Kesän kiinnostavin ratkaisu lähestyy − John Tavaresia tavoittelee kuusi seuraa

NHL / Artikkeli
John Tavares on kesän tavoitelluin vapaa agentti, mutta jatko Islandersissakin on mahdollista.
Kuva © Getty Images
John Tavaresin kanssa sopimusneuvotteluja käyvät kasvotusten nykyisen seuran New York Islandersin lisäksi Boston Bruins, Dallas Stars, San Jose Sharks, Tampa Bay Lightning ja Toronto Maple Leafs.

New York Islanders -kapteeni John Tavaresin kuusivuotinen ja yhteensä 33 miljoonan dollarin arvoinen sopimus on tullut päätökseensä, ja ilman jatkosopimusta tähtisentteristä tulee rajoittamaton vapaa agentti sunnuntaina.

Jatkoaika käy läpi eri vaihtoehdot, joiden kanssa Tavares neuvottelee Los Angelesissa ja esittää valistuneen tulkintansa, minne kesän tavoitelluin pelaaja päätyy.

Joukkueena Islanders ei ole menestynyt, mikä saattaa olla keskeisin syy, jos Tavares tekee sopimuksen muualle.

New York Islanders

Vuonna 2009 varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana valittu Tavares on edustanut hänet valinnutta seuraa kaudesta 2009−10 asti ja on ollut sen johtava pelaaja. Tavaresin rinnalla esimerkiksi Matt Moulson, Kyle Okposo ja Anders Lee ovat pelanneet uran tehokkaimmat kautensa.

Joukkueena Islanders ei ole kuitenkaan menestynyt, mikä saattaa olla keskeisin syy siihen, jos Tavares tekee sopimuksen muualle. Islandersilla on kuitenkin uusi GM Lou Lamoriello ja uusi päävalmentaja Barry Trotz.

Lisäksi Islanders voi ainoana joukkueena tarjota kahdeksan vuoden sopimusta − tietojen mukaan Islandersin tarjous on kahdeksan vuotta ja yhteensä 88 miljoonaa dollaria. Tavaresin on kuitenkin suostuttava kahdeksan vuoden sopimustarjoukseen viimeistään lauantaina.

Islandersilla on palkkakatossaan tällä hetkellä tilaa peräti 32 miljoonaa dollaria, mutta sopimuksenalaisia pelaajia on vain 13. Tavaresin mahdollisen sopimuksen jälkeen GM Lamoriellolla olisi käytössään reilut 20 miljoonaa dollaria ja hankintalistalla on maalivahti, muutama puolustaja ja vähintään yksi ketjullinen hyökkääjiä.

Viime kauden runkopelaajista ilman sopimusta Tavaresin lisäksi ovat hyökkääjä Brock Nelson ja puolustajat Calvin de Haan, Ryan Pulock ja Thomas Hickey. Ainoa sopimuksenalainen maalivahti on toistaiseksi Thomas Greiss, mutta Islanders on kiinnostunut useista vapailla markkinoilla olevista maalivahdeista, kuten Carter Huttonista.

Islandersilla on vielä pitkä matka Stanley Cup -haastajaksi, mutta Mathew Barzalin ja Anthony Beauvillierin kaltaiset nuoret antavat uskoa tulevaisuuteen. Tavaresin päätös jäädä Islandersiin saattaa kuitenkin edellyttää konkreettisia vahvistuksia.

Tuomio: New York on Tavaresin pitkäaikainen koti, ja isoissa päätöksissä tottumukset voivat olla isossa roolissa. Seurauskollisuuden varaan ei kuitenkaan kannata liikaa nojata, ja Islanders onkin ollut aktiivinen organisaatiomuutoksissaan. Uskon, että Tavares jää Islandersiin kahdeksan vuoden sopimuksella.

San Jose Sharks

Sharks on kevään liikkeillään − Evander Kanen jatkosopimus ja palkkakattotilan raivaaminen luopumalla Mikkel Bødkeristä ja Paul Martinista − alleviivannut tavoitettaan menestyä. Kaksi vuotta sitten Sharks eteni Stanley Cupin finaaleihin asti, mutta kaksi edellistä kautta eivät ole sujuneet yhtä menestyksekkäästi.

Joukkueen runkopelaajat − Brent Burns, Joe Pavelski, Marc-Édouard Vlasic ja Logan Couture − ovat kaikki siinä iässä, että menestystä on haettava nimenomaan ensi kaudella.

sharksin Nykyrunko vahvistettuna Tavaresilla olisi ensi kaudella tiukka haastaja mestaruustaistoon.

Palkkakatossa Sharksilla on tilaa lähes 19 miljoonaa dollaria. Tomas Hertlin ja Joe Thorntonin jatkosopimusneuvottelut ovat käynnissä, tietojen mukaan Thornton olisi valmis tinkimään reilusti viime kauden kahdeksan miljoonan dollarin palkastaan.

Vuoden kuluttua jatkosopimusta vailla ovat kuitenkin Pavelski ja Couture sekä lukuisat nuoret pelaajat. Nykyrunko vahvistettuna Tavaresilla olisi ensi kaudella tiukka haastaja mestaruustaistoon, mutta pitkillä sopimuksilla ovat kiinni vain ykkösmaalivahti Martin Jones, parhaan peli-ikänsä pian ylittävät puolustajat Burns ja Vlasic sekä ongelmatapauksena pidetty Kane.

TSN:n tietojen mukaan Couture todennäköisesti tekee lähiaikoina kahdeksan vuoden jatkosopimuksen Sharksin kanssa, mikä muuttaa dramaattisesti organisaation palkkakattotilannetta.

Sharksissa Tavaresille olisi tarjolla vastaava kiistattoman ykköspelaajan rooli, kuten Islandersissa. Burns, Vlasic ja Thornton ovat Tavaresille ennestään tuttuja pelaajia Kanadan maajoukkueesta. Kalifornia asuinpaikkana ja Tyynenmeren divisioona pelipaikkana voivat myös houkuttaa New Yorkin ja Metropolien divisioonan jälkeen.

Tuomio: Sharks pystyy tarjoamaan hyvät puitteet ja menestysmahdollisuudet lyhyellä tähtäimellä. Sharksin tulevaisuus Tavaresilla vahvistettunakin vaikuttaa epävarmalta, samoin palkkakattotilanne. Sharksin tarjous on kokonaisuudessaan Islandersin jälkeen toiseksi houkuttelevin, mutta tuskin kuitenkaan riittävä.

Tampa Bay Lightning

Tavaresia tavoittelevista joukkueista Lightning on todennäköisin menestyjä. Joukkue on selviytynyt Itäisen konferenssin finaaliin kahdesti kolmen viime kauden aikana, ja joukkueen kokoonpano on täynnä laadukkaita pelaajia. Huhujen mukaan Tavares myös haluaisi pelata yhdessä hyvän ystävänsä Steven Stamkosin kanssa.

Houkuttelevia tekijöitä on paljon, mutta Tavaresin Lightning-siirron suurin este on raha. Joukkueella on palkkakatossa tilaa vain reilut viisi miljoonaa dollaria, ja Ryan Callahan, Tyler Johnson sekä Braydon Coburn ovat huhujen mukaan kaupan, jotta Tavares-sopimus olisi mahdollista.

Houkuttelevia tekijöitä on paljon, mutta Tavaresin Lightning-siirron suurin este on raha.

Tämä olisi kuitenkin vain lyhyen tähtäimen ratkaisu, sillä jo vuoden kuluttua GM Steve Yzermanilla on edessään jatkosopimusneuvottelut Nikita Kutšerovin ja Brayden Pointin kanssa. Myös Ryan McDonagh ja Anton Strålman aloittavat nykysopimuksensa viimeisen kauden.

Jos joku GM saa näin hankalan kuvion toimimaan, se on Yzerman. Lightning haluaa varmasti esittää kovan tarjouksen estääkseen Tavaresin siirtymisen divisioonakilpailijoiden Bruinsin tai Maple Leafsin riveihin.

Tuomio: Stamkos−Tavares-sentterikaksikko yhdistettynä Lightningin laadukkaaseen kokonaisuuteen olisi vastustajille painajainen. Taloudelliset esteet ovat kuitenkin niin merkittäviä, että en usko Tavaresin siirtyvän Lightningiin.

Toronto Maple Leafs

Tavares on syntyisin Toronton läheltä. Maple Leafsilla on riveissään fantastiset nuoret hyökkääjät Auston Matthews ja Mitch Marner sekä William Nylander, jolla ei tosin toistaiseksi ole sopimusta ensi kaudeksi. Maple Leafsilla on myös riittävästi tilaa palkkakatossa Tavaresin hankintaan − lyhyellä tähtäimellä.

Maple Leafsin kohdalla on spekuloitu mahdollisuutta tarjota Tavaresille vuoden sopimusta maksimaalisella 15.9 miljoonan dollarin palkalla.

Matthewsin ja Marnerin sopimukset päättyvät ensi kauden jälkeen, mikä tarkoittaa merkittäviä palkankorotuksia. Patrick Marleaun kevääseen 2020 yltävä yli kuuden miljoonan dollarin sopimus aiheuttaa vielä ongelmia tuoreelle Maple Leafs -GM Kyle Dubasille.

Maple Leafsin kohdalla on spekuloitu mahdollisuutta tarjota Tavaresille vuoden sopimusta maksimaalisella 15,9 miljoonan dollarin palkalla. Tilaisuus olisi sinänsä houkutteleva, mutta huippuhyökkääjistä huolimatta Maple Leafsin puolustus tuskin riittää vielä ensi kaudella Stanley Cup -taisteluun.

Torontossa asuessaan Tavares myös maksaisi palkastaan suhteessa eniten veroja, ja pitkä sopimus houkuttelee lähtökohtaisesti enemmän.

Tuomio: Paluu kotiseudulle, mahdollisuus pelata Matthewsin kanssa ja maksimipalkka kauden ajaksi ovat vahva tarjous, mutta Maple Leafsin tulevaisuudessa on kuitenkin liikaa kysymysmerkkejä. Lyhyen tähtäimen menestyskin näyttää todennäköisemmältä muualla.

Boston Bruins

Atlantin divisioonan joukkueet pystyvät kilpailemaan sensaatiomaisilla hyökkäyskalustoillaan, jos Tavares sen suunnakseen valitsee. Bruinsin kohdalla herkuteltu jo ennakkoon tutkapareilla Brad MarchandPatrice Bergeron ja Tavares−David Pastrnak.

Tavaresilla vahvistunut Bruins olisi todennäköisesti suurin ennakkosuosikki Stanley Cup -voittajaksi. Pitkällä tähtäimellä Tavaresin hankinta aiheuttaisi kuitenkin liian suuria palkkakatto-ongelmia.

Bruinsilla on juuri Tavaresin mentävä aukko palkkakatossaan, mutta ei kakkosmaalivahtia eikä riittävästi sopimuksenalaisia hyökkääjiä. Käytännössä Bruinsin olisi kaupattava David Krejci tai David Backes pystyäkseen kilpailemaan Tavaresista.

Tavaresilla vahvistunut Bruins olisi todennäköisesti suurin ennakkosuosikki Stanley Cup -voittajaksi. Pitkällä tähtäimellä Tavaresin hankinta aiheuttaisi kuitenkin liian suuria palkkakatto-ongelmia.

Bruinsilla on vuoden sisällä edessään jatkosopimusneuvottelut Charlie McAvoyn, Brandon Carlon, Danton Heinenin ja Ryan Donaton kanssa − Jake DeBrusk ja Torey Krug ovat samassa tilanteessa kahden vuoden kuluttua. Zdeno Charan uran päättyminen lähivuosina auttaa vähän, mutta ei tarpeeksi.

Tuomio: Bruins pystyisi tarjoamaan mahdollisuudet menestykseen sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä. Hankinnan toteutumiseksi on kuitenkin liikaa ja liian isoja esteitä. 

Dallas Stars

Neuvottelujoukkueiden todellisella yllättäjällä on vähemmän pudotuspelikokemusta kuin Tavaresilla. Palkkakatossa Starsilla on tilaa melkein 20 miljoonaa dollaria, mutta joukkueelta puuttuu kakkosmaalivahti, pari puolustajaa ja ketjullinen hyökkääjiä.

Hankkiakseen Tavaresin Starsin olisi päästävä eroon Jason Spezzan ja ehkä myös Martin Hanzalin sopimuksista. Tyler Seguinin sopimusta on jäljellä enää yksi kausi, ja tiedossa on massiivinen palkankorotus.

Sharksin tavoin Stars pystyy kilpailemaan muita helpommalla divisioonalla ja pienemmällä markkina-alueella. Myös verotus olisi Teksasissa kevyempää. Starsin menestysmahdollisuudet ovat kuitenkin toistaiseksi suuri kysymysmerkki.

Uusi päävalmentaja Jim Montgomery on NHL-tasolla kokematon. Lisäksi joukkueen kokoonpano on vielä pahasti keskeneräinen. Tavaresin hankinnan myötä Stars-hyökkäys olisi jo huipputasoa, mutta viime vuosien perusteella pitkäkestoinen menestys ei näytä todennäköiseltä.

Sharksin tavoin Stars pystyy kilpailemaan helpommalla divisioonalla ja pienemmällä markkina-alueella. Myös verotus olisi Teksasissa kevyempää.

Tuomio: Muita helpompi divisioona ja kevyempi verotus eivät ole riittävän houkuttelevia tarjouksia, jotta Tavares siirtyisi yhdestä epävarmasti menestyvästä joukkueesta toiseen ja vieraampaan.

Lisäksi Tavaresin kerrotaan neuvotelleen puhelimitse Nashville Predatorsin ja Vegas Golden Knightsin kanssa. Predators on vakiinnuttanut itsensä kestomenestyjäksi, ja laajennusjoukkue ylitti kaikki odotukset ensimmäisellä kaudellaan. Tavaresin siirtyminen Las Vegasiin tekisi Golden Knightsista vahvan haastajan jatkossakin.

Molempien joukkueiden mahdollisuuksia Tavaresin hankintaan pidetään varsin pieninä, koska ne eivät päässeet keskustelemaan tavoitellun keskushyökkääjän kanssa kasvotusten. Lisäksi Predatorsilla olisi Tavaresin hankinnan myötä melkoisia ongelmia palkkakattonsa kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle