Kiitos ja hyvästi, KalPa 2021−2022: Ruma mahalasku pilasi nousujohteisen kauden

LIIGA / Artikkeli
Eero Kilpeläisen hieno ura päättyi surkein sävelin.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/
KalPan mahtava jakso tammi-helmikuussa päättyi lopulta karmeaan pettymykseen maaliskuussa, kun kuopiolaiset jäivät ilman paikkaa pudotuspeleissä.

KalPan kausi 2021−2022 oli todella kaksijakoinen. Repaleisen alkukauden jälkeen joukkue sai rivit kasaan ja keskellä talvea se pelasi erinomaista kiekkoa raapien pisteitä kovimpaan tahtiin koko Liigassa.

Kausi päättyi kuitenkin runkosarjaan, sillä KalPa suli pahasti viimeisissä otteluissaan. Mitä kaudesta jäi käteen?

Kauden kohokohta: Kahden kuukauden huima jakso alkuvuodesta

KalPan alkukausi oli heikko ja se johtui osittain myös lukuisista loukkaantumisista. Vuodenvaihteen jälkeen pelaaminen alkoi kuitenkin toimia ja pisteitä kertyi hurjaan tahtiin.

Joukkue oli yhdessä vaiheessa kahden kuukauden otannalla eniten koko sarjassa pisteitä kerännyt joukkue. Tuona aikana varsinkin joukkueen ylivoimapeli toimi erinomaisesti ja myös kokenut Eero Kilpeläinen oli vahvassa vireessä maalin suulla.

Varsinkin Niiralan montussa kuopiolaiset olivat erinomaisia lähes koko kauden. Kotiotteluistaan KalPa keräsi pisteitä kolmanneksi eniten koko sarjassa.

Vuoden synkin hetki: Sysimusta loppusuora

KalPa onnistui alkuvuoden vireensä ansiosta nostamaan itsensä taisteluun jopa suorasta pudotuspelipaikasta ennen kauden viimeisiä otteluita. Joukkueella oli kaikki omissa käsissään ja myös otteluohjelma näytti kuopiolaisille suotuisalta ennakkoon ajatellen.

Kuudesta viimeisestä kamppailustaan KalPa onnistui kuitenkin saamaan jollain käsittämättömällä tavalla ainoastaan kolme pistettä ja kausi päättyi katastrofaalisesti 11. sijaan.

Seliteltävää ei jäänyt. Mahalasku oli ruma.

Mitä kesän aikana on tehtävä: Maalinteko-ongelmaan on puututtava

Eero Kilpeläisen lopetettua uransa oli kuopiolaisille tärkein tehtävä kesälle hankkia uusi ykkösvahti. Toukokuun alussa seura kiinnittikin Sparta Prahassa torjuneen Matěj Machovský yksivuotisella sopimuksella (optio lisävuodesta). 28-vuotiaalla maalivahdilla on useamman vuoden kokemus maansa pääsarjasta hyvillä tilastoilla, joten paperilla hän vaikuttaa erinomaiselta hankinnalta tolppien väliin.

Puolustukseen KalPa tarvitsi korvaajan Pohjois-Amerikkaan lähteneelle Kim Nousiaiselle. Sellaisen joukkue myös hankki, kun kanadalaispuolustaja Colby Sissons, 24, saapuu kuopiolaisten riveihin. Viime kaudella kiekollinen puolustaja iski komeat tehot Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla HockeyAllsvenskassa.

Joukkue tarvitsee vahvistuakseen vielä ainakin yhdet täsmähankinnat niin puolustukseen kuin hyökkäykseenkin. Varsinkin hyökkäykseen kaivataan hyvää maalintekijää. KalPa oli viime kaudella maaliodottamissa hyökkäyspäässä aivan Liigan kärkeä, mutta maalinteon tehokkuus oli ajoittain heikkoa.

Kaikkien edistyneiden tilastojen valossa KalPan olisi pitänyt sijoittua päättyneellä kaudella huomattavasti korkeammalle sarjataulukossa, joten isossa kuvassa pelaamiseen ei tarvita isoja muutoksia. Se on kuitenkin selvää, että valmennuksen on mietittävä, miten se valmistaa joukkueen ensi kaudella ratkaiseviin kamppailuihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle