Kausiennakko: Blue Jackets puolustaa hyvin, mutta hyökkäyspäässä ei verkko heilu − Ykkössentterin siirtohalut luovat stressiä Jarmo Kekäläiselle

NHL / Artikkeli
Columbus Blue Jackets on ollut viime kausina tuttu näky pudotuspeleissä, mutta huippumenestystä ei ole tullut.
Kuva © Getty Images
Columbus Blue Jackets päästää vähän maaleja, mutta menestys on silti tiukassa. Pelastavatko Jarmo Kekäläisen täsmähankinnat tulevan kauden ja ammottavan maalinteko-ongelman?

Viime kausi oli Columbus Blue Jacketsin osalta hyvin seuran näköinen. Peli kaukalossa sujui kyllä, mutta kautta varjostivat kuten aiempinakin vuosina loukkaantumiset. Pahimmillaan sairastuvalla oli lähemmäs kymmenen pelaajaa.

Blue Jackets on pitkään kamppailut maalinteon kanssa ja edellisellä kaudella joukkue oli liigan häntäpäässä tehtyjen maalien määrässä. Samaan aikaan sinitakit päästivät kolmanneksi vähiten maaleja koko liigassa.

Pudotuspelien karsintakierroksella joukkue pudotti Toronto Maple Leafsin jatkosta ja eteni varsinaisiin pudotuspeleihin. Ensimmäisellä kierroksella vastaan luisteli tuttu vastus Tampa Bay Lightning, jonka Blue Jackets pudotti sensaatiomaisesti jatkosta vuotta aiemmin. Tällä kertaa osat olivat kuitenkin vaihtuneet ja Lightning pudotti Blue Jacketsin jatkosta voitoin 4–1.

Uuteen kauteen Blue Jackets lähtee hyvinkin muuttumattomalla rungolla, muutamia täsmähankintoja GM Jarmo Kekäläinen on toki tehnyt.

Maalivahtiosasto

Blue Jackets lähtee kauteen duolla Elvis Merzlikins ja Joonas Korpisalo. Nuorehko maalivahtikaksikko on hyvin tasainen ja peliajasta käytäneen kova taistelu.

Merzlikins lähtee kauteen todennäköisesti hienoisena ennakkosuosikkina ykköstorjujaksi, joskin loukkaantumiset ovat vaivanneet latvialaistorjujaa. Korpisalo oli varsinkin pudotuspeleissä aivan liigan parhaimmistoa, mutta myös hänen viime kautensa oli vammojen sävyttämä.

Joonas Korpisalon odotetaan jatkavan vahvoja esityksiään.
Kuva © Kirk Irwin

Kärkikaksikon takana tuuraajana häärii toinen latvialainen Matiss Kivlenieks, jolle ei todennäköisesti ole paljoa vastuuta tiedossa. Organisaatiossa majailee myös Veini Vehviläinen, jota tuskin nähdään NHL:ssä vielä tällä kaudella.

Puolustus

Ohion sinitakit on yksi liigan kurinalaisimpia joukkueita mitä tulee puolustamiseen eikä vastustajat pääse helpolla maalintekoon. Kirkkaimmat tähdet takalinjoilla ovat Zach Werenski sekä Seth Jones. Jälkimmäisen siirtoa Blue Jacketsiin voidaan pitää yhtenä Kekäläisen komeimmista ryöstöistä.

Werenski ja Jones ovat erinomaisia kiekollisena ja he pystyvät tukemaan hyökkäyksiä erinomaisesti sen maksamatta kuitenkaan hintaa puolustamisesta.

Aivan kärkipuolustajien perässä omaa tonttiaan täyttää erinomaisesti David Savard, jonka suoritusvarmuus on korkealla tasolla. Blue Jackets kiinnitti myös Vladislav Gavrikovin kolmen vuoden jatkosopimuksella. Venäläispuolustaja on esiintynyt NHL:ssä tasaisen varmasti.

Tuoreimpana kiinnityksenä koeajan kautta takalinjoille kiinnitettiin kokenut Michael Del Zotto. Takalinjoilla peliaikaa kärkkyvät myös Dean Kukan, Scott Harrington sekä potentiaalinen tämän kauden yllättäjä Andrew Peeke.

Hyökkäys

Blue Jacketsin hyökkäyksen runko on rakentunut jo pitkään Nick Folignon, Cam Atkinsonin, Boone Jennerin ja Oliver Bjorkstrandin ympärille. Tätä ydinryhmää kuitenkin yhdistää se, etteivät he ole käänteentekeviä pelaajia, jotka tekevät eroa voittojen ja tappioiden välille.

Jos on Blue Jacketsin puolustus kunnossa, on etenkin maalinteko ollut joukkueelle vaikeaa ja selkeät tähtipelaajat ja kärkihyökkääjät eivät ole nousseet riittävän hyvin esiin.

Maalinteko-ongelmaa ratkomaan Kekäläinen nappasi Max Domin Montréal Canadiensista ja antoi vastineeksi Josh Andersonin. Domilta voidaan odottaa johtavan hyökkääjän elkeitä ja tehoja tulevalla kaudella.

37-vuotias Koivu pelaa tällä kaudella ensimmäistä kertaa NHL:ssä muussa seurassa kuin Minnesota Wildissa.
Kuva © Getty Images

Keskikaistaa saapui vahvistamaan myös todellinen veteraani Mikko Koivu. Entinen Wild-kapteeni tuo joukkueeseen kokemusta, johtajuutta ja etenkin varmuutta alempiin hyökkäysketjuihin.

Sen sijaan joukkueen ykkössentteri Pierre-Luc Dubois on uuden sopimuksen allekirjoittamisesta huolimatta ollut siirtohuhuissa, eikä viime kaudella vahvasti esiintyneen nuoren kanadalaisen jatko seurassa näytä lupaavalta. Dubois'n tilanne asettaa Kekäläisen vaikeaan tilanteeseen, sillä mahdolliseen pelaajakauppaan sisältyy isoja riskejä.

Blue Jackets hyökkäys koki ison takaiskun jo päättyneen vuoden puolella, kun ruotsalaislaituri Gustav Nyquist joutui pitkälle sairaslomalle. Nyquistin poissaolo avaa mahdollisesti isomman roolin syksyllä HIFK:ssa ihastuttaneelle Emil Bemströmille.

Korona-aika ei ole armollinen: Missä Blue Jackets menee tällä hetkellä?

Blue Jackets on seura, joka ei ole huono, mutta menestys on silti antanut odottaa itseään. Joukkue puolustaa erinomaisesti, mutta maalilamppua tulisi sytyttää ahkerammin. Päävalmentaja John Tortorella on saanut työrauhan ja joukkueen pelaamaan kurinalaista peliä.

Kauden alku varsinkin Dubois'n siirtohuhujen myötä ei ole paras mahdollinen. Vaikka Blue Jackets on tasainen ja tasapainoinen joukkue, se ei kestä kauaa avainpelaajiensa poisjääntejä.

Kysymys kuuluukin, että millaisia toimia Kekäläinen voi kauden aikana tehdä, jotta joukkueella olisi mahdollisuus pudotuspeleihin ja siellä menestymiseen? Poikkeuskaudella Keskisessä divisioonassa pelaaminen saattaa olla etu, sillä lähtökohtaisesti Blue Jackets on jälleen pudotuspelipaikassa kiinni.

Blue Jackets pelaa Keskisessä divisioonassa sijoista 4–5.

» Lähetä palautetta toimitukselle