Kausiennakko: Keskeneräisen Ducksin korpivaellus jatkuu eikä Kevin Shattenkirkistä ole yksinään sateentekijäksi

NHL / Artikkeli
Kevin Shattenkirkin Ducks-sopimus oli yksi huomionarvoisimmista välikauden pelaajasiirroista.
Anaheim Ducks jatkaa tulevaisuudenrakennusprojektiaan, ja joukkueella on jälleen edessään haasteellinen kausi. Kevin Shattenkirk vahvistaa haperoista kokoonpanoa, mutta joukkueen materiaali on kokonaisuudessaan kapea.

Anaheim Ducksilla on takanaan synkkä kausi, jossa joukkue ei saanut missään vaiheessa peluutustaan kuntoon. Ei tehoja, ei merkittäviä onnistumisia, ei oikeastaan mitään muistamisen arvoista. Peli piristyi vasta loppukaudesta, mutta siinä vaiheessa kaikki oli jo menetetty.

Ducks rakentelee vielä tulevaisuuttaan, mutta nuorien pelaajien sisäänajo on osoittautunut haasteelliseksi. Viime vuosien varaukset ja hankinnat ovat jo 22–23-vuotiaita ja harvalla heistä on erityisempää kokemusta NHL-kaukaloista. Moni tulevaisuuden johtava pelaaja on tässä iässä jo lupauksensa lunastanut.

Toisen kautensa aloittavan Dallas Eakinsin valmentama Ducks lähtee alkavaan kauteen vähin odotuksin, yhä tunnelin päässä pilkottavaa valoa etsien.

Maalivahtiosasto

John Gibsonilla on takanaan kenties NHL-uransa heikoin kausi, mistä tosin ei voi syyttää miestä itseään. On vaikea kuvitella epäkiitollisempaa tehtävää pelaajana kuin toimia tämän hetken Ducksin maalivahtina. Päästettyjen maalien keskiarvo 3,00 ja torjuntaprosentti 90,4 eivät kerro koko totuutta Gibsonin tasosta ja taidoista.

Gibson kykenee auttamaan joukkuettaan illasta toiseen, mutta joukkue harvoin vastaa huutoon. Parhaalla kaudellaan 2017−18 Gibson oli liigan eliittiä, ja tuolloin edessä luuti nykyistä vahvempi puolustus.

Totta on, että Gibsonin on parannettava otteitaan, ja tässä liikutaan pitkälti henkisen puolen maailmoissa. Kolahtanut itseluottamus eheytyy hyvällä perustekemisellä ja onnistumisia on saatava heti kauden alkuun. Gibsonin tuuraajana jatkaa jo 40 vuoden ikään ehtinyt Ryan Miller.

Ducks voi yltää jopa pudotuspeleihin, jos John Gibson pelaa huippukauden.
Kuva © Getty Images

Puolustus

Ducks on parina viime kautena saanut maksaa kalliisti haparoivasta puolustuksestaan. Maaliodottama Ducksia vastaan oli liigan viidenneksi korkein. Kokoonpanosta puuttuu syvyyttä. Oman alueen vartiointi lepää pitkälti Hampus Lindholmin ja Josh Mansonin harteilla.

Tampa Bay Lightningin mestaruusjoukkueen avainpelaaja Kevin Shattenkirk on täsmähankinta GM Bob Murraylta. 31-vuotias Shattenkirk tuo pukukoppiin kokemusta sekä kaukaloon kipeästi kaivattua tehoja. Etenkin ylivoimaspesialistina Shattenkirk kykenee henkilökohtaisella panoksellaan parantamaan Ducksin tulostasoa.

Kokonaisuutena Ducksin puolustusosasto on kuitenkin suuri murheenkryyni, ja suuria edistysaskeleita ei ole havaittavissa vielä tällä kaudella. 

Ducks olisi Shattenkirkin ohella tarvinnut jämäkän peruspuolustajan linjoja vakauttamaan. Kokenut Cam Fowler on myös käyttökelpoisempi hyökkäyssuuntaan kuin oman alueen suojelemisessa. Puolustuspään taitovaje saattaakin avata Jani Hakanpäälle paikan vakiokokoonpanosta.

Hyökkäys

Adam Henrique voitti viime kaudella joukkueen sisäisen maali- ja pistepörssin lukemilla 26+17, mikä kertoo olennaisen siitä, missä jamassa Ducksin hyökkäys on. Ducks oli viime kauden kolmanneksi tehottomin maalintekojoukkue sekä maalimäärissä että -odottamassa mitattuna. Kokoonpanosta saa kliinisiä viimeistelijöitä etsiä mikroskoopilla.

Maininnan arvoisista uusista hankinnoista Danton Heinen on ainainen kysymysmerkki. Jos nuoret Troy Terry, Maxime Comtois, Max Jones ja Sam Steel eivät ole valmiita vastuunkantoon, on Ducksilla edessään jälleen pitkä kuiva kausi. Nuorten MM-kisoissa loistanut Trevor Zegras saattaa olla tämän kauden suuri yllättäjä.

Ducks-ikoni Getzlafin aikakausi lähenee loppuaan.
Kuva © Getty Images

Henriquen, Rickard Rakellin ja Jakob Silfverbergin ketju on joukkueelle kaikki kaikessa − vitjan takana velloo tyhjyys. Kauden aikana myös ykkösnyrkille osuu heikot vaiheensa, ja tällöin kysytään johtajuutta kokeneelta kalustolta, eritoten viimeisen sopimuskautensa starttaavalta kapteeni Ryan Getzlafilta.

Korona-aika ei ole armollinen: Missä Ducks menee tällä hetkellä?

Koronan typistämä kausi saattaa hyvinkin kääntyä Ducksille suotuisaksi pidemmällä aikavälillä. Nuoret ja varsin raakilemaiset pelaajat (Terry, Comtois ja Jones) ehtivät kasvaa korkoa ja päästä jyvälle NHL-pelaamisesta.

Tällä kaudella Ducksilla ei ole paljoakaan hävittävää vaan se voi rauhassa keskittyä jälleenrakennusprojektiinsa. Kevät 2021 tulee olemaan osa pitkäkestoisempaa rakennusprojektia, jonka päässä odottaa paluu varteenotettavaksi haastajajoukkueeksi.

Ducks pelaa välikauden ja voi olla tyytyväinen, mikäli se välttää divisioonan jumbosijan. Joukkue kamppailee Lännen divisioonassa sijoista 6−7.

» Lähetä palautetta toimitukselle