Kiekkoradiota isolla intohimolla ja valtavilla työtunneilla – Jatkoaika hyppäsi Ilveksen ottelut lähettävän paikallisradion matkaan Poriin

LIIGA / Artikkeli
Fun Tampereen Kiekkotiimin vastaava tuottaja Valtteri Kujansuu on mukana Ilveksen kiekkolähetyksissä jo neljättä kautta.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Paikallisradio Fun Tampere rakentaa koko päivän ohjelmasisältönsä jokaisena Ilveksen ottelupäivänä illan pelin ympärille. Jatkoaika oli mukana aamujäiltä yömyöhään.

Klo 9.00

On tiistaiaamu Tampereen Hakametsän jäähallissa. Siivooja on työn touhussa ja siistii katsomoa illan ottelua varten. HIFK on tulossa myöhemmin samana päivänä Tapparan vieraaksi. Jääkone on juuri ajanut jään pian alkavia Ilveksen harjoituksia varten. Ilveksellä on tänään runkosarjan viimeinen vierasottelu Porissa ja pelaajat alkavat valua hallille. Samalla omaa työpäiväänsä pukukoppikäytävällä aloittelee Fun Tampereen toimittaja Valtteri Kujansuu. Fun Tampere lähettää kaikki Ilveksen ottelut kovalla panostuksella. Otteluselostuksen lisäksi jokainen peli alustetaan ennakkotunnilla ja Ilveksen tekemisiä seurataan päivän mittaan aamujäiltä alkaen.

Kujansuu virittää omat työvälineensä kuntoon ja pyytää kohti pukukoppia kävelevää Teemu Rautiaista haastatteluun. Rautiainen saapuukin pian kopista takaisin ja antaa kommenttinsa Kujansuulle. Rautiainen korostaa haastattelussa illan ottelun tärkeyttä ja kotiedun saamisen merkitystä pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Haastattelun jälkeen Kujansuu pyytää huoltaja Lasse Laukkasta tuomaan kopista seuraavaksi 26-vuotissyntymäpäiväänsä viettävän Teemu Lepauksen. Yhteistyö toimittajan ja huoltajien välillä käy saumattomasti.

Syntymäpäiväsankari Teemu Lepaus aamujäillä Valtteri Kujansuun haastateltavana.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Lepauksen haastattelun jälkeen Kujansuu lähettää radion toimitukseen aamujuontaja Kimmo Hoivassillalle viestin, että tämä voi kertoa kuulijoille Teemu Rautiaisen haastattelun tulevan pian ulos. Pian haastateltavana käy vielä Oskari Laaksonen, ja Kujansuu kaipaa tämän jälkeen yhä Erik Ahopeltoa jutulle. Kujansuu saa kuitenkin odotella Ahopeltoa jonkin aikaa, koska Ilveksen päävalmentaja Karri Kiven palaveri osuu samaan ajankohtaan. Kujansuu hyödyntää odotuksen lähettämällä Rautiaisen haastattelun toimitukseen.

Kello on 9.45 ja Kujansuu on valmis hallilla. Yksi neljästä haastattelusta ajetaan ulos aamulähetyksessä ja kolme otetaan sivuun illan ennakkotuntia varten.

— Aamujää on yhtenäinen asia meidän jokaisena ottelupäivänä. Tässä on itseni lisäksi selostaja Manu Haapalainen ja Hakametsän otteluiden studioisäntä Toni Lång näitä tekemässä. Tulemme hallille vuorotellen aamujäitä tekemään, Kujansuu avaa työnjakoa.

— Ennen pelipäivää meillä on jo toki ollut tuotantopalaveri, jossa ideoidaan tiimin kesken mistä me tulemme puhumaan, ja mikä olisi kuulijoita kiinnostavaa. Nostetaan esille ajankohtaisia aiheita tai jotain sellaista mikä on jäänyt muilta huomiotta. Mietitään, mitä voisimme tehdä ehkä vielä paremmin kuin joku muu, taustoittaa Kujansuu lähetyksen ennakkotyötä.

— Aamujään jälkeen päivä jatkuu vieraiden buukkaamisella. Meillä ei ole lainkaan musiikkia lähetyksessä vaan se on pelkkää puhesisältöä joskus sen neljäkin tuntia, Kujansuu jatkaa.

Kujansuu käy läpi kiekkolähetysten rakennetta Hakametsän jäähallin katsomossa.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Fun Tampere on vastannut Ilveksen otteluselostuksista kaudesta 2015-16 alkaen ja nykyinen sopimus jatkuu kevääseen 2021 asti. Kujansuu itse on ollut mukana alusta alkaen ja toimii nykyisellään koko Fun Tampereen Kiekkotiimin vastaavana tuottajana. Hän on kotiotteluiden yhteydessä kaukalonlaitatoimittaja, joka tekee livehaastattelut ennakkotunnin aikana ja ensimmäisellä erätauolla. Myös jälkipelit kuuluvat hänen kotiotteluihinsa. Vieraspeleissä hän taas toimii studioisäntänä Tampereelta käsin.

— Aloitin tuolloin kiekkotiimissä Aaltosen Mikon ja Runsaan Jarin kanssa. Olin studioisäntänä kaksi ensimmäistä kautta. Olen alusta asti tehnyt kanavalle myös muita radio-ohjelmia, Kujansuu kertoo.

Valtteri Kujansuun päivä jatkuukin Hakametsän jäähallin uumenista suoraan Fun Tampereen studiolle, jossa hän ottaa kello 13 alkavan iltapäivälähetyksen haltuunsa.

Klo 11.20

Kampin matkakeskus, Helsinki. Manu Haapalaisen selostuspäivä käynnistyy samasta paikasta kuin lähes kaikki muutkin ottelupäivät, eli Helsingistä. Pääkaupungissa asuva Haapalainen selostaa Fun Tampereelle Ilveksen pelejä nyt ensimmäistä kautta. Haapalaisella on pitkä journalistinen tausta, jonka lisäksi vuosien kokemus selostamisesta jalkapallon puolelta.

Kauden aikana tulee kilometrejä todella paljon, mutta tämä ei miestä itseään tunnu haittaavan. Matkakilometreissä on myös huomioitava, että Haapalainen ei omista autoa, vaan kulkee paikan päälle pääsääntöisesti julkisilla kulkuneuvoilla.

"Teen yleensä edellisenä päivänä parin tunnin ajan taustoja valmiiksi seuraavan päivän ottelua varten".

— En koe näitä matkoja minään ongelmana. Itse asiassa pystyn käymään vielä taustoja läpi matkoilla ja varaamaan vieraita lähetyksiin. Ja niin hölmöltä kuin se ehkä kuulostaakin, niin minä tykkään esimerkiksi bussissa matkustamisesta, Haapalainen käy läpi kulkemistaan.

— Aika usein olen mennyt vieraspeliin Mika Laakson kyydillä. Sitä kautta kyydit ovat aina järjestyneet, jos sellaiselle on ollut tarvetta, Haapalainen jakaa kiitosta Ilves Ikuisesti ry:n kuljetuksille.

— Kerran olen tällä kaudella joutunut vuokraamaan auton. Maaliskuun ensimmäisenä päivänä oli KalPaa vastaan Tampereella ottelu, jonka jälkeen minun piti olla mahdollisimman nopeasti keikalla Helsingissä, myös basistina punkbändissä soittava Haapalainen jatkaa.

Tällä kertaa Haapalaisen puhelin käy matkan aikana Tampereelle poikkeuksellisen kuumana, koska kaikki lähetyksen vieraat olivat yhä ottelupäivän aamuna varaamatta.

— Minulle kotiottelu on sinällään kevyempi, koska tuolloin ennakkotunti on Kujansuun ja Långin show. Varsinkin Toni on tuolloin paljon äänessä. Minulle jää tehtäväksi lähinnä kokoonpanojen luetteleminen. Lisäksi Valtteri on äänessä jokaisella pelikatkolla kentän laidalta. Vierasotteluissa hoidan itse vieraat ja olen tauotta äänessä avauskiekosta toisen erän loppuun asti. Se vaati selostajaltakin jo hieman enemmän, Haapalainen myöntää.

— Teen yleensä edellisenä päivänä parin tunnin ajan taustoja valmiiksi seuraavan päivän ottelua varten. Päivitän tilastoni Ilveksestä ja perehdyn vastustajaan. Vierasotteluiden yhteydessä, kuten tänään, itse pelipäivänä aikaa menee paljon vieraiden varmistamiseen. Tuolloin hyvin tehtyjen taustojen merkitys korostuu, jatkaa Haapalainen.

— On hienoa tehdä töitä Toni Långin ja Valtteri Kujansuun kaltaisten huippuammattilaisten kanssa! He asettavat omalla ammattimaisuudellaan riman korkealle ja haluan pelkästään jo sen takia tehdä oman osani niin hyvin kuin osaan, Haapalainen lisää kollegoistaan.

Haapalainen saapuu Tampereelle klo 13.35 ja siirtyy jalkaisin Fun Tampereen studiolle. Hän ottaa matkaansa selostukseen tarvittavan laitteiston, joka on sullottu kahteen salkkuun. Tällä kertaa Haapalainen siirtyy Poriin Jatkoajan toimittajan kyydissä.

Klo 15.58

Yhden pysähdyksen taktiikalla suoritettu automatka Poriin on saatu päätökseen. Haapalainen nostaa salkkunsa autosta ja suunnistaa parkkipaikalta kohti Isomäen jäähallia. Tämä on kauden toinen vierasottelu Porissa, joten tällä kertaa reitti on selvä. Manu Haapalainen jakaa kiitosta edelliset kolme kautta Ilveksen pelejä selostaneelle, nykyisellään Viasatilla äänessä olevalle Mikko Aaltoselle.

— Hän oli tehnyt minulle oppaan jokaisesta vierashallista. Siinä kävi hyvin ilmi mistä mennä sisään, mistä selostuskoppi löytyy, millaisia teknisiä ominaisuuksia siellä on vastassa ja kehen olla tarvittaessa yhteydessä, Haapalainen kehuu.

Manu Haapalainen liikkuu jo tottuneesti Isomäen hallin käytävillä.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

— Näissä vierashalleissa on pieniä eroavaisuuksia. Täällä Porissa on hyvä selostaa! Näkee hyvin kentälle ja kaikki muutenkin toimii hienosti. Esimerkiksi Raumalla ei ole nettiä käytössä, joka pienehkö ongelma, kun lähetykset menevät netin kautta. Tuolloin tehdään mokkulalla ja ainakin tähän asti se on toiminut hienosti. Jyväskylässä selostan samassa tilassa missä hallin tulostaulua ja muuta tekniikkaa pyörittävä henkilökunta on. Se on kuitenkin lopulta ihan hauskaa. He ovat todella mukavaa sakkia, Haapalainen kertaa Liiga-hallien eroavaisuuksia selostajan kannalta samalla, kun pystyttää laitteistoaan Isomäen hallin selostuskoppiin.

Kun Manu Haapalaiselta kysyy, mikä on vaikeinta selostamisessa, niin vastaus tulee välittömästi.

— Ehdottomasti nimien ja numeroiden muistaminen! Tässä kun on 58 peliä Ilvestä jo selostanut, niin sen suhteen ei ole mitään ongelmaa ja pelaajat tunnistan jo liikkeestä. Vastustajien kanssa ei aina ole niin helppoa ja olen yrittänyt kehittää itselleni pieniä muistisääntöjä, joilla yhdistää pelaajan nimen ja numeron. Esimerkiksi tänään Ässillä on kokoonpanossa numerolla 15 Aleksi Varttinen. Hän on tässä suhteessa unelmapelaaja minulle, Haapalainen nauraa.

Laitteet on purettu salkusta ja linja on auki Tampereen studioon, josta iltapäivälähetystä tekevä Valtteri Kujansuu kuittaa yhteyden toimivaksi. Välittömästi tämän jälkeen Haapalainen siirtyy selostamosta Isomäki Areenan pukukoppikäytävälle, jonne hän on sopinut haastattelun Ässien kakkosvalmentajan Jere Härkälän kanssa. Härkälä saapuu sovitusti ajallaan, kaksi tuntia ennen ottelun alkua, Haapalaisen haastatteluun. Juttutuokion jälkeen Haapalainen kapuaa takaisin selostamoon ja lähettää äänitallenteen Kujansuulle Tampereelle.

Jere Härkälä Fun Tampereen haastattelussa.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Valtteri Kujansuu on tehnyt jokaisesta ennakkotunnista minuutin tarkan ajolistan. Härkälän haastattelulle oli varattu seitsemän minuuttia ja haastattelu kesti minuutin sille varattua kauemmin. Kaksikko käy keskustelua, mistä tiivistetään.

— Luettelen kokoonpanot sitten vain vähän ripeämpään tahtiin, Haapalainen päättää.

Ennakkotunnin alkuun on tässä vaiheessa enää puoli tuntia. Tämän ajan Manu Haapalainen käyttää tuleviin vieraisiin perehtymiseen. Kotijoukkue Ässistä on tulossa vieras selostamoon sekä heti lähetyksen alkuun että ensimmäiselle erätauolle.

Klo 17.30

Fun Tampereen kiekkolähetyksen ennakkotunti käynnistyy. Ässien markkinointipäällikkö Jaakko Ruusunen vierailee Manu Haapalaisen luona selostamossa lähetyksen kärkeen. Jokaisella ennakkotunnilla on tietty teema.

— Otamme ennakkotunnilla käsittelyyn vaihdellen ajankohtaisia ja ajattomia aiheita. Viimeksi käsittelimme, mitä pelillisiä viilauksia tehdään pudotuspeleihin. Aiheita, joita voitaisiin käsitellä, on ihan lukematon määrä. Itselläni tulee pian täyteen 250 kiekkolähetystä, niin kyllähän meillä esimerkiksi ylivoimapelaaminen on käsitelty niissä teemana useamman kerran. Mutta jos teemoja ei lähde rajaamaan turhan tarkasti, niin kyllä niitä riittää, Valtteri Kujansuu taustoittaa lähetysten periaatteita.

Porin lähetyksen teemana on Ässien kauden inspiroimana häviäminen.

— Ässien tilanteen myötä tänään puhutaan häviämisestä. Meillä on vierasottelu ja teemme tänään hyvin Ässät-painotteista sisältöä. Kaikki vieraamme ovat tänään porilaisia Ässien organisaatiosta ja heidän kanssaan käydään tätä aihetta läpi, Kujansuu kertoo.

Ässien markkinointipäällikkö Jaakko Ruusunen on ennakkotunnin ensimmäinen vieras.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Markkinointipäällikkö Ruusunen viihtyy Haapalaisen seurassa lähes kahdenkymmenen minuutin ajan. Hänen vierailun jälkeen lähetyksessä ajetaan läpi hetkeä aikaisemmin tehty Jere Härkälän haastattelu ja Valtteri Kujansuu ennakoi kierrosta Tampereen studiolta. Haapalainen käy läpi joukkueiden kokoonpanot vielä ennen peliä ja aamujäällä tehdyt haastattelut tulevat ulos ennen kiekon tippumista jäähän.

Klo 18.28

Manu Haapalaisen otteluselostus käynnistyy. Porilaisista ei ole tänään kummoista vastusta Ilvekselle, ja Haapalainen saa venyttää pian äänijänteitään, kun vieraat siirtyvät 0–1-johtoon. Eemeli Suomi tuplaa nopeasti Ilveksen johdon ja Haapalainen pääsee selostuksessaan oikein kunnolla irti. Viereisistä selostuskopeista yritetään kurkkia, että kuka ihme se siellä oikein elämöi.

— Paikallisuus ja tässä tapauksessa tamperelaisuus on laadukkaan sisällön lisäksi se meidän valttimme vaikkapa televisioita vastaan. Emme edellytä, että selostaja olisi puolueellinen, mutta ei se haittaa, jos siellä ollaan vihreäkeltaiset lasit silmillä. Kuulijat ymmärtävät paikallisradiossa, jos selostaja ei piilottele toivettaan sen oman joukkueen menestyksestä, kommentoi Valtteri Kujansuu paikallisradion asemaa ja selostajan roolia otteluselostuksissa.

Tauolle mennään Ilveksen 0–2-johdossa, mutta selostaja Haapalaiselle erätauko kestää vain sen verran, että Kujansuu käy läpi Tampereen studiosta muiden paikkakuntien tilanteet. Hän saa vieraakseen ensimmäiselle erätauolle Ässien kehitysjohtajan Tommi Kerttulan. Haastattelun jälkeen Haapalainen hyppää suoraan toisen erän selostukseen. Kakkoserä on maaliton ja Haapalainen saa ansaitun lepohetken toisella erätauolla hieman ennen kello kahdeksaa, kun tauon ajaksi on varattu valmiiksi tallennettua ohjelmaa.

"Paikallisuus ja tässä tapauksessa tamperelaisuus on laadukkaan sisällön lisäksi se meidän valttimme vaikkapa televisioita vastaan".

— Vierasotteluiden toisella erätauolla meillä tulee ulos Mika Laakson tekemä Intohimona Ilves -osio. Mikalla on aivan loistavat kontaktit kannattajiin ja eri sidosryhmiin. Hän haastattelee kannattajia, mutta myös monia muita Ilves-taustaisia ihmisiä. Mikan vieraana ovat olleet mm. Jukka Jalonen ja Jukka Tammi. Tänään vieraana on nykyisin Mestiksessä Kooveeta valmentava Juha Pajuoja, Valtteri Kujansuu avaa toisen erätauon rakennetta.

— Kotiotteluiden toisella erätauolla meillä on tarjota kuulijoille runoilija ja kirjailija Linda Huhtisen toimittama Kotimatkalla-sarja. Linda saattelee Hakametsän hallikäytävän ympäri Ilves-pelaajan tai -valmentajan, ja he käyvät läpi sellaisia asioita mitä ei ehkä niin pelipäivänä tule esille. Niitä ei edes tehdä pelipäivänä, vaan esimerkiksi harjoitusten jälkeen ja hänellä on siihen hyvä runoilijan kosketus, Kujansuu käy läpi koti- ja vierasotteluiden toisen erätauon tuotannollisia eroavaisuuksia.

— Olemme saaneet tätä kautta eri tyylistä sisältöä. Lindan toimittama sarja käsittelee urheilijan arkea isommassa kuvassa, eikä niissä väistetä eikä kavenneta sitä tosiasiaa, että urheilija ja kiekkoilija on myös ihminen. Kun minä teen juttuja, niin ne ovat kovin usein kiekkoilijan näkökulmasta. Linda saa puolestaan tuotua hyvin esiin samoista ihmisistä erilaisen kulman, suitsuttaa Kujansuu Huhtisen Kotimatkalla-sarjaa.

Klo 20.13

Ottelun kolmas erä käynnistyy Isomäen hallissa. Ässät saa kolmannen erän alkuun pienen rynnistyksen, mutta Eemeli Suomen kaksi maalia ja uran ensimmäisen hattutempun naulaaminen tappavat kotijoukkueen kapinan.

Manu Haapalainen selostaa ensimmäistä kauttaan Ilveksen pelejä.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

0–4-vierasvoittoon päättyneen ottelun jälkeen selostaja Manu Haapalaisella on edessä vielä haastattelut Ilveksen pukukopista. Kujansuu on soittanut Ilveksen koppiin ja Haapalainen saa valita, kenelle luuri ojennetaan. Haapalainen ottaa tällä kertaa haastatteluun pelaajista avausmaalin tehneen Erik Ahopellon sekä valmennustiimiin kuuluvan Olli Salon, jota Haapalainen jututtaa jokaisen vierasottelun päätteeksi.

Kello on 21.03 ja Haapalainen saa pitkän selostuksensa päätökseen ja aloittaa kaluston purkamisen takaisin laukkuihin. Valtteri Kujansuu jatkaa Tampereen studiosta vielä noin viidentoista minuutin ajan käyden läpi kierroksen tuloksia ja julkaisee lähetyksen päätteeksi yleisökilpailun voittajan.

Klo 23.42

Ollaan takaisin Tampereella, jonne Manu Haapalainenkin jää tuttavalleen yöksi. Yöunet jäävät vähiin, koska kuuden jäljestä aamulla hänen pitää suunnata junalla takaisin Helsinkiin päivätyönsä pariin. Seuraava työpäivä tulee olemaan normaalia pidempi, koska torstaina on Tampereella runkosarjan päätöskierros ja ottelua Lukkoa vastaan. Tuolloin on Haapalaisen vuoro tulla tekemään lähetys aamujäiltä. Se tietää hänelle kotona herätystä klo 4.50.

Rakkaudesta lajiin.

Fun Tampereen kiekkolähetykset ovat ehdolla 22.3. järjestettävässä RadioGaalassa paikallisten radiokanavien Vuoden radio-ohjelmaksi. Kiekkolähetyksiä voi kuunnella Fun Tampereen nettiradiosta osoitteesta: http://www.funtampere.fi/

» Lähetä palautetta toimitukselle