Keinänen Peliittojen kelkan ohjaksissa

MESTIS / Artikkeli
Taktiikkataulun viime keväänä haltuunsa ottanut Jani Keinänen onnistui pelastamaan Peliittojen sarjapaikan.
Kuva © Timo Savela
Viime kauden lopulla Heinolan Peliittojen peräsimeen juuri ennen karsintapelelejä nostettu Jani Keinänen on joukkueen vetovastuussa nyt kauden alusta alkaen. Pelikentillä kokenut, mutta valmentajana kokematon Keinänen luottaa joukkueensa iskukykyyn Mestiksessä.

Pelaajauralla 611 SM-liigapeliä pelannut ja mestaruuden HPK:ssa kaudella 2005-2006 voittanut Jani Keinänen valmistautuu nyt keltanokkana uransa ensimmäiseen päävalmentajakauteen Mestiksessä.

Apuvalmentajan paikalla Keinänen on Peliitoissa kuitenkin toiminut jo kaudesta 2015-2016 lähtien. Viime kaudella Peliitoilla ei kulkenut. Seurassa reagoitiin runkosarjan viime metreillä ja päävalmentajana toiminut Santeri Heiskanen joutui radikaalin päätöksen myötä väistymään apuvalmentajana toimineen Keinäsen tieltä.

Keinänen joutui epämieluisaan tilanteeseen, sillä karsinnoissa pelastettavana oli heinolalaisen jääkiekkoseuran tulevaisuus.

– Ei ollut kiva hypätä siinä vaiheessa vastuuseen. Ei kukaan halua tuollaiseen paikkaan. No, sain seitsemän peliä kokemusta päävalmentajana toimimisesta. Itselleni hyvää opetusta.

Tulikoe sujui täydellisesti Peliittojen kaadettua karsinnan pudotuspeleissä Suomi-sarjan mestarin Kalajoen Junkkarit voitoin 4-0.

Tosipeleissä Keinäsen voittoputki sai jatkoa syksyllä Suomen Cupissa, joissa Peliitat taisteli välierissä pääsystä finaaliin Ketterää vastaan. Tiukan taistelun jälkeen jatkoonmenijäksi selviytyi lopulta Ketterä voitoin 2-0. Tuore päävalmentaja on tyytyväinen harjoituspelien antiin.

– Hyvä maku jäi Cupin peleistä. Hyvä ja luottavainen olo joukkueen pelaamiseen. Ainoat isoimmat ongelmat on maalinteossa ja maalinteon tukitoimissa. Joukkue on hyvin yhtenäinen. Yhtään sooloilijaa ei ole mukana. Luontaisia maalintekijöitä ei ole löytynyt, mutta yritetään kaivaa maalintekijän vaistot esiin. Tavoitteenamme on playoff-paikka.

Hyvästit lainarallille

Peliittojen kokoonpano on aiempaa omavaraisempi, joten viime kausina ajoittain hurjaksikin äitynyttä pelaajarallia ei tulla nyt näkemään.

– Varsinaisia lainapelaajia joukkueessa on vain Pelicansin puolustaja Santtu Kinnunen ja hyökkääjä Jonne Jantunen. Maalivahti Sami Suni Pelicansista tietysti, mutta maalivahteja ei lainapelaajien kiintiömääräykset koske.

Lainakiintiötä saatetaan kauden aikana täyttää mm. Pelicans-puolustajilla.

– Katsotaan mikä tilanne Pelicansilla on pakkien kanssa. Esimerkiksi Keni Karalahti ja Jarkko Pynnönen saattaisivat olla sieltä tulossa.

Peliitat on etsinyt kuumeisesti riveihinsä ykköspuolustajaa. Nyt sellainen saattaa löytyä lainalla olevasta Kinnusesta.

– Kinnunen liittyi tiistaina meidän mukaan ja saattaa täyttää nyt sitä ykköspakin tonttia. Jos Kinnunen johonkin Heinolasta lähtee, niin Liigaan. Niko Tuhkanen vahvistaa myös puolustusta, joten tilanne on ainakin tällä hetkellä hyvä.

Maalivahtien peluuttaminen tai lähinnä luoton puute on aiheuttanut epävarmuutta ja räpylän tutinaa maalinsuulla. Keinänen antaa täyden luoton maalivahtikaksikkoonsa Sami SuniAdam Nagy.

– Toivottavasti aina parempi pelaisi. Todennäköisesti avausviikonloppuna kumpikin pelaa. Katsotaan kumpi pelaa perjantaina ja kumpi lauantaina. Molempiin on täysi luotto.

Peliitat on pyrkinyt yhdessä pitkäaikaisen yhteistyöseura Pelicansin kanssa muovaamaan joukkueiden pelitavat lähelle toisiaan.

– Ollaan puhuttu seurojen kesken, ettei pelaajat joutuisi liian montaa taktiikkaa oppimaan. Aika samoilla jutulla pärjää Lahdessa kuin Heinolassakin, kova työ ja tiivis viisikkopeli. Ei tarvita mitään taikatemppuja.

Naapurikunta Hollolan ylpeys HC Giants nousi keväällä Suomi-sarjaan. Peliitat käynnistelee yhteistyötä myös sarjaporrasta alempana pelaavan hollolaisjoukkueen kanssa.

– Toivottavasti saadaan homma toimimaan. Riippuu tietysti Pelicansin pakkitilanteesta. Giantsista Juho Veneskari on tällä hetkellä lähimpänä Mestis-paikkaa, mutta täytyy muistaa, että meillä on kolme ylimääräistä hyökkääjää.

Yksinkertaisuutta ylivoimaan

Peliittojen helmasynti on ollut vuosikaudet huono, ajoittain luokattoman huono ylivoimapeli. Harjoituspeleissä pakkopeli on pyörinyt pitkästä aikaa tehokkaasti. Keinäsellä on oma näkemyksensä miksei ylivoimapeli ole ottanut aiemmin toimiakseen.

– Ylivoimapelistä on tehty liian vaikeaa ja monimutkaista. Yksinkertaisuudessaan laukausten laatu ja viimeiset syötöt ovat ne ratkaisevat jutut.

Pakkopelikuvioita on hinkattu kuntoon vielä ennen ensimmäisiä sarjapelejä.

– Olemme harjoitelleet ylivoimaa vielä ennen ensimmäistä runkosarjapeliä. Olemme myös käyneet läpi viisikkona karvaamista, maalintekoa ja puolustamista kokonaispakettina. Pelaajat saavat toteuttaa itseään jäällä mahdollisimman paljon.

Peliitat aloittaa perjantaina Imatralla Ketterän vieraana. Joukkue tuli Peliitoille tutuksi Suomen Cupin tuplapelien myötä viime viikolla. Muut Mestis-joukkueet ovat Keinäselle vieraampia.

– Tiedetään mitä vaatii voittaa Ketterä. IPK:ta vastaan pelattiin myös Suomen Cupissa, mutta muiden joukkueiden iskukyky on itselleni arvoitus.

» Lähetä palautetta toimitukselle