Karsinnat vauhtiin – Nokia ja Kalajoki pyrkimässä Mestis-kartalle

MESTIS, Suomi-sarja / Artikkeli
Nokian Pyry kaatoi Suomi-sarjan finaalissa JHT:n.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Odotetut Mestis-karsinnat pyörähtävät käyntiin keskiviikkona Forssassa, jossa FPS puolustaa Mestis-paikkaansa Kalajoen Junkkarit Hockey Teamia vastaan. Mestiksen viimeiseksi jäänyt Heinolan Peliitat ja Suomi-sarjan mestari Nokian Pyry aloittavat oman urakkansa torstaina.

Mestiksen karsintaohjelma muuttui runkosarjan loppupuolella. Alun perin joukkuemäärän oli määrä supistua yhden joukkueen pudotessa alemmalle tasolle, mutta Jokereille myönnetty sarjapaikka muutti suunnitelmia.

Sarjasysteemiä muutettiin lennosta, eikä yksikään Mestis-joukkue tule putoamaan suoraan pois sarjasta. Tämä tiesi muutoksia karsintoihin, joissa pelataan nyt vain yhdet ottelusarjat kahden viimeisen Mestis-joukkueen ja kahden parhaan Suomi-sarjajoukkueen välillä.

FPS–JHT ja Peliitat–Pyry otteluparien voittajat pelaavat Mestistä ensi syksynä. Sarjat ratkeavat neljästä voitosta. Kotietu on Mestis-joukkueilla.

Mestis-joukkueet ovat saaneet valmistautua runkosarjan päättymisen jälkeen puolitoista viikkoa karsintoihin. Suomi-sarjassa on sen sijaan pelattu koko maaliskuu kiivaaseen tahtiin finaalien ollessa ohi vasta viime sunnuntaina.

FPS–JHT – Pieksevätkö Asko Rantasen joukot reissussa rähjääntyneet Junkkarit?

Edelliskevään mitalipelit ovat Forssassa kaukainen muisto vain, kun joukkue valahti Mestiksen runkosarjan toiseksi viimeiseksi 48 pisteellään. Nimimiehensä edelliskauden jälkeen menettänyt joukkue ei pystynyt venymään riittävästi, vaan kohtalona on puolustaa sarjapaikkaa karsinnoissa.

Pelillisesti forssalaisilla ei pitäisi olla huolen häivää. Ainoa kärsimys on kaksi pitkää Kalajoen matkaa. FPS kulkee edelleen luottovalmentaja Asko Rantasen ohjaksissa. FPS:n hyökkäyksestä löytyy laatua ja kamppailuvoimaa. Joukkueen pelitapa on taatusti jo valmiiksi väsyneen vierasjoukkueen kannalta kuluttava.

Kalajoen Junkkarit Hockey Team on ollut Mestis-karsintojen vakiokasvo useammalta aiemmalta karsintakeväältä. Viime vuonna JHT jäi kovasta uhosta huolimatta kuuden joukkueen karsintasarjassa vailla Mestis-paikkaa. Karsintasarjan yhteydessä pelatut finaalipelinsä JHT hävisi Jyväskylän D-Kiekolle.

Tänäkin keväänä mestaruus lipui niukasti näpeistä, kun Pyry voitti JHT:n ratkaisevan finaalipelin jatkoerässä. JHT joutui pudotuspeleissään koville. Ensin joukkuetta piinasi Järvenpään Haukat ja välierissä Porvoon Hunters, jotka kumpikin johtivat ottelupareja 2–0, otteluparien ratketessa kolmesta voitosta. Etelä-Suomen maisemat tulivat reissatessa tutuksi. Matkaväsymys ei voi olla karsintapeleissä näkymättä, sillä Suomi-sarjassa pelaajat käyvät pelaamisensa ohessa pääsääntöisesti töissä tai opiskelemassa.

Maalivahtivertailussa FPS:n ja JHT:n välillä vaakakuppi kallistuu hiukan forssalaisjoukkueen eduksi. Petrus Lintosen kokemus on kovissa paikoissa hyödyksi. Aisapari Eetu Nieminen on vähintäänkin samaa tasoa JHT:n torjuntapari Elias Korpelan ja Santeri Metsäsen kanssa. Korpela valittiin Suomi-sarjan toiseen tähdistökentälliseen, mutta pudotuspeleissä Metsänen on näyttänyt olevan usein paremmassa vireessä.

Puolustuspäässä Joona Vainion vetämä forssalaispuolustus on materiaaliltaan vahvempi ja laajempi. JHT:n pakeilta ei kovin paljoa Mestis-kokemusta löydy. Arttu Venäläinen on yksi isoja minuutteja pelaavista Kalajokelaisjoukkueen puolustajista.

Hyökkäys on Mirko Frimanin luotsaaman JHT:n orastava voimavara. Suomi-sarjan tähdistöön valittu ja pistepörssin 60 pisteellä voittanut kokenut kehäkettu Jarno Palola ja Mestis-kokemusta omaavat Niko Himmanen ja Iiro Hietakangas ovat tehneet hyvää jälkeä Suomi-sarjassa, mutta nyt tulosta olisi pystyttävä puhkomaan Mestis-tason viisikkopuolustus. Vastapuolen pelaajia hämmentävä Eetu Kukka on joukkueelle sekä uhka että mahdollisuus.

FPS:n hyökkäysmateriaali on karsintapeleihin laadukasta ja laajaa. Miku Ronkainen ratkoo tiukan paikan tullen ja tulee johtamaan joukkuettaan taistelun ja hyvien tehopisteiden muodossa. Mikäli JHT ei keksi keinoja Ronkaisen, Mika Huhtasalon, Michal Kvasnican ja aiemmin Kalajoella pelanneen Konsta Ketelin pysäyttämiseksi, on kyyti tulostaululla kylmää.

Arvio: Bussissa kököttäminen on syönyt ja syö liikaa JHT:n voimavaroja. Materiaalin leveys ja laatu on selkeästi FPS:n eduksi. JHT:n yllätysmahdollisuudet piilevät kotipeleissä, joissa innokkaan kotiyleisön toivotaan piiskaavaan Junkkarit parhaaseen iskuun. FPS vie sarjan suoraan neljässä pelissä 4–0-voitoin.

Peliitat–Pyry – Pyry yrittää riistää Mestis-paikan Peliitoilta

Heinolan Peliittojen kausi oli monella tapaa värikäs. Joukkue oli kauden mittaan otsikoissa niin hyvässä kuin pahassa. Epäonnea ja vastoinkäymisiä kauteen mahtui paljon. Lopputulos oli Heinolassa lopulta viime vuosina valitettavan tutuksi käynyt karsintapaikka. 45 pisteellä heinolalaiset jäivät Mestiksen runkosarjassa viimeiseksi.

Joukkueen lähtökohdat karsintoihin ovat arvoitukselliset, sillä päävalmentaja Hannes Hyvönen vaihtui runkosarjan jälkeen Jesse Wellingiin. Wellingin toivotaan tuovat lisää variaatioita koko kauden tökkineeseen hyökkäyspeliin.

Suurin toivein ja tavoittein kauteen toisensa jälkeen lähtenyt Pyry on kokenut akuankkamaisia keväitä, kun Mestis-karsintapaikka on lipunut ratkaisuhetkillä hyppysistä aina uudelleen. Tänä keväänä Suomi-sarjan runkosarjan voittanut nokialaisjoukkue lähti pudotuspeleihin ennakkosuosikkina. Puolivälierissä kaatui HC Indians Kaarina helposti suoraan kolmessa ottelussa. Välierissä näytti kirous jälleen iskeneen, kun sarjanousija LeKi piinasi paikalliskilpailijaansa ratkaisevaan viidenteen peliin asti.

Ratkaisevan finaalipelin jatkoerässä Pyry onnistui päihittämään JHT:n 2–1 liki tuhatpäisen nokialaisyleisön riemuksi. Tähtäin on asetettu kuitenkin mestaruutta korkeammalle ja nyt nokialaiset lähtevät tosissaan haastamaan Mestis-joukkue Peliittoja.

Maalivahtien vertailussa puntit menevät jokseenkin tasan. Riku Räihä ja Eetu Uotinen muodostavat tasavahvan parivaljakon heinolalaisjoukkueen maalin suulla. Pyryn Veli-Matti Mäkinen valittiin puolestaan Suomi-sarjan parhaaksi maalivahdiksi.

Mäkinen ei suinkaan ollut ainoa tähdistöön valittu Pyryn joukkueesta. Kunnian saivat myös sarjan parhaaksi hyökkääjäksi valittu Lassi Korpela ja puolustaja Niko Kuivaniemi. Sakari Salmela valittiin puolestaan sarjan parhaaksi valmentajaksi. Hyökkääjä Valtteri Mäkiviinikka mahtui sarjan toiseen tähdistökentälliseen.

Peliitat pelasi Mestiksessä pääsääntöisesti hyvää viisikkopuolustamista. 5 vastaav 5 -pelissä heinolalaisilla ei monestikaan ollut suurempaa hätää omassa päässä. Alexander Yakimenkon odotetaan olevan joukkueen johtava kiekollinen puolustaja karsinnoissa.

Pyry päästi runkosarjassa selvästi vähemmän maaleja kuin muut Suomi-sarjajoukkueet. 32-vuotiaan Juha Korkeamäen isännöimä puolustus saa vastaansa Mestiksen tehottomimman hyökkäyskaluston, mutta tilanne ei ole suinkaan niin mustavalkoinen kuin olettaa saattaa. Vaikka Pyry on Suomi-sarjan kenties luisteluvoimaisin joukkue, on ero pelitempossa ja nopeudessa Mestis-joukkueen hyväksi.

Peliitat tosin kaipaa kipeästi parasta maalintekijäänsä Niklas Virtasta takaisin kokoonpanoon. Viime karsinnoissa kovaa jälkeä tehneeltä Konsta Jaakolalta odotetaan taas kovaa kevätkiimaa. Martynas Griniuksen ja Markus Lahtisen toivotaan johtavan hyökkäystä tuloksen muodossa.

Pyryn hyökkäysvoiman kärkenä on runkosarjassa 60 tehopistettä napsineen Korpelan johtama hyvä ykköskenttä, joka pystyy haastamaan Peliittojen puolustuksen ja tarvittaessa rankaisemaan puolustuksen virheistä. 21-vuotias Tuukka Mäntymäki on nokialaisjoukkueen jokerikortti. Ensimmäistä kauttaan miesten sarjoissa pelaava Mäntymäki oli 14 pisteellä pudotuspeleissä Pyryn tehokkain hyökkääjä yhdessä Korpelan kanssa.

Iso apu Pyrylle on kakkosvalmentaja Niko Raiskio, joka valmensi edelliskaudella Peliitoissa Hannes Hyvösen aisaparina. Raiskio tietää ja tuntee hyvin Peliittojen pelitavan, pelaajat ja Mestiksen vaatimustason.

Arvio: Peliitat ei ole viime vuosina hävinnyt karsinnoissa yhtään peliä Suomi-sarjajoukkueille. Kokemusta ja rutiinia karsintapeleihin löytyy, mutta tällä kertaa karsintakeikkaa tuskin tullaan rallattelemaan suoraan neljässä pelissä. Materiaalietu oli edelliskarsinnoissa huimasti Peliittojen puolella, kun mukana viiletti Juuso Heikkilän, Sergey Popovin ja Juuso Jämsenin kaltaisia nimiä.

Pyryllä riittää nälkää, kun himoittu Mestis-karsintamahdollisuus viimein aukeni. Kotipelit tulevat olemaan todennäköisesti likimain loppuunmyytyjä ja se saattaa siivittää joukkueen melkoiseen hurmokseen. Kovassa ottelutahdissa Peliitat on kuitenkin vahvemmilla ja vie ottelusarjan nimiinsä voitoin 4–2.

» Lähetä palautetta toimitukselle