Kahdeksan tähteä ja yllättäjä − syynissä Liiga-kevään kovimmat hankinnat

LIIGA / Artikkeli
Joonas Kemppainen palaa Kärppien paitaan seitsemän muualla vietetyn kauden jälkeen.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Liigan loppukevään perinteinen kilpavarustelu on ollut aikaisempia vuosia hiljaisempi. KHL:n yllä leijaileva epätietoisuus vaikuttaa myös Liigaan ja useammalla joukkueella on vielä avainpaikkoja täyttämättä.

Jatkoajan toimittajat Joona Eerola sekä Sami Iilomo kävivät läpi Liigan alkukesän siirtomarkkinoita. Kotimaan kamaralle on ajautunut nippu kovan luokan pelimiehiä. KHL:n epävakaa tilanne näkyy erityisesti suomalaispelaajien nimekkäässä virrassa. Tässä listauksessa nostetaan esiin kahdeksan korkean profiilin hankintaa sekä kiinnostava jokerikortti. 

Julius Nättinen, HIFK

Iilomo: Kaksi vuotta sitten Liigan maalipörssin voittanut Nättinen pelasi viime kaudet Sveitsissä ja Ruotsissa. Toissa kaudella HC Ambri-Piottan riveissä hyökkääjältä jäi lähes 20 ottelua pelaamatta, mutta hän voitti siitä huolimatta joukkueen sisäisen maalipörssin ylivoimaisella erolla. Viime kausi SHL:ssä oli vaikeampi, mutta Liigan tasolle Nättinen on todellinen täsmäase viimeistelyn osalle, jonka ei pitäisi muutenkaan olla punapaidoille ongelma. 

Joonas Kemppainen, Kärpät

Eerola: Kovan luokan paluumuuttaja, joka pelasi menneellä kaudella Pietarin SKA:ssa isossa roolissa. Tuo kärppäryhmään runsaasti kokemusta ja johtajuutta. Viime vuosina oululaisilta on puuttunut kapellimestari ykkössentterin paikalta ja Kemppainen on vihdoin ikään kuin vastaus huutoon. Yhteistyö Lauri Marjamäen kanssa toi viimeksi kaksi mestaruutta. Nämä ajat ovat varmasti kannattajilla muistissa.

Toissa kauden tehomies Rooba on yksi JYPin alkukesän kovista hankinnoista.
Kuva © Juuso Koro

Arttu Ilomäki, TPS

Iilomo: Liigajoukkueiden hankintalistan myyttisin lokero on ollut jo vuosikausia takuuvarmasti suorittava huippuluokan ykkössentteri. No, TPS:llä on sellainen käsissään Arttu Ilomäessä. Suomen- sekä maailmanmestaruudet voittanut sentteri on 30-vuotiaana vielä uransa huipulla. Kun muista joukkueista esimerkiksi Tapparan voi kuvitella olevan sentterimarkkinoilla, Ilomäen tasoinen naaraus kuuluu ehdottomasti parhaiden hankintojen listalle. 

Pavol Skalicky, TPS

Eerola: TPS:n pelaajaruletti ulkomaalaispelaajien suhteen on ollut etenkin viime kausilla haastavaa. Joukkoon on mahtunut toki laatuakin, mutta selvimmän muistijäljen on jättänyt ulkomaalaispelaajien heikko taso. Skalickyn kohdalla kuitenkin tiedetään mitä saadaan; kaksi tasaista kautta Raumalla ovat osoittaneet, että isokokoinen hyökkääjä kuuluu tulosyksikköön. Potentiaalia löytyy, ja tulosta odotetaan myös Turussa.

Robert Rooba, JYP

Iilomo: Toissa kauden sensaatio palaa KHL-vuoden jälkeen Jyväskylään. Hankinta oli suuri paitsi pelillisesti, erityisesti imagollisesti. JYPin tapaiselle joukkueelle ei aukea joka kevät mahdollisuutta hankkia 30 maalia kaudessa seuralle viimeistellyttä pelaajaa takaisin, mutta nyt JYP teki saman tempun kahteen kertaan, kun Rooban lisäksi myös Juuso Puustinen palaa hurrikaanipaitaan. Eivätkä hankinnat rajoitu näihin kahteen pelimieheen, mutta tuoreimpana onnistujana Rooba on osiltaan koko organisaation ryhtiliikkeen kasvot. 

Juuso Hietanen, HPK

Eerola: Viimeisen kymmenen vuoden aikana useat arvokisat pelannut 36-vuotias Hietanen on odotusarvoltaan tulevan kauden kärkipuolustajia koko sarjassa. Tuore kahden arvokisakullan konkaripelaaja saapuu kasvattajaseuraansa Hämeenlinnaan 15 vuotta kestäneeltä ulkomaankierrokselta, ja kokemuksen tuoma lisäarvo joukkueelle on valtava. Vaikka ikää löytyy, tuo oman pään lisäksi taitoa myös hyökkäyssuuntaan.

Maailmanmestari ja olympiavoittaja Juuso Hietanen pelasi viimeksi Liigassa ja HPK:ssa keväällä 2007.

Tommi Kivistö, Kärpät

Iilomo: Liigassa Kivistö on tähtitason puolustaja, jonka arvoa ei mitata tehopisteillä tai näyttävyydellä. Vaikka edellisistä Liiga-peleistä on jo seitsemän kautta, sopeutuminen on tuskin ongelma, siitä pitää huolen tuttu valmennus. Kivistö pelasi Lauri Marjamäen alaisuudessa edelliset neljä kautta Jokereissa ja ensimmäiset yhteiset askelmerkit ovat jo kaudelta 2009-2010, jolloin Marjamäki oli alle 20-vuotiaiden maajoukkueen apuvalmentaja joukkueessa, jossa myös Kivistö oli mukana. Kiekollisena aliarvostetun Kivistön kyvyt pelata paineen alaisena ovat kuitenkin Liigan mittapuulla eliittiluokkaa. 

Valtteri Kemiläinen, Tappara

Eerola: Tappara ei toistaiseksi ole naarannut nimekkäitä pelaajia siirtomarkkinoilta, mutta joukkueeseen palaava Kemiläinen tekee poikkeuksen ja on yksi tämän kevään parhaita hakuja Liigassa. Uskaltaa pelata kiekolla ja tuo ylivoiman lisäksi variaatioita hyökkäyssuuntaan myös tasakentällisin. Pelannut Liigassa uransa aikana yli 300 runkosarjaottelua 0,54:n pisteen keskiarvolla, mikä on puolustajalle kova lukema.

Jokerikortti: Antti Tuomisto, TPS

Iilomo: Tässä kohtaa on vaikea nostaa Tuomistoa kovimpien hankintojen joukkoon, mutta vuoden päästä raamikasta puolustajaa saatetaan hyvinkin kutsua kauden onnistuneimmaksi hankinnaksi. 

Eerola: Mikäli isokokoinen puolustaja alkaa lunastamaan potentiaaliaan, on TPS:llä käsissä vahva tukipilari puolustukseen. Herätti kiinnostusta myös muissa seuroissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle