Kiekko-Espoo ja RoKi avasivat välierät voitoilla, FPS päätti JHT:n Mestis-haaveet

MESTIS / Artikkeli
RoKi kaatoi Ketterän ja ryöväsi kotiedun itselleen.
Kuva © Topi Lainio
Mestiksen välierät polkaistiin käyntiin Espoossa ja Imatralla. JoKP tarjosi Kiekko-Espoolle kelpo vastuksen, mutta espoolaiset juhlivat ensimmäistä kiinnitystä finaalipaikkaa 2018 katsojan riemuksi. Imatralla runkosarjan kakkonen Ketterä puolestaan joutui taipumaan, kun RoKi nappasi lepoedun turvin vierasvoiton. Karsinnat puolestaan saatiin tämän kauden osalta pakettiin, kun FPS haki vierasvoiton Kalajoelta ja varmisti Mestis-paikan myös ensi kaudeksi.

Kiekko-Espoo–Kiekko-Pojat 4–2 (ottelusarja 1–0): Espoolaiset aloittivat välierät väkevästi

Kiekko-Espoo ja Joensuun Kiekko-Pojat saivat puolivälieräsarjansa poikki kuudessa ottelussa, eikä kummallakaan ollut avausotteluun siis merkittävää lepo- tai toisaalta pelituntumaetua. Avauserään kotijoukkue tuli vahvasti ja hallitsi peliä, mutta maaleja ei kuitenkaan nähty.

Toisessa erässä maalihanat saatiin auki, kun Kiekko-Poikien väärä vaihto kostautui. Arttu Tuomaala karkasi ylivoimalla läpiajoon ja laittoi kiekon varmasti maaliin. Erän lopulla espoolaiset tuplasivat johtonsa Joni Piipposen iskettyä Jaakko Heikkisen nappisyötön verkon perukoille kaksi vastaan yksi -hyökkäyksen päätteeksi.

Peli oli erässä kuitenkin ensimmäistä tasaisempaa, ja vielä ennen taukoa joensuulaiset ilmoittautuivat kuitenkin peliin mukaan myös tulostaululla. Tälläkin kertaa osuma syntyi läpiajosta, maalintekijänä kunnostautui Artur Gatiyatov.

Päätöserän vieraat aloittivat vahvasti, ja pyörityksen päätteeksi Miika Heiskari pääsi tasoittamaan pelin tarkalla laukauksella.

Kiekko-Espoon ylivoimapeli nousi kuitenkin ratkaisevaan rooliin. Joensuulaiset ottivat kaksi perättäistä jäähyä, joista jälkimmäisen aikana Olli Iisakka sivalsi maalin edestä isännät takaisin johtoon. Johto myös piti, ja Niko Kivelä viimeisteli loppulukemat tyhjään maaliin.

Ketterä–RoKi 2–4 (ottelusarja 0–1): RoKi kävi ryöstöretkellä Imatralla

Imatralla avausvälierää oli saapunut jännittämään 1112 Mestis-kiekon ystävää, myös fanibussillinen RoKi-kannattajia Lapista. Joukkueet pelaavat pitkän välimatkan vuoksi poikkeuksellisesti ensin kaksi peliä Imatralla ja sitten kaksi Rovaniemellä, joten välieräherkkua on matkalaisille luvassa myös huomenna.

Ottelun avauserää sävyttivät rangaistukset, joiden tuomat tilaisuudet RoKi hyödynsi tehokkaammin Miika Tiihosen ylivoimamaalilla. Ketterän Samu Tuomaala pääsi yrittämään maalintekoa myös rangaistuslaukauksesta, mutta RoKi-maalilla hyvin torjunut Sami Suni selvitti.

Toisessa erässä Jere-Matias Alanen lisäsi vieraiden johtoa, ennen kuin isännät onnistuivat viimein päätöserässä. Ketterältä maalintekijöinä kunnostautuivat puolustajat, kun ensin Väinö Liikonen ja sitten Jere Vertanen toivat kotijoukkueen tasoihin.

Ketterä oli niskan päällä läpi kolmannen erän, mutta RoKi taisteli erässä peräti 17 kertaa torjuneen Sunin johdolla ja onnistui käyttämään omat paikkansa tehokkaasti. Saku Kivinen sivalsi kiekon Ketterän maaliin b-pisteiden välistä ja vei lappilaisvieraat uudelleen kuskin paikalle.

Ketterä ei onnistunut kirimään tasoihin, vaan lopulta Aleksi Kenttämaa iski kiekon tyhjään maaliin, ja näin RoKi riisti kotiedun itselleen paikalle matkustaneiden kannattajiensa riemuksi.

JHT–FPS 1–4 (ottelusarja 2–4): FPS selvitti Kalajoen kirouksen ja säilytti sarjapaikkansa

Kalajoen kaukalo oli ollut läpi karsintasarjan FPS:lle vaikea paikka, sillä kalajokiset olivat voittaneet molemmat kotiottelunsa. Viitteitä vastaavasta antoi myös perjantain ottelu, kun maalittoman avauserän jälkeen Erik Naroma vei JHT:n johtoon.

Lähes tuhannen katsojan riemu ei kuitenkaan kestänyt kauaa, kun Joona Vainio tasoitti ottelun vain minuuttia myöhemmin. Erän lopulla Konsta Keteli ja Eppu Varjamo iskivät vielä kaksi nopeaa maalia vieraille, ja kotijoukkueen eväät vaikuttivat syödyiltä.

Päätöserässä JHT pääsi hakemaan kavennusta kolmesti myös ylivoimalla, mutta tuloksetta. Myöskään FPS:n Varjamon suorittama rangaistuslaukaus ei tuonut lisämaaleja, joten ottelun loppu lähestyi edelleen lukemissa 1–3.

JHT:n kiri jäi lopulta haaveeksi Ketelin iskettyä illan toisensa tyhjään maaliin ja sinetöityä FPS:n voiton ja sarjapaikan Mestiksestä myös ensi kaudelle.

JHT:n suoritus ottelusarjassa oli kuitenkin positiivinen yllätys. Sille ei ennakkoon annettu kummoisia mahdollisuuksia, mutta avausottelun jälkeen se haastoi FPS:n tasapäisesti, voitti kahdessa kotiottelussaan ja oli lähellä myös vierasvoittoa jatkoerään venyneessä kolmannessa ottelussa. Viidennessä ottelussa FPS murjoi vastustajansa 8–0, ja siitä Suomi-sarjan hopeajoukkue ei kyennyt enää nousemaan.