Kausiennakko: Laadukas sekoitus nuoria ja vanhoja pelaajia pitää Bruinsin Stanley Cup -haaveita yllä

NHL / Artikkeli
Tämä kausi Zdeno Charan (vasemmalla) viimeisiä mahdollisuuksia toiseen Stanley Cup -sormukseen, Charlie McAvoylla vuosia on vielä runsaasti edessä.
Kuva © Getty Images
Stanley Cupia vahvasti ensi kaudella tavoitteleva Bruins ei tehnyt kesällä kokoonpanoa vahvistavia hankintoja, mutta kokeneiden luottohahmojen ja nuorten lupausten muodostama nippu tulee ainakin vielä ensi kaudella olemaan yksi NHL:n parhaimmista joukkueista.

Boston Bruins oli viime kaudella runkosarjassa yksi NHL:n parhaista joukkueista, kun vain Nashville Predators, Winnipeg Jets ja Tampa Bay Lightning keräsivät 82 otteluun Bruinsia enemmän pisteitä. Tämä oli yllätys, sillä vaikka joukkue oli esittänyt lupaavia otteita kauden 2016-17 lopussa valmentajanvaihdoksen jälkeen, monet epäilivät bostonilaisjoukkueen nykyisen rungon parhaiden päivien olevan jo takana päin.

Kuitenkin viime kaudella useat joukkueen kokeneet pelaajat nostivat uuden päävalmentaja Bruce Cassidyn alaisuudessa tasoaan ja nuoret lupaukset Jake DeBruskin ja Charlie McAvoyn johdolla tekivät vakuuttavat läpimurrot varteenotettaviksi pelaajiksi. Jälkimmäisen kohdalla voidaan puhua jopa uuden tähden syttymisestä.

Tulevalla kaudella odotukset ovat median ja fanien suhteen korkealla. Ensi kevät saattaa olla esimerkiksi 41-vuotiaan kapteeni Zdeno Charan viimeinen mahdollisuus tavoitella uransa toista Stanley Cup -sormustaan.

Maalivahdit

Bruinsin ykkösvahtina jatkaa tulevalla kaudella itseoikeutetusti Tuukka Rask. Viime kaudella 54 ottelua runkosarjassa pelannut suomalaisvahti oli pienehkö pettymys pudotuspeleissä, mutta muilta osin hänen tasonsa on säilynyt viimeisen kolmen vuoden aikana melko tasaisena, joskin tippunut selkeästi uran huippuvuosista.

Raskin seitsemän miljoonan dollarin verran Bruinsin palkkakattoon vaikuttavaa sopimusta on jäljellä vielä kolme kautta. Maalivahtien keskimääräisen ikääntymiskäyrän ja suomalaisvahdin viime kausien otteiden perusteella voidaan sanoa, että muutamat seuraavat kaudet tulevat todennäköisesti olemaan Raskin viimeisiä mestaruutta tavoittelevan joukkueen kiistattomana ykkösvahtina.

Bruins kiinnitti kesällä viime kaudella New York Islandersin ykkösvahdin vastuun kantaneen Jaroslav Halakin kahden vuoden mittaiseen sopimukseen. Joukkue toivoo, että slovakialaisvahti pystyy pelaamaan noin 25-35 runkosarjaottelua ja antamaan Raskille tarpeeksi huilivuoroja, jotta suomalainen olisi mahdollisimman tuore kevään ratkaisuotteluissa. Halak pääsee Bruinsissa pelaamaan huomattavasti Islandersia paremmin organisoidun puolustuksen eteen, mikä todennäköisesti tulee näkymään myös hänen tilastoissaan.

Puolustajat

Bruinsin puolustusta johtavat edelliskauden tapaan veteraani Chara ja viime kaudella läpimurtonsa tehnyt McAvoy. Seuran kapteenina vuodesta 2006 asti toiminut Chara pystyy fyysisten ominaisuuksiensa ja kokemuksensa avulla olemaan iästään huolimatta tehokas puolustava puolustaja ja pelaamaan isoja minuutteja erityisesti alivoimalla. 

Charaa peräti 20 vuotta nuorempi McAvoy on erittäin hyvä kiekollinen puolustaja ja paikkaa ikääntyvän slovakialaispuolustajan heikkouksia mainiosti. Viime kaudella McAvoyn ollessa jäällä tasaviisikoin Bruins kontrolloi 55,84 prosenttia laukaisuyrityksistä ja loi selvästi vastustajaa enemmän maaliodottamaa. Vastaavanlaisia lukemia on syytä odottaa myös tältä kaudelta. 

27-vuotias Torey Krug pelasi viime kaudella tehopisteiden valossa uransa tehokkaimman kauden. Hän tulee toimimaan Bruinsin ykkösylivoiman kapellimestarina ja keräämään pisteitä myös tasaviisikoin selkeän kolmospuolustajan roolissa. Krug on McAvoyn tavoin erinomainen kiekollisena, mutta hyötyy runsaasti siitä, ettei hänen tarvitse pelata ilta toisensa jälkeen vastustajan parhaita pelaajia vastaan. 

Bruinsin puolustuksen vakiohahmoihin tällä vuosikymmenellä kuuluneen Adam McQuaidin kauppaamisen seurauksena jäljelle jäävästä kolmesta kokoonpanopaikasta kamppailevat Brandon Carlo, John Moore, Matt Grzelcyk ja Kevan Miller. Heistä eniten optimismia herättää 24-vuotias Grzelcyk, joka teki viime kaudella 61 ottelussa tehopisteet 3+12. Hän pelasi rajoitetussa roolissa, mutta suoriutui annetusta vastuusta erinomaisesti.

Hyökkääjät

Ei ole liioiteltua väittää Brad Marchandin, Patrice Bergeronin ja David Pastrnakin muodostamaa trioa koko NHL:n parhaaksi ketjuksi, jopa selvällä erolla. Kolmikko on kahden edelliskauden aikana lyönyt tauluun käsittämättömiä lukemia laukaustenhallinnan, maalipaikkojen sekä tehtyjen ja päästettyjen maalien suhteen.

Bergeron on ollut jo pitkään täydellisen kahden suunnan sentterin perikuva, Marchand on erittäin hyvän puolustuspelaamisensa lisäksi takonut yhteensä 73 maalia kahden edelliskauden aikana ja vasta 22-vuotias Pastrnak rikkoi viime kaudella 80 tehopisteen rajan. Mikäli Cassidy pitää ketjun yhdessä myös tulevalla kaudella, jälki on tuhoisaa.

Vaikka joku kenties toisin odotti, Bruins ei tehnyt kesän aikana lisäyksiä hyökkäyksen alempiin ketjuihin, vaan luottaa organisaation omien nuorten pelaajien kehittyvän ja ottavan tulevalla kaudella entistä isompaa roolia. Esimerkiksi taitavilta mutta NHL-tasolla vielä melko kokemattomilta DeBruskilta ja Ryan Donatolta odotetaan paljon myös tehopisteiden muodossa. Kaksikko saa luultavasti kauden aluksi keskelleen kokeneen luottosentteri David Krejcin.

DeBruskin tapaan lupauksia herättävän tulokaskauden pelanneen Danton Heinenin kehitystä kannattaa seurata tarkasti, sillä hän voi parhaimmillaan tuoda Bruinsin hyökkäyksen alempiin ketjuihin kipeästi kaivattua leveyttä. Ikääntyvä David Backes ei ole enää parhaiden vuosiensa kaltainen maalintekijä, mutta on hyödyllinen kolmosketjun laiturin roolissa erityisesti tasaviisikoin. 

Arvokasta työtä puolustussuuntaan viime kaudella tehneen Riley Nashin korvaaminen tulee olemaan vaikeaa. Potentiaalisia kolmossenttereitä ovat 25-vuotias Sean Kuraly ja Wisconsinin yliopistojoukkuetta suurimman osan viime kaudesta edustanut, entinen Bruinsin ykköskierroksen varaus Trent Frederic.

Heistä tuskin kumpikaan pystyy ainakaan vielä ensi kaudella täyttämään Nashin saappaita, joten Bruins voisi hyötyä vielä yhden top 9 -hyökkääjän hankkimisesta ennen siirtotakarajaa. Nelosketjun täydentävät Carolina Hurricanesissa viime kaudella pelannut Joakim Nordström sekä Anaheim Ducksia ja Islandersia edustanut Chris Wagner.

Keskeiset kehityskohteet viime kaudesta

Vaikka Bruins sai viime kaudella runkosarjassa kohtuullisen hyvin maalintekoapua alemmilta ketjuiltaan, oli se erityisesti pudotuspelisarjoissa Toronto Maple Leafsia ja Tampa Bay Lightningia vastaan hyvin pitkälti Marchandin, Bergeronin ja Pastrnakin varassa tuloksenteon suhteen. Kolmikko teki 12 pudotuspeliottelussa yhteensä 53 tehopistettä, kun koko muu Bruins-hyökkäys sai aikaiseksi vain 36 pistettä. 

Kahden Nashin (Riley ja Rick Nash) puuttuessa organisaatio lähtee kauteen ainakin paperilla viime kevättä heikommalla hyökkäysmiehityksellä. Stanley Cupiin tähtäävällä joukkueella on palkkakatossa tilaa arviolta noin viiden miljoonan dollarin verran, ja on odotettavaa, että Bruins vahvistaa kokoonpanoaan vielä ennen siirtotakarajaa. 

Kamppailu Atlantin divisioonan kärkisijoista tulee olemaan todella kova, sillä Bruinsin lisäksi sekä Lightning että Maple Leafs ovat monien silmissä Itäisen konferenssin mestarisuosikkeja. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ikääntyvän Bruinsin Stanley Cup -ikkuna on sulkeutumassa kolmikosta nopeimmin, mutta ainakin vielä tulevalla kaudella se on yksi konferenssinsa suurimmista voittajasuosikeista. 

Boston Bruins taistelee Atlantin divisioonan sijoista 1-3.

» Lähetä palautetta toimitukselle