Katsaus: PWHL:ää on takana kuukausi − tilastoissa tasaista, Susanna Tapani suoriutuu kaukalossa ja kerää kehuja

Muut Sarjat / Artikkeli
Minnesota johtaa PWHL:n sarjataulukkoa tammikuun pelien jälkeen.
Kuva © David Berding
Naisten uutta ammattilaissarjaa PWHL:ää on pelattu ensimmäinen kuukausi. Kaikki kuusi joukkuetta ovat seitsemän pisteen sisällä toisistaan Minnesotan pitäessä keulapaikkaa. Pistepörssin kärkipäässä on eurooppalaisosaamista.

Uudenvuodenpäivänä alkanutta pohjoisamerikkalaista naisten ammattilaissarja PWHL:ää on nyt pelattu kuukausi. Bostonin ja Ottawan joukkueet ovat pelanneet kuusi ottelua, Minnesotan, Montrealin, New Yorkin ja Toronto ryhmillä on takanaan kahdeksan mittelöä.

Ennakkoon tasaisten joukkueiden tasaiseksi povattu sarja on vastannut odotuksia, sillä sarjajohtaja Minnesotalla on kasassa 15 pistettä, kun taas pohjalla olevalla Torontolla on pisteitä kasassa kahdeksan.

Kaikki joukkueet ovat tehneet 14−20 maalia, kun taas muiden kuin Toronton päästettyjen maalien lukema on alle 20:ssä. Toronto on päästänyt 23 osumaa. Jäähymäärissä sen sijaan on hieman enemmän hajontaa, sillä esimerkiksi Montreal on istunut 64 jäähyminuuttia siinä, missä Boston ja Ottawa ovat kuluttaneet penkkiä puolet vähemmän, noin 30 minuutin edestä.

Tennislegenda Billie Jean King pudotti PWHL:n ensimmäisen ottelun avauskiekon uudenvuodenpäivänä.
Kuva © Mark Blinch

Kun katsotaan joukkueiden erikoistilannepelaamista, loistaa Ottawa osaamisellaan. Ryhmän ylivoima on 21,4-prosenttista eli selvästi sarjan parasta, ja alivoimakin 80-prosenttista, mikä on vastaavalla tasolla suurimman osan poppoista kanssa. Huomionarvoista on, että Boston ei ole päästänyt yhtään maalia alivoimalla pelatessaan.

Pistepörssiä johtaa New Yorkin yhdysvaltalaistähti Alex Carpenter, joka on tehnyt kahdeksassa ottelussa 3+6=9 pistettä. Tasapisteissä Carpenterin kanssa, mutta pienemmällä maalimäärällä, on sveitsiläinen Alina Müller. Hänen 2+7=9 pistettään ovat syntyneet vain kuudessa mittelössä.

Yhdysvaltalaistähti Alex Carpenter johtaa PWHL:n pistepörssiä tammikuun pelien jälkeen.

Eniten maaleja, kuusi kappaletta, ovat paukuttaneet Minnesotan Grace Zumwinkle sekä Montrealin ja Kanadan maajoukkueen supertähti Marie-Philip Poulin. Susanna Tapani on pistepörssin 16. tehtyään 2+3=5 pistettä kahdeksassa pelissä. Eurooppalaisista hän on kolmanneksi paras, kun Tereza Vanišová kiilaa Müllerin ohella suomalaistähden edelle.

Tapani on saanut myös kiitosta pelaamisestaan. PWHL:n varaustilaisuuden ykkösnimi, suomalaisässän Minnesotan joukkuekaveri Taylor Heise, nimesi Tapanin sarjan aliarvostetuimmaksi pelaajaksi kanadalaisen TV-yhtiö CBC:n Tiktok-videolla. Heise nosti esiin myös Tapanin, 30, iän tuoman kokemuksen sekä laukauksen.

Sveitsiläinen Alina Müller on ollut PWHL:n alkukauden tehokkain eurooppalainen.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Maalivahtiosastolta silmiin pistää Minnesotan Nicole Hensley, joka on viidessä pelaamassaan ottelussa päästänyt vain 1,58 maalia per ottelu ja hänen torjuntaprosenttinsa on peräti 96,2. Liki kaikkien joukkueiden ykköstorjujat ovat pelanneet alle kahden päästetyn maalin keskiarvolla. 

PWHL:n runkosarjassa kukin joukkue pelaa 24 ottelua, minkä jälkeen neljä parasta joukkuetta etenee pudotuspeleihin. Helmikuun ottelut käynnistyvät lauantaina 3. päivä, kun Minnesota ja Toronto ottavat toisistaan mittaa.

Videolla Tapanin PWHL:n uran toinen osuma, voittomaali jatkoajalla Ottawan verkkoon. Hän teki samassa ottelussa myös ensimmäisen maalinsa uudessa ammattilaissarjassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle