Kausiennakko: Flyers astuu Carter Hartin aikakauteen haastajana

NHL / Artikkeli
Carter Hart sai Flyersin kurssin kääntymään hetkellisesti jo viime kaudella.
Kuva © Getty Images
Philadelphia Flyers kohtaa Metropolien divisioonassa armotonta kilpailua, eikä ole uudistunut läheskään yhtä näyttävästi kuin muutamat vastustajansa. Työsarkaa on paljon, mutta yksi mies kaiken muuttaa voi – hän seisoo maalipuiden välissä.

Philadelphia Flyersin viime vuodet ovat olleet jojomaista liikettä pudotuspeleihin pääsemisen ja rannalle jäämisen välillä, ja kaudella 2018–19 oli runkosarjaan jäämisen vuoro. Joukkueen runko on kuitenkin edelleen tallella ja avainpelaajat parhaassa iässään, joten nousu takaisin kärkijoukkueiden kantaan on yhä mahdollinen.

Oranssipaitaan liittyivät kesän aikana Kevin Hayes, Matt Niskanen, Justin Braun ja Tyler Pitlick. Ulospäin liikkuivat puolestaan Radko Gudas ja Ryan Hartman. Muutokset olivat pääosin hyviä, mutta Hayesin mammuttimainen seitsemän vuoden sopimus himmentää auttamatta muita peliliikkeitä.

Maalivahtiosasto

Flyersin suurin muutos viime kauteen nähden on tapahtunut maalin suulla. Enää joukkueen ei tarvitse kierrättää tolppien välissä kahdeksaa eri maalivahtia, sillä huippulupaus Carter Hart on tullut jäädäkseen. 31 ottelua viime keväänä riittivät valmennusjohdolle näytöksi. Hart ja Jordan Binnington kilpailivat vielä runkosarjassa tasaväkisesti epävirallisesta parhaan tulokasveskarin tittelistä, mutta pudotuspelit käänsivät luonnollisesti taiston Binningtonille.

Brian Elliott on NHL:ssä edelleen mukiinmenevä kakkosmaalivahti, vaikka hänen käyränsä onkin ollut viime kausina laskeva. Kenties selkeämpi kirittäjän asema saa konkarin jälleen parempaan iskuun. Hartilta on myös turha odottaa 70 pelin urakointia heti toisella kaudellaan, joten Elliottin vire ei suinkaan ole Flyersille yhdentekevää.

AHL:n puolella Lehigh Valleyssä vallitsee tasainen kilpailutilanne, joten tuuraajan keikkoja isolle näyttämölle voi odottaa useammallekin torjujalle.

Puolustus

Flyers-puolustuksessa on potentiaalia huomattavasti viime kautta parempiin suorituksiin. Vakaampi maalivahtipeli auttaa oman pään puhtaanapitoa huomattavasti, mutta myös hyökkäyssuuntaan tehoja on nyt alettava löytyä.

Shayne Gostisbehere ja vastikään kuuden vuoden jatkosopimuksen allekirjoittanut Ivan Provorov kantavat Flyers-alakerrassa suurinta tuloksentekovastuuta. Erityisesti Gostisbeheren 37 tehopistettä olivat rimanalitus, jollaista ylivoimaspesialistilta ei kauaa katsella läpi sormien. Siirtohuhut velloivatkin 26-vuotiaan yhdysvaltalaisen ympärillä läpi kesän. Provorov on puolustajana virkaveljeään kokonaisvaltaisempi, mutta hänenkin pistesaldonsa olisi syytä karttua viime kautta tiuhempaan tahtiin.

Siniviivalla vasemman puolen täydentää 23-vuotias Travis Sanheim, josta on niin ikään kasvanut erinomainen NHL-puolustaja. Oikealla Flyers luottaa sen sijaan kokemukseen. Matt Niskanen ja Justin Braun saapuivat joukkueeseen kesällä osana GM Chuck Fletcherin vaihtokauppoja.

Kuudennesta pelipaikasta kilpailevat kovimmin ruotsalainen Robert Hägg sekä järkälemäinen Philippe Myers. Kaksi vuotta vanhemmalla Häggillä on vyöllään jo kaksi kokonaista NHL-kautta, mutta Myersiä voidaan silti pitää kamppailussa ennakkosuosikkina. AHL:n puolella vuoroaan odottelee Flyersin kesän 2013 ykkösvaraus, useista loukkaantumisista kärsinyt Samuel Morin.

Hyökkäys

Flyersin hyökkäys jakaantuu harvinaisen selvästi kahteen osaan. Tulosyksikkö pullistelee rutinoituneita NHL-jyriä, ja kahden kärkiketjun takaa onkin vaikea kaavailla yllättäjiä kyseisiin rooleihin – ainakaan heti kauden alkuun.

Claude Giroux ja Sean Couturier ovat Flyersin kaksi tärkeintä kenttäpelaajaa. Giroux on saalistanut kahden edelliskauden aikana hulppeat 187 pistettä, ja myös puolustussuuntaan vahva Couturier on löytänyt työkalupakistaan aivan uutta hyökkäysvoimaa. Yhdessä kaksikko on koko NHL:n tuhoisimpia, mutta erillään tehokkuus luonnollisesti kärsii.

Kärkikuusikkoa täydentävät Jakub Voracek, James van Riemsdyk, Kevin Hayes sekä Provorovin jälkeen pitkällä sopimuksella kiinnitetty Travis Konecny. Voracek ja van Riemsdyk taitavat edelleen pisteiden teon, mutta erityisesti Hayesin panokseen liittyy ennakolta hyvin paljon kysymysmerkkejä. Suurin syy löytyy totta kai hänen käsittämättömästä tilinauhastaan, jota Flyersin on katseltava vielä pitkään tulevan kauden jälkeenkin. Hayes on mukiinmenevä kakkossentteri, muttei mitenkään palkkansa arvoinen työssään.

Konecny ja Nolan Patrick ovat Flyersin kirkkaimpia tulevaisuuden nimiä, mutta kumpikaan ei ole toistaiseksi pystynyt räjäyttämään pankkia tehokkuudellaan. Konecnyn peräkkäiset 24 maalin kaudet toki oikeuttavat hyökkäävään rooliin, mutta varsinkin Patrickilla on vielä paljon todistettavaa yltääkseen johtavaksi pelaajaksi NHL:ssä. 30 ja 31 pisteen kaudet ovat auttamatta pettymys kesällä 2017 varatulle huippulupaukselle.

Patrickin vierellä nuorekkaassa kolmosketjussa saattavat aloittaa esimerkiksi OHL-komeetta Morgan Frost sekä ruotsalainen Oskar Lindblom. Sentteriosastolle tuo leveyttä myös 25-vuotias Scott Laughton, joka ei 32 pisteen kauden jälkeen varmasti tyydy jämäminuutteihin. Kokoonpanon täydentävät Tyler Pitlick ja Michael Raffl. Mielenkiintoinen tryout-kasvo Flyersissa on viime kaudella Iso-Britannian EIHL:ssä rymistellyt voimahyökkääjä Chris Stewart.

Keskeiset kehityskohteet viime kaudesta

Flyersin on kyettävä tilkitsemään oma päänsä paremmin, sillä sarjan kolmanneksi heikoimmalla päästettyjen maalien keskiarvolla menestyminen on mahdotonta. Carter Hart näyttää valmiilta haasteeseen, mutta hänelläkään ei ole vielä kokemusta täydestä NHL:n runkosarjasta ja sen vaatimuksista.

Puolustuksessa Gostisbeheren ja Provorovin on löydettävä jälleen itsensä, ja Kevin Hayesin täytyy pelata uransa parasta kiekkoa läpi kauden. Hyökkäys on nimimiehistä huolimatta edelleen vaarallisen paljon Giroux'n ja Couturierin varassa. Niinpä myös Nolan Patrickilta odotetaan nousua uudelle tasolle.

Flyers taistelee Metropolien divisioonan sijoista 3–4.

» Lähetä palautetta toimitukselle