KalPan pelaaja-arviot 2018-2019: Joukossa paljon myös positiivista

LIIGA / Artikkeli
Denis Godlalla ei kulkenut toivotusti.
Kuva © Jarno Hietanen
KalPan runkosarjaan päättynyt kausi oli pelillisesti synkkä, mutta pelaajistosta löytyi paljon myös onnistujia. Pääosin positiiviset signaalit tulivat joukkueen nuoriso-osastolta.

Maalivahdit

5,5
Denis Godla
49. 88,82%, 2,78
Niko Hovisen lähdön jälkeen selkeälle ykkösmaalivahdin paikalle päässyt, tai joutunut Godla oli yksi näkyvimmistä epäonnistujista. Heiluu maalilla heinämiehen lailla, mutta kiekot eivät pysähdy riittävällä varmuudella. Isoja ongelmia ylipelaamisessa ja irtokiekkokontrollissa. Urheilullisuudessa rutkasti parannettavaa. Neljästä nollapelistä ja Spengler Cupin voitosta hieman plussaa.
6,0
Jonathan Iilahti
9. 88,11%, 2,80
Hovisen tilalle tullut vaasalainen ei pelannut kuin yhdeksän peliä, joten syvällisempää arviota on vaikea tehdä. Lukemat jäivät alle Godlan tason. Oli paljon loukkaantuneena, mutta pikkulintujen viserrysten mukaan vastuuta tuskin olisi merkittävästi enemmän tullut terveenäkään, sillä otteet harjoituksissa eivät vakuuttaneet.

Puolustajat

8,0
Mikael Seppälä
28. 2+4=6, -3
Kauden alussa liikkui tietoja, että koko Seppälän ura olisi viime kevään loukkaantumisten takia katkolla. Palasi kuitenkin kaukaloon joulukuussa ja oli heti oma luotettava itsensä. Taisteluasenteesta voisi jokainen ottaa esimerkkiä. Seuraava askel voisi olla kiekollisen pelin hiominen perushyvältä tasolta seuraavalle. Alivoiman erikoismies. KalPa-puolustuksen aliarvostettu puurtaja.
7,0
Joona Riekkinen
13. 1+0=1, -4
Parikymppinen puolustaja pääsi liigajäille 13 ottelun verran ja onnistui avaamaan maalitilin. Monipuolisella peruspuolustajalla isompi rooli on kuitenkin kauden mittaan ollut sarjaporrasta alempana IPK:n riveissä. Tarvitsee kokonaisvaltaista kehitystä, mikäli haluaa napata ensi kaudella vakioroolin Liigassa. Mahdollista se on.
5,5
Ari Gröndahl
60. 5+5=10, -6
Kaikki pelit pelanneelle Gröndahlille kaavailtiin isoa roolia, mutta niin tulos kuin peliesityskin jäi vaillinaiseksi. Ei oikein tuonut peliin kiekollista taitoa, eikä fyysistä osaamista. Lähes kaksimetrisellä varrella pitäisi dominoida fyysisessä pelissä ja pelata huomattavasti kovemmin. Kaikkinensa otteet olivat hyvin varovaisen oloisia.
7,5
Cade Fairchild
41. 3+10=13, +6
Verorajalla Kuopioon saapuneen puolustajan rooli KalPassa oli kenties hieman ennakoitua erilaisempi. Kiekollisesta pelistä tunnetuksi tullut Fairchild ei pelannut niin paljon ylivoimaa, toisaalta vastuuta tuli alivoimapelissä. Kykenee avaamaan peliä monipuolisesti myös pitkillä syötöillä, joten sopi KalPan pelitapaan hyvin. Tehotilasto (+6) KalPan paras.
9,0
Otto Leskinen
57. 8+23=31, -17
Pieksämäkeläislähtöinen puolustaja nousi KalPan jättäneiden Mathew Maionen ja Juuso Riikolan takaa parrasvaloihin. Kiekolliset taidot ja luistelu ovat erinomaisella tasolla. Vuoden aikana fyysiset ominaisuudet ja laukaus kehittyneet harppauksin. Ykkösylivoiman pyörittäjä teki kuopiolaisista eniten ylivoimapisteitä. Sopimus jatkuu, mutta maajoukkuedebyytin tehneelle puolustajalle löytyy kiinnostusta myös rapakon toiselta puolelta.
7,0
Ryan Wilson
54. 1+13=14, -15
KalPan peliaikakuninkaalta jämäkkää tekemistä, vaikka viime vuoden loistoa ei aivan nähty. Alivoiman erikoisosaaja ja fyysisen pelin taitaja. Luistelu vielä menettelee liigatasolla, vaikka oli ajoittain vaikeuksissa vauhdin ja suunnanmuutosten kanssa. Teki vain yhden maalin, vaikka huippupaikkoja siunaantui kauden aikana jopa läpiajosta lähtien useita.
6,0
Lasse Lappalainen
46. 7+7=14, -23
Kasvattajaseuraan palannut Lappalainen oli Gröndahlin ohella toinen suuri pettymys puolustuksessa. Aloitti kauden kohtalaisesti, mutta pelillinen trendi oli, osin vammojen myötä, alaspäin. Kiekolliseen rooliin hankittu puolustaja teki vain viisi pistettä tasaviisikoin. Liigan tehotilaston heikoin ei-porilainen.
5,0
Konsta Mäkinen
60.1+4=5, -6
KalPan varamiespalveluun kuulunut Mäkinen pelasi siellä, missä tarvetta oli. Runsaiden loukkaantumisten vuoksi peliaikaa tulikin yllättävän paljon niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessäkin. Paljon ei Mäkiseltä odotettu, eikä paljon saatu. Niin sanottu hyvä pukukoppipelaaja, mutta se ei taida riittää enää liigasopimukseen.
6,5
Valtteri Parikka
26. 2+1=3, -10
Viime kaudella yhden ottelun pelanneen Parikan pelikunto oli Seppälän tavoin iso arvoitus. Toipui pelikuntoon lokakuussa, mutta oli myös sen jälkeen pitkään sivussa. Syvyyspelaaja toi leveyttä ja kilpailua puolustukseen. Terveenä ollessaan on riittävän hyvä kamppailemaan liigaminuuteista ensi kaudellakin. Seura on vielä arvoitus.

Hyökkääjät

8,5
Ilkka Pikkarainen
16. 5+5=10, -1
Saksan kakkossarjasta siirtorajalla kotimaakuntaan palannut Pikkarainen yllätti tehoillaan monet. Maalineduspelaamisen kiistattomia taitajia ja ärsyttäjänä edelleen liigan eliittiä. On pelaaja, jota kukaan ei halua vastapuolelleen. Luistelunopeus alkaa olla iso haaste. Uran jatko on vielä arvoitus.
7,5
Frank Gymer
46. 7+12=19, +2
Gymerin pelaamisen voi nähdä monelta kantilta, mutta energiaa hyökkääjä ainakin tuo. Aiheuttaa luistelullaan jatkuvasti ongelmia vastustajalle. Teki 46 ottelussa 19 pistettä ja oli harvoja pelaajia, jotka pääsivät tehotilastossa plussan puolelle. Edelleen vasta 22-vuotias, joten potentiaalia on vielä paljon käyttämättä.
6,5
Ville-Vesa Vainiola
42. 3+6=9, -8
Vainiolan ehdottomasti tärkein tehtävä oli aloitusten lisäksi antaa kärkiketjujen senttereille lepoaikaa alivoimalla, jota sentteri pelasi hyökkääjistä eniten. Menetteli vielä roolissaan, vaikka vauhti kaukalossa alkaa olla jo Vainiolalle paikoitellen turhan kovaa. Taiteili muutaman komean rankkarimaalin.
5,5
Topi Piipponen
22. 0+2=2, -4
KalPan projektipelaajalle tarjottiin läpimurron paikkaa hyvin sujuneen Mestis-kauden jälkeen, mutta vakiopaikka jäi ottamatta. Hakee vielä omaa pelaajaprofiiliaan liigajäillä. On voimahyökkääjä, jolla hyökkäyspään taitojakin löytyy, mistä osoituksena lähes piste/peli -tahti IPK:ssa.
9,0
Alexandre Texier
55. 14+27=41, -11
KalPan paras pistemies missasi muutaman pelin kesän loukkaantumisen jäljiltä, eikä heti löytänyt virettään. Lokakuun jälkeen ranskalainen kuitenkin paukutti 42 otteluun 38 pistettä, johon mahtui myös 11 ottelun pisteputki. On erinomainen luistelija, taitava kiekollisena ja laukauskin lähtee terävästi ja nopeasti. Etenkin alkukaudesta sortui ajoittain kiekon kuskaamiseen silloinkin, kun olisi voinut jakaa pelivälinettä eteenpäin. Viimeisen pelin tehot 2+1 jatkoaikamaaleineen oli tyylikkäät jäähyväiset.
6,0
Balazs Sebok
33. 2+8=10, -11
Unkarilaisen neljäs kausi KalPassa oli vammojen sävyttämä. Ei kyennyt viime kauden tasolleen, jolloin syntyi 31 pistettä. Luistelunopeutta löytyy rutkasti, mutta pelinäkemys ei aivan seuraa mukana. Myös maalinteko on välillä ylitsepääsemättömän tuntuista. Uhkana jäädä hieman väliinputoajaksi, jos paikka ei löydy kärkiketjuista, sillä ei pelaa alivoimaa ollenkaan. Aloittajana luvattoman heikko. .
7,0
Toni Hyvärinen
39. 3+8=11, -11
Koeajalta kauden sopimuksen saanut Hyvärinen esiintyi roolissaan varsin hyvin. Tuo energiaa ja ryminää kaukaloon, eikä kaihda kontakteja. Vainiolan ohella tärkeä alivoiman tappaja, jonka poissaolo vaikutti kärkipelaajien kuormitukseen. Terveenä ollessaan toisi joukkueelle lisäarvoa, mutta loukkaantumisten vuoksi myös Hyvärisen jatko on arvoitus.
8,0
Aleksi Klemetti
56, 6+11=17, -15
KalPan nuorissa jokaisella tasolla valtavasti pisteitä takonut laitahyökkääjä murtautui vakiokokoonpanoon, eikä esityksiä tarvitse hävetä. On erittäin taitava ja juonikas pelaaja. Puolustuspäässä ajoittain pahasti hukassa, joskin meni kauden aikana tälläkin saralla selkeästi eteenpäin. Mikäli treenaaminen maistuu, on vain ajan kysymys, milloin nuori kuhmolainen pystyy siirtämään junioritehot myös liigatasolle.
9,5
Eetu Luostarinen
54. 15+21=36, +-0
7, 20 ja 36. Siinä Luostarisen kolmen viime kauden pistesaldo. Vahvasti ylöspäin suuntautuu myös siilinjärveläisen ura, joka tänä vuonna avasi portit aina maajoukkueeseen saakka. Todella kokonaisvaltainen paketti, jolla ei isoja heikkouksia ole. Käyttää vahvaa vartaloa erinomaisesti, on luistelijana hyvä ja myös taitoa löytyy. Ainoa isompi miinus on hermokontrollin ajoittainen pettäminen, josta seurasi muutamia typeriä jäähyjä.
8,0
Jaakko Rissanen
47. 11+23=34, -9
KalPan isoimman hankinnan kausi oli jälleen hieman rikkonainen. Muodosti Texierin ja Alexander Ruutun kanssa uskottavan ykköskentän. Jouduttiin loukkaantumisten vuoksi peluuttamaan monessa pelissä paljon myös alivoimalla, joka söi hyökkäystehoja. KalPan pelitavan soveltuvuutta Rissasen kaltaiselle peliä tekevälle sentterille voi myös kyseenalaistaa.
6,5
Henri Knuutinen
41. 1+5=6, -2
Isokokoinen kiuruveteläinen pelasi lähinnä nelosketjussa, jossa tutuksi tuli niin sentterin kuin laiturinkin paikka. Fyysisyys riittää, mutta räjähtävyyttä tarvitaan selvästi lisää. Myös kiekollisessa pelissä on vielä rutkasti kehitettävää, vaikka tulosyksikön taitosentteriä Knuutisesta tuskin koskaan tulee.
7,5
Mikko Nuutinen
59, 11+19=30, -19
Nuutisesta on kehittymässä pikkuhiljaa seuraikoni kasvattajaseuraansa. On joka vuosi parantanut piste-ennätystään. Ei lueta tähtipelaajien kategoriaan, mutta on luotettava suorittaja, jota jokainen joukkue tarvitsee. Tehotilasto jäi pahasti pakkaselle.
6,5
Juuso Könönen
40, 0+1=1, -8
Nuori hyökkääjä pääsi loukkaantumisten vuoksi pelaamaan ennakoitua enemmän. Edusti kauden mittaan myös KalPan nuoria sekä Mestiksen IPK:ta, joten pelejä kertyi runsaasti. Tehot jäivät tekemättä, mutta Könösellä on potentiaalia nousta alempien ketjujen roolipelaajaksi. Osaa myös kuumentaa vastustajia. Vakiopaikan ottaminen on mahdollista, mutta se vaatii töitä.
7,5
Tommi Jokinen
57. 15+9=24, -13
Kapteenin alkukausi lupaili henkilökohtaisten ennätysten murskajaisia, mutta kevätpuoli toi parikymmentä pisteetöntä peliä. Perusluotettava pelaaja, jolla ei ole suuren suuria vahvuuksia tai heikkouksia. Luistelun kanssa riittää tekemistä, mutta maalin edessä mainettaan huomattavasti parempi.
8,0
Joni Ikonen
13. 5+5=10, -3
Montrealin NHL-varaukselle kausi oli erittäin hankala. Vasta tammikuussa loukkaantumisestaan toipunut sentteri myös päätti kauden sairastuvalla. Vammoista huolimatta kehitystä oli vuoden aikana tapahtunut merkittävästi. Ikonen pystyi parantuneen fysiikan ansiosta kamppailemaan ja olemaan kiekossa paremmin. Kaikki edellytykset nousta vähintään Euroopan huipulle.
9,0
Kai Kantola
29, 6+13=19, +3
Oli menossa kohti uran parasta kautta, kun Spengler Cupissa tapahtunut loukkaantuminen päätti kauden jo vuodenvaihteessa. On olemassa klassista taitoa, ja sitten on kaikantola-taitoa. Hyvä joukkue tarvitsee molempia. Kompensoi vahvalla vääntämisellä ja periksi antamattomuudella kulmikasta luistelua. Jatkaa Kuopiossa myös ensi kaudella.
8,0
Alexander Ruuttu
31, 12+2=14, +-0
Joulukuussa todenteolla kaukaloon päässyt Ruuttu toi maalintekovoimaa. Hyytyi hieman loppua kohden, kun viimeisissä kahdeksassa pelissä syntyi vain tehot 1+0. On lähinnä maalintekijätyyppiä, mutta tuo joukkueeseen myös paljon muuta. Pystyy pelaamaan kaikkia erikoistilanteita ja monessa eri roolissa. Hyvä luistelu ja napakka laukaus. Jatkaa KalPassa, jos ulkomaat eivät vedä puoleensa.
6,5
Jyri Junnila
16, 2+2=4, -6
Eniten liigaotteluja pelannut KalPa-pelaaja päätti kautensa tyylillä iskemällä maalin Kärppiä vastaan. Tuttu alivoiman raataja joutui pelaamaan myös sentterin roolia. Syvyyspelaajana vielä menee, mutta ei tuo joukkueeseen ratkaisevaa lisäarvoa. Yksi KalPan ehdottomia seuralegendoja.

Yllämainittujen pelaajien lisäksi KalPassa kauden aikana esiintyi alkukaudella viidessä ottelussa heikohkosti torjunut Niko Hovinen. Myös KalPan nuorten ykkösmaalivahti Jani Rauhala pääsi tolppien väliin 26 sekunnin ajaksi.

Puolustuksessa pelasivat alkukaudella 18 pelissä 4 pistettä tehnyt Lauri Taipalus, jonka otteet eivät riittäneet koko kauden sopimukseen. Seuran omista nuorista 18-vuotias Kim Nousiainen teki liigadebyytin, mutta vastuu jäi vielä tällä kaudella kuuteen peliin. Saku Vesteriselle merkittiin kaksi ottelua ilman peliminuutteja.

Hyökkääjistä ensi kesällä todennäköisesti NHL-varauksen saava Leevi Aaltonen esiintyi seitsemässä ottelussa yhden syöttöpisteen verran. Myös Iisalmessa lähes koko kauden pelanneet Mikko Juusola 4 (0+0) ja Janne Katosalmi 2 (0+0) esiintyivät kauden aikana kilpinutussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle