Kaupat tuli: Sharks puki Senatorsin pelleasuun ja hankki kauppakumppaninsa tähtipelaajan pilkkahintaan

NHL / Artikkeli
Karlsson johtaa seuraavaksi Sharksin puolustusta yhdessä Brent Burnsin kanssa.
Kuva © Getty Images
Vaihtokauppa, jossa supertähti Erik Karlsson siirtyi Ottawa Senatorsista San Jose Sharksiin, on yksi kuluvan vuosikymmenen merkittävimmistä. Jatkoaika analysoi kauppaa ja antoi siitä yksimielisen tuomion.

NHL-supertähti Erik Karlsson pelaa ensi kaudella San Jose Sharksissa, kun Ottawa Senators kauppasi nykyorganisaationsa kaikista merkittävimmän pelaajan Yhdysvaltain länsirannikolle. Vaihtokauppa päätti samalla pitkään velloneet siirtohuhut ruotsalaisen ja Senatorsin ympärillä.

Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö Markus Suhonen ja NHL-toimittaja Lassi Alanen käyvät historiallista vaihtokauppaa lävitse ja arvioivat sen vaikutuksia kumpaankin organisaatioon.

Mitä hyötyä Sharksille on kaupasta?

Alanen: Sharks on aktiivisesti metsästänyt Stanley Cupia jo muutaman viimeisen kauden ajan ja tämän kaupan myötä GM Doug Wilson puskee kaikki pelimerkit keskelle ensi kauden osalta. Sharksin puolustuksen voi nyt lukea yhdessä Nashville Predatorsin ja Tampa Bay Lightningin kanssa NHL:n parhaimpiin.

Ei ole varmasti kyseenalaista sanoa, että Karlsson on koko maailman paras omalla pelipaikallaan. Hän on tehnyt vuosina 2011−2018 492 pelaamassaan runkosarjaottelussa huikeat 447 tehopistettä (0,91 tehopistettä ottelua kohden), ylivoimaisesti eniten kaikista NHL-puolustajista. 

Nyt Karlsson pääsee pelaamaan joukkueeseen, jossa hänen ei itse tarvitse tehdä kaikkea. Sharksin takalinjoilta löytyvät hänen lisäkseen Brent Burns, Karlssonin ohella yksi NHL:n parhaista hyökkäävistä puolustajista, sekä Marc-Édouard Vlasic, yksi NHL:n parhaista puolustavista puolustajista. Sharksin puolustuksen kolmen kärki on tämän kaupan myötä NHL:n kovin.

Karlssonin hankkiminen lisää Sharksin ensi kauden menestymistodennäköisyyksiä huomattavasti. Esimerkiksi The Athletic -toimittaja Dom Luszczyszynin tilastollisen mallin mukaan Sharksin todennäköisyydet voittaa Stanley Cup jopa yli kaksinkertaistuivat kaupan myötä.

Kaupassa kylkiäisenä tullut Francis Perron on 22-vuotias laitahyökkääjä ja Senatorsin seitsemännen kierroksen varaus kesältä 2014. AHL:ssä viimeiset kaksi kautta pelanneelle Perronille ei ole tulossa ensi kaudella NHL-vastuuta myöskään Sharksin paidassa ilman useita loukkaantumisia.

Mitä hyötyä Senatorsille on kaupasta?

Suhonen: Kun organisaatio kauppaa Karlssonin tasoisen pelaajan vastineeseen, joka koostuu varausvuorojen lisäksi syvyyspelaajista ja korkeintaan keskinkertaisista lupauksista, ei kaupatuksi tulleesta supertähdestä saatu palautus ole millään muotoa riittävä.

Senators voi parhaimmillaan saada vaihtokaupasta kaksi ykköskierroksen varausvuoroa yhden toisen kierroksen varausvuoron lisäksi. Jotta vaihtokauppa olisi Senatorsille nykyistä suotuisampi, vaatisi se vielä tapahtumattomien asioiden toteutumista. Tämä ei ole kovinkaan hyvä lähtökohta, kun vaihtokaupassa osallisena on yksi NHL:n kaikkien aikojen parhaimmista puolustajista.

Kokoonpanoonsa Senators sai Chris Tierneyn ja Dylan DeMelon, mutta he eivät muodostu keskeiseksi palaksi joukkuetta nyt eikä tulevaisuudessa. Josh Norris ja Rudolfs Balcers raivaavat vielä tietään NHL:ään, ja Norrisilla on potentiaalia yltää kolmosketjun pelaajaksi. Todennäköisyys sille, että kummastakaan tulee merkittävä NHL-pelaaja, on kuitenkin matala.

GM Pierre Dorion viittaa vaihtokauppaan parhaana tilaisuutena uudelleenrakentaa organisaatiota kohti menestystä. Todellisuudessa organisaation uudelleenrakennus on alkanut liian myöhään, eikä se juurikaan edennyt kaupan jälkeen.

Mitä Karlsson ehti saavuttaa Senatorsissa?

Suhonen: Senators varasi ruotsalaispuolustajan vuoden 2008 varaustilaisuuden 15:ntenä pelaajana. Kyseisessä varaustilaisuudessa varattiin kolme puolustajaa ensimmäisen neljän varausvuoron aikana, joten Karlssonin saaminen omalla vuorolla oli Senatorsille jälkikäteen ajateltuna kuin lottovoitto.

Karlsson debytoi NHL:ssä kaudella 2009−10 ja teki sen aikana 60 ottelussa tehopisteet 5+21. Kolmannella NHL-kaudellaan ruotsalainen takoi hulppeat 78 tehopistettä voittaen puolustajien pistepörssin ja Norris Trophyn näytöstyyliin. Tämän jälkeen Karlsson on kuulunut liigan parhaiden hyökkäävien puolustajien joukkoon.

Siirtohuhut käynnistyivät jo yli vuosi sitten, ja ne olivat kiivaasti kielineet Karlssonin ja Senatorsin yhteisen ajan päättymisestä.

Työsulkukauden jälkeen ruotsalainen on ylittänyt 80 tehopisteen rajan kerran, 70 tehopisteen rajan kolmesti ja 60 tehopisteen rajan viidesti. Karlssonin vaikutus Senatorsin hyökkäyspelaamiseen on ollut yksittäisistä pelaajista keskeinen. Daniel Alfredssonin jälkeen hän on ollut myös organisaation kasvot.

Joukkuemenestys karttoi Senatorsia, mutta Karlsson voitti joukkueessa pelatessaan kaksi Norris Trophya. Ruotsalaisen viimeinen kausi Senatorsissa oli pelillisesti aiempia kausia vaisumpi ja asiaan vaikutti moni asia kaukalossa ja kaukalon ulkopuolella. Loukkaantumishuolien lisäksi viime ajat Senatorsissa olivat Karlssonille raskaita syntymättömän lapsen kuoleman ja hänen vaimoonsa kohdistuneen häirinnän vuoksi.

Siirtohuhut käynnistyivät jo yli vuosi sitten, ja ne olivat kiivaasti kielineet Karlssonin ja Senatorsin yhteisen ajan päättymisestä.

Jäikö Sharksille aukkoja paikattavaksi?

Alanen: Sharks menetti kaupassa vain kaksi NHL:ssä viime kaudella pelannutta pelaajaa Tierneyn ja DeMelon muodossa. 24-vuotias Tierney teki viime kaudella erinomaiset tehot 17+23 pelaten keskimäärin vain 16 minuuttia ottelua kohden. Hän oli Joe Pavelskin, Logan Couturen ja Tomas Hertlin jälkeen neljänneksi tehokkain Sharks-hyökkääjä ja ehti jo aiemmin kesällä allekirjoittamaan kahden vuoden ja yhteensä 5,875 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen seuran kanssa.

25-vuotias DeMelo kirjautti 63 pelaamassaan runkosarjaottelussa tehot 0+20 ja toimi pääasiassa joukkueen kuudentena puolustajana pelaten keskimäärin noin 14 minuuttia ottelua kohden. Koska Karlsson käytännössä korvaa hänet, DeMeloa Sharks-fanit tuskin jäävät ensi kaudella kaipaamaan.

Tierneyn kauppaaminen jättää Sharksin keskikaistalle aukon, mutta joukkueen onneksi vaihtoehtoja paikkaajaksi on useita. Yksi mielenkiintoisimmista ja potentiaalisimmista on viime kaudella Liigan pistepörssin voittanut Antti Suomela, jolle Tierneyn kauppaaminen mahdollistaa kultaisen tilaisuuden raivata paikka suoraan Sharks-miehistöön. Muita mahdollisia korvaajia ovat viime kaudella positiivisesti nelosketjun roolissa esiintynyt Barclay Goodrow ja Denverin yliopistossa viime vuosina vakuuttanut Dylan Gambrell.

Sharks luopui kaupassa myös Norrisista ja Balcerista, jotka kummatkin ovat hyviä nuoria pelaajia, mutta onnistui pitämään esimerkiksi Ryan Merkleyn, organisaation kirkkaimman lupauksen. Pelaajien lisäksi Sharks joutui luopumaan jälleen useasta varausvuorosta, mutta tämä on Stanley Cupia juuri nyt tavoittelevalle joukkueelle täysin luonnollista.

Ottawa Senators aloittaa ensi kauden ilman keulakuvaansa.
Kuva © Getty Images

Jäikö Senatorsille aukkoja paikattavaksi?

Suhonen: Senatorsilla oli lukuisia aukkoja paikattavana jo ennen Karlssonin kauppaamista. Joukkueen hyökkäyksestä on uupunut korkean tason osaamista usean pelaajan edestä sekä leveyttä. Puolustus oli pitkälti kietoutunut Karlssonin ympärille, eikä alakerrassa ole ollut juurikaan vankkaa puolustuspelillistä osaamista.

Ruotsalaisen lähdön seurauksena haasteet erityisesti joukkueen puolustuksessa lisääntyvät. Nuori Thomas Chabot on väläytellyt osaamistaan, mutta on kohtuutonta odottaa, että kanadalainen astuisi puoliksikaan Karlssonin saappaisiin. Chabot'n vierelle on lähtökohtaisesti soviteltu Cody Ceciä, ja joukkueen ensimmäinen puolustajapari onkin tällä hetkellä koko NHL:n heikoin. 

Hyökkäyksessä Jean-Gabriel Pageau'n loukkaantuminen heikentää jo ennestään keskinkertaista keskikaistaa. Taso oikealla laidalla tippuu huomattavasti Mark Stonen jälkeen ja maalivahtiosasto nojaa 37-vuotiaaseen Craig Andersoniin, jonka suoritustason kestävyydestä ei ole takeita.

Vaikutukset muihin pelaajiin − Sharks

Alanen: Viime kaudella Sharksin puolustajista toiseksi eniten peliminuutteja keränneen Justin Braunin rooli saattaa Karlssonin mukaantulon seurauksena muuttua, kun viime kaudella erittäin hyviä otteita esittänyt Joakim Ryan voi nousta pelaamaan joko Karlssonin tai Burnsin kanssa. 

Hyökkäyksessä Tierneyn poislähtö tarkoittaa yhtä avointa paikkaa, josta edellä mainitut Goodrow, Gambrell ja Suomela taistelevat. Lisäksi esimerkiksi Marcus Sörensenillä ja Melker Karlssonilla on tilaisuus raivata paikka joukkueen kolmosketjusta. 

Vaikutukset muihin pelaajiin − Senators

Suhonen: Sillä, että Senators pelaa jatkossa ilman Karlssonia, on vaikutus useaan kärkiketjujen pelaajaan. Mark Stone, Matt Duchene ja Ryan Dzingel pelasivat viime kaudella Karlssonin kanssa tasaviisikoin yli 400 minuuttia. Nyt alakerran kiekollinen maestro loistaa enää poissaolollaan, mikä ei helpota kärkihyökkääjien hyökkäyspelaamista.

Lisäksi joukkueen ylivoima kokee merkittävän kolauksen. On odotettavaa, että joukkueen ylivoimatehot laskevat, sillä neljän hyökkääjän ykkösylivoimalla ei ole tehokasta pelivälineen jakelijaa ja siniviivalla sulavasti liikkuvaa eliittipuolustajaa. Tämä luonnollisesti heijastuu ylivoimalla pelaavien pelaajien tehoihin.

Viime kaudella Chabot pelasi puolustajista toiseksi eniten Karlssonin kanssa tasaviisikoin. Nyt hän joutuu kantamaan Karlssonin roolia kiekollisena puolustajana, joka jakaa pelivälinettä säännöllisesti ja johdonmukaisesti hyökkääjille. Chabot ei saa muulta puolustukselta paljoakaan tukea, joten on mahdollista, että nuorukainen joutuu tekemään pelissään kompromisseja eikä saa kehittyä omilla ehdoillaan.

Kumpi voitti kaupan?

Alanen: Kaupan voittaa hyvin usein se, joka saa parhaimman pelaajan, eikä tämä ole poikkeus. Karlssonin kaltaisesta supertähdestä on erittäin vaikea saada reilua vastinetta, mutta silti Senators-GM Pierre Dorionin suoritusta voidaan pitää suorastaan katastrofaalisen huonona. 

Kaupan voittaa hyvin usein se, joka saa parhaimman pelaajan, eikä tämä ole poikkeus.

Dorion kauppasi Karlssonissa joukkueen ylivoimaisesti suurimman tähden eikä saanut vastineeksi yhtään erinomaista pelaajaa tai nuorta huippulupausta. Esimerkiksi vain muutamaa päivää aikaisemmin Montreal Canadiens sai omasta kapteenistaan Max Paciorettystä vastineeksi Nick Suzukin, joka on selvästi parempi lupaus kuin Norris tai Balcers. 

Senatorsin tilanne näyttää kaupan myötä entistä lohduttomammalta. Kaiken kukkuraksi siltä puuttuu ensi kesän varaustilaisuuteen sen oma ensimmäisen kierroksen varausvuoro, joka todennäköisesti tulee olemaan hyvin korkea. Ei ole liioiteltua sanoa, että Senators on tällä hetkellä NHL:n huonoin organisaatio sekä jäällä että sen ulkopuolella. 

Suhonen: Karlssonin saamisesta tulee yksi luku lisää Sharks-GM Wilsonin onnistuneiden vaihtokauppojen historiaan. Sharks sai vähintään vuodeksi riveihinsä pelaajan, joka on ollut nykyisensä sopimuksensa aikana jo tovin raskaasti alipalkattu. Joukkueen puolustuksessa ja hyökkäyksessä on ytyä Stanley Cupin jahtaamiseen.

Karlsson-kauppahuhut olivat pyörineet jo viime vuodesta lähtien ja ruotsalaisen kauppaaminen oli ollut aiemmin lähellä. Torstaina nähty lopputulos viestii, että Senators hosui ja sai lopulta pahasti näpeilleen saamansa vastineen suhteen. GM Dorionin ja omistaja Eugene Melnykin mielenliikkeitä on hankala arvioida ja organisaatiosta piirtyy kuva haahuilevasta kulkurista vailla määränpäätä, joka olisi mahdollista saavuttaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle