Kaikkien aikojen MM-Leijonat Tampereelle? Barkov–Laine on Jukka Jaloselle täyttä realismia

MAAJOUKKUE, NHL / Artikkeli
Aleksander Barkov ja Anton Lundell saattavat liittyä Leijonien matkaan.
Kuva © Getty Images
NHL-kausi on ylittänyt puolivälin, ja pudotuspelijoukkueet alkavat hiljalleen hahmottua. Kevääksi on jälleen tarjolla mehukasta spekulaatiota siitä, ketkä voisivat liittyä Leijonien vahvuuteen MM-kisoihin.

Toista vuotta perättäin Tampereella järjestettäviin MM-kotikisoihin mahdollisesti saatavilla olevien pelaajien lista näyttäisi olevan poikkeuksellisen laadukas ja kattava tänä vuonna. Erittäin kiinnostavan MM-joukkueen saaminen kotiyleisön eteen on hyvin mahdollista.

Suurimpien tähtien saapumisen suhteen kannattaa kuitenkin olla varautuvainen, sillä pelaajien loukkaantuminen kisoissa on massiivinen riski seurajoukkueille. Myös mahdolliset pelaajasiirrot voivat vielä muuttaa spekulaatioita.

On otettava huomioon myös päävalmentaja Jukka Jalosen ja hänen tiiminsä tapa valita vain ne NHL-pelaajat, jotka tekevät merkittävän parannuksen joukkueeseen tai joiden kanssa on aikaisempaa historiaa.

Leijonien mahdolliset NHL-vahvistukset

Mikael Granlund on lähes pomminvarma vahvistus Jalosen Leijoniin, jos Nashville Predators jää pudotuspelilaivasta satamaan. Kaksinkertainen maailmanmestari on Jalosen tuttu luottomies, joka tunnetusti kantaa leijonapaitaa innolla ja ylpeydellä.

Predatorsin jäädessä ulos Leijonien maalivahtiosastolle olisi tarjolla erinomainen tandemi, joista vähintään toista on syytä odottaa kisoihin. Predatorsin ykkösmaalivahti Juuse Saros on tämän hetken paras suomalainen maalivahti, eikä hän ole aiemmin ollut Leijonissa pelaavassa roolissa.

Kevin Lankinen on operoinut Saroksen varamiehenä vahvasti. Vain 11 pelatusta ottelusta huolimatta hänen tilastonsa ovat olleet vahvat. Lankinen on myös jo kertaalleen päässyt julisteisiin leijonapaidassa, sillä hän oli vuoden 2019 yllätysmestaruuden ehkä suurin sankari. Toisaalta hänellä ei ole sopimusta ensi kaudesta, mikä yleensä rajoittaa kisaintoa.

Predatorsista olisi tarjolla mahdollisesti myös erinomaista tulokaskautta pelannut Juuso Pärssinen, mutta hänellä ei ole juurikaan yhteistä historiaa Jalosen kanssa.

Patrik Laine jätti viime vuonna kotikaupungissaan järjestetyt MM-kisat välistä. Nyt Laineen tilanne on eri kuin viimeksi, jolloin hän neuvotteli uudesta jatkosopimuksesta. 

Laineella on nyt jatkopahvi taskussaan, ja Columbus Blue Jacketsin kausi päättyy varmuudella runkosarjaan, joten uusi mahdollisuus kotikaupungin MM-kisoista on varmasti houkutteleva.

Laine ja Jalonen ovat toisilleen tuttuja vuoden 2016 nuorten MM-kisoista, joissa Jalonen valmensi ja Laine pommitti Nuoret Leijonat aina mestaruuteen saakka. Paineet olisivat Tampereella varmasti valtavat, mutta Laine on ennenkin todistanut olevansa parhaimmillaan valokeilan ollessa kirkkaana.

Patrik Laineen Columbus Blue Jackets ei tule pääsemään pudotuspeleihin.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Aleksander Barkov ei voi olla tyytyväinen Florida Panthersin otteisiin. Pantterilauman pudotuspelihaaveita ei ole vielä kuopattu, mutta joukkueen suoritusten ailahtelu ja muiden joukkueiden kova pistetahti Itäisessä konferenssissa voivat hyvin vapauttaa supertähden Leijonien saataville.

Barkov on etenkin joulun jälkeen palannut huipputasolleen ja on Laineen tavoin kotoisin Tampereelta, joten yhtälailla kotikaupungin ja ystävien edessä pelaaminen varmasti houkuttelee.

Panthersin pohjaketjuista löytyy toinenkin mahdollinen leijonahyökkääjä. Monikäyttöinen ja hyvin todennäköisesti Jalosen jääkiekkoon sopiva Eetu Luostarinen sopii keskelle, laidalle sekä erikoistilanteisiin ja on omaan päätyyn vuotamaton pelaaja. Yhteistä historiaa löytyy kultakeväältä 2019.

Leijonien runko on lähivuosina koostunut pääosin joukkueelle kaikkensa tekevistä työmyyristä, joten ei olisi yllättävää, jos GM Jere Lehtinen olisi merkinnyt Luostarisen nimen paksulla tussilla.

Myös Detroit Red Wingsin ykkösvahti Ville Husso voisi tulla kyseeseen, varsinkin jos Saros ei ole käytettävissä. Vahvan läpimurron NHL:ssä tehnyt Husso olisi varmasti vahva ykkösvahti Leijonille.

Varmuudella pudotuspeleistä ulos jäävän Montréal Canadiensin Joel Armia oli viime vuonna tärkeässä roolissa Leijonin kultaryhmässä, joten hänelle olisi varmasti nytkin tilausta. Toisaalta porilaisen kausi on ollut heikko ja rikkonainen.

Kelpaavatko nuoret Jalosen joukkueeseen?

Jalosen leijonatiimi on mielellään ottanut mukaan myös nuorempia pelaajia, jos he täyttävät valmentajien vaatimukset. Arizona Coyotesin Matias Maccelli pelasi vakuuttavan hyvää jääkiekkoa ennen loukkaantumistaan.

Hyökkäyssuuntaan Maccelli parantaisi joukkuetta peliälyllään ja syöttötaidollaan, mutta ovatko hänen ominaisuutensa tarpeeksi etevät paikkaamaan puolustuspelillisiä puutteita? Hänellä ei myöskään ole sopimusta ensi kaudesta, joten häntä voi pitää epätodennäköisenä tulijana.

Panthersin Anton Lundell on ollut hyvässä vireessä Barkovin vierellä ja Jalonen tietää, että hän voi luottaa Lundelliin. Hän on jo näyttänyt tulleensa NHL:ään jäädäkseen ja tulee vain kehittymään lähitulevaisuudessa. Lundellia voi pitää varmana valintana kisoihin, jos Panthersin kausi jää lyhyeksi.

Matias Maccellin sopimustilanne ja historia Jalosen kanssa eivät puhu MM-valinnan puolesta.
Matias Maccellin sopimustilanne ja historia Jalosen kanssa eivät puhu MM-valinnan puolesta.
Kuva © Getty Images

Suurta määrää puolustajia on turha odottaa

Dallas Starsin Miro Heiskasta, Esa Lindelliä ja Jani Hakanpäätä lukuun ottamatta suomalaisten puolustajien kaudet ovat vaihdelleet keskinkertaisesta heikkoon. Edellä mainittu kolmikko on kiihdytyskaistalla kohti pudotuspelejen moottoritietä.

Coyotesissa vahvasti aloittanut Juuso Välimäki on hiljalleen menettänyt vastuuta, ja suurin odotuksin Philadephia Flyersiin pitkäksi aikaa kiinnitetty Rasmus Ristolainen on vasta hiljattain saanut päänsä pinnalle kaukalossa. Ristolainen on yleensä kieltäytynyt kisakutsusta, mutta tällä kaudella parantunut puolustuspeli voisi nostattaa toiveita, että tällä kertaa hän voisi saapua paikalle.

San Jose Sharksin Markus Nutivaara ja Buffalo Sabresin Henri Jokiharju ovat jälleen kärsineet loukkaantumisista. Koko kauden sivussa ollutta Nutivaaraa ei kannata odottaa, mutta Jokiharju voisi terveenä ollessaan olla vahvistus pakistoon.

Mielenkiintoinen nimi on myös hänen joukkukaverinsa Sabresista eli maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen. Voi kuitenkin olla, että Jalonen luottaa mieluummin tuttuihin vahteihin Euroopasta.

Luotettavilla Detroit Red Wingsin Olli Määtällä ja St. Louis Bluesin Niko Mikkolalla ei ole toistaiseksi sopimuksia ensi kaudesta, mutta pelillisesti he olisivat varmasti Jalosen toivomia vahvistuksia.

Muun muassa Joonas Korpisaloa, Kaapo Kähköstä ja Urho Vaakanaista ei kannata odottaa kisoihin joko katkolla olevan sopimuksen tai heikon pelituntuman takia. 

Heikosti pelannutta ja välillä katsomossa istunutta Kasperi Kapasta ei myöskään melko varmuudella tulla näkemään leijonapaidassa, jos Pittsburgh Penguins jää pudotuspeliviivan alle. Lähes samat sanat pätevät Jesse Puljujärveen.

» Lähetä palautetta toimitukselle