Kiitos ja hyvästi, Kärpät 2021–22: Valmentajanvaihdos toi ryhtiä puolustamiseen, mutta hyökkäyspeli jätti pohdittavaa

LIIGA / Artikkeli
Lauri Marjamäen paluu Kärppiin oli kaksijakoinen.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Kärppien kausi jäi kokonaisuudessa mollivoittoiseksi. Pudotuspelien lähestyessä Lauri Marjamäen paluu päävalmentajaksi nosti toiveita menestyksestä, mutta tehoton hyökkäyspeli pudotti Kärpät mitalipeleistä.

Kauden kohokohta: Lauri Marjamäen paluu penkin taakse...

Lauri Mikkolan tietä joukkueen päävalmentajaksi oli rakennettu pitkään ja huolella. Kun hetki lopulta koitti, Kärppien peli jäi piippuun. Lauri Marjamäen vapauduttua Jokerien päävalmentajan paikalta, päätti seurajohto reagoida ja siirtää Mikkolan syrjään.

Aiemmin vuosina 2013−2016 Kärpissä valmentanut Marjamäki voitti edellisellä visiitillään kaksi Suomen mestaruutta sekä yhden pronssimitalin. Pestin jälkeen työnantajina olivat olleet suomalaisen jääkiekon halutuimmat pestit, ensin Leijonien ja sittemmin Jokerien päävalmentajana.

Joukkueessa oli Marjamäelle ennestään tuttuja luottopelaajia, kuten Atte Ohtamaa, Julius Junttila, Juhamatti Aaltonen sekä Saku Mäenalanen, jotka olivat olleet voittamassa kultaa myös aiemmalla visiitillä.

Runkosarjassa Kärpät pelasi Marjamäen alaisuudessa yhdeksän ottelua, joissa oululaiset jäivät pisteittä vain kertaalleen nousten sarjataulukossa kuudenneksi. Odotukset nousivat pudotuspelien alkaessa.

Kauden synkin hetki:...joka ei tuonutkaan välitöntä voittokulkua

Odotuksille ei kuitenkaan löytynyt katetta. Kärpät kyllä taisteli ottelusarjassa Ilvestä vastaan, mutta käteen jäi lopulta lyhyempi tikku, eikä uusvanha päävalmentajakaan pääse karkuun syyttävää sormea.

Kärpät pelasi Marjamäen alaisuudessa kaikkiaan 16 ottelua, joissa oululaiset viimeistelivät varsinaisella peliajalla 26 maalia. Ongelmat alkoivat jo runkosarjan lopulla ja vain pahenivat Ilvestä vastaan, kun seitsemän ottelun sarjassa Kärpät onnistui vain kahdesti tekemään enemmän kuin yhden maalin 60 minuutin puitteissa.

Joukkueeseen saapuessaan Marjamäki korosti nimenomaan puolustuspään merkitystä. Oman alueen pelaaminen tulikin kuntoon, mutta samaa tahtia tiivistymisen kanssa hyökkäyspäässä hanat kuivuivat. Aika oli rajallinen, mutta odotettua pelastajaa ei Marjamäestä kuitenkaan tullut.

Jos haluaa kaivaa murheita muualtakin kuin valmennusjohdosta, katseet kääntyvät nuoriin pelaajiin. Kirkkaimpana mieleen nousee Aatu Rädyn hukattu potentiaali, eikä vaihtokaupassa tilalle tulleesta Axel Rindellistäkään onnistuttu kaivamaan ulos parasta osaamista.

Mitä kesän aikana on tehtävä?

Joukkueeseen on kiinnitetty jo useampi peruspilari. Tämän kauden joukkueesta korkean profiilin pelaajista esimerkiksi Julius Junttilalla, Saku Mäenalasella, Ville Leskisellä, Ludwig Byströmillä, Atte Ohtamaalla, Topi Niemelällä ja Joel Blomqvistilla on myös ensi kauden kattavat sopimukset. Niemelän kohdalla puhutaan tosin NHL-peikosta, mutta vähintään lainapestillä Kärppien riveissä jatkaminen on todennäköisin vaihtoehto Toronto Maple Leafsin kesän 2020 kolmannen kierroksen varaukselle.

Yksi aikakausi tulee päätökseensä, kun Mika Pyörälä päätti kunniakkaan uransa kuluneeseen kauteen. Hänen lisäkseen pitkän linjan oululaisista Juhamatti Aaltosta on viety Jukurien riveihin ensi kaudeksi. Huhuja on pyörinyt myös Kärppien suuntaan, esimerkiksi Joona Koppasen ja Joonas Kemppaisen sopimuksista on jo uutisoitu.

Pelkän pelaajaruletin pyörittäminen kesän aikana ei kuitenkaan tuo Kärpille menestystä, vaan katseet kohdistuvat jälleen, minnekäs muuallekaan kuin penkin taakse. Marjamäki jatkanee Kärppien päävalmentajana ja pääsee näin ollen iskostamaan omaa systeemiään pelaajiin jo läpi harjoituskauden, joten ensi kaudeksi on odotettavissa tätä kautta iskukykyisempi oululaisryhmä.

» Lähetä palautetta toimitukselle