärä Heikki Liedes olisi jo siirtymässä seuraavaksi kaudeksi pois seurasta. Saman lähteen mukaan korvaavaksi pelaajaksi olisi hankittu HIFK:n Otto Paajanen. Ilta-Sanomat uutisoi KooKoon tehneen myös toisen nimekkään panostuksen hyökkäykseensä Arttu Ilomäen muodossa. Kouvolan Sanomien epävirallisten tietojen mukaan Koblížek olisi lisäksi palaamassa Kouvolaan.

Jos seuran kauneimmat päiväunet tulisivat toteen ja joukkue pysyisi kuta kuinkin ennallaan, KooKoo tarvitsisi puhtaaksiviljellyn maalintekijän. Kultakypärä Liedes oli joukkueen ainoa, joka rikkoi 20 maalin rajan tasan 20 maalillaan. Tämän jälkeen parhaat maalintekijät olivat Andersson 15 maalillaan sekä Molin ja Ottosson 11 osumallaan.

Maalintekijän lisäksi joukkue tarvitsee hyvän aloittajan. Joukkueen paras aloittaja runkosarjassa oli Kasperi Ojantakanen, joka kauhoi vain puolet kiekoista omille. Aloitusympyrän puutteet näkyivät erityisesti Tappara-pudotuspelisarjassa, jossa Tappara sai jatkuvasti kiekon Jori Lehterän kauhottua aloituksia lähes 70-prosenttisesti.

Täydellinen hankinta tässä mielessä voisi olla Kärppien Arttu Hyry, joka voitti aloituksensa 67,5-prosenttisesti ja sopisi profiililtaan KooKoon pelitapaan kuin nenä päähän. Kiekollinen puolustaja ei myöskään olisi joukkueelle pahitteeksi, sillä joukkueen pakkien pistepörssin voitti D'astous vain 23 pisteellään.

Urheilujohtaja Jarno Kultanen saa kääntää kivien lisäksi myös kantoja ja muita mahdollisesti liikuteltavissa olevia luontokappaleita, sillä sekä valmiiksi nimekkääseen  maalintekijään että hyvään kiekolliseen puolustajaan KooKoon budjetti tuskin riittää.

Kauden hahmo: Heikki Liedekseen tiivistyy täydellisesti se, mitä KooKoo haluaa olla

Jos KooKoosta pitää nimetä yksi joukkueen identiteettiä kuvaava pelaaja, on se kapteeni Liedes. Liedes on viimeisen kahden kauden aikana alkanut aivan yllättäen tekemään myös pisteitä, mutta pohjimmiltaan kyseessä on periksiantamaton työmyyrä, joka ei pelkää kulmia tai maalinedustaa, pelaa tarvittaessa laidan lisäksi myös keskellä ja on erikoistilanteissa käytettävissä niin yli- kuin alivoimallakin.

Tämä oranssimusta kyttyräniska asettaa omalla tekemisellään joukkueelle korkean standardin esiintyy tyylikkäästi ja edustavasti myös kaukalon ulkopuolella ja omistaa Kouvolan ryhdikkäimmät pudotuspeliviikset.

Jos Liedeksen aika KooKoossa tuli kauden päätyttyä päätökseen, hän voi lähteä tietäen vaikuttaneensa erittäin positiivisesti KooKoon toimintaan sekä jäällä että sen ulkopuolelta.

» Lähetä palautetta toimitukselle