Kaksi kuukautta sitten Brad Lambert oli pudota kisajoukkueesta, nyt hän oli ottelun paras pelaaja – "Hänen pelaamistaan oli ilo katsoa"

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Samuel Helenius ja Brad Lambert tehoilivat Saksan nurin.
Kuva © Tiia Mahkonen
Nuorten Leijonien avausottelun otteissa oli runsaasti aihioita, mutta melko vähän konkreettisia onnistumisia. Eniten edukseen erottui Brad Lambert, jonka pelaaminen turnauksessa oli epävarmaa vielä pari kuukautta sitten.

Nyt se on pois alta, kisojen avausottelu siis. Ottelu ei kovin suurelti jättänyt jälkipolville kerrottavaa, mutta Nuoret Leijonat nappasi pelistä tärkeät pisteet voittamalla Saksan 3–1.

Jos aloittaa onnistujista, selvin onnistunut hyökkääjäpari on helppo poimia. JYPin hyökkääjät Brad Lambert (0+2) ja Samuel Helenius (2+0) olivat suuressa roolissa illan voitto-ottelussa.

Lambert valittiinkin Nuorten Leijonien parhaaksi pelaajaksi. Valinta kuvasti 18-vuotiaan hyökkääjän noususuhteisia otteita, sillä vielä marraskuun alkupuolella oli kaikkea muuta kuin varmaa, että hyökkääjä pelaisi turnauksessa

– Hänen itseluottamuksensa on juuri nyt hyvällä tasolla, ja hän on peloton kiekollisena. Hänen pelaamistaan oli ilo katsoa, päävalmentaja Antti Pennanen toteaa.

Lambert tiedostaa itsekin, etteivät tehopisteet ole olleet JYPissä odotetulla tasolla, mutta hän näkee, että pelaamiseen on mahtunut myös hyviä asioita.

– Minulla on juuri nyt todella hyvä fiilis. Syksy on ollut vaikea, eikä pisteitäkään ole oikein tullut. Paikkoja on kuitenkin ollut ja peli on kehittynyt koko ajan. Sitä kautta myös itseluottamus ollut korkealla, lahtelainen toteaa.

Lambert on pelannut läpi syksyn JYPissä noin 15 minuutin peliajalla, mihin on sisältynyt myös hieman ylivoima-aikaa. 24 pelissä on syntynyt kuusi tehopistettä.

Peliaikaa on tullut yhdessä myös illan tehoparin Heleniuksen kanssa. Liigassa kemia kaksikon välillä ei varsinaisesti ole säihkynyt, mutta turnauksen avausottelussa kaksikon ajatukset näyttivät olevan pelikirjan samalla sivulla. Toisaalta kaksikko myös täydentää toisiaan erilaisten pelityylien johdosta.

– Hän on todella vahva kulmissa ja voittaa siellä kamppailuita. Hänen kanssaan on hyvä pelata, kun minulle ja Villelle (Koivunen) syntyy tilaa, taituri kuvailee Heleniusta.

Nuorukainen edusti Suomea myös viime vuoden nuorten MM-kisoissa, joissa Suomi voitti pronssia. Tuolloin Lambert iski neljä tehopistettä seitsemään otteluun.

Eroa viime turnaukseen tulee jo siinä, että pelipaikka on vaihtunut sentteristä laidalle, mutta turnauksen avausottelussa silmiinpistävintä oli kokonaisvaltaisempi peliote. Esimerkiksi Suomen 3−1-maalissa isossa roolissa oli Lambertin tekemä kiekonriisto omalla puolustusalueella. Myös kiekollisena ratkaisut olivat nopeita, minkä takia peli eteni jouhevasti.

– Tunnen oloni luontevaksi, sillä olin täällä jo viime vuonna. Olen vahvempi kuin viime vuonna, minkä takia pärjään kaksinkamppailuissa paremmin, Lambert kertoo.

– Viihdyn niin laidalla kuin sentterinä. Eri pelipaikoilla saan esille eri vahvuuksiani, keskellä pystyn kuljettamaan kiekkoa vauhdilla ja laidalla on helpompi rakentaa peliä.

Tutkapari kaipaa lisää tulitukea

Ottelun alla kulmakarvoja nostatti jotkut Suomen ketjusommitelmat. Esimerkiksi Joel Määttä oli noussut ykkössentteriksi Roni Hirvosen ja Kasper Simontaipaleen väliin.

On toki vaikeaa odottaa, että peli tai ketjusommitelmat olisivat valmiita heti turnauksen avausottelussa, mutta Pennasen valmennusjohdolla riittää töitä myös ketjujen saralla.

– Meidän joukkueen rakenne on sellainen, että keskellä on isokokoisia pelaajia, jotka ovat hyviä kahteen suuntaan, ja laidoilla on sitten enemmän taitoa, Pennanen toteaa.

– Pelaamisessamme oli tänään hyviä aihioita, ja useissa ketjuissa oli hyviä pareja, jos hyökkäyskolmikoita ajatellaan. Pakkien pelaamista ja ylivoimaakin pitää vielä hioa.

Ylivoimaan saattaa olla tarjolla apua jo maanantaisessa Itävalta-ottelussa. Pennanen kertoo, että sairastelun vuoksi poissa turnauksen avausottelusta ollut Roby Järventie on lähellä paluuta tositoimiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle