Kausiennakko: Red Wings kosketti pohjaa ja viipyy sarjan pohjamudissa vielä ainakin tämän kauden

NHL / Artikkeli
Dylan Larkin oli Red Wingsin pirteintä antia viime kaudella. Riemunhetket ykkösvitjan takana jäivät olemattomiksi.
Kuva © Getty Images
Detroit Red Wings jatkaa tulevaisuuden rakenteluaan. Joukkueen tulostaso saattaa parantua uusien hankintojen myötä, mutta Hockeytownissa on odotettavissa lyhyt kevät.

Fiasko on varsin kuvaava sana määrittelemään Detroit Red Wingsin kautta 2019−2020. Entinen dynastiajoukkue raapi kasaan vaivaiset 17 voittoa ja 39 sarjapistettä – se oli 22 pistettä vähemmän kuin toiseksi huonoimmalla joukkueella Ottawa Senatorsilla. Edellisestä pudotuspelikeväästäkin on aikaa jo viisi vuotta.

Red Wings oli koko liigan tehottomin maalintekojoukkue ja vastaavasti sitä vastaan tehtiin eniten maaleja. Tilastoissa ei ollut mitään harhaa – joukkueen peli ei toiminut millään osa-alueella edes tyydyttävällä tavalla vaan kokonaissuoritus oli yksi koko 2000-luvun katastrofaalisimpia NHL:ssä.

Maalivahtiosasto

GM Steve Yzerman nappasi siirtomarkkinoilta New York Islandersissa kakkosvahdiksi juuttuneen Thomas Greissin. Saksalaisen kausi ei ollut loistokas ja kolahtanut itseluottamus on palautettava nopeasti. Heikko alkukausi olisi tuhoisaa sekä joukkueelle että Greissille itselleen.

Riman alittaneen Jimmy Howardin syrjäyttäneen Jonathan Bernierin pelivire ei ollut viime kaudella niin vaisu kuin numerot antavat ymmärtää, mutta hänenkin on saatava otteisiinsa tasaisuutta. Näin ollen Red Wingsin veräjällä piilee paljon riskejä, mutta epävarmuudenkin voi kääntää mahdollisuudeksi. Ainakaan ei ole montaa syytä pelätä, että viime kauden päästettyjen maalien keskiarvo 3,73 kävisi uudestaan toteen.

Puolustus

Uudet vahvistukset Marc Staal ja Troy Stecher tilkitsevät Red Wingsiä pitkään riivannutta repaleista puolustuslinjaa. Nuoret Filip Hronek ja Dennis Cholowski kantavat puolestaan vastuuta kiekollisesta puolustuspelaamisesta. Kokeneet Danny DeKeyser ja Patrik Nemeth täyttävät roolinsa kohtalaisesti.

Red Wingsin kannalta ikävä kyllä yksikään edellä mainituista ei lukeudu liigan kuumimpaan eliittiin – Staalinkin ansiot ovat tätä nykyä pitkälti henkisellä puolella. Red Wings tosin kaipaa vankkaa johtajuutta.

Marc Staal tuo kaivattua esimerkkiä Red Wingsiin.
Marc Staal tuo kaivattua esimerkkiä Red Wingsiin.
Kuva © Getty Images

Hronek on kieltämättä kehityskelpoinen yksilö, jolla on takanaan pari hyvää kautta ja lienee myös tulevalla kaudella Red Wingsin puolustajien ykkönen tehojen osalta. Cholowski floppasi viime kaudella ja tarvitsee rajun ryhtiliikkeen saadakseen pelinsä takaisin toissa kauden tasolle.

Hyökkäys

Red Wings oli liigan tehottomin joukkue ottelukohtaisella maalikeskiarvolla mitattuna. Lukema olisi ollut vielä surkeampi ilman Dylan Larkinin, Anthony Manthan ja Tyler Bertuzzin ketjua heidän tehtyä sen, mihin pystyivät.

Vuoden 2018 ensimmäisen kierroksen varaus Filip Zadina sai jo hyvää tuntumaa NHL-pelaamiseen – 28 ottelussa tehot 8+7 ei ole vähäpätöinen suoritus Red Wingsin vaisun kauden mittapuulla. Nuorelta tšekiltä odotetaan nyt läpimurtoa.

Anthony Mantha on Red Wings-hyökkäyksen harvoja tähtipelaajia.
Kuva © Getty Images

Larkinin ketjun takana nippu on tasapaksu, vaikka se onkin vahvistunut Vladislav Namestnikovilla ja Bobby Ryanilla. Esimerkiksi Robby Fabbrin, Valtteri Filppulan ja Sam Gagnerin kaudet eivät olleet erityisen muistettavia.

Hyökkäys on joka tapauksessa kokenut ja monikäyttöinen, mikä auttaa nuoria tulevaisuuden nimiä pääsemään NHL-pelaamiseen sisään. Katseet on suunnattu Zadinaan ja viime syksyn huippuvaraukseen Lucas Raymondiin, joka nähdään punaisessa paidassa vasta tulevina kausina.

Korona-aika ei ole armollinen: Missä Red Wings menee tällä hetkellä?

Tynkäkausi tulee Red Wingsin kannalta kaksijakoiseen kohtaan. Muiden päättäjien pähkäillessä koronoineen Yzerman laittoi ostohousut jalkaan: Staal, Ryan, Namestnikov ja Greiss ovat nimivahvoja lisiä kokoonpanoon, vaikka monen parasta ennen -päiväys on jo leimattu.

Näillä hankinnoilla ei rakenneta tulevaisuutta vaan pyritään vakauttamaan joukkueen peliä ja ottamaan lyhyitä edistysaskeleita, kunnes uusi sukupolvi on valmis vastuunkantoon.

Kestää aikansa ennen kuin Red Wings saa permanenttinsa kasaan ja käyttökelpoisen yhdistelmän toimimaan. 56 ottelun kausi on liian lyhyt käytettäväksi kokeiluun. Nuoret pelaajat makselevat vielä oppirahojaan ja moni totuttelee uuteen ympäristöön. Red Wingsin seuraavat menestyksen päivät ovat vielä kaukana edessä.

Red Wings pelaa Keskisen divisioonan sijoista 7−8.

» Lähetä palautetta toimitukselle