Kaupat tuli: Sharks taiteili palkkakattoon tilaa ja sälytti sekä Bødkerin että Hoffmanin muiden harteille

NHL / Artikkeli
Mike Hoffmanin pelit Senators-organisaatiossa tulivat päätökseensä.
Kuva © Getty Images
San Jose Sharks -GM Doug Wilson näytti kaupanteon mallia hankkimalla varausoikeuksia ja tilaa palkkakattoon. Florida Panthers sai häirintäkohussa ryvettyneen maalitykin Mike Hoffmanin, ja Ottawa Senators alisuorittaneen Mikkel Bødkerin ylihintaisine sopimuksineen.

Ottawa Senators kauppasi Mike Hoffmanin, nuoren puolustajan Cody Donagheyn ja viidennen kierroksen varausvuoron vuoden 2020 varaustilaisuuteen San Jose Sharksiin, josta kanadalaisjoukkue sai vastineeksi Mikkel Bødkerin, puolustaja Julius Bergmanin ja kuudennen kierroksen varausvuoron vuoden 2020 varaustilaisuuteen.

Sharksista Hoffman kaupattiin nopeasti Florida Panthersiin vaihdossa tämän vuoden varaustilaisuuden neljännen ja viidennen kierroksen varausoikeuksiin sekä toisen kierroksen varausvuoroon vuoden 2019 varaustilaisuudessa.

NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen ja NHL-toimittaja Lassi Alanen kävivät läpi kolmen joukkueen kaupan taustat ja vaikutukset.

Mitä hyötyä Senatorsille on kaupasta?

Oinonen: Senators oli käytännössä pakotettu kauppaamaan tehokas laitahyökkääjänsä, sillä tämän morsiamen epäillään häiriköineen sosiaalisessa mediassa Erik Karlssonia ja tämän vaimoa muun muassa näiden maaliskuussa kokemasta keskenmenosta.

Senators haluaa neuvotella Karlssonin kanssa jatkosopimuksesta, joten Hoffmanista oli luovuttava. Kovaa laukova maalitykki on ollut siirtohuhujen kohteena pidempään, mutta tässä tilanteessa kanadalaisen vaihtoarvo on laskenut merkittävästi.

Vastineeksi saatu Bødker on ylipalkattu alisuorittaja, joten Senators-toimistolla on siis toivottava, että maisemanvaihto herättäisi tanskalaisen edes siihen maalivireeseen, jota nähtiin hänet varaustilaisuuden kahdeksantena pelaajana varanneessa Phoenix Coyotesissa − puhumattakaan tasosta, jolla Bödker pelasi työsulkukaudella Lukossa.

Pukukopin ilmapiirin rauhoittamiseksi Hoffmanin kauppaaminen oli erittäin tärkeä liike. Varsinkin kun Hoffmanin agentin mukaan tilanne on ollut johdon tiedossa heti kauden päätyttyä.

Sharks on kaupan selkeä voittaja. he pääsivät eroon Bødkerin sopimuksesta ja hankkivat tilaa palkkakattoon sekä varausvuoroja. Mestarillinen työnäyte GM Wilsonilta.

Mitä hyötyä Sharksille on kaupasta?

Alanen: San Jose Sharksin ja GM Doug Wilsonin osalta on helppo sanoa kaupan olevan erinomainen. Organisaatio ei käytännössä menettänyt mitään arvokasta ja sai tästä vastineeksi varausvuoroja ja tilaa palkkakattoon.

Joukkue sai tänä viikonloppuna järjestettävään varaustilaisuuteen Vegas Golden Knightsin neljännen kierroksen varausvuoron ja Florida Panthersin viidennen kierroksen varausvuoron. Lisäksi Sharks hankki Panthersin kesän 2019 toisen kierroksen varausvuoron ja Senatorsin kesän 2020 viidennen kierroksen varausvuoron. 

Sharks on tulevaisuuden lupausten osalta yksi NHL:n heikoimmista organisaatioista ja heillä on vaihtoehto yrittää kehittyä tuolla osa-alueella käyttämällä saadut varausvuorot tulevien vuosien aikana. Toinen ja kenties Sharksin kohdalla todennäköisempi vaihtoehto on käyttää saatuja varausvuoroja tulevaisuuden kauppatavarana uusien vahvistusten hankinnassa.

Toimimalla välikätenä Hoffman-kaupassa Sharks sai myös neljä miljoonaa dollaria lisää tilaa palkkakattoon, mikä on erittäin tärkeää ensi kesää ja kautta ajatellen. Jatkosopimus Evander Kanen kanssa kielii siitä, että joukkue haluaa menestyä nyt ja Sharks varmasti yrittää tosissaan tavoitella John Tavaresia tai toista korkean profiilin vapaata agenttia. 

Lisäksi muun muassa Joe ThorntonillaTomas Hertlillä ja Chris Tierneyllä ei ole vielä solmittuna mahdollisia jatkosopimuksia. Mikäli palkkakatto nousee arvioituun 80 miljoonaan dollariin, Sharksille jää Bødkerin kauppaamisen jälkeen noin 15 miljoonaa dollaria tilaa käytettäväksi hankintojen ja jatkosopimusten tekemiseen. 

Donagheyssa Sharks sai Brampton Beastissa ECHL:ssä viime kaudella pelanneen 22-vuotiaan puolustajan, joka tulee ensi kaudeksi tavoittelemaan paikkaa AHL:stä. Hänen kohdallaan puhutaan pelaajasta, jolla tuskin on vakituista tulevaisuutta NHL:ssä. 

Mitä hyötyä Panthersille on kaupasta?

Oinonen: Panthers jäi päättyneellä kaudella pisteen päähän pudotuspelipaikasta, ja joukkueen tehot olivat muutaman kärkipelaajan harteilla. Hoffmanin hankinnan myötä Panthers saa kärkiketjuihinsa lisää laatua.

Hoffman tuo lisää variaatioita ja tehoja erityisesti Panthersin viime kaudella yskineeseen ylivoimapeliin.

Myrskynsilmässä olleen hyökkääjän hankinta on Panthersilta iso riski, mutta GM Dale Tallon ja johtavat pelaajat Roberto Luongo sekä Aleksander Barkov ovat vakuuttuneita, että Hoffman sopii joukkueen pukukoppiin eikä vaikuta negatiivisesti ilmapiiriin.

Senatorsissa on enemmän aukkoja kuin paikka-aineita, eikä pahasti vuotavaa alusta ole yhden kesän aikana mahdollista paikata kuntoon.

Mitä Hoffman ehti saavuttaa Senatorsissa?

Oinonen: Neljän viime kauden aikana kanadalaislaituri on ollut joukkueen parhaita maalintekijöitä, kausina 2014-16 paras. Päättynyt kausi oli maaleilla mitattuna Hoffmanin heikoin, mutta koko joukkue sukelsi syvälle.

Lisäksi Hoffman sai aiempaa vähemmän peliaikaa Mark Stonen kanssa − kaksikon yhteispeli on kuitenkin aina toiminut erinomaisesti. Toissakaudella Senatorsin yllettyä konferenssifinaaleihin asti Hoffman oli pudotuspeleissä joukkueensa tehokkaimpia pelaajia.

Tulokassopimuksensa päätyttyä keväällä 2013 Hoffman teki kolmesti vuoden mittaisen jatkosopimuksen, kunnes kesällä 2016 syntyi nelivuotinen ja yli 20 miljoonan dollarin arvoinen sopimus. Heti seuraavalla kaudella kanadalaislaituri pelasi uransa toistaiseksi tehokkaimman kauden.

Mitä Bødker ehti saavuttaa Sharksissa?

Alanen: Bødker ei ikinä saavuttanut täyttä potentiaaliaan Sharkissa. Kaudella 2015-2016 Bødker teki Coyotesin ja Avalanchen riveissä yhteensä 51 tehopistettä ja Sharks hankki hänet neljän vuoden mittaisella sopimuksella vapailta markkinoilta.

Seuraavalla kaudella Bødkerin pistesaldo kuitenkin tippui 26:een eikä edes viime kauden 37 pistettä oikeuttanut hänen neljän miljoonan dollarin vuosittaista palkkaansa. Bødker ei ikinä saanut Sharksissa kolmosketjun laituria suurempaa vakituista roolia ja häntä voidaan sanoa hankintana pettymykseksi.  

Bødker teki viime kaudella Sharksissa 15 runkosarjamaalia ja yhden pudotuspeliosuman.
Kuva © Getty Images

Jäikö Senatorsille aukkoja paikattavaksi? 

Oinonen: Hoffmanin tilalle saatu Bødker on parhaalla kaudellaan tehnyt 19 maalia, kaksi edellistä kautta Sharksissa ovat sujuneet märemmällä ruudilla. Hoffman teki neljällä peräkkäisellä kaudella yli 20 maalia, joten maalinteko-osaamista Senators jää kaipaamaan − varsinkin kun kärkihyökkääjä Stone on toistaiseksi ilman jatkosopimusta.

Karlssonin jatkosopimus on GM Dorionin tärkein tavoite, mutta tähtipuolustaja on myös kauppahuhuissa tämän hetken tavoitelluin pelaaja. Senators-puolustus on Karlssonin mukana ollessakin korkeintaan keskinkertainen. Sharksista saatu ruotsalaispuolustaja Bergman ei toistaiseksi ole pelannut NHL-tasolla, eikä tämän kyvyistä nousta NHL-pelaajaksi ole varmuutta.

Senators-pelaajista Karlssonin lisäksi Zack Smith ja Bobby Ryan ovat pyörineet kauppahuhuissa. Varsinkin Ryanin pitkää ja kallista sopimusta on vaikea kaupata, kun amerikkalaishyökkääjän tehot ovat olleet jo pitkään laskusuunnassa.

Myös Senators-hyökkäys kaipaisi laadukkaita vahvistuksia. Matt Duchene on käytännössä ainoa takuuvarma suorittaja, ja hänenkin uransa on ollut tehojen osalta varsin aaltoilevaa. Ryan, Bødker ja Marian Gaborik ovat ylipalkattuja alisuorittajia, ja näiden takana on vain duunariosastoa.

Senatorsissa on siis enemmän aukkoja kuin paikka-aineita, eikä pahasti vuotavaa alusta ole yhden kesän aikana mahdollista paikata kuntoon − vaikka Karlssonin kauppaaminen toteutuisikin ja Senators saisi vaihdossa useamman palasen.

Jäikö Sharksille aukkoja paikattavaksi?

Alanen: Bødker on tehnyt kahdella edellisellä kaudella 155 ottelussa yhteensä 63 tehopistettä. Viime kaudella GameScorella tasaviisikoin mitattuna hän ei mahtunut edes joukkueen 10 parhaan hyökkääjän joukkoon.

Tästä huolimatta Bødkerilla on neljällä miljoonalla dollarilla palkkakattoa rasittavaa sopimusta jäljellä vielä kaksi kautta. Näin ollen Bødkerin sopimuksesta eroon pääseminen on Sharksien kannalta positiivinen asia. Joukkue pystyy paikkaamaan hänet joko organisaation sisäisillä pelaajilla tai hankkimalla vahvistuksia siirtomarkkinoilta, mikä vaikuttaa tällä hetkellä hyvin todennäköiseltä. 

Julius Bergmanissa organisaatio menetti kolme edellistä kautta AHL:ssä pelanneen 22-vuotiaan puolustajan, josta tuskin koskaan tulee kolmosparin puolustajaa parempaa pelaajaa. Esimerkiksi jo viime kaudella NHL:ssä 29 ottelua pelanneen Tim Heedin menettäminen olisi kirpaissut joukkuetta enemmän.

Menetetyt varausvuorot Sharks paikkasi jo näissä kaupoissa saamalla vastineeksi parempia varausvuoroja.

Hoffmanin hankinnan myötä Panthers saa kärkiketjuihinsa lisää laatua ja tehoja erityisesti viime kaudella yskineeseen ylivoimapeliinsä.

Jäikö Panthersille aukkoja paikattavaksi?

Oinonen: Hoffmanin hankinnan myötä joukkueen hyökkäyskalusto on ainakin paperilla laadukkaampi ja leveämpi. Vasta kauden alettua nähdään, kuinka haastavista olosuhteista Panthersiin siirtynyt maalitykki sopeutuu uuteen joukkueeseen.

Alempiin ketjuihin Panthersillä ei juurikaan riitä hyökkäyssuuntaan vaarallisia pelaajia, elleivät nuoret hyökkääjät, kuten Denis Malgin ja Jared McCann tai suomalaistulokkaat Henrik Borgström, Henrik Haapala ja Sebastian Repo, tee isoa läpimurtoa.

Puolustuksessa Panthersilla on kelpo kärkinelikko, mutta jatkosopimuksia tai hankintoja tarvitaan, jotta joukkue saa edes aloituskuusikon jalkeille.

Palkkakatossa Panthersilla ei enää juuri ole tilaa, joten hankintoja tai jatkosopimuksia GM Tallon ei pysty tekemään, ellei hän onnistu kauppaamaan esimerkiksi Nick Bjugstadin tai Jamie McGinnin sopimuksia pois harteiltaan.

Vaikutukset muihin pelaajiin − Senators 

Oinonen: Toistaiseksi on hyvin epävarmaa, ketkä kuuluvat Senatorsin ensi kauden kokoonpanoon, mutta Hoffmanin jättämä maalivaje on jonkun joka tapauksessa täytettävä. Nykymiehistössä ei Duchenen ja vielä jatkosopimusta vailla olevan Stonen jälkeen kuitenkaan ole ratkaisupelaajia.

Nuoret ykköskierroksella varatut hyökkääjät Colin White ja Logan Brown saattavat päästä näyttämään taitojaan − riippuen tietysti, millaisia vastineita Senators saa mahdollisista Karlssonin ja Smithin kaupoista.

Vaikutukset muihin pelaajiin − Sharks

Alanen: Bødker oli Sharksissa kolmosketjun pelaaja, jonka korvaaminen ei tule olemaan joukkueelle haaste. Nuoret Kevin Lablac ja Timo Meier saavat ansaitusti isomman roolin ja esimerkiksi pudotuspeleissä hyvin esiintynyt Marcus Sörensen saa todennäköisesti niin ikään mahdollisuuden.

Sharks tulee kuitenkin luultavasti vahvistamaan hyökkäystään kesän aikana mahdollisten kauppojen ja UFA-markkinoiden avulla, mikä tekee Bødkerista entistä merkityksettömämmän menetyksen. 

Vaikutukset muihin pelaajiin − Panthers

Oinonen: Hoffman ottanee paikkansa Vincent Trocheckin laidalta, mikä lähtökohtaisesti tarkoittaisi vähemmän kuormitusta Barkovin johtamalle ykköskentälle. Sama ilmiö koskisi myös ylivoimapeluutusta.

Mielenkiintoista olisi myös nähdä, kuinka maalitykki Hoffmanin ja pelinrakentaja Barkovin yhteistyö toimisi. Oma kysymyksensä on, kuka ottaa kuudennen paikan kärkiketjuissa.

Bjugstadilla on alla uransa tehokkain kausi, ja isokokoinen amerikkalainen pelasi jo viime kaudella sekä Barkovin että Trocheckin laidalla. Toisaalta Panthersilla olisi mahdollisuus antaa nuorille mahdollisuus pelata kärkiketjuissa ja lisätä leveyttä peluuttamalla Bjugstadia kolmossentterinä.

Senators on kaupan selkeä häviäjä. Vaikka joukkue pääsi eroon pukukopissa ongelmalliseksi koetusta Hoffmanista, he saivat lopulta vastineeksi aivan liian vähän.

Kuka voitti kaupan?

Alanen: Sharks on selkeä voittaja. Olemalla käytännössä välikätenä Hoffmanin siirtämisessä Ottawasta Floridaan he pääsivät eroon Bødkerin sopimuksesta ja tätä myöten hankkivat tärkeää tilaa palkkakattoon sekä saivat kaupan päälle varausvuoroja, joita ei koskaan voi olla liikaa. Mestarillinen työnäyte GM Wilsonilta.

Senators on kaupan selkeä häviäjä. Vaikka joukkue pääsi eroon pukukopissa ongelmalliseksi koetusta Hoffmanista, he saivat lopulta vastineeksi aivan liian vähän. GM Dorionin suoritus tässä kaupassa oli suorastaan ala-arvoinen eikä ainakaan paperilla helpota ahdinkoa Ottawassa.

Panthers ja GM Tallon saavat Hoffmanista hyvän vahvistuksen kärkiketjuihin tulevia kausia ajatellen. Lisäksi kaupan ajoitus oli Panthersin kannalta täydellinen, sillä Hoffmanin markkina-arvo on tällä hetkellä alhaisimmillaan.

Oinonen: Usein kaupan voittajaksi arvioidaan joukkue, joka saa parhaan pelaajan. Tässä tapauksessa voittaja on kuitenkin varausoikeuksia haalinut ja palkkakattoonsa tilaa raivannut Sharks.

Totaalisesti flopanneen Bødkerin ylihintaisen sopimuksen heivaaminen Senatorsin harteille ja Hoffmanin vaihto varausoikeuksiin oli vahva näyttö Sharks-GM Wilsonin osaamisesta. Nyt joukkueella on paremmat mahdollisuudet lähteä kilpailemaan vapaiden agenttien markkinoille.

Myös Panthers-GM Tallon veti höplästä Senatorsin Dorionia. Tallon oli keskustellut Hoffmanin hankinnasta jo aiemmin, mutta hintapyyntö oli liian korkea. Senators-GM Dorionin kerrotaan myös välttävän pelaajien kauppaamista samaan divisioonaan.

Hoffman kuitenkin päätyi mutkan kautta divisioonakilpailija Panthersiin, joka vei kolmen joukkueen kaupassa paperilla parhaan pelaajan. Hankintaan sisältyy riskejä, mutta Hoffmanin potentiaalinen suoritustaso on kuitenkin huomattavasti korkeampi kuin Bødkerillä.

» Lähetä palautetta toimitukselle