Dougie Hamilton loikkasi Flamesin vaihtopenkiltä Yhdysvaltain puolelle Raleigh'hin.
Kuva © Getty Images

Kaupat tuli: Dougie Hamiltonin verran etua Hurricanesille

Artikkeli
Calgary Flames luopui kahdesta ykkösviisikon pelaajastaan ja sai vastineeksi kaksi Bill Petersille ennestään tuttua nuorta lupausta. Kaupan paras pelaaja Dougie Hamilton kääntää kuitenkin edun Carolina Hurricanesille.

Calgary Flames ja Carolina Hurricanes vastasivat varaustilaisuuden kovimmasta kaupasta. Flames luopui ykkösviisikon pelaajistaan puolustaja Dougie Hamiltonista ja laitahyökkääjä Micheal Ferlandista sekä yliopistosarjassa toistaiseksi pelaavasta puolustajalupauksesta Adam Foxista. Hurricanes antoi vastineeksi puolustaja Noah Hanifinin ja hyökkääjä Elias Lindholmin.

Flames-toimittaja Niko Virolainen ja Hurricanes-toimittaja Juha Oinonen kävivät kaupan läpi pala palalta.

Hurricanes sai kaupan parhaan pelaajan, kaipaamaansa kokoa ja kovuutta sekä lupaavan puolustajan. Tällä hetkellä vaakakuppi kallistuu Hurricanesin puoleen.

Mitä hyötyä Flamesille on kaupasta?

Virolainen: Ferland oli aloittamassa viimeistä sopimuskauttaan Flamesissa 1,75 miljoonan dollarin arvoisella paperillaan. Vuoden päästä tilanne olisi Flamesin kannalta ollut ongelmallisempi, sillä edessä olisi ollut uudet palkkaneuvottelut, ja Ferlandin palkkapyyntö olisi todennäköisesti huidellut reilun neljän miljoonan dollarin korvilla.

Flamesin GM Brad Treliving ei olisi ollut valmis maksamaan Ferlandin pyytämää summaa, ja joukkue olisi tällöin menettänyt laitahyökkääjänsä ilman vastinetta.

Hamiltonin kanssa tilanne oli toinen. Fakta on, että Flames olisi varmasti mielellään pitänyt joukkueessaan puolustajan, jonka maalisarake näytti päättyneellä kaudella 17 täysosumaa, joka oli koko liigan paras saldo puolustajien keskuudessa.

Hamilton myös näytti olevan aina syntipukki monille joukkueen ongelmista, mikä on täysin epäoikeudenmukaista. Emme voi tietää, mitä joukkueen kulisseissa tapahtui, mutta huhujen perusteella kärkipuolustajan tyytyväisyys joutui koetukselle Flamesin kaupattua hänen veljensä Freddie Hamiltonin pois alkuvuodesta. Treliving on myös sanonut kyseessä olleen muutakin kuin puhdas pelaajakauppa.

Lindholm ja Hanifin ovat nuoria ja rajoitettuja vapaita pelaajia, mikä mahdollistaa heille pitkän uran Flamesissa. Hanifin tuntee Matthew Tkachukin ja Johnny Gaudreaun entuudestaan, ja Lindholmkin on pelannut Ruotsin maajoukkueessa yhdessä Mikael Backlundin kanssa.

Mitä hyötyä Hurricanesille on kaupasta?

Oinonen: Sekä Hanifin että Lindholm jäivät kauden jälkeen rajoitetuiksi vapaiksi agenteiksi, eivätkä sopimusneuvottelut edenneet kummankaan kanssa. Niinpä Hurricanes-GM Don Waddell oli käytännössä pakotettu kauppaamaan nuoret lupauksensa.

Vastine on kuitenkin todella hyvä.

Hamilton on kaupan selvästi paras pelaaja ja erinomainen vahvistus Hurricanesin ennestään vahvaan puolustukseen. Oikealta laukova kanadalainen on yksi tämän hetken parhaita puolustajia hyökkäyssuuntaan. Hamiltonin hankinta myös helpottaa Justin Faulkin kauppaamista.

Ferland puolestaan on kovaotteisena ja suoraviivaisena laiturina todella tarpeellinen lisä Hurricanes-hyökkäykseen. Maalineduspelaaminen on ollut turhan paljon Jordan Staalin varassa, ja tähän uransa tehokkaimman kauden pelannut kanadalainen on hyvä ratkaisu.

Nuori puolustaja Fox voi parhaimmillaan olla jopa kaupan käänteentekevä palanen, jos kehitys jatkuu suotuisana, ja Hurricanes onnistuu sopimusneuvotteluissaan. Hyökkäyssuuntaan erittäin lahjakas puolustaja on kerännyt kehuja sekä Hurricanes-johdolta että lukuisilta urheilutoimittajilta.

Ferlandin jäällä ollessa Flames pääsi ahkerasti laukomaan parhaalta maalintekosektorilta. Ilman Ferlandia Flamesin huippupaikat jäivät vähemmälle.
Kuva © Hockeyviz

Mitä Hamilton ja Ferland ehtivät saavuttaa Flamesissa?

Virolainen: Hamilton saapui Flamesiin kesällä 2015, ja ensimmäinen kausi kuluikin tutustuessa uuteen joukkueeseen, pelikavereihin sekä kaupunkiin. 25-vuotias kanadalaispuolustaja istutettiin joukkueen ykköpakkipariin kapteeni Mark Giordanon rinnalle, ja jälki on ollut hyvää. Kaudella 2016-17 Hamilton yltyi 50 tehopisteen vauhtiin ja päättyneellä kaudella hän teki oman maaliennätyksensä.

Ferland on Flamesin oma varaus vuodelta 2010. Ensimmäisen kosketuksensa NHL-jäihin hän sai kaudella 2014-15 ja kokonaisen kautensa liigassa hän pelasi vuotta myöhemmin.

Päättyneellä kaudella Ferland pelasi liekkipaitojen kovassa ykkösketjussa yhdessä Sean Monahanin ja Gaudreaun kanssa ja ylsi uransa kovimpiin tehoihin 21 täysosumallaan. Sekä Hamilton että Ferland ansaitsivat Calgaryssä fanien suuren suosion ja luottamuksen.

Lindholmin ja Hanifinin toivotaan tuulettavan usein myös Flames-paidassa.
Kuva © Getty Images

Mitä Hanifin ja Lindholm ehtivät saavuttaa Hurricanesissa?

Oinonen: Hurricanes varasi molemmat varaustilaisuuden viidentenä pelaajana. Lindholmin varasi silloinen GM Jim Rutherford vuonna 2013, ja Hanifinin Ron Francis vuonna 2015. Molemmat myös aloittivat NHL-uransa heti varauksen jälkeisenä syksynä.

Hanifin otti kolmannella NHL-kaudellaan ison kehitysharppauksen. Amerikkalaispuolustaja teki enemmän maaleja kuin kahdella aiemmalla kaudellaan yhteensä. Tasonnosto palkittiin myös kutsulla tähdistöotteluun.

Lindholmin kehityskäyrä on ollut loivempi. Parhaimmillaan ruotsalainen oli kaudella 2014-15 Hurricanesin kolmanneksi paras maalintekijä ja pistemies. Lindholmin kehittymistä on osaltaan häirinnyt poukkoileva peluutus.

Flames olisi varmasti mielellään pitänyt joukkueessaan puolustajan, jonka maalisarake näytti päättyneellä kaudella 17 täysosumaa, joka oli koko liigan paras saldo puolustajien keskuudessa.

Legendaariseen Peter Forsbergiin verrattu Lindholm aloitti NHL-uransa keskushyökkääjänä, mutta on viime kaudet pelannut enimmäkseen laidalla. Päättyneellä kaudella Lindholm pelasi taas jonkin verran onnistuneesti keskellä.

Tulevallakin kaudella Lindholmia valmentaa Bill Peters, joka ei neljän kauden aikana löytänyt sopivaa roolia ruotsalaishyökkääjälle. On mielenkiintoista nähdä, onnistuuko peluutus Flamesissa paremmin.

Jäikö Flamesille aukkoja paikattavaksi?

Virolainen: Treliving totesi päävalmentaja Glen Gulutzanin potkujen jälkeen joukkueen luottaneen liikaa siihen, että vain muutama pelaaja pystyi olemaan tehokas hyökkäyspäässä, mikä on totta. Ainoastaan kaksi ensimmäistä ketjua kykeni tehtävään, eikä Tkachukin, Backlundin ja Michael Frolikin muodostama kakkosketjukaan onnistunut tehtävässä jatkuvasti.

Flamesilla olisi käyttöä oikealle laitahyökkääjälle, joka myös laukoo oikealta puolelta. Tällaisen pelaajan liekkimiehistö saikin Lindholmista, mutta kun joukkueessa on hänen lisäkseen vain neljä oikealta puolelta laukovaa laitahyökkääjää, kaipaisi albertalaisseura riveihinsä ainakin yhden lisää luomaan tasapainoisemmin hyökkäävän joukkueen.

Toinen aukko Flamesin joukkueessa on maalivahtiosastolla. Joukkueen ykkösmaalivahti Mike Smith pelasi pääosin vahvan kauden, mutta joutui tukeutumaan liian usein ailahtelevaan varamaalivahtiin. Kakkosmaalivahtina kauteen lähtenyt Eddie Läck mokasi ensimmäiset aloitusvuoronsa ja saikin pian lähteä joukkueesta.

AHL:stä tilalle nostettu David Rittich pelasi kelvollisesti alkuun, mutta Smithin loukkaannuttua nuoresta tšekkivahdista ei ollut luotettavaksi tuuraajaksi maalinsuulle.

Mikäli Flames uskoo Rittichin vaikean alun johtuneen oppimiskäyrästä, joukkue voi pitäytyä hänessä, mutta mikäli alkavan kauden tavoitteena on menestyminen pudotuspeleissäkin, tarvitsee joukkue jonkun, joka kykenee paikkaamaan Smithiä ja voittamaan otteluita jatkuvasti.

Ferland on tunnettu erinomaisena maalineduspelaajana.
Kuva © Getty Images

Jäikö Hurricanesille aukkoja paikattavaksi?

Oinonen: Maalinsuulle on edelleen kriittisin tarve. Cam Ward on jäämässä rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi, ja Scott Darlingin tueksi tarvitaan maalivahti, joka pystyy tarvittaessa hoitamaan myös ykköstorjujan tontin.

Hurricanes teki hyvän tarjouksen Philipp Grubauerista, mutta Washington Capitals -GM Brian MacLellan kauppasi saksalaismaalivahdin mieluummin oman divisioonan ulkopuolelle.

Hurricanes on − monen muun joukkueen ohella − kiinnostunut Carter Huttonista. Muitakin varteenotettavia maalivahteja on tarjolla vapaiden agenttien markkinoilla, kuten Jonathan Bernier.

Faulkin lisäksi Hurricanes on yrittänyt kaupitella Jeff Skinneriä. Kummallakin on alla vaisuhko kausi, ja edessä viimeinen kausi nykyistä sopimusta. Maisemanvaihto voisi kääntää kummankin uran uuteen suuntaan, samalla Hurricanes yrittää uudistaa kokoonpanoaan.

Vertailtaessa Hanifinin ja Hamiltonin kausia heidän ollessaan 21-vuotiaita erot eivät ole juurikaan suuria.

Skinneristä on kiinnostunut muun muassa tämän Hurricanesiin varannut nykyinen Pittsburgh Penguins -GM Rutherford. Myös San Jose Sharks ja St. Louis Blues ovat Skinnerin perässä. Faulkin kaltaiselle ja tasoiselle oikealta laukovalle puolustajalle on käyttöä lähes joka joukkueella.

The Athletic -toimittaja Pierre LeBrunin tietojen mukaan varaustilaisuuden yhteydessä Hurricanes ja Montreal Canadiens neuvottelivat myös Victor Raskin kauppaamisesta. Lopulta Hurricanesin hintapyyntö − kaksi toisen kierroksen varausoikeutta − oli liian korkea Canadiens-GM Marc Bergevinille.

Vaikutukset muihin pelaajiin − Flames

Virolainen: Hamiltonin jättämä aukko Flamesin takalinjoilla nostaa T.J. Brodien takaisin Giordanon rinnalle ykköspakkipariin, jossa Brodie luuti ennen Hamiltonin saapumista joukkueeseen. Noihin aikoihin Brodie pelasi uransa parasta jääkiekkoa, joten voidaan odottaa tulevan muutoksen nostavan Brodien puolustuspelaamisen takaisin luotettavammalle tasolle.

Hyökkäyspäässä Ferlandin jättämää aukkoa on turha vähätellä. 26-vuotias kanadalaislaituri oli ainoa, joka pystyttiin istuttamaan Monahanin ja Gaudreaun johtamaan ykkösnyrkkiin ilman, että ketjun kemia kärsii. Ferland täytti kentän asettamat vaatimukset hyvin tehtaillen päättyneellä kaudella tehot 21+20=41.

Ylivoimalla Ferland oli Flamesille tärkeä maalineduspelaaja, ja sama rooli jatkunee Hurricanesissa.
Kuva © HockeyViz

Vaikutukset muihin pelaajiin − Hurricanes

Oinonen: Hurricanesin kokoonpano todennäköisesti vielä muuttuu, mutta ainakin ylivoimapeluutusta tuoreet hankinnat hienosäätävät. Hanifinin − ja Faulkin todennäköisen − lähdön myötä Hamilton sementoi paikkansa ylivoiman viivamiehenä. Ferlandille puolestaan on luvassa roolia maskimiehenä.

Oma kysymyksensä Hurricanesin peluutuksessa on, pelaako Sebastian Aho laidalla vai keskellä. Jos viime kauden parhaan pistemiehen rooli on jatkossa sentterinä, vahva rouhija Ferland sopisi lähtökohtaisesti hyvin Ahon ja Teuvo Teräväisen rinnalle.

Kumpi voitti kaupan?

Virolainen: Ensimmäinen reaktio tästä viiden pelaajan kaupasta oli puhdas epäusko Trelivingin tekemiseen. Hamiltonia ei ehkä koskaan pystytty hyödyntämään tehokkaasti päävalmentaja Gulutzanin paletissa, mutta hän pystyi silti kunnostautumaan lähes jokaisessa tilastollisessa kategoriassa.

Ferland oli urallaan nousukiidossa, ja Fox oli yksi organisaation lupaavimmista tulokkaista. On helppo sanoa Flamesin hävinneen tämän kaupan katsoessa sitä puhtaasti siitä näkökulmasta, että Flames luopui useammasta pelaajasta kuin Hurricanes, ja he luopuivat ehdottomasti kaupan parhaasta pelaajasta Hamiltonista. Kauppaa pitää kuitenkin tarkastella muistakin näkökulmista.

Lindholm ja Hanifin ovat viidensiä varauksia vuosilta 2013 ja 2015, eikä kumpikaan heistä ole vielä uransa huipulla. Vertailtaessa Hanifinin ja Hamiltonin kausia heidän ollessaan 21-vuotiaita erot niissä eivät ole juurikaan suuria.

Hamilton toki teki enemmän pisteitä hyökkäyspäässä kaudella 2014-15 kuin Hanifin päättyneellä kaudella, mutta täytyy muistaa Hamiltonin hyötyneen Giordanosta pakkiparinaan, joka on eittämättä parempi kuin Trevor van Riemsdyk, jonka parina Hanifin pelasi.

Lindholm on Ferlandia arvokkaampi pelaaja pelipaikallisesta näkökulmasta, sillä hän pystyy oikeana laitahyökkääjänä pelaamaan myös keskustaa, joka on harvinaisempi ominaisuus nykypäivänä. Lindholm kyennee Ferlandia tehokkaampaan peliin Gaudreaun ja Monahanin rinnalla, ja mikäli hän ei pysy Flamesin ykkösketjussa, hän on aivan varmasti kuuden kärkihyökkääjän joukossa, jossa Ferlandilla oli vaikeuksia pysyä koko Flames-uransa aikana.

Valmentamisen näkökulma on myös hyvä tuoda esiin tässä kaupassa. Gulutzanin saapuessa Flamesiin kaudeksi 2016-17 oli selvää, että pelaajien piti oppia uusi pelitapa. Joukkueen kannalta oli valitettavaa, että pelitavan oppimisessa kesti useampi kuukausi, eivätkä kaikki pelaajat kyenneet siihen lainkaan.

Hamilton sementoi paikkansa ylivoiman viivamiehenä. Ferlandille puolestaan on luvassa roolia maskimiehenä.

Joukkueen uusi päävalmentaja Peters vaalii samantapaista pelitapaa raskaine painostuksineen, aloitusvoittoisuuksineen ja kurinalaisuuden korostuksineen. Lindholm ja Hanifin ovat pelanneet Petersin alaisuudessa viimeiset kolme Hurricanes-vuottaan, mikä on huomattava seikka.

Flamesin saama vastine kaupassa ei ehkä ole niin suuri, mitä olisi voinut odottaa, mutta Lindholmin ja Hanifinin tuomia ominaisuuksia ei pidä unohtaa. Molemmat pelaajat tarjoavat joukkueelle mahdollisuuden valoisaan tulevaisuuteen, toisin kuin lähteneet pelaajat, jotka eivät ehkä olleet hyviä pitkän aikavälin suunnitelmia Flamesille. Tässä vaiheessa uskon Flamesin voittaneen kaupan, mutta todellinen vastaus saadaan, kun joukkueet ryntäävät taas jäälle.

Oinonen: Hurricanes sai kaupan parhaan pelaajan, kaipaamaansa kokoa ja kovuutta sekä lupaavan puolustajan. Flames sai päävalmentaja Petersille ennestään tutut pelaajat. Sekä Hanifinilla että Lindholmilla on edelleen mahdollisuuksia kehittyä.

Tällä hetkellä vaakakuppi kallistuu kuitenkin Hurricanesin puoleen. Hamilton on toistaiseksi Hanifinia selvästi parempi puolustaja sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan. Lindholm oli viime kaudella Ferlandia tehokkaampi, mutta kehityskäyrät näyttävät eri suuntiin.

Flames-toimistolla ei kuitenkaan ole syytä ylettömään pessimismiin. Maisemanvaihto voi vielä nostaa Hanifinin ja Lindholmin suoritustasoa, vaikka jälkimmäisen kehitys onkin polkenut Petersin valmennuksessa paikoillaan. Yhtä lailla myös Hamilton ja Ferland voivat uudessa ympäristössä ottaa lisää kehitysaskeleita.

» Lähetä palautetta toimitukselle