Kanada päätti kisaisäntä Kiinan olympiapelit − Slovakia lähetti vaisun Saksan kotimatkalle, Tanska päihitti Latvian

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Olympiaisäntä Kiinan turnaus päättyi pettymykseen.

Olympialaisten alkulohkovaihe on nyt taakse jäänyttä elämää ja tiistaina oli aika aloittaa pudotuspelit kohti olympiakullan ratkeamista. Ennen varsinaisten puolivälierien alkua neljä otteluparia ratkaisivat loput paikat kahdeksan parhaan joukossa.

Kanada−Kiina, 7−2

Kiina aloitti ottelun todella hyvin ja kisaisäntä pääsikin kahdesti jopa läpiajoon. Jälkimmäisen läpiajon seurauksena Kiina sai rangaistuslaukauksenkin, mutta Spencer Foon yritys oli Matt Tomkinsille helpohko pala torjuttavaksi. Kun Kiina ei onnistunut hyödyntämään omaa hyvää alkuaan, pisti Jordan Weal lähietäisyydeltä ylivoimalla kiekon verkkoon. Lopulta Kanada marssi puolivälieriin lukemin 7–2.

Vaikka Kanada otti pelin hallintaansa, ei Kiina hevillä luovuttanut Cory Kane löi kisaisännän kavennusosuman 1-2:een avauserän lopulla. Erätauko alkoi kiinalaisittain todella huonosti, kun kiistaton ykkösmaalivahti Jeremy Smith loukkaantui torjuntatilanteessa. Hänet talutettiin pukukoppiin, eikä hän enää palannut jäälle. Hänen tonttinsa otti Paris O'Brien. Hän esiintyi pitkään maalilaan hyvin, mutta Kanadan kolmas maali livahti hieman nolosti jalkojen välistä sisään. Adam Tambellini aiheutti toisessa erässä enemmänkin harmia, kun hän leipaisi rangaistuslaukauksesta tilanteeksi jo 4–1.

Lopulta Kanada karkasi köykäisemmältä vastustajaltaan melko helposti. Tuloksen jo ratkettua Kanadan Morgan Ellisille annettiin viiden minuutin rangaistus hänen taklattuaan Ethan Werekiä päähän maalin takana. Ellis kävi vielä pahoittelemassa tilannetta, mutta se ei auttanut, vaan ottelun tuomaristo passitti miehen istunnolle videotarkistuksen jälkeen. Kane iski ottelun toisen maalinsa ylivoimalla.

Liigaa seuraavien vinkkelistä ottelussa nähtiin muutama eriskummallinen vihellys. Juuri Ellisin saama viiden minuutin jäähy ilman ulosajoa ja myöhemmin Kiinan kapteeni Brandon Yipin saama kaksiminuuttinen päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Slovakia−Saksa, 4−0

Olympiahopeaa puolustaneen ja viime kevään MM-kisoissa välieriin yltäneen Saksan turnaus päättyi heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella, kun selkeästi niskan päällä ollut Slovakia otti ansaitun voiton. Saksa pääsi maalipaikoille harvakseltaan, eikä pari kautta Kärpissäkin pelannut Patrik Rybár joutunut Slovakian maalilla venymään kovin moneen huipputorjuntaan varmistaakseen nollapelinsä.

Slovakia hallitsi avauserän alkua, mutta ensimmäisen kymmenminuuttisen paras paikka osui silti läpiajoon karanneelle Saksan Nicolas Krämmerille, jonka rystynosto kuitenkin karkasi maalin yli. Erän ainoa maali syntyi lopulta onnekkaasti, kun Slovakian Libor Hudáčekin epäonnistunut laukaus kimposi Saksan Jonas Müllerin luistimesta verkkoon ohi maalivahti Mathias Niederbergerin.

Toinen erä mentiin vielä avauserää selkeämmin Slovakian tahdissa. Tulostaululle tästä saatiin merkkejä hieman ennen erän puoltaväliä, kun Peter Cehlárik pelasi tasavajaalla nätin kuvion Martin Gernátin kanssa ja iski kiekon verkkoon. Pari minuuttia myöhemmin Michal Krištof sai juuri Slovakian ylivoiman päätyttyä syötön Samuel Kňažkolta b-pisteiden väliin eikä erehtynyt.

Erän loppupuolella Slovakia sai vielä aikaan pitkiä pyörityksiä Saksan päässä, mutta lisämaaleja ei nähty.

Päätöserä oli kenttätapahtumiltaan selkeästi tasaisin. Saksa pääsi kahdesti yrittämään ylivoimaa tuloksetta, mutta lopulta tämänkin erän parhaat paikat tulivat Slovakialle. Niederberger joutui Saksan maalilla hoitamaan sekä Pavol Regendan läpiajon että slovakkiylivoimalla syntyneet ruuhkat maalin edustalla. Erän ainoan maalin teki Marek Hrivík tyhjiin.

Saksan vaisu esitys sai vielä omanlaisensa kruunun, kun David Wolf provosoitui Libor Hudáčekin tönimisestä. Wolf antoi Hudáčekille usemman iskun ja viimeisteli temppunsa lyömällä jo kyyristynyttä slovakkihyökkääjää hanskalla takaraivoon. Wolf palkittiin tempusta ulosajolla Hudáčekin selvitessä kaksiminuuttisella.

Toni Söderholmin valmentaman Saksan turnaus päättyi siis tähän. Slovakia puolestaan kohtaa keskiviikkona puolivälierässä Yhdysvallat.

Tanska−Latvia, 3−2

Tanskan ja Latvian välinen kamppailu oli kauttaaltaan tasainen ja kolmanteen erään lähdettiinkin tasanumeroista 2−2. Tanska sai kolmannen erän alkajaisiks ylivoiman − joukkue olikin tärkeällä hetkellä tehokas ja Markus Lauridsen linkosikin kiekon siniviivalta verkkoon. Tanska joutui vielä tiukan paikan eteen loppuhetkillä, kun Nicklas Jensen loukkaantui ja joukkue joutui vielä alivoimallekin, mutta Latvia ei pystynyt tasoitukseen. Muuten etevästi esiintynyt Renars Krastenbergs hölmöili vielä itsensä jäähylle viimeisellä minuutilla.

Latvia joutui vaihtamaan maalivahtia heti kamppailun alkumetreillä ja Jānis Kalniņšin tilalle luisteli Ivars Punnenovs. Hän joutui kaivamaan kiekon selkänsä takaa melko pikapuoliin, kun Tanskan nelosketjun hyökkääjä Morten Poulsen onnistui maalinteossa. Tanskalaisten nelosvitja oli koko ottelun ajan joukkueen parhammistoa. Vielä avauserässä Lauris Dārziņš toi Latvian tasoihin.

Sama latvialaismies oli asialla myös toisessa erässä, kun joukkue siirtyi johtoon. Aivan kuten ensimmäisessäkin maalissa, niin tässäkin arkkitehtinä toimi Krastenbergs. Hän koki kovia myöhemmin erässä, mutta palasi lopulta kolmanteen erään auttamaan latvialaisia. Julian Jakobsenin 2−2-tasoituksen myötä ottelun ratkaisu siirtyi kolmanteen erään.

Trillerinä loppuun asti säilynyt ottelu päättyi tanskalaisittain onnellisesti ja joukkue pääsi puolivälieriin haastamaan Venäjän olympiakomitean ryhmää.