Kausiennakko: Jälleenrakennukseen keskittyvä Blackhawks ei tavoittele menestystä alkavalla kaudella

NHL / Artikkeli
Duncan Keith on tottunut johtamaan Blackhawksia myötä- ja vastamäessä. Alex DeBrincat on vielä tulevaisuuden nimi uudistuvassa joukkueessa.
Kuva © Getty Images
Chicago Blackhawksissa alkavat puhaltaa muutoksen tuulet. Hyökkäyksessä on enemmän tulevaisuuden potentiaalia kuin todellista tehoa. Nikita Zadorov vahvistaa puolustusta, mutta maalivahtiosasto näyttää haavoittuvaiselta.

Alavireisen viime kauden pelannut Chicago Blackhawks järjesti syksyllä yllätyksen pudottamalla nimekkään Edmonton Oilersin pudotuspelien karsintakierroksella. Vegas Golden Knightsilta tuli kyytiä viidessä ottelussa, mikä kertoo täsmällisemmin Blackhawksin nykytason.

Tämä kausi jatkuu pitkälti samoista asetelmista, mihin joukkue pudotuspeleissä jäi. Seuran menestysvuodet näyttävät jääneen viime vuosikymmenelle, joten Windy Cityssä joudutaan hakemaan uutta vauhtia kellarikerroksen kautta.

Maalivahtiosasto

On helppo osoittaa, missä piilee Blackhawksin suurin ongelma. Joukkue menetti ensin helmikuun siirtotakarajalla Robin Lehnerin ja syksyllä uransa lopettamisesta kauden alla ilmoittaneen Corey Crawfordin. Nyt Blackhawks lähtee kauteen kokemattomalla ja varsin heikolla kaksikolla Malcolm SubbanColin Dellia.

Subbanin otteet ailahtelivat Golden Knightsin luukulla koko viime kauden, Dellian NHL-saldo kolmelta viime kaudelta on 18 pelattua ottelua. Alla on tosin kelvollinen kausi AHL-joukkue Rockford IceHogsissa. Mikäli edessä kenttäpelaajat ei ole hereillä illasta toiseen, maaliverkko pölisee Blackhawksin päädyssä.

Maalivahtiongelma voi avata viimein sauman kevään 2019 MM-kultavahdille Kevin Lankiselle, joka on torjunut kaksi viimeistä kautta AHL:ssä pääasiassa Dellian parina.

Puolustus

Viime kauden Blackhawksin puolustuslinjasta olisi mikä tahansa sveitsiläinen juustolajike kateellinen. Joukkuetta vastaan lauottiin toiseksi eniten koko liigassa ja veräjällä Lehner ja Crawford saattoivat vain puhista maskiinsa.

Blackhawks luopui Olli Määtästä ja hankki Nikita Zadorovin, joten peruspuolustamisen taso ei ainakaan pääse notkahtamaan. Kokonaisuutena Blackhawks oli viime kaudella pulassa varsinkin fyysisessä pelissä, ja liigan ahkerimpiin taklaajiin lukeutuva venäläinen on mies paikallaan Blackhawksin linjoilla.

Päävalmentaja Jeremy Colliton ei ole saanut tuskastunutta joukkuetta lentoon viime kausina.
Kuva © Getty Images

Loukkaantumisista ja erinäisistä vaivoista kärsinyt Brent Seabrook ei enää johda Blackhawksin puolustuspelaamista entiseen malliin. Vanha asetoveri Duncan Keith on ollut Blackhawks-puolustuksen peruskallio vuosikaudet ja 37-vuotiaan veteraanin henkisellä johtamisella on suuri painoarvo nuorentuvassa joukkueessa.

Kokemusta edustavat myös luotettavat Connor Murphy ja Calvin de Haan. Nuoriso-osastolla seuraamisen arvoinen on vasta 20-vuotias Adam Boqvist. Ruotsalainen on kehityskelpoinen kiekollinen puolustaja, jonka suoritustasosta eivät tilastot kerro kaikkea.

Hyökkäys

Hyökkäyksen osalta Blackhawksilla on kenties syytä varovaiseen optimismiin. Kokeneet Jonathan Toews ja Patrick Kane johtavat joukkoja sekä pelillisesti että henkisesti – tosin kapteeni Toewsin paluuaikataulu peleihin on vielä hämärän peitossa.

Blackhawksin menestyskaksikon ympärillä on nuorten nälkäisten miesten leegio – ennen kaikkea Alex DeBrincat ja Dominik Kubalik ovat valmiita ottamaan aiempaa suurempaa vastuuta.

Kahteen kärkiketjuun on lisäksi tarjolla Dylan Strome. Sen sijaan nuoret Alexander Nylander ja Kirby Dach joutuivat useiksi kuukausiksi sairastuvan puolelle. Brandon Saadia saattaa tulla ikävä moneen kertaan tällä kaudella, mutta tosiasiassa Blackhawksin tähtäin on tulevissa vuosissa.

Nähdäänkö Patrick Kanea enää pitkään tutussa pelipaidassa?
Kuva © Getty Images

Huolenaiheena on materiaalin ohuus kahden kärkivitjan takana. Loukkaantumisten sattuessa ei reservissä ole näkyvissä tasoltaan edes sinne päin olevia paikkaajia. Alemmat ketjut ovat lähtökohtaisesti tasoltaan varsin keskinkertaisia.

Kauteen lähdettäessä Toews ja viime kaudella säväyttänyt Dach eivät ole pelikunnossa, joten varsinkin Blackhawksin keskikaista on valmiiksi siipirikkoinen. Toewsin poissaolon myötä korostuvat aiempaa enemmän roolia saavan Stromen ja konkari Carl Söderbergin panokset sekä Lucas Wallmarkin ja David Kämpfin pelaamisen taso. Tulokas Pius Suter saattaa myös saada vastuuta.

Korona-aika ei ole armollinen: Missä Blackhawks menee tällä hetkellä?

Suuruuden aikojen päätyttyä on Blackhawksilla edessään pitkällinen sukupolvenvaihdos. Sen onnistuminen riippuu pitkälti nuorten pelaajien sisäänajosta ja siitä, että uskaltaako GM Stan Bowman luopua jo tällä kaudella takavuosien suurnimistä.

Zadorov on selvä vahvistus, mutta muista uusista hankinnoista Mattias Janmark ja Wallmark eivät ole sellaisia pelaajia, jotka saisivat maapallon akselin nyrjähtämään – Chicagossakaan.

Blackhawks kaipaisi kipeästi vahvistusta maalivahtiosastolle, mutta pelaajamarkkinoilla ei valinnanvaraa juuri tahdo olla. Bowmanin viimeisimmät vahtikaupat menivät totaalisesti vihkoon ja hiljaisten siirtomarkkinoiden aikakaudella isoja saaliita ei pahemmin ole näköpiirissä.

Blackhawks pelaa Keskisen divisioonan sijoista 7−8.

» Lähetä palautetta toimitukselle