Kausiennakko: Uusi GM Ken Holland rakentaa Oilersista tulevaisuuden joukkuetta

NHL / Artikkeli
Oilersin hyökkäyspeli tukeutuu jälleen Leon Draisaitliin ja Connor McDavidiin.
Kuva © Getty Images
Oilers lähtee uuteen kauteen uudella GM:llä Ken Hollandilla ja valmentajalla Dave Tippettillä. Tarkoitus on muuttaa kurssia monen laihan vuoden jälkeen – tuloksia tosin ei kannata odottaa ihan pian. Oilers on pitkällä jänteellä kasvatettava joukkue.

GM Ken Hollandin toiminta Detroit Red Wingsissä aikoinaan on kirkkaassa muistissa hyvässä ja pahassa, joten hänen nimityksensä tekee Edmonton Oilersin kauden lähtötilanteesta erityisen kutkuttavan. Hollandin aktiivisuus siirtomarkkinoilla on tähdännyt niin kovin kapean materiaalin vankentamiseen kokoonpanon jokaisella osa-alueella.

Uudistaminen on oikea liike. Kokonaan eri asia on se, miten uudet hankinnat Oilersissa onnistuvat.

Maalivahdit

Alakerta sisältää paljon kysymysmerkkejä. Mikko Koskinen aloitti viime kauden hyvin, mutta joutui vaikeuksiin keväällä. Täksi kaudeksi Koskinen saa aisaparikseen ja kilpakumppanikseen Mike Smithin, jolla on niin ikään vaikea kausi alla, vaikka hän piristyikin pudotuspeleissä.

Kummankin itseluottamuksen kannalta on − kliseisesti ilmaistuna − elintärkeää saada hyvä alku kauteen. Ideaalitilanteessa tasaväkiset maalivahdit sparraavat toisistaan huippuvireen, joka kantaa illasta toiseen.

Mikko Koskisen on petrattava otteitaan viime kaudesta.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Puolustus

Konkari Andrej Sekerasta luopuminen oli pelillinen riski, mutta se vapautti tilaa palkkakattoon, mikä sinänsä tukee Hollandin visiota uudesta Oilersista. Joukkueen puolustus nojaa vahvasti kiekolliseen pelaamiseen. Darnell Nurse ja Oscar Klefbom ovat pelipaikkansa eliittiä, mutta heidän takanaan avautuu kääntämättömien korttien maisema.

Nuoret Evan Bouchard ja Caleb Jones ovat kehityskelpoisia yksilöitä, jotka tarvitsevat aikaa ennen todellista vastuunkantoa. Toisaalta Nursen ja Klefbomin ylipeluuttamisessa ei pidemmän päälle ole järkeä, mikä tarkoittaa sitä, että nuorten pakkien on päästävä nopeasti sisään NHL-pelaamiseen.

Hyökkäys

Ei ole yllätys, että Hollandin mukanaan tuoma uudistusmieliala on ollut näkyvintä nimenomaan Oilersin hyökkäysosastolla. Uusia hankintoja ovat olleet muun muassa Josh Archibald, Markus Granlund, Gaetan Haas ja Tomas Jurco − kukin Oilersin kannalta riskittömillä lyhyillä sopimuksilla.

Mitään varsinaisia tehojyriä edellä mainitut pelaajat eivät ole, vaan heidän tehtävänsä on tasapainottaa viisikkopelaamista Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin muodostaman keihäänkärjen takana. 

Flamesista vaihdossa Milan Luciciin hankittu James Neal tuo mukanaan kipeästi kaivattua kokemusta ja kovuutta. Hän saattaa hyvinkin löytää vakiopaikkansa McDavidin ja Draisaitlin ketjusta. Toinen varteenotettava vaihtoehto on Zack Kassian. Erinomaisen viime kauden pelanneesta Alex Chiassonista on puolestaan kehkeytymässä kelpo viimeistelijä kakkosketjun oikealle laidalle.

Myös Ryan Nugent-Hopkinsilta on lupa odottaa paljon. Hän pelasi uransa parhaan kauden, vaikka joutuikin totuttelemaan vaihtelevaan peluutukseen vuoroin sentterinä vuoroin laiturina, kunnes pelipaikaksi vakiintui vasen laita.

Kolisee! Oilersin hyökkäysosasto lähtee uuteen kauteen entistä vahvempana.
Kuva © Getty Images

Keskeiset kehityskohdat viime kaudesta

Viime kaudella Oilers kaatui ensisijaisesti hyökkäysmateriaalin kapeuteen. Ykkösketjun takana oli tyhjiö sekä tilastollisesti että pelillisesti. Nyt duunariosasto vaikuttaa huomattavasti aiempaa vahvemmalta. Erityisenä haasteena on löytää samantyyppisille pelaajille oikea roolitus.

Oilers oli viime kaudella pulassa luistelunopeudessa, fyysisessä pelaamisessa ja erikoistilanteissa (lue: alivoimalla). Kotiläksyt on tehty ja joukkueeseen hankittu pelaajia, jotka kykenevät kelvollisesti paikkaamaan näitä puutteita.

Tällä hetkellä eniten Oilerissa mietityttävät fyysisen ja rikkovan pelin valmiudet puolustuspäässä. Pelkällä pyörittämisellä ei pitkälle pötkitä. Lisäksi kummankin maalivahdin on löydettävä suorittamiseensa tasaisuutta.

Edmonton Oilers kamppailee Tyynenmeren divisioonan sijoista 5−6.

» Lähetä palautetta toimitukselle