Kakon, Heiskasen ja Laineen jalanjäljillä − Tarkastelussa Liigan nuoret tulevaisuuden tähdet

LIIGA / Artikkeli
Anton Lundell on yksi Liiga-kauden seuratuista suomalaisnuorista.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Nuoret pelaajat nousevat vuosi vuodelta suurempiin parrasvaloihin Liigassa. Jatkoaika katsasti jokaisen joukkueen kiinnostavimmat nuorimmat pelaajat. Osasta voi odottaa tulevaisuuden supertähtiä aina NHL-tasolle asti.

Neljässä edellisessä NHL:n varaustilaisuudessa vähintään yhden suomalaispelaajan nimi on huudettu kolmen ensimmäisen joukossa. Heistä jokainen on kerännyt kannuksensa Liiga-ympyröissä.

Lisäksi viimeisen muutaman kauden aikana NHL:n suuntaan on vyörynyt nuorten suomalaispelaajien massa. Suuresta muuttoliikkeestä huolimatta Liigassa on edelleen runsaasti nuoria tulevaisuuden pelaajia, jotka seuraavat jo NHL:ssä läpimurtonsa tehneiden pelaajien jalanjäljillä. 

Jatkoajan Liiga-toimitus listasi jokaisen joukkueen kiinnostavimmat nuoret pelaajat. Mukaan mahtui odotetusti ensi kesän varaustilaisuudessa kärkipaikkoja tavoitteleva Anton Lundell, mutta myös lukuisia jo varattuja tai varattavissa olleita pelimiehiä, jotka ovat alkavalla kaudella entistä suurempien haasteiden edessä. 

Anton Lundell, HIFK

Sami Iilomo: Anton Lundell on koko Liigan mittapuutta yksi kauden kiinnostavimmista pelaajista, ei vain helsinkiläisten kiinnostavin nuori pelaaja. Lundell pääsi vakiinnuttamaan pelipaikkansa HIFK:n miehistössä jo viime kaudella. Tällä kaudella edessä on entistä suurempi vastuu. 

Lundell on osoittautunut nuorten peleissä voittajaksi. 17-vuotiaana palkintokaappia koristaa C- ja B-nuorten Suomen mestaruudet, A-nuorten pronssimitali sekä maailmanmestaruudet alle 18- ja alle 20-vuotiaiden kisoista. 

Ensi kauden HIFK:ssa on tarjolla rooli tulosketjussa. Yksin nuorukaisen harteille helsinkiläisten keskustan johtajuutta ei kuitenkaan olla kasaamassa, vaan Lundell saa tukea Otto Paajasen kaltaisilta senttereiltä. On kuitenkin varmaa, että Lundellille on tarjolla niin suuri rooli, mihin rahkeet riittävät. Ensi kesän varaustilaisuudessa Lundell kipuaa onnistuessaan taistelemaan jopa ykkösvarauksen tittelistä. 

Kristjan Kombe, HPK

Lauri Meriläinen: HPK:n hyökkääjä Kristjan Kombe on syntynyt Virossa. Hän muutti viisivuotiaana Suomeen. Kombe on edustanut Viroa alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa ja hänet valittiin Viron joukkueeseen vuoden 2019 alle 20-vuotiaiden IIA-divisioonan MM-kilpailuihin. Kombe päätti kuitenkin liittyä Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueeseen ja on pelannut Pikkuleijonissa kolme ottelua.

Viime kaudella Kombe oli HPK:n A-nuorten paras pistemies tehopistein 10+26=36. Hän debytoi myös Liigassa pelaten kolme ottelua. Kauden päätteeksi hän solmi kaksivuotisen liigasopimuksen HPK:n kanssa.

Isokokoinen Kombe nähtäneen tulevalla kaudella liigajäillä, sillä vaikka tehopisteitä ei harjoitusotteluissa syntynytkään, esiintyi nuori pelaaja jo rutinoituneen liigapelaajan tavoin. Rauhallisuus kiekollisena ja hyvä pelinluku kielivät siitä, että Kombesta on Liigassa muuhunkin rooliin kuin pelkäksi alaketjujen energiapelaajaksi.

Matias Maccelli, Lassi Thomson, Ilves

Lassi Seppä: Menneenä kesänä ensimmäisellä kierroksella NHL:ään varattu Lassi Thomson on kiekollisesti lahjakas pelaaja ja hän saa varmasti vastuuta Ilveksen takalinjoilla. Vuotta vanhemman Oskari Laaksosen kanssa Thomson muodostaa yllätysvalmiin ja mahdollisesti tehokkaan hyökkäävien puolustajien kaksikon tamperelaisten joukkueessa.

Seuran oma kasvatti lähti viime kaudeksi Kanadan juniorisarja WHL:ään, jossa syntyikin puolustajalle komeat tehot 17+24 yhteensä 63 ottelussa. Ottawa Senators poimikin oikealta laukovan nuoren miehen numerolla 19 viime kesän varaustilaisuudessa.

18-vuotias turkulaislähtöinen Matias Maccelli iski ensimmäisessä harjoitusottelussaan Ilves-nutussa maalin jo avausvaihdossaan. Lopulta Tappara-kamppailun saldo oli mykistävät neljä osumaa. Maccelli on nopeajalkainen pelaaja, jonka laukaus lähtee vaivattoman näköisesti.

Thomsonin tavoin Maccelli varattiin NHL:ään viime kesän varaustilaisuudessa, Arizona Coyotesiin. Maccelli pelasi puolitoista edelliskautta yhdysvaltalaisessa juniorisarja USHL:ssä Dubuque Fighting Saintsin joukkueessa. 62 ottelua toivat messevät tehot 31+41=72.

Matias Maccelli on ehtinyt juhlimaan kauteen valmistavissa otteluissa ja tulevalla kaudella on tarjolla suuri rooli Ilveksessä.
Kuva © Jarno Hietanen

Mikko Kokkonen, Jukurit

Tero Liikanen: Mikko Kokkonen löi itsensä läpi viime kaudella Jukurien liigamiehistöön. 18-vuotias puolustaja kokosi 56 ottelussa tehot 3+16. Kesällä NHL:äänkin kolmannella kierroksella varattu Kokkonen ei suoranaisesti häikäise millään osa-alueella, mutta on nuoresta iästään huolimatta jämäkkä pelaaja omassa päässä ja tuo sen ohella apuja myös Jukurien hyökkäyspelaamiseen oivaltavilla ratkaisuillaan. Puolustajan harjoituskautta on varjostanut loukkaantuminen, jonka vuoksi hän ei ole pelannut vielä otteluakaan, mutta hänen odotetaan olevan kunnossa runkosarjan alkaessa.

Toinen Jukureista kesällä NHL:ään varatuista pelaajista on keskushyökkääjä Henri Nikkanen. Raamikas nuorukainen pelasi viime kaudella loukkaantumisen vuoksi vain yhdeksän liigaottelua, joissa ehti kuitenkin antamaan vahvoja näyttöjä iskien muun muassa kaksi maalia. Nikkanen on älykäs kahden suunnan pelaaja, joka pystyy rakentamaan peliä, mutta myös viimeistelemään itse. Hän voi kauden aikana vallata paikan korkealtakin Jukurien miehistössä.

Anttoni Honka, JYP

Jere Korkalainen: Anttoni Hongan tavoitteet Liigan suhteen olivat korkealla jo viime kaudella. Kauden alku JYPissä oli kuitenkin koko joukkueen tavoin vaikea, kun itseluottamus alkoi karista ja virheet yleistyä. Tätä kautta Honka putosikin nopeasti Liiga-joukkueen kyydistä.

Vuodenvaihteessa voitettu U20-mestaruus oli Hongan toivoma valonpilkahdus, ja loppukaudesta Jukurit- ja KeuPa-lainapestien aikana otteet paranivat. Kesällä jyväskyläläinen varattiin NHL:aan, kun Carolina Hurricanes nappasi hänet kolmannella kierroksella. Hongasta puhuttiin ennen kauden alkua jopa mahdollisena ykköskierroksen varauksena, joten hänestä voi tulla yksi varaustilaisuuden ryöstöistä.

Nyt 18-vuotias puolustaja hakee pelipaikkaa JYPistä uudelleen. Harjoituspelien perusteella fysiikan kanssa on tehty töitä, mutta puolustuspelilliset ratkaisut ovat edelleen kysymysmerkki. Iso rooli ylivoimassa mahdollistaa tehopisteiden syntymisen, ja niitä puolustaja tarvitseekin nopeasti.

Leevi Aaltonen, KalPa

Jaakko Gummerus: KalPan tulevaisuuden nimi on vuonna 2001 syntynyt Leevi Aaltonen. Hyökkääjälupaus syntyi Mikkelissä ja aloitti jääkiekon pelaamisen Jukureissa. Aaltonen muutti kuitenkin jo 14-vuotiaana Kuopioon ja tuli pelaamaan KalPan C-nuorten joukkueeseen. Nuori laituri hallitsi juniorivuosinaan pistepörssien kärkisijoja. Lisäksi B- ja A-nuorten ajoilta Aaltonen saavutti SM-kultamitalit KalPan joukkueessa.

Aaltosen taipale liigajäillä alkoi viime kauden alussa 14. syyskuuta, 17-vuotiaana. Vastassa oli kasvattiseura Jukurit. Viime kaudella Aaltonen ei saanut vielä vastuuta KalPan liigaringissä, otteluita kertyi vain seitsemän. Pääosin laituri pelasi A-nuorten joukkueessa ja voitti kauden päätteeksi sisäisen pistepörssin.

Tulevan kauden voidaan olettaa olevan Aaltosen läpimurtokausi liigatasolla. Paikka löytynee ainakin aluksi kolmoskentän vasemmasta laidasta. Laiturin vahvuuksia ovat hyvä liikkuminen, laukaus ja peliälyäkin on hyvin. Fyysisissä ominaisuuksissa riittää sen sijaan vielä kehitettävää. Aaltonen varattiin vime kesänä New York Rangersin organisaatioon viidennellä varauskierroksella numerolla 130.

Joonas Oden, KooKoo

Sami Iilomo: Joonas Odenin matka suomalaisen kiekkoilun huipulle ei ole tavanomaisin, sillä Oden syntyi Yhdysvalloissa ja muutti Suomeen vasta 12-vuotiaana. Haukiputaan Ahmojen ja Oulun Kärppien kautta tie vei Kouvolaan, jossa debytoi KooKoon riveissä viime kaudella. 

Heti ensimmäinen vajaa kausi Liigassa nosti Odenin kiekkokansan tietoisuuteen, sillä 20 ottelussa syntyi 11 tehopistettä. Valtaosa pisteitä syntyi kauden lopulla, kun laitahyökkääjä pääsi samaan ketjuun Malte Strömwallin kanssa. Viimeisessä seitsemässä ottelussa pistesarake näytti lukemaa yhdeksän.

Tällä kaudella Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkuerinkiin kuuluvalla Odenilla on paikka näyttää, että viime kauden lopun vire ei tullut vain Strömwallin siivellä. KooKoolla on tasainen rosteri, mutta Odenilla on edellytykset lopulliseen läpimurtoon.

Kärpissä pelaavilta Rädyn veljeksiltä odotetaan tällä kaudella läpimurtoa.
Kuva © Saimi Airaksinen

Aatu ja Aku Räty, Kärpät

Sami Halonen: Kärppien pajatso tyhjenee vuosi toisensa jälkeen, mutta uusia korvaajia on jälleen tulossa.

Kärpillä on menneisyydessä kipukohtia nuoren huippulahjakkaan veljesparin peluuttamisesta. Tällä kertaa ongelmia ei pitäisi olla tiedossa, sillä marraskuussa 2002 syntynyttä laitahyökkääjä Aatu Rätyä povataan kesän 2021 NHL:n ykköskierroksen varaukseksi, ja hänellä on sopimus Kärppiin seuraavaksi kolmeksi kaudeksi. Vasta 16-vuotias Aatu on napsinut juniorijoukkueissa useita henkilökohtaisia palkintoja. Elokuun 2019 harjoitusottelussa TPS:ää vastaan kakkosketjussa Michal Krištofin johtamassa ketjussa hän teki tehot 0+2. Vaikka ikää ei ole paljoa, niin pituutta on jo 185 cm. Vauhdikas pelaaja, joka ei jää kaukalossa huomaamatta.

Heinäkuussa 2001 syntynyt isoveli Aku Räty varattiin kesällä 2019 Arizonaan viidennellä kierroksella. Elokuun kolmessa harjoitusottelussa laitahyökkääjälle syntyivät tehot 2+1. Nähdyillä peliotteilla kokoonpanoon pääsy Kärppien edustusjoukkueessa pitäisi olla realismia. Myös hänellä on sopimus Kärppiin seuraavaksi kolmeksi kaudeksi.

Ville Heinola, Lukko

Sami Iilomo: Kesän varaustilaisuudessa ensimmäisellä kierroksella Winnipeg Jetsiin varattulle Ville Heinolalle on tarjolla jättimäinen tontti raumalaisten uudistuneilla takalinjoilla. Viime kausi alkoi rajoitetuilla minuuteilla, mutta kauden loppuvaiheilla yli 20 minuutin ottelukohtaiset peliajat olivat peruskauraa.

Alkavalla kaudella on tarjolla vieläkin suurempi rooli, sillä viime kauden peliaikakuningas Jakub Krejcik siirtyi Kärppiin, eikä korvaajien tasosta ole vielä täyttä varmuutta.

Kiekollisena pätevä puolustaja yltyi viime kauden lopulla hyvin sujuneiden nuorten mm-kisojen jälkeen oivaan pistetahtiin. Kauden 14 tehopisteestä peräti yhdeksän syntyi kisojen jälkeen pelatuissa 11 ottelussa. Tällä kaudella tarjolla on vielä enemmän vastuuta ylivoimalla, joten piste-ennätys syntynee jo hyvissä ajoin ennen kauden loppua. 

Aleks Haatanen, Pelicans

Veeti Kantoluoto: 18-vuotias Aleks Haatanen on alun perin Espoo Bluesin juniori. Viime kaudeksi hän siirtyi Pelicansin A-nuoriin ja teki siellä 38 otteluun 14+30=44 tehopistettä. Nuori laitahyökkääjä pelasi viime kaudella myös Mestistä Heinolan Peliittojen paidassa 14 ottelun verran tehden tehot 2+7=9. Hän pääsi kokeilemaan Liigaa kahden ottelun verran Pelicansin mukana, mutta jäi ilman tehopisteitä. Viime kaudella Haatanen teki Suomen U20-maajoukkueessa 10 otteluun tehot 1+6=7. Hänellä ei ole NHL-varausta, mutta on edelleen varauskelpoinen ensi kesän varaustilaisuudessa.

Pienikokoinen, nopeasti liikkuva laituri on tehnyt hyvin tehoja niin A-nuorten SM-liigassa kuin Nuorissa Leijonissa. Haatasen vahvuuksiin lukeutuvat kiekonhallinta, luistelu ja pelin tekeminen, mutta hän omaa myös hyvän laukauksen. Kehityskohteita nuorukaisella on fyysisyyden nostamisessa miesten pelien tasolle ja joukkuepelaamisessa, sillä hänellä on taipumusta sortua liian monimutkaisiin ratkaisuihin.

Seuraava askel hyökkääjällä olisi vakiinnuttaa pelipaikka Pelicansin liigajoukkueessa. Numerolla 63 pelaavalla hyökkääjällä on sopimus Pelicansiin kaudelle 2020−21 asti − sopimus sisältää lisäksi yhden optiovuoden. Tällä hetkellä Pelicansilla on paljon tunkua hyökkäysosastolla, joten Haatasen täytyy vakuuttaa Pelicans-valmennus kokoonpanoon päästäkseen. Onkin mahdollista, että Haatanen pelaa osan kaudesta Heinolan Peliittojen mukana.

Matias Mäntykivi, SaiPa

Juho Silventoinen: Matias Mäntykivi, 18, aloittaa ensimmäisen täyden kautensa miesten sarjoissa. Lappeenrannassa syntynyt SaiPa-kasvatti edusti viime kaudella keltamustien lisäksi Ketterää, jossa Mestis-otteluita kertyi 26 ja tehopisteitä yhteensä 10.

Mäntykivi varattiin kesän varaustilaisuudessa Bostoniin vuorolla 185. Hän onkin ensimmäinen SaiPasta NHL:aan varattu seuran oma kasvatti sitten 2005 huudetun Janne Kolehmaisen. Viime keväänä paikoin häikäiseviin Mestis-suorituksiin kyenneen Mäntykiven seuraava askel olisi monistaa takariviin asti näkyvät kädentaitonsa pääsarjatason pelilliseksi suunnannäytöksi.

Aiempia vuosia ohuemmassa sputnikien kokoonpanossa on varsin hyvin tilaa Mäntykiven kaltaisten pelaajien läpilyönneille. Lähivuosien kirkkaimmin kimmeltävälle SaiPa-prospektille on luvassa vastuuta juuri sen verran kuin nuorukaisen hartiat kestävät kantaa.

Santeri Haarala, Sport

Herkko Hanhikoski: Sportin kiinnostavin nuori pelaaja on ehdottomasti Santeri Haarala. Mustasaarelaislähtöinen hyökkääjä säväytti taidoillaan jo viime kaudella, kun saapui paikkaamaan edustusjoukkueen rivejä loukkaantumisilta.

Viime kaudella yhdessätoista ottelussa kertyi viisi syöttöpistettä. Rooli jäänee alustavasti pienehköksi, mutta jos potentiaali on kasvanut kesän aikana, voi haastaa jopa kärkihyökkääjiä peliajasta.

Sportin mittapuulla kyseessä on iso lupaus. Hän ei ole vielä Tony Sundin tai Robin Salon tasoinen lupaus, mutta Haarala on kuitenkin Eemil Erholzin ja Eemeli Ylitalon ohella sellainen pelaaja, joka voi murtautua Liiga-jäille isoon rooliin lähivuosina.

Ensimmäisellä kierroksella varatulta Ville Heinolalta odotetaan murtautumista Liigan kärkipuolustajien joukkoon.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com

Patrik Puistola, Tappara

Eveliina Laine: Hienon uran puolustajana tehneen ja MM-kultajoukkueessa 2011 pelanneen Pasi Puistolan poika Patrik pääsi jo viime kaudella kokeilemaan liigavauhtia 16 ottelun verran. Väläytteli potentiaaliaan jo tuolloin, vaikka peliaika oli melko tiukassa. Pistetilastokin aukesi yhden syöttöpisteen muodossa, mutta liigauran avausmaali odottaa vielä itseään.

Mestiksen puolella pisteitä syntyi sen sijaan mukavat 15+11=26 pistettä yhteensä 22 ottelussa, joten teho-ominaisuuksiakin on. Viime kauteen mahtuivat myös muun muassa alle 18-vuotiaiden MM-kisat, joissa Puistola viimeisteli viisi maalia.

Carolina Hurricanes varasi viime kesänä Tappara-kasvatin NHL:ään kolmannella kierroksella. Pelaajatyypiltään Puistolaa voisi luonnehtia maaliahneeksi pelinrakentajaksi. Tilastot osoittavat, että maalinteko onnistuu − ja komeita soolomaaleja onkin jo nähty. Puistola järjestelee paljon tilanteita myös ketjukavereilleen. Hän liikuttaa kiekkoa hyvin ja kykenee myös luoviin ratkaisuihin. Rautakorven sanoin Puistolan ratkaisut ovat kaukana kaavamaisesta.

Potentiaalia ja taitoa Puistolalla riittää, joten kaiken mennessä kohdilleen edessä voi olla edessä hänen läpimurtokautensa. Puistola aloittanee kauden Tapparan kolmos- tai nelosketjussa.

Juuso Pärssinen, TPS 

Olli Tiihonen: Turun Palloseuralla on monta hyvää nuorta pelaajaa tämän kauden ryhmityksessä, mutta kirkkaimmin heistä loistanee 18-vuotias Juuso Pärssinen. Nashville Predators varasi hänet juhannuksena NHL:ään seitsemännellä kierroksella.

Pärssinen pelasi jo viime vuonna seitsemän ottelua miesten paidassa turkulaisten loukkaantumisten sekä maajoukkuekomennusten vuoksi. Hämeenlinnassa syntynyt TPS-kasvatti pystyi taistelemaan Liiga-otteluissa kelvollisesti ja iski myös yhden maalin.

Vasen käsi alhaalla ampuva nuorukainen on Timo Pärssisen poika. Isä Timo tahkosi Liigaa yli 400 ottelua, SHL:ää yli 200 ottelua ja NHL:ssäkin kertyi 17 ottelua Anaheimin paidassa.

Roni Hirvonen, Ässät

Esko Kallioniemi: Porin Ässien pyrkimys nousta uudelleen taulukossa ylöspäin tarkoittaa hienoa mahdollisuutta myös nuorille pelaajille. Yksi kiinnostavimmista lupauksista Poriin saapui Espoon suunnalta, kun valmentaja Saku Martikaisen lisäksi patapaitoja tuli vahvistamaan myös hänen valmennettavansa Roni Hirvonen.

Alle 18-vuotiaiden kisat menivät tällä kerralla Hirvoselta vielä opintomatkan puitteissa, ja kolmen ottelun saldoksi jäi 12 jäähyminuuttia. Juuri pelattu Hlinka Gretzky -cup antoi viitteitä siitä, että alkavalla kaudella Hirvoselta on lupa odottaa esiinmarssia. Kolmeen otteluun Hirvonen iski tehot 4+1.

Jos vahvuuksiksi luetaan pelikäsitys, taito-ominaisuudet, luistelu ja laukaus, on Liigassa mahdollista pärjätä.

» Lähetä palautetta toimitukselle