Kiekko-Espoo nappasi runkosarjan voiton HIFK:n nenän edestä, KalPa-tähdet ilmiliekeissä − Bianca Kanerva: "Peli rullasi hienosti"

Naisten Liiga / Artikkeli
Bianca Kanerva avasi Kiekko-Espoon maalihanat HIFK:ta vastaan. Arkistokuva.
KalPan Tilli Keränen ja Elisa Holopainen hurjastelivat hattutemput Kuortaneen verkkoon. Ilves ja HPK väänsivät vauhdikkaasti ja tasaisesti pudotuspelituntumaa hakien. Kärpät naulasi sarjasijoituksensa ennen Naisten Liigan runkosarjan päätöskierrosta.

Lauantain naisten liigakierros tarjosi kaksi sijoituksien kannalta merkityksellistä ottelua sekä kaksi kamppailua, joissa joukkueet pääsivät jo hiomaan kuvioitaan vailla painetta tuloksesta. Espoossa Kiekko-Espoo ja HIFK kohtasivat kärkikamppailussa ja Kärpät pystyi RoKi-voitollaan varmistamaan runkosarjan seitsemännen sijan.

RoKi−Kärpät 1−4

Kärpillä oli voitolla mahdollisuus sinetöidä runkosarjan seitsemäs sija. RoKi siirtyi ottelussa johtoon, mutta lopulta Kärpät punnersi edelle ja varmisti tarjolla olleen loppusijoituksen.

Magdaléna Felcmanová napautti kotijoukkueelle avausosuman tasaisen ensimmäisen erän loppupuolella. Niin RoKin Iina Kankaanpäällä kuin Kärppien Kati Asikaisella riitti torjuntatöitä. Kärpät kiristi tahtia takaa-ajajaksi jäätyään ja Emma Ekoluoma värkkäsikin tasoituksen.

Magdaléna Felcmanován maali ei riittänyt RoKille.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Kärpät siirtyi ottelussa johtoon toisessa erässä, kun Karolína Skořepová iski limpun nuottaan. Vaikka RoKilla ei ollut enää mahdollisuutta nousta jumbosijalta mihinkään, halusi se selvästi vielä runkosarjan loppuhetkillä pistää parastaan pöytään. Anna-Kaisa Antti-Roikon 3−1-maali sysäsi otteen kuitenkin kärppälaumalle.

Kolmannessa erässä maalivahtien työmäärä jäi verrattaen vähäiseksi, eivätkä voimasuhteet heilahdelleet enää merkittävällä tavalla. RoKin maalitilannetta tarkisteltiin kertaalleen videolta ja Alisa Kylmäaho osui vielä kerran Kärpille.

Ilves−HPK 3−4

Vaikka Tampereella ei enää järin merkityksellisistä pisteistä pelattukaan, olivat sarjakolmonen HPK ja viitonen Ilves toisilleen erinomaiset mittarit runkosarjan päätösviikonlopulle. 60 minuutin jälkeen HPK oli jännittävien loppuhetkien myötä hiuksenhienosti edellä.

− Oli oletetun tiukka kenraaliharjoitus pudotuspelejä varten. Oli hyvä, että tämä oli tiukka peli, sillä meille on KalPa tulossa vastaan ja he eivät toden totta ole helppo vastustaja. Tänään kamppailu ja vauhti olivat kovia, mentiin päästä päähän. Ilveksen parhaimmistoa ottelussa ollut Julia Kuusisto tuumi.

Julia Kuusisto teki Ilveksen molemmat maalit lauantaina.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Peli aaltoili alkupuolella vauhdikkaasti puolelta toiselle, eikä taiston tiimellyksessä juuri pelikatkoja nähty. Ilves-veskari Salla Sivula joutui esittämään muutaman akrobaattisen torjunnan. Tereza Pištěková vei kuitenkin vieraat johtoon ennen ensimmäistä erätaukoa. Vieraat jatkoivat maalitehtailuaan heti toisen erän alkuun, kun Pištěková purjehti näyttävästi iskemään toisen kaappinsa. Näyttävä oli myös Ilveksen kavennus, jonka täräytti Kuusisto ylivoimalla. Sama nuori nainen oli asialla ohjauksellaan, kun tupsukorvat tulivat tasoihin.

− Ei ole kauheasti tähän kauteen tullut maaleja tehtyä, joten kyllähän se tuntuu hyvältä. Meidän runkosarjamme alussa olimme tosi kovia. Joulun aikaan tapahtui jotain ja oli muutaman pelin tappioputki, mutta sen jälkeen meillä on tässä vain suunta ylöspäin, Kuusisto totesi.

Toisen erän loisto-otteet ja näyttävät suoritukset saivat Tesoman jäähallin yleisön hurraa-huutoihin, mutta tulostaululle ne eivät Ilvestä siinä hetkessä isommin auttaneet. Janika Järvikari esitti HPK-veräjällä lukuisia hyviä torjuntoja toisen erätauon molemmin puolin ja vielä pelin ratkaisuhetkilläkin. Ja kun Ilves ei itse tehnyt maalia, niin vieraat kuittasivat. Barbora Juříčková kirmasi läpiajoon ja ohitti Sivulan. Nuori hyökkääjä näytti myös muun muassa kiekonsuojaamistaitojaan hyökkäyspäässä HPK:n puolustaessa johtoaan.

Barbora Juříčková teki HPK:lle näyttävän läpiajo-osuman.
Kuva © Julia Suuriniemi

Pelin loppuhetkillä tamperelaiset yrittivät tasoitusta ilman maalivahtia. Uhkapeli toikin tuloksen, kun Elli Suorannan lähettämä kuti pomppi Järvikarin hanskan kautta verkkoon. Tupsukorvien ilo oli kuitenkin lyhytaikainen, sillä Heta Seikkula iski voittomaalin toiseksi viimeisellä minuutilla ylivoimalla, jonka HPK sai Ilveksen pelattua liian monella pelaajalla.

− Saimme itsestämme kaiken irti ja pystyimme pelaamaan koko ajan paremmin ja paremmin. Lopussa tunsimme itsevarmuutta ja keskityimme eritoten puolustuspeliin. Sen avulla onnistuimme, Juříčková puheli.

Pudotuspelejä silmällä pitäen Ilves-kamppailu tuli HPK:lle hyvään saumaan.

− Heitä vastaan peli on aina hyvätasoista ja fyysistä. Tuollainen peli valmisti meitä pudotuspeleihin. Sama homma huomenna HIFK:n kanssa. He ovat nopea joukkue, joka pelaa taitavasti yhteen. Jos keskitymme hyvään puolustukseen ja pelaamme hyvin joukkueena, tulee heille onglemia meidän kanssamme, nuori hyökkääjä lupaili.

KalPa−Kuortane 7−3

Aivan kuten Tampereellakin, myös Kuopiossa yhteen iskeneiden joukkueiden sarjasijoitukset olivat jo varmistuneet. Kuortane pisti hanttiin, mutta lopulta KalPan tähtipelaajat nousivat esiin ja kampesivat pisteet kotijoukkueelle.

Normaalisti puolustajana pelaava, lauantaina kakkosketjun keskellä esiintynyt Tanja Koljonen vei KalPan johtoon alivoimalla, mutta Heidi Kokora tasoitti puntit ja Peppi Virtanen iski pikaisesti myös johto-osuman Kuortaneelle. Vielä, kun Erika Kankkunen iski kolmannen kerran kiekon ohi Tiina Ranteen, alkoi vierasyllätys näyttää mahdolliselta.

Tilli Keränen toi kuopiolaiset maalin päähän ottelun puolivälin jälkeen ja ohitti Emilia Kyrkön hetkeä myöhemmin tasoitusmaalin arvoisesti. Kuortaneen etumatka oli kurottu umpeen. Kuin kirsikkana kakun päälle Keränen viimeisteli hattutempun toisen erän puitteissa vieden KalPan johtoon. Supertähti Elisa Holopainen syötti kaikki Keräsen osumat.

Tilli Keräsellä ei kestänyt kuuttakaan minuuttia iskeä hattutemppua toisessa erässä.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

KalPa pääsi pelaamaan kolmannessa erässä tovin kahden pelaajan ylivoimallakin, muttei onnistunut erikoistilanteella värkkäämään lisäosumia. Holopainen−Keränen duetto iski vielä kotijoukkueelle kertaalleen, mutta tällä kertaa osat vaihtuivat. Holopainen iski myös itse toisen osuman, mutta siinä oli Keräsen sijaan muita syöttäjiä. Eikä Holopainenkaan malttanut ilman hattutemppua olla. KalPan seitsemänteen syötön tarjoili kukapa muukaan kuin Keränen.

Kiekko-Espoo−HIFK 5−1

Kiekko-Espoolla oli matsiin lähdettäessä runkosarjan voitto omissa kässissään. Sen piti vain napata kolme pistettä hallitsevalta Suomen mestarilta. Sinipaidat onnistuivatkin haastavassa tehtävässään, ja loppunumerot kirjattiin kotijoukkueelle 5−1.

− Runkosarjan voitto tuntuu tosi hyvältä, sillä olemme tehneet sen eteen paljon duunia. Saimme tänään hyvin kaikilta kentällisiltä onnistumisia, peli rullasi hienosti kaikilla, ottelun ensimmäisen maalin tehnyt Kiekko-Espoon puolustaja Bianca Kanerva hehkutti.

Avauserässä Kanerva tälläsi ottelulle alkutahdit ja Emma Nuutinen hyödynsi erän loppupuolella HIFK:n rangaistuksen. Espoolaisten meno jatkui heti toisessa erässä, kun maalipörssin voittoon porskuttava Lisette Täks nakkasi emännille kolmannen kihauksen. 

− Tällaisiin koviin peleihin maalin tekeminen maistuu kyllä! Sain kiekon viivassa ja katsoin, että pakkiparille ei pysty syöttämään. Laitoin kiekon maalille ja sinne se upposi, Kanerva kertasi osumaansa.

Huomionarvoista oli, että HIFK istui kahden ensimmäisen erän aikana neljä jäähyä, Kiekko-Espoo ei ainuttakaan. Minja Drufva joutui torjumaan 40 minuutin aikana vain neljä kiekkoa. Lopulta Kiekko-Espoo-vahti joutui torjumaan vain reilut kymmenen kutia, kun taas HIFK:n Kiia Lahtiselle kertyi nelisenkymmentä koppia. Nuutinen tekaisi vielä toisen osumansa ja kasvatti Kiekko-Espoon johtoa. Michaela Pejzlová kuitenkin pilasi Drufvan nollapelin ja toi lopussa HIFK:n vielä tulostaululle ylivoimapelin turvin. Täksin toinen maali tyhjään rysään sinetöi kamppailun.

Voittonsa myötä Kiekko-Espoo kasvatti sarjajohtonsa neljään pisteeseen, mikä merkitsee sitä, että sunnuntain viimeisellä kierroksella HIFK ei pysty kuromaan eroa enää umpeen. Kiekko-Espoo kohtaa puolivälierissä TPS:n ja HIFK:lle osuu vastustajaksi Kärpät. Kiekko-Espoo kohtaa turkulaiset vielä runkosarjan viimeisessä ottelussaan sunnuntaina.

− Se on hyvä peli huomenna katsoa, että missä menemme, Kanerva tokaisi haastattelun päätteeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle