Kausiennakko: Viime kauden menestys ei ollut sattumaa − Flamesissä tehdään vihdoin asioita oikein ja työ alkaa kantaa hedelmää

NHL / Artikkeli
Viime kaudella konferenssivoittoa juhlinut Flames tähtää nyt vieläkin korkeammalle.
Kuva © Getty Images
Calgary Flamesillä on takanaan kausi, joka osoitti joukkueen potentiaalin olevan korkealla. Siirtomarkkinoilla mässäily jätettiin muille, joten joukkueen ydinrunko on tutun tulinen. Nyt liekkimiehistön ollessa vuoden kokeneempi se lähtee tosissaan taistelemaan mestaruudesta. Pelkkä runkosarjamenestys ei enää kelpaa.

Viime kaudella runkosarjassa Flames ylsi aina Läntisen konferenssin huipulle, kunnes pudotuspeleissä seinä tuli vastaan jo ensimmäisellä kierroksella Colorado Avalanchea vastaan. Liekkipaitojen suurin vahvuus oli hyökkäyspelaamisessa, sillä joukkue teki runkosarjassa peräti 289 maalia. Paremmaksi pisti ainoastaan Tampa Bay Lightning.

Flames oli viime kaudella ainoa seura, jossa viisi pelaajaa onnistui rikkomaan 70 tehopisteen rajan. Hyökkäyksen kärjessä Johnny Gaudreau latoi 99 pistettä, Sean Monahan 82 ja Elias Lindholm 78. Tulitukea toi joukkueen suurimpiin tulevaisuuden tähtiin lukeutuva Matthew Tkachuk, joka saalisti runkosarjan aikana 77 pistettä. Viidentenä pelaajana kovan rajapyykin ylitti puolustusta johtanut Mark Giordano, joka teki ällistyttävät 74 tehopistettä ja sai palkinnoksi sarjan parhaalle puolustajalle luovutettavan Norris Trophyn.

Useamman seuran jälleenrakentaessa joukkueitaan, Flames on omassa projektissaan onnistunut viime vuosina varaamaan riveihinsä erinomaisia nuoria lahjakkuuksia, jotka ovat kovaa vauhtia työntymässä kokoonpanon vakiokasvoiksi.

Maalivahtiosasto

Flames toimi kuluneen kesän aikana maalivahtimarkkinoilla juuri samoin kuin viimeisen kuuden vuoden aikana on ollut tavallista: GM Brad Treliving hankki uuden, kokeneen maalivahdin, kun aiemman sopimus umpeutui.

Mike Smith siirtyi Edmonton Oilersiin, ja tilalle palkattiin niin Oilersissa kuin Philadelphia Flyersissakin viime kaudella monena iltana haparoinut ja uutta nostetta uralleen hakeva Cam Talbot.

Flamesissä toivotaan Cam Talbotin palaavan Rangers-vuosiensa tasolle.

32-vuotiaan ja lähes kaksimetrisen kanadalaisen ura lähti syvään laskuun hänen Oilers-vuosiensa aikana. Talbotia rasitettiin kolmen vuoden aikana 196 runkosarjaottelun verran heikon puolustuksen luutiessa hänen edessään, eli hän pelasi noin 80 prosenttia joukkueensa peleistä. Tämä yhdistettynä pitkiin pelireissuihin Keski-Albertasta on omiaan vaatimaan veronsa lupaavasta torjujasta.

Ennen Oilers-aikojaan Talbot teki läpimurtonsa New York Rangersin paidassa keväällä 2014, kun joukkueen tähtivahti Henrik Lundqvist kärsi loukkaantumisesta. Flamesissa toivotaankin Talbotin palaavan tuolle tasolle ja toimivan luotettavana taustatukena ykkösvahtina kauteen lähtevälle David Rittichille.

Rittich pelasi jo viime kaudella puolet Flamesin otteluista ja tuloksena oli 27-vuotiaalle tšekkiläiselle hänen toistaiseksi paras kautensa. Pudotuspeleissä Big Save Dave jäi kuitenkin upeasti pelanneen Smithin varjoon.

Seuran kokoonpanon ainoa kysymysmerkki löytyykin juuri maalivahtiosastolta, kun Rittichin on nostettava tasoaan vielä viime kaudesta. Tämä on avaintekijä albertalaisseuran haastaessa sarjan jättiläiset.

Puolustus

Puolustusosasto on yksi Flamesin vahvuuksista, varsinkin jos kanadalaiskippari Giordanon taso ei laske merkittävästi viime kaudesta. Kovaotteinen pelaaja lukee peliä erinomaisesti ja on joukkueensa henkinen johtaja.

Puolustuspään muuta kokeneempaa kaartia edustavat viime kaudeltakin tutut T.J. BrodieTravis Hamonic ja Noah Hanifin.

Nuoriin lupauksiin lukeutuvat puolestaan Oliver Kylington ja Rasmus Andersson. Ruotsalaiskaksikosta Andersson on saanut kokea taalaliigan kovuutta huomattavasti enemmän, ja 22-vuotiaalla nuorukaisella on allaan jo ensimmäinen täysi NHL-kausi. Kylington taasen yrittää alkavalla kaudella murtautua Flamesin pelaavaan kokoonpanoon.

Sinivalkoista väriä Flamesin puolustukseen tuo Juuso Välimäki. Nokialla syntyneelle puolustajalle kaavailtiin paikkaa joukkueen vakiokokoonpanossa, mutta Ilves-kasvatti loukkasi oikean polvensa eturistisiteen kesäharjoituksissaan ja on nyt pitkällä sairauslomalla.

Hyökkäys

Hyökkäysrunko on pysynyt hyvin kasassa viime kaudesta. Gaudreau, Monahan ja Lindholm jatkavat Flamesin kärkiketjussa, ja alemmista ketjuista tutut Mikael Backlund, Michael Frolik, Sam BennettDerek Ryan ja Mark Jankowski jatkavat myös liekkimiehistössä.

Milan Lucic punoo juonia nyt paikallisvastustajan riveissä.
Kuva © Getty Images

Treliving ja Tkachuk pääsivät pitkään kestäneiden sopimusneuvotteluiden jälkeen yhteisymmärykseen, ja toisen polven kiekkoilija jatkaa Flames-miehistössä ainakin seuraavat kolme vuotta. Tkachuk muodostanee kakkosketjun yhdessä tuttujen pelikavereidensa, Backlundin ja Frolikin, kanssa.

Kanadalaisnippu on ollut maltillinen siirtomarkkinoilla. Lähteneistä pelaajista tunnetuimpia ovat James Neal, Garnet Hathaway ja Curtiz Lazar. Uutena hankintana Flamesin paidan yllensä pukee Milan Lucic, jonka ura on ollut rajussa laskussa. Maisemanvaihdos saattaa kuitenkin jossain määrin palauttaa kokeneen hyökkääjän uran takaisin raiteilleen.

Menestyksen avaintekijänä on Bill Peters, jonka joukkueessa jokainen uskaltaa yrittää.

Vähemmälle peliajalle viime kautena jäänyt Dillon Dubé on nopealiikkeinen ja monipuolinen hyökkääjä. Nuori kanadalainen pelasi viime kaudella 25 ottelua keskushyökkääjänä vaatimattomin tehoin 1+4=5, mutta alkavalla kaudella näytönpaikkoja on varmasti luvassa enemmän. Dubén lisäksi myös hiljattain jatkosopimuksen tehnyt Andrew Mangiapane nähdään alemmissa hyökkäysketjuissa.

Peliaikaa kärkkyy viime kauden tapaan myös keskushyökkääjä Austin Czarnik. Myös oikeaa laitaa pelaava amerikkalainen pelasi viime kaudella 54 ottelua tehden kuusi maalia ja antamalla 12 maaliin johtanutta syöttöä.

Organisaatiossa on myös kesäkuussa Flamesin kanssa tulokassopimuksen allekirjoittanut suomalaishyökkääjä Eetu Tuulola, mutta HPK-kasvatti aloittanee kautensa AHL:n farmiseura Stockton Heatin riveissä.

Keskeiset kehityskohteet viime kaudesta

Flamesiin on kesän aikana Talbotin lisäksi haettu syvyyspelaajia, joista nimekkäin on Lucic. Hänen lisäkseen Chicago Blackhawksin organisaatiosta ja KHL:stä tarttuivat haaviin puolustajat Brandon Davidson ja Aleksandr Jelesin. Yhtään isoa hankintaa ei kuitenkaan nähty.

Flamesin menestyksen avaintekijänä on viime kauden tapaan päävalmentaja Bill Peters, joka on tuonut joukkueeseen rennon ilmapiirin, jossa jokainen yksilö on uskaltanut yrittää. Se onkin ollut paras keino repiä tehot irti Gaudreaun kaltaisista huippulupauksista.

Peters on saanut myös viisikkopelaamisen mallilleen. Viime kaudella joukkue puolusti ja hyökkäsi viisikkona, ja sen vahva peli perustui kiekossa pysymiseen. Flamesin alakerta oli kiekollisesti pätevä, ja se mahdollisti paljon.

Joukkueelta voidaan odottaa samanlaista ilotulitusta alkavallakin kaudella, sillä Petersillä on käsissään käytännössä kaikki viime kauden avainpelaajansa.

Kokonaisuudessaan suurin asia organisaation kannalta on se, että Flames on jälleen vuoden kokeneempi, ja se antaa paremmat eväät pudotuspelimenestykseen.

Calgary Flames kamppailee Tyynenmeren divisioonan sijoista 1−2.

» Lähetä palautetta toimitukselle