Katsaus NHL-joukkueiden pudotuspelimahdollisuuksiin − Laineen ja Jetsin tie tyssännee runkosarjaan, idässä edes 100 pistettä ei välttämättä riitä jatkoon

NHL / Artikkeli
Aleksander Barkovin kipparoiman Panthersin keväässä näkyy valoa.
Kuva © Getty Images
NHL on ollut tällä kaudella kahtiajakautunut sarja konferenssiensa välillä. Hyvä osoitus tästä on se, että lännessä pudotuspeleihin päästäkseen tarvitsee todennäköisesti peräti noin kymmenen pistettä vähemmän kuin idässä.

NHL:ssä vetäydyttiin tähdistöottelutauolle tilanteessa, jossa runkosarjaa on jäljellä joukkueesta riippuen 30–35 ottelua. Tässä vaiheessa kautta suuri osa pudotuspeleihin pääsevistä joukkueista alkaa olla selvillä, mutta erittäin tasaisen runkosarjan ansiosta erityisesti kilpailu viimeisistä paikoista auringossa on kovaa.

Itäisessä konferenssissa rima pudotuspeleihin on todella korkealla 

Koska runkosarjan aikana joukkueiden ottelumäärät tietyllä hetkellä ovat monesti hyvin erilaiset, parhaan kuvan joukkueiden välisistä voimasuhteista saa pisteprosentin avulla. Tällä hetkellä Itäisessä konferensissa pudotuspeleihin tullaan vaatimaan noin 99 pistettä, mikä tarkoittaa samaa tahtia, jolla Columbus Blue Jackets on tällä kaudella kerännyt pisteitä. Lännessä pudotuspelipaikka irtoaa selvästi vähemmillä pisteillä, sillä tämänhetkisen tilanteen mukaan pudotuspeliraja olisi 89 pistettä.

Metropolien divisioonassa kilpailu on kaikista kovinta, sillä tällä hetkellä idän molemmat villi kortti -paikat olisivat menossa tähän divisioonaan. Metropolien divisioonan todella kovasta tasosta kertoo hyvin se, että divisioonan kuudennella sijalla oleva Philadelphia Flyers on kerännyt enemmän pisteitä kuin yksikään Läntisen konferenssin Tyynenmeren divisioonan joukkue. Divisioonan joukkueista pudotuspelipaikkansa ovat käytännössä varmistaneet Washington Capitals ja Pittsburgh Penguins, sillä kummankaan joukkueen edistyneet tilastot ja pelaajamateriaalin laatu eivät puolla merkittävää pistetahdin hyytymistä.

Alla oleva taulukko kertoo jokaisen Itäisen konferenssin joukkueen sijoituksen pisteprosentin, suhteellisen maaliodottaman ja laukaisuhallinnan sekä PDO-lukeman perusteella. Lisäksi taulukkoon on liitetty mukaan The Athletic -toimittaja Dom Luszczyszynin laskemat todennäköisyysarviot joukkueen pääsylle pudotuspeleihin.

Joukkue Divisioona Piste% xGF% CF% PDO Playoff-arvio
Washington Capitals MET 1. 9. 5. 4. 100 %
Boston Bruins ATL 2. 6. 7. 2. 100 %
Pittsburgh Penguins MET 3. 2. 6. 5. 98 %
Tampa Bay Lightning ATL 4. 1. 2. 1. 100%
New York Islanders MET 5. 10. 12. 3. 78 %
Florida Panthers ATL 6. 13. 8. 9. 74 %
Carolina Hurricanes * MET 7. 3. 1. 13. 69 %
Columbus Blue Jackets * MET 8. 7. 11. 8. 61 %
Philadelphia Flyers MET 9. 11. 9. 12. 56 %
Toronto Maple Leafs ATL 10. 8. 4. 10. 56 %
New York Rangers MET 11. 15. 15. 6. 2 %
Buffalo Sabres ATL 12. 14. 10. 7. 3 %
Montréal Canadiens ATL 13. 4. 3. 14. 4 %
Ottawa Senators ATL 14. 12. 14. 11. 0 %
New Jersey Devils MET 15. 14. 13. 15. 0 %
Detroit Red Wings ATL 16. 16. 16. 16. 0 %
*) = villi kortti -sija

Metropolien divisioonassa taistelu pudotuspelipaikoista käydään New York Islandersin, Carolina Hurricanesin, Columbus Blue Jacketsin ja Philadelphia Flyersin kesken. Islanders ja Hurricanes ovat tietyllä tapaa toistensa peilikuvia, sillä Hurricanes loistaa maaliodottamissa ja laukaisuhallinnassa, mutta joukkueen viimeistelytehokkuus ja maalivahtipeli ovat pitäneet joukkueen poissa kärkisijoilta. Islandersiin pätevät samat sanat toisin päin.

Blue Jackets on ollut joulun jälkeen yksi NHL:n kuumimpia joukkueita, minkä ansiosta se on noussut ryminällä pudotuspeliviivan yläpuolelle. Blue Jacketsin pudotuspelipaikkaa puoltaa myös se, että edelleen moni joukkueen runkopelaaja on vasta palaamassa kaukaloon sairastuvalta. Flyersin karuksi kohtaloksi jäänee kauden päättyminen runkosarjaan, vaikka sen pistetahti on ollut hyvä koko kauden.

Elvis Merzlikinsin huima torjuntavire on ollut Blue Jacketsin nousun avaintekijöitä.
Kuva © Getty Images

Atlantin divisioonassa Boston Bruins ja Tampa Bay Lightning ovat lähes täysin varmoja pudotuspelijoukkueita. Suurin taistelu divisioonassa käydään suurella varmuudella Florida Panthersin ja Toronto Maple Leafsin välillä. Edistyneiden tilastojen valossa Maple Leafs on ollut hieman Panthersia parempi, mutta floridalaisten todennäköisyydet tekee paremmaksi suurempi pistemäärä tähän mennessä. Atlantin divisioonan loput neljä joukkuetta voi käytännössä katsoen laskea jo ulos pudotuspeleistä.

Tyynenmeren divisioonan surkea taso laskee pistevaatimuksia lännessä

Läntisessä konferenssissa pudotuspeleihin pääsee tällä kaudella selvästi vähemmillä pisteillä kuin idässä. Hyvä esimerkki tästä on se, että edes laadukkaalla pelaajamateriaalilla operoiva ja konferenssissaan kolmanneksi eniten pisteitä kerännyt Dallas Stars ei mahtuisi idässä pudotuspeliviivan yläpuolelle. Vastaavasti idässä pudotuspeliviivan alapuolella oleva Flyers olisi tällä hetkellä Tyynenmeren divisioonan paras joukkue.

Vaikka Stars ei mahdu edes kymmenen parhaan joukkoon pisteprosentilla mitattuna koko liigassa, silti sen paikka pudotuspeleissä on melko varma yhdessä Keskisen divisioonan kahden muun kärkijoukkueen St. Louis Bluesin ja Colorado Avalanchen kanssa. Selkeä alisuorittaja on ollut Nashville Predators, jonka pitäisi edistyneiden tilastojen perusteella olla tukevasti pudotuspelipaikassa kiinni. Joukkueen materiaalin laatu ja hyvin pieni ero pudotuspelirajaan kuitenkin tekevät sen, että Predators on selvästi todennäköisin joukkue nousemaan viivan yläpuolelle runkosarjan loppuun mennessä.

Syksyllä pitkään hyvillä sijoilla keikkunut Winnipeg Jets on romahtanut joulun jälkeen kohti kellarikerrosta, mitä ei voi pitää suurena yllätyksenä maaliodottama- ja laukaisuhallintalukemiin nähden. Jets onkin yksin NHL:n huonoimmista joukkueista näillä osa-alueilla, minkä lisäksi joukkueen laukaisutehokkuus on pudonnut selvästi. Lisäksi maalivahti Connor Hellebuyck ei ole enää pitänyt joukkuettaan samalla tavalla pystyssä, joten Jets on jo lähes pelattu ulos pudotuspeleistä. Chicago Blackhawks on puolestaan noussut tammikuussa vahvemmin mukaan kisaan villi kortti -paikoista, joihin se voi hyvin yltää Tyynenmeren divisioonan pistetason pysyessä nykyisellä matalalla tasollaan.

Joukkue Divisioona Piste% xGF% CF% PDO Playoff-arvio
St. Louis Blues CEN 1. 8. 5. 2. 100 %
Colorado Avalanche CEN 2. 6. 3. 1. 100 %
Dallas Stars CEN 3. 4. 10. 9. 95 %
Vancouver Canucks PAC 4. 10. 8. 6. 82 %
Edmonton Oilers PAC 5. 11. 14. 10. 69 %
Calgary Flames PAC 6. 7. 6. 12. 71 %
Arizona Coyotes * PAC 7. 9. 11. 8. 74 %
Vegas Golden Knights * PAC 8. 1. 1. 13. 61 %
Nashville Predators CEN 9. 5. 4. 3. 68 %
Chicago Blackhawks CEN 10. 13. 13. 4. 35 %
Winnipeg Jets CEN 11. 15. 15. 7. 16 %
Minnesota Wild CEN 12. 2. 9. 5. 26 %
San Jose Sharks PAC 13. 14. 7. 15. 1 %
Anaheim Ducks PAC 14. 12. 12. 11. 1 %
Los Angeles Kings PAC 15. 3. 2. 14. 0 %

Vaikka Tyynenmeren divisioonan taso on kaiken kaikkiaan hyvin heikko, tilanteen valoisana puolena on todella tiukka taistelu pudotuspelipaikoista. Tällä hetkellä jopa näyttäisi siltä, että lännen molemmat villit kortit menevät Tyynenmeren divisioonan, mutta aivan yhtä hyvin ne voivat mennä myös Keskiseen divisioonaan. Kuten Atlantin divisioonassa, myös Tyynenmeren divisioonassa heikoimpien joukkueiden pudotuspelimahdollisuudet ovat menneet. Kaiken kukkuraksi nämä kolme joukkuetta ovat kaikki Kaliforniasta.

Edistyneiden tilastojen perusteella Vegas Golden Knightsin pitäisi taistella jopa konferenssinsa kärkisijoista, mutta tällä kaudella ritaripaitojen viimeistelytehokkuus ja maalivahtipelin taso eivät ole olleet riittävällä tasolla. Calgary Flamesin voi todeta pelanneen suurin piirtein omalla perustasollaan, kun taas Vancouver Canucks, Edmonton Oilers ja Arizona Coyotes ovat ylisuorittaneet. Varsinkaan Oilersin tilanne ei vaikuta kovin lupaavalta, sillä joukkueen menestys on pohjautunut pitkälti Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin hurjiin tehopisteisiin.

Yhdeksän joukkueen kausi päättyy erittäin varmasti runkosarjaan

Pisteprosentin perusteella tällä hetkellä pudotuspeleistä ulos jäävistä joukkueista maaliodottamassa kahdeksan parhaan joukkoon yltävät idässä Maple Leafs ja Canadiens ja lännessä Predators, Wild ja Kings. Laukaisuhallinnan osalta vastaavat joukkueet idässä ovat niin ikään Maple Leafs ja Canadiens, lännessä Predators, Sharks ja Kings. Canadiens ja Kings ovat kuitenkin jääneet jo niin kauaksi pudotuspeliviivasta, että nouseminen pohjalta hyvistä tilastoista huolimatta on todella epätodennäköistä. Maple Leafsin ja Predatorsin voidaan sen sijaan nähdä hyvällä syyllä nousevan vielä pudotuspeleihin.

Pudotuspeliviivan yläpuolella olevista joukkueista maaliodottaman perusteella heikommalle puoliskolle kuuluvat idässä Capitals, Islanders ja Panthers, lännessä Canucks, Oilers ja Coyotes. Laukaisuhallinnassa vastaavat joukkueet ovat idässä Islanders ja Blue Jackets, lännessä puolestaan Stars, Oilers ja Coyotes. Näiden tilastojen perusteella Islanders on idässä vaaravyöhykkeellä pudota kahdeksan parhaan ulkopuolelle ja vastaavasti lännessä Oilers ja Coyotes.

Maple Leafsin pudotuspelipaikka menee tiukille.
Kuva © Getty Images

Alla oleva taulukko kertoo, millä tahdilla pisteprosentin perusteella pudotuspeleistä ulkopuolelle jäävien joukkueiden tulisi kerätä loppukauden aikana pisteitä olettaen, että pudotuspeliraja idässä olisi edellä mainittu 99 ja lännessä 89. Vertailun vuoksi tämän hetken paras pistekeskiarvo kaikista joukkueista on Capitalsin noin 1,45. Idässä pudotuspelirajan pistekeskiarvo on noin 1,22 ja lännessä 1,10. Voi siis hyvin olla, että edes sadan pisteen rajan rikkominen ei riitä idässä pudotuspelipaikkaan.

Loppukauden pistetahtivaatimus Tämän kauden pistetahti Tarvittava parannus
Predators 1,086 1,085 0,001
Flyers 1,219 1,200 0,019
Jets 1,129 1,059 0,070
Blackhawks 1,129 1,059 0,070
Maple Leafs 1,273 1,163 0,110
Wild 1,156 1,040 0,116
Rangers 1,441 1,042 0,399
Sabres 1,455 1,041 0,414
Sharks 1,344 0,920 0,424
Ducks 1,353 0,896 0,457
Canadiens 1,500 1,020 0,480
Kings 1,500 0,820 0,680
Senators 1,676 0,875 0,801
Devils 1,706 0,854 0,852
Red Wings 2,290 (mahdoton) 0,549 -

Käytännössä Itäisessä konferenssissa yllä mainituista joukkueista kisaavat pudotuspelipaikasta enää Flyers ja Maple Leafs. Lännessä tilanne on paljon itää avoimempi, sillä Keskisen divisioonan kaikki joukkueet ovat vielä kisassa mukana. Listan yhdeksälle heikoimmalle joukkueelle voi hyvällä syyllä toivottaa hyvää matkaa kesälaitumille jo tammikuussa, sillä vaadittuun pistekeskiarvoon yltäminen vaatisi jokaiselta jättimäistä parannusta pelaamiseen. Red Wingsin osalta puolestaan kisa on jo yksiselitteisesti käyty ja hävitty, sillä edes loppukauden kestävä voittoputkikaan ei riitä pudotuspelipaikan lunastamiseen.

xGF% = xGF/xGA, eli joukkueen tehtyjen maalien odottama suhteessa päästettyjen maalien odottamaan.

CF% = CF/CA, eli joukkueen 5vs5-laukausten suhde päästettyihin 5vs5-laukauksiin.

PDO = Joukkueen laukausprosentin ja torjuntaprosentin summa tasaviisikoin. Mitä korkeampi lukema, sitä onnekkaamman joukkueen voi ajatella olleen.

Tilastopoiminnat: Evolving Hockey ja Natural Stat Trick

» Lähetä palautetta toimitukselle