Kiitos ja hyvästi, Jukurit 2021−22: Mikkeliläiset tekivät seurahistoriaa ja järkyttivät Liigan voima-asetelmia

LIIGA / Artikkeli
Petrus Palmu ja Pekka Jormakka johtivat Jukurit sarjan kärkikahinoihin.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://www.facebook.com/makisarkaphoto
Jukurien kausi oli menestystarina, jossa joukkueesta muodostui vaikean syyskauden jälkeen Liiga-kauden piristysruiske.

Kauden kohokohta: Vihdoinkin pudotuspeleissä!

Mikkeliläisseuran kausi kokonaisuutena jää varmasti hienona kokemuksena yleisön mieliin. Joukkue oli parhaimmillaan huikeassa lennossa ja rikkoi kaikki mahdolliset seuraennätykset. Nämä ovat asioita, joihin ei ollut totuttu Etelä-Savossa ja ne muistetaan vielä pitkään.

Seuran liigahistorian ensimmäinen pudotuspeliottelu on kuitenkin varmasti monelle se, joka päällimmäisenä kaudesta jää mieleen. Kuuden vuoden ajan sitä oli tavoiteltu ja lopulta siitäkin tuli totta. Sitä muistoa ei himmennä edes tiukaksi tappioksi kääntynyt tulos.

Esiin voi myös nostaa ajanjakson marraskuun maajoukkuetauosta vuodenvaihteeseen. Tuolla jaksolla Jukurit pelasi ennätyksellisen kuuden ottelun voittoputken ja peräti 11 ottelun mittaisen pisteputken jääden pisteittä vain kertaalleen. Vahvojen otteiden myötä alkoi myös kipuaminen kohti sarjan kärkipäätä.

Kauden synkin hetki: Lokakuinen murhenäytelmä

Alkusyksy oli sarvipäille melko synkkä ja sysimustin hetki koettiin lokakuun alussa Tapparan vieraillessa Mikkelissä. Ottelun alku lupaili vielä tasaista ottelua, mutta sitten tapahtui jotain. Kotijoukkue romahti täysin ja tamperelaisvieras riepotteli isäntiä rumasti takoen valotaululle 8−2-lukemat. Jukurien syksyn pohjakosketus oli koettu.

Loppupeleissä pudotuspelikevätkin jätti myös varmasti monelle kaudesta lopulta vähintäänkin katkeran sivumaun suuhun. Runkosarjan kakkossijalta puolivälieriin jääminen ei ollut sitä, mitä joukkue tavoitteli. Ulos mitalipeleistä jääminen tapahtui vielä pienimmillä mahdollisella marginaalilla - seitsemännessä pelissä 1−0-tuloksella. Upea kausi tuntui jäävän pahasti kesken.

Mitä kesän aikana on tehtävä?

Vaikka Jukurien kautta lyhyeksi jääneestä pudotuspelikeväästä huolimatta voikin pitää onnistuneena, niin tyytyväisyyteen ei ole kuitenkaan varaa. Menneestä kaudesta on otettava oppia matkaan tulevaan, sillä ensi kaudella haaste vain kasvaa. Nyt mikään joukkue ei varmasti aliarvioi mikkeliläisryhmää ja entisestään vahvistuvassa Liigassa menestyminen vaatii vieläkin kovempaa työtä.

Tulevan kauden rakentamista helpottaa se, että nykyisestä joukkueesta seurajohdon lausuntojen mukaan jatkaa noin 80 %. Mikkeliläisryhmä sai pidettyä monia avainpelaajiaan, kuten ykkösmaalivahti Oskari Salmisen, kokeneet Pekka Jormakan ja Jarkko Immosen sekä tanskalaispuolustaja Oliver Larsenin. Monia muitakin jatkajia löytyy, joten runko pysyy hyvin menneen kauden kaltaisena ja sen päälle on hyvä rakentaa.

Paikattavaakin joukkueesta löytyy ja etenkin pudotuspelien perusteella laajuutta tuloksentekoon mikkeliläisryhmä kaipaisi lisää, sillä tehot kevään peleissä jäivät liiaksi Aatu Rädyn, Petrus Palmun ja Pekka Jormakan muodostaman ketjun harteille. Huhuissa liikkuneiden Juhamatti Aaltosen ja Miikka Pitkäsen nimet olisivat hyvä lisä paikkaamaan tätä vajetta.

Ensi kautta ajatellen positiivista on se, että joukkueessa on paljon nuoria pelaajia, jotka ovat nyt kauden kokeneempia ja valmiimpia kantamaan vastuuta. Markus Oden, Patrik Puistola ja Joni Jurmo etunenässä pelasivat hyvin jo menneellä kaudella ja kehityksen jatkuessa heiltä voidaan odottaa vieläkin vahvempia otteita tulevalla kaudella.

» Lähetä palautetta toimitukselle