Kaupat tuli: Coyotes luopui entisten huippulupausten vaihtokaupassa vähemmästä kuin Canadiens

NHL / Artikkeli
Alex Galchenyukista ja Clayton Kelleristä tulee joukkuetovereita.
Kuva © Getty Images
Max Domin ura jatkuu Montreal Canadiensissa ja Alex Galchenyuk pelaa jatkossa Arizona Coyotesissa. Jatkoajan toimitus pureutuu vaihtokaupan taustoihin ja mahdollisiin seurauksiin.

Montreal Canadiens ja Arizona Coyotes suorittivat viikonloppuna pelaajakaupan, jossa osoitteita vaihtoivat hyökkääjät Alex Galchenyuk ja Max Domi. Jatkoajan toimituspäällikkö Markus Suhonen ja toimittaja Joni Lampela analysoivat kaupan takana piilleitä taustoja sekä seurauksia kummankin organisaation kannalta.

Mitä hyötyä Coyotesille on kaupasta?

Lampela: Coyotesin Akilleen kantapää on käytännössä koko seuran olemassaolon ajan ollut sentteriosasto. Ennen Derek Stepanin hankintaa arizonalaisseura on joutunut operoimaan muun muassa Martin Hanzal ja Antoine Vermette ykkössentterinään, eikä heidänkään takana kovin tasokasta laajuutta ole ollut.

Viime vuosina aavikolla on odotettu sentterilupaus Dylan Stromen nousua kuin kuuta nousevaa, mutta se ei vielä tähänkään päivään mennessä ole nähnyt päivänvaloa. Enää Coyotesin keskikaistan leveys ei ole pelkän Stromen kehityksen varassa. Jos Strome ei ole tulevalla kaudella valmis kakkosketjun sentteriksi, Galchenyukin voi huoletta sijoittaa kyseiselle paikalle. Jos Strome on valmis, Galchenykin voi laittaa ykkösketjun laitaan Stepanin ja Clayton Kellerin ketjukaveriksi.

Galchenyukista on suuri apu maalinteossa erityisesti ylivoimalla. Coyotesin ylivoimaprosentti oli viime kaudella surkea (16,9 %) pääosin siitä syystä, ettei hyökkääjistössä ollut kliinistä viimeistelijää. Kertaalleen 30 maalin rajapyykin urallaan rikkonut Galchenyuk on sellainen pelaaja, joka saa Kellerin unelmasyötöt maaliin.

Mitä hyötyä Canadiensille on kaupasta?

Suhonen: Canadiensin kannalta vaihtokaupasta saatava hyöty kytkeytyy vahvasti siihen odotukseen, että Domi on Galchenyukia parempi ja tehokkaampi pelaaja joukkueen kärkiketjujen laitahyökkääjänä. Canadiensin GM Marc Bergevin kertoi organisaation olevan luottavainen siihen, että Domi yltää Montrealissa täyteen potentiaaliinsa.

Jos hän ei lunastakaan Bergevinin ja muun organisaation johtohahmojen odotuksia, Canadiensin osalta kaupan hyötyarvo voi jäädä lopulta jopa negatiiviseksi.

Pelaajatyyppinä Galchenyuk on Domia hyökkäyspelillisesti kokonaisvaltaisempi. Kumpikin pelaajista kykenee pelaamaan myös keskushyökkääjänä, mutta NHL:ssä Galchenyukilla on Domia runsaasti vahvempi tausta kyseiseltä pelipaikalta. Tämän vaikutuksena Galchenyuk on kunnostautunut niin pelin rakentamisessa kuin laukomisessakin, kun Domin vahvuudet ovat taas painottuneet laukaisupaikkoihin hakeutumiseen ja maalipaikoista viimeistelyyn.

Edellisen kolmen kauden aikana Domi on tehnyt tasaviisikoin Galchenyukia hieman enemmän tehopisteitä 60 minuuttia kohden, mutta tämä on taas tehnyt tulisieluista kanadalaista paremmalla tahdilla maaleja. Galchenyukin rooli on ollut Domia selvästi hyökkäysvoittoisempi, joten siihen nähden Domi on saanut kaksikon välisiä suorituksia vertaillessa hyökkäyspäässä itsestään tehoja hyvin irti.

Galchenyukin tavoin Domi ei ole hyökkäyspelin primus motor, mutta potentiaalia hänellä on kahta edelliskautta parempiin suorituksiin − erityisesti maalinteossa. Jos hän ei lunastakaan Bergevinin ja muun organisaation johtohahmojen odotuksia, Canadiensin osalta kaupan hyötyarvo voi jäädä lopulta jopa negatiiviseksi.

Mitä Max Domi ehti saavuttaa Coyotesissa?

Lampela: Coyotes varasi Domin vuoden 2013 varaustilaisuudessa numerolla 12. Pienikokoinen hyökkääjä pelasi varauksen jälkeen kaksi kokonaista kautta OHL-seura London Knightsin paidassa, ja näiden kausien aikana voitti OHL-mestaruuden kaudella 2013-14 sekä alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden vuonna 2015. U20-mestaruusvuonna hänet valittiin myös turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Ovi NHL:ään aukesi kaudeksi 2015-16, ja Domin tulokaskausi Coyotesissa oli lähes satumainen. Kemiat natsasivat ikätoveri Anthony Duclairin kanssa välittömästi, ja kaksikko teki kauden aikana 38 maalia ja yhteensä 96 tehopistettä, joista Domin tilille merkattiin 52 (18+34).

Kahden seuraavan kauden aikana Domi ei enää yltänyt tulokaskauden tasolleen. Toinen kausi jäi tappelussa loukatun käden takia vajaaksi, ja 59 pelaamassaan ottelussa kanadalaislaituri merkkautti tililleen tehot 9+29. Viimeisellä Coyotes-kaudellaan Domi teki niin ikään vain yhdeksän maalia, vaikka pelasikin täyden kauden. Syöttöpisteitä kertyi kuitenkin 36.

Kolme kautta kestäneellä Coyotes-urallaan Domi pelasi 222 ottelua tehoin 36+99. 

Mitä Alex Galchenyuk ehti saavuttaa Canadiensissa?

Suhonen: Galchenyuk sai montrealilaisilta osakseen suuret odotukset, kun Canadiens varasi hänet kesän 2012 varaustilaisuuden kolmantena pelaajana. Varausta seuraavana kautena Galchenyuk pelasi NHL:ssä 48 ottelua tehopistein 9+18, ja OHL:ssä tulosta syntyi lähes kaksi pistettä per ottelu -tahdilla. Kauteen mahtui NHL:n pudotuspelien lisäksi alle 20-vuotiaiden MM-kisat ja aikuisten MM-kisat.

Hyökkääjän kausi 2012−13 oli vaiheikas ja suurilta osin onnistunut. Se antoi myös viitteitä Galchenyukin kirkkaasta tulevaisuudesta huippulupauksena ja myöhemmin Canadiens-hyökkäyksen johtohahmona. Jokaisena seuraavana viitenä kautena Galchenyuk pelasi vähintään 60 ottelua ja ylitti 50 tehopisteen rajan kahdesti. Montrealissa Galchenyukin ei kuitenkaan nähty täysin lunastavan häneen asetettuja odotuksia kärkiketjujen pitkäaikaisena tehokkaana ja johtavana hyökkääjänä. Kahdella edelliskaudella hänen maalimääränsä olivat 17 ja 19.

Yhdysvaltalais-venäläisen Canadiens-uran saldoksi jäi lopulta 418 runkosarjaottelua ja 255 tehopistettä. 28 pudotuspeliottelussa syntyi tehopisteet 4+9. Parhaaksi yksittäiseksi kaudeksi jäi 2015−16, kun hyökkääjä takoi 82 ottelussa 30 maalia. Kun Galchenyuk ei yltänytkään jo alunperin ylimitoitettuun potentiaaliinsa, Montrealisssa vietetyn ajanjakson loppua kohden hän päätyi myös kauppahuhujen pyörteisiin.

Centre Bell toimii Max Domin kotihallina ainakin kahden seuraavan kauden ajan.
Kuva © Getty Images

Jäikö Coyotesille aukkoja paikattavaksi?

Lampela: Coyotes tarvinnee vielä yhden ylempien ketjujen laitahyökkääjän, mikäli tavoitteena on taistella pudotuspelipaikasta jo tulevalla sesongilla. Sellainen voi löytyä hyvällä tuurilla kesän varaustilaisuudesta Filip Zadinan tai Brady Tkachukin muodossa tai organisaation sisältä, jossa tarjolla on Nick Merkleyn tai Lawson Crousen kaltaisia

Koska GM John Chayka ei pelkää suuria siirtoja, voi vahvistus saapua myös vaihtokaupan kautta tai vapaista agenteista. Siirtohuhuissa viime kuukausina ovat olleet muun muassa Canadiens-hyökkääjä Max Pacioretty ja Carolina Hurricanes-hyökkääjä Jeff Skinner, jotka saattaisivat hyvinkin olla Chaykan tähtäimessä. Vapaista agenteista potentiaalisin vaihtoehto lienee Toronto Maple Leafs -hyökkääjä James van Riemsdyk.

Jäikö Canadiensille aukkoja paikattavaksi?

Suhonen: Hyökkääjistä muun muassa Phillip Danault'lla ja Jacob de la Rosella ei ole sopimusta ensi kaudeksi, ja Canadiens on käyttänyt kumpaakin kärkiketjujen keskushyökkääjänä. Jos Canadiens aikoo jatkossa menestyä, ei Danault eikä de la Rose ole riittävä vaihtoehto kakkosketjun keskelle. Galchenyukin ja yhden keskushyökkääjävaihtoehton lähdettyä on väläytelty, että Canadiens varaisi tulevana viikonloppuna suomalaishyökkääjä Jesperi Kotkaniemen edelleen keskeneräiselle keskikaistalleen.

Lisäksi alaketjuissa pelanneista hyökkääjistä Kerby Rychelin, Michael McCarronin, Logan Shaw'n ja Daniel Carrin sopimukset umpeutuivat viime kauteen. Canadiensin täytyy siis täydentää kolmos- ja nelosketjujaan, ja mikä tärkeintä, organisaation täytyy saada ne liigan mittapuulla myös kilpailukykyisiksi.

Vaikutukset muihin pelaajiin − Coyotes

Lampela: Domi on nuoresta iästään huolimatta suuri persoona ja korkeassa arvossa niin fanien kuin joukkuetovereidenkin keskuudessa. Kaukalossa hän on täysin korvattavissa, mutta vaikutusta pukukopissa on vaikea sanoa. Suurten pelaajien kauppaaminen on aina riskialtista, eikä siirtojen todellista vaikutusta voi ennustaa ennen kauden alkamista.

Vaikutukset muihin pelaajiin − Canadiens

Suhonen: Galchenyukin lähtö antaa mahdollisesti Paul Byronille ja Nikita Štšerbakille tilaisuuden kokeilla kykyjään kärkiketjujen vasempana laitahyökkääjänä pidemmän aikaa. Mikäli esimerkiksi Danault tekee jatkosopimuksen, saa hän keskikaistalla pelatessaan aiempaa paineettoman tilan. Jos organisaatio hakeekin keskushyökkääjää vapailta markkinoilta, on tulevalle hankinnalle tilaa keskellä.

Galchenyuk pelasi Canadiensissa kuitenkin kuuden vuoden ajan, ja hän on varmasti ehtinyt muodostamaan ystävyyssuhteita muiden Canadiens-pelaajien kanssa. Pelaajakaupat sotkevat yksilöiden välille mahdollisesti syntynyttä harmoniaa, mutta ammattilaisurheilussa mennään tulokset edellä − luonnollisesti.

Kumpi voitti kaupan?

Lampela: Coyotes. Kumpikin pelaajista kaipasi uralleen uutta alkua, ja Galchenyukin siirtyminen suurten paineiden keskeltä kiekkohullusta Montrealista pienemmille markkina-alueille voi nostaa hänen uransa täysin uuteen lentoon.

Galchenyukin potentiaali on Domin potentiaalia suurempi

Galchenyukin potentiaali on Domin potentiaalia suurempi ottaen huomioon sen tosiasian, että hän kykenee pelaamaan sentterinä ja omien sanojensa mukaan kokee sen luonnolliseksi pelipaikakseen.

Suhonen: Vaihtokaupan molemmat osapuolet toivovat yhtä ja samaa asiaa: sitä, että heidän tuore hankintansa yltäisi jälleen tasolle, jolla on aiemmin urallaan pelannut. Kauppaa tehdessään organisaatioiden johdot ovat todennäköisesti arvioineet Domin ja Galchenyukin samantasoisiksi pelaajiksi, ja näin suurin piirtein onkin.

Tuoreeltaan arvioituna vaihtokaupassa etu kääntyy kuitenkin Coyotesille Galchenyukin hyökkäyspelillisen monipuolisuuden myötä. Hyökkäyspelin tehoissa molemmat ovat kolmen edelliskauden perusteella tasoissa, mutta Coyotes saa Galchenyukin myötä variaatiota kärkiketjuihinsa ja monella tapaa lisäpotentiaalia maalintekoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle